MLitt dalam Bahasa Inggeris dan Linguistik

University of Stirling

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

MLitt dalam Bahasa Inggeris dan Linguistik

University of Stirling

Gambaran keseluruhan

Ijazah Bahasa Inggeris dan Linguistik kami memberikan anda peluang yang baik untuk mengkaji bahasa kerja kompleks dan meneroka peranan utama dalam masyarakat. Dengan bimbingan kakitangan pakar, anda akan meneroka bagaimana bahasa berfungsi, bagaimana orang menggunakannya, apa yang orang menggunakannya, dari mana ia berasal dan bagaimana ia berubah.

Anda akan belajar untuk menjalankan penyelidikan bebas dan terlibat dengan penyelidik lain dengan menulis, membahaskan dan menyampaikan persembahan secara lisan dan bertulis.

Kursus ini juga menyediakan landasan dalam teori dan kaedah yang penting untuk pelbagai kerjaya. Anda akan menamatkan pengajian dengan pengetahuan pakar tentang teori linguistik kontemporari dan penerapannya dalam konteks budaya yang lebih luas - termasuk pendekatan generatif dan kognitif untuk penerangan linguistik, serta konteks di mana teori-teori ini beroperasi.

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Anda akan memainkan peranan aktif dalam mesyuarat Kumpulan Penyelidikan Bahasa biasa kami, yang membincangkan artikel mengenai topik linguistik penting dan kontroversial

# 2 Kelebihan dan pelbagai topik yang dibincangkan dalam kursus ini menjadikannya Pengantar yang sesuai untuk subjek Linguistik

# 3 Membangunkan kemahiran penting yang dicari majikan - termasuk motivasi, kecerdasan dan keupayaan untuk memenuhi tarikh akhir yang ketat.

Objektif kursus

Anda akan mendapat pengetahuan dan pemahaman dalam bidang pengajian pilihan tertentu, seperti:

  • pelbagai jenis sejarah, sosial dan serantau Bahasa Inggeris
  • bahasa dan kognisi
  • linguistik evolusi

Anda akan dapat menggunakan pelbagai alat linguistik deskriptif untuk data bahasa dan teori linguistik ke bidang pengajian pakar terpilih dalam Bahasa Inggeris dan Linguistik, mengikut bidang minat anda.

Anda akan merancang dan menguruskan projek penyelidikan di bawah pengawasan. Ini melibatkan penyelidikan bebas, termasuk menjejaki perkembangan relevan dalam bidang pilihan anda dan dapat menetapkannya dalam konteks yang sesuai. Pada akhir kursus, anda akan dapat:

  • struktur dan menyampaikan idea secara berkesan
  • mengumpulkan, menilai dan menyusun maklumat dari pelbagai sumber
  • melibatkan diri dengan penyelidik lain dengan menulis, membahaskan, dan menyampaikan persembahan secara lisan dan bertulis

Pembelajaran fleksibel

Jika anda berminat untuk mempelajari modul dari kursus ini, Sijil Pasca Siswazah atau Diploma Siswazah kemudian sila emel Siswazah Graduan untuk membincangkan kursus pengajian anda.

Penyelidikan

Penyelidikan di Bahagian Sastera dan Bahasa mencatatkan prestasi yang hebat dalam Rangka Kerja Kecemerlangan Penyelidikan 2014, dengan 81 peratus kajian kami dilihat sebagai yang terkemuka di dunia atau di peringkat antarabangsa. Di dalam penilaian 'Impak Penyelidikan', hampir 90% daripada kerja kami dianggap sangat baik di peringkat antarabangsa.

Butiran kursus

Tahun pengajaran sepenuh masa di Stirling dibahagikan kepada dua semester - yang bermula dari pertengahan September hingga akhir Disember, dan dari Januari hingga akhir bulan Mei.

Mengajar

Pengajaran berlaku dalam bentuk tutorial, seminar dan ceramah kumpulan kecil. Sesi makmal juga boleh dimasukkan, bergantung kepada modul yang anda ambil. Semua modul menawarkan penyeliaan yang teliti dan teliti dari tutor, tetapi anda juga dijangka bertanggungjawab untuk kajian anda sendiri. Anda boleh mengakses kandungan kursus dalam talian seperti sumber kajian, slaid kuliah dan papan perbincangan melalui platform pembelajaran dalam talian Universiti.

Anda akan memainkan peranan aktif dalam mesyuarat Kumpulan Penyelidikan Bahasa biasa kami, yang membincangkan artikel mengenai topik linguistik yang penting dan kontroversial. Anda juga akan mempunyai peluang untuk memperkenalkan artikel pilihan anda kepada kumpulan, dan akan mengembangkan kemahiran penting dalam mengetuai dan menguruskan perbincangan terbuka.

Penilaian

Penilaian adalah melalui kursus modul dan disertasi anda. Setiap modul dinilai dengan cara satu tugasan, yang mana sebahagiannya mungkin melibatkan siasatan penyelidikan praktikal. Sekeping kerja yang paling penting dalam kursus ini ialah disertasi 15,000 perkataan yang akan anda tulis di bawah pengawasan pada musim panas.

Pengarah kursus

Dr Andrew Smith

44 (0) 1786 467516

andrew.smith@stir.ac.uk

Dr Bethan Benwell

44 (0) 1786 467976

bmbenwell@stir.ac.uk

Yuran - 2018/2019

  • Luar Negeri £ 13,650
  • Rumah / EU £ 4,700
This school offers programs in:
  • English


Tarikh Akhir Kemaskini May 24, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Sept. 2019
Duration
Tempoh
12 - 27 
Sambilan
Sepenuh masa
Price
Harga
4,700 GBP
Rumah / EU: £ 4,700 - Luar Negara: £ 13,650
Locations
United Kingdom - Stirling, Scotland
Tarikh mula : Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Sept. 2019
United Kingdom - Stirling, Scotland
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat