MLitt dalam Teologi Sistematik dan Sejarah

Umum

Penerangan Program

The MLitt dalam Teologi Sistematik dan Sejarah menawarkan para pelajar peluang untuk terlibat pada tahap yang tinggi dengan kajian doktrin Kristian dalam konteks sejarah dan ekspresi sistematik.

The MLitt dalam Teologi Sistematik dan Sejarah adalah satu program mengajar satu tahun yang dikendalikan oleh Sekolah Divinity.

Sorotan

 • Melatih pelajar dengan ijazah dalam teologi atau disiplin kognitif dalam penglibatan peringkat tinggi dengan doktrin-doktrin Kristian dalam dimensi bersejarah dan sistematik mereka.
 • Mengintegrasikan kajian asal-usul Alkitab, teks teologi utama, dan biasiswa kontemporari.
 • Baki kerja kursus dan komponen penyelidikan yang membolehkan penggunaan kemahiran yang diperolehi untuk subjek yang besar atau persoalan yang dipilih pelajar.
 • Melengkapi pelajar untuk pengajian kedoktoran dalam teologi sistematik dan sejarah, atau untuk kementerian yang dipertingkatkan di dalam gereja dan masyarakat.

Format pengajaran

Program ini terdiri daripada dua semester modul yang diajar, yang menampilkan kedua-dua kuliah dan perbincangan, dan disertasi 15,000 perkataan. Modul dinilai dengan gabungan esei dan peperiksaan. Saiz kelas di Sekolah Kebahagiaan biasanya terdiri dari 6 hingga 12 pelajar.

Pelajar juga menghadiri Seminar Penyelidikan Theology mingguan, dan boleh, jika mereka mahu, mendaftar dalam kelas bahasa dan menghadiri kuliah lain, seminar dan kumpulan bacaan yang sesuai. Sekolah menawarkan kelas dalam bahasa Ibrani, Yunani dan Latin, yang terbuka kepada semua pelajar.

Modul

Modul-modul dalam program ini mempunyai pelbagai kaedah penyampaian dan penilaian.

Wajib

 • Asal-usul Teologi Kristian: meneliti permulaan teologi Kristian dalam teks Perjanjian Baru dan penulis-penulis Kristian awal.

Pilihan

Modul pilihan adalah tertakluk kepada perubahan setiap tahun, dan sesetengahnya hanya membenarkan bilangan pelajar terhad.

 • Christology: perkembangan pemikiran Kristologi dari penempatan konsili abad keempat hingga sekarang.
 • Doktrin Tritunggal: perkembangan doktrin Trinitas dari permukiman konsili abad keempat hingga sekarang.
 • Kajian Berpandu di Divinity: sebuah modul kecil yang membolehkan pelajar untuk menyelidik topik yang dipilih di bawah bimbingan seorang anggota kakitangan dan untuk membangunkannya dalam bentuk esei panjang.
 • Sejarah Tafsiran Alkitabiah: secara kritis dan sejarah mengamati tafsiran yang paling umum dalam Alkitab Ibrani / Perjanjian Lama, Septuagint dan Perjanjian Baru.
 • A Teologian Mediaeval yang Dipilih: membolehkan para pelajar terlibat dengan panjang dan mendalam dengan pemikiran seorang pemikir formative, zaman pertengahan.
 • Teolog Moden Terpilih: membolehkan para pelajar terlibat dengan panjang dan mendalam dengan pemikir seorang pemikir moden yang formatif.
 • A Teolog Patristic Terpilih: membolehkan pelajar untuk melibatkan diri dengan panjang dan mendalam dengan pemikiran pemikir formative, patristic.

Disertasi

Sepanjang tahun ini, tetapi dengan tumpuan khusus dalam tempoh tiga bulan yang lalu, anda akan menyelidik dan menulis disertasi 15,000 perkataan. Disertasi pelajar akan diawasi oleh ahli-ahli kakitangan pengajar yang akan memberi nasihat tentang pilihan subjek dan memberikan bimbingan sepanjang proses penyelidikan. Disertasi yang lengkap mesti dikemukakan oleh tarikh yang ditetapkan pada bulan Ogos.

Tidak ada pilihan penghargaan keluar (seperti PGCert atau PGDip) untuk program ini. Untuk melengkapkan MLitt, pelajar mesti lulus unsur disertasi kursus mereka.

Modul-modul yang disenaraikan di sini adalah petunjuk, dan tidak ada jaminan yang akan mereka jalankan untuk kemasukan tahun 2019.

Kerjaya

Pelajar dalam program MLitt disediakan dengan kemahiran yang mereka perlukan untuk berjaya dalam pasaran pekerjaan antarabangsa, baik akademik dan bukan akademik.

Bengkel yang kerap, baik secara am dan spesifik, dalam bidang seperti penerbitan, persembahan persidangan, dan carian kerja ditawarkan oleh Sekolah Kebahagiaan dan Universiti.

Pusat Kerjaya menawarkan nasihat satu-satu kepada semua pelajar mengenai kursus pascasiswazah yang diajar dan menawarkan program acara untuk membantu pelajar dalam membina kemahiran pekerjaan mereka.

Syarat kemasukan

 • Ijazah 2.1 Kepujian dalam bidang Kepujian dalam Teologi atau disiplin yang berkait rapat.
 • Jika anda belajar ijazah pertama di luar UK, lihat keperluan kemasukan antarabangsa.
 • Penguasaan bahasa Inggeris.

Kelayakan yang disenaraikan menunjukkan keperluan minimum untuk kemasukan. Sesetengah Sekolah akademik akan meminta pemohon untuk mencapai markah yang lebih tinggi daripada minimum. Mendapatkan syarat kemasukan yang tidak disenaraikan tidak akan menjamin anda sebagai tempat, memandangkan Universiti mempertimbangkan semua aspek setiap permohonan termasuk, jika berkenaan, sampel bertulis, pernyataan peribadi, dan dokumen sokongan.

Keperluan permohonan

 • CV,
 • penyataan peribadi (pilihan),
 • contoh karya akademik dalam bahasa Inggeris (2,000 perkataan),
 • dua rujukan akademik asal yang ditandatangani,
 • transkrip akademik dan sijil ijazah,
 • bukti penguasaan bahasa Inggeris (diperlukan jika bahasa Inggeris bukan bahasa pertama anda).

Pembiayaan

Diskaun Siswazah Terkini

University of St Andrews menawarkan diskaun 10% dalam yuran tuisyen pascasiswazah kepada pelajar yang layak lulus atau yang telah lulus dari St Andrews dalam tempoh tiga tahun terakhir dan memulakan program pascasiswazah dengan University of St Andrews .

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

Founded in the fifteenth century, St Andrews is Scotland's first university and the third oldest in the English speaking world. St Andrews is a unique place to study and live. Nestled on the east coas ... Baca lebih lanjut

Founded in the fifteenth century, St Andrews is Scotland's first university and the third oldest in the English speaking world. St Andrews is a unique place to study and live. Nestled on the east coast of Scotland, students may find themselves crossing golf-courses on their way to class, or jogging along the beach after dinner. Not only does the University have a world-class reputation, but it also offers a diverse range of social activities, including over 140 student societies and 50 sports clubs. Historic buildings are juxtaposed against the modern facilities, and the many student traditions truly make studying at St Andrews an unforgettable experience. Baca Ringkas