MPhil dalam Matematik

Umum

Penerangan Program

mathematics

Bergabung dengan Jabatan sebagai pascasiswazah pastinya satu langkah yang baik. Jabatan ini mengekalkan penyelidikan yang kukuh dalam kedua-dua matlamat yang tulen dan digunakan alt = "Matematik, serta teras tradisional jurusan Matematik . Apa yang membuat Jabatan kita berbeza adalah penyelidikan yang sama kuat dalam mekanik bendalir, pengiraan saintifik, dan statistik.

Kualiti penyelidikan di peringkat pasca siswazah dicerminkan dalam pencapaian ilmiah anggota fakulti, yang kebanyakannya diiktiraf sebagai pihak berkuasa utama dalam bidang mereka. Program penyelidikan sering melibatkan kerjasama dengan ulama di peringkat antarabangsa, terutama di universiti Eropah, Amerika Utara dan Cina. Akademik terkenal juga mengambil bahagian dalam kolokik dan seminar biasa Jabatan. Fakulti terdiri daripada beberapa kumpulan: Matematik Tulen, Matematik Gunaan, Kemungkinan, dan Statistik.

Matematik meresap hampir setiap disiplin sains dan teknologi. Kami percaya pendekatan komprehensif kami memberi interaksi inspirasi di kalangan anggota fakulti dan membantu menghasilkan alat matematik baharu untuk memenuhi cabaran saintifik dan teknologi yang dihadapi oleh dunia yang pantas berubah.

Program MPhil bertujuan untuk mengukuhkan latar belakang umum pelajar di alt = "sains matematik dan sains matematik dan untuk mendedahkan pelajar kepada persekitaran dan skop penyelidikan matematik. Penyerahan dan pembelaan tesis yang berjaya berdasarkan penyelidikan asal diperlukan.

HKUST" src="https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/46/46998_IMG_4229.jpg" alt="HKUST" />

Foci Penyelidikan

Aljabar dan Teori Bilangan

Teori kumpulan Lie, Lie algebras dan perwakilan mereka memainkan peranan penting dalam banyak pembangunan terkini dalam matematik dan dalam interaksi matematik dengan fizik. Penyelidikan kami merangkumi teori perwakilan kumpulan reduktif, Kac-Moody algebras, kumpulan kuantum, dan teori bidang konformal. Teori nombor mempunyai sejarah yang panjang dan membezakan, dan konsep dan masalah yang berkaitan dengan teori telah menjadi instrumental dalam asas sebahagian besar matematik. Teori nombor telah berkembang pada tahun-tahun kebelakangan ini, sebagaimana yang terbukti dengan bukti Teorem Terakhir Fermat. Penyelidikan kami mengkhusus dalam bentuk automorphic.

Analisis dan Persamaan Pembezaan

Analisis fungsi sebenar dan kompleks memainkan peranan penting dalam matematik. Ini adalah subjek klasik tetapi masih bersemangat yang mempunyai pelbagai aplikasi. Persamaan pembeza digunakan untuk menggambarkan banyak masalah saintifik, kejuruteraan dan ekonomi. Kajian teoretikal dan berangka mengenai persamaan sedemikian adalah penting dalam memahami dan menyelesaikan masalah. Bidang penyelidikan kami meliputi analisis kompleks, asymptotik eksponen, analisis fungsi, persamaan tak linear, dan sistem dinamik, dan sistem yang boleh dipersepsikan.

Geometri dan Topologi

Geometri dan topologi memberikan bahasa penting yang menggambarkan semua jenis struktur di Alam. Subjek ini telah diperkayakan dengan interaksi rapat dengan bidang matematik lain dan dengan bidang sains seperti fizik, astronomi, dan mekanik. Hasilnya telah membawa kepada kemajuan yang besar dalam subjek ini, seperti yang diketengahkan oleh bukti ramalan Poincaré. Bidang penyelidikan aktif di Jabatan termasuk geometri algebra, geometri perbezaan, topologi dimensi rendah, topologi equivariant, topologi kombinatorial, dan struktur geometri dalam fizik matematik.

Analisis Berangka

Tumpuan adalah mengenai perkembangan algoritma canggih dan skim pengiraan yang cekap. Bidang penyelidikan semasa merangkumi algoritma selari, pengkomputeran rangkaian heterogen, teori grafik, pemprosesan imej, dinamik bendalir pengkomputeran, masalah tunggal, kaedah grid penyesuaian, simulasi arus rarefied.

Sains Gunaan

Aplikasi matematik ke bidang sains interdisipliner termasuk sains material, model multiscale, aliran berbilang, genetik evolusi, sains alam sekitar, ramalan cuaca berangka, model laut dan pantai, astrofizik dan sains angkasa.

Kemungkinan dan Statistik

Statistik, sains mengumpul, menganalisis, menafsirkan, dan menyampaikan data, merupakan alat penting dalam pelbagai disiplin akademik serta perniagaan, kerajaan, perubatan, dan industri. Penyelidikan kami dijalankan dalam empat kategori. Siri Masa dan Data Bergantung: kesimpulan dari nonstationarity, nonlinearity, tingkah memori panjang, dan model masa berterusan. Kaedah Penyusunan semula: blok bootstrap, bootstrap untuk data yang ditapis, dan anggaran Edgeworth dan saddlepoint. Proses Stochastic dan Analisis Stokastik: penapisan, penyebaran dan proses Markov, dan penentuan stokastik dan kawalan. Analisis Survival: fungsi kelangsungan hidup dan kesilapan dalam pemboleh ubah bagi model linear umum. Kemungkinan penyelidikan semasa termasuk teori had.

Matematik Kewangan

Ini adalah salah satu bidang penyelidikan yang paling cepat berkembang dalam matematik yang digunakan. Firma perbankan dan kewangan antarabangsa di seluruh dunia mengupah PhD sains yang boleh menggunakan teknik analitik dan berangka canggih untuk harga derivatif kewangan dan menguruskan risiko portfolio. Trend ini telah mempercepatkan beberapa tahun kebelakangan ini di pelbagai bidang, didorong oleh kemajuan teoritis yang besar serta oleh keperluan praktikal dalam industri untuk membangunkan kaedah yang berkesan untuk harga dan lindung nilai instrumen kewangan semakin kompleks. Bidang penyelidikan terkini termasuk model harga untuk pilihan eksotik, pembangunan algoritma harga untuk derivatif kewangan kompleks, derivatif kredit, pengurusan risiko, analisis stokastik kadar faedah dan model berkaitan.

students

Maklumat program untuk 2020/21 kini siap di pg.ust.hk/programs .

Syarat Kemasukan

i. Keperluan Kemasukan Am

Pemohon yang ingin masuk ke ijazah sarjana harus mempunyai:

  • memperolehi ijazah sarjana muda dari institusi yang diiktiraf, atau kelayakan yang setaraf dengannya.

ii. Keperluan Pendaftaran Bahasa Inggeris

Anda perlu memenuhi keperluan bahasa Inggeris dengan salah satu pencapaian kemahiran berikut *:

  • TOEFL-iBT 80 #
  • TOEFL-pBT 550
  • Ujian Kertas yang Dikemaskini TOEFL 60 (markah penuh untuk bahagian Membaca, Mendengar dan Menulis)
  • IELTS (Modul Akademik) Skor Keseluruhan: 6.5 dan Semua sub-skor: 5.5

* Jika bahasa pertamanya adalah bahasa Inggeris, dan gelar sarjana atau kelayakan setaraf anda dianugerahkan oleh sebuah institusi di mana bahasa pengantar adalah bahasa Inggeris, anda akan dikecualikan daripada memenuhi keperluan Bahasa Inggeris di atas.

# merujuk kepada skor keseluruhan dalam satu percubaan tunggal

Deadlines Permohonan

Sila rujuk pg.ust.hk/programs ("Aplikasi") untuk keterangan.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World Univ ... Baca lebih lanjut

Situated at the heart of Asia, the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) is a young and distinguished research university in Hong Kong. Ranked No. 30 in the World in the QS World University Rankings (2018), HKUST offers a wide selection of research postgraduate studies in Science, Engineering, Business and Management, Humanities and Social Science, Environmental Studies, and Public Policy leading to the Master of Philosophy (MPhil) and the Doctor of Philosophy (PhD) degrees. All programmes are taught in English. Baca Ringkas