MFA dalam Reka Bentuk: Reka Bentuk Dalaman

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Kursus ini menggalakkan penyiasatan dan tafsiran ruang dalaman, di dalam dan di luar sampul seni bina tradisional, sambil menimbangkan pekerjaan manusia, penglibatan dan pengalaman sebagai pemangkin. Ini mungkin nyata dalam pelbagai hasil dan akan membolehkan anda bekerja dalam khusus anda seperti bangunan penggunaan semula, pameran atau reka bentuk kedai, penjenamaan, identiti atau grafik alam sekitar, prestasi atau reka bentuk set, pemasangan sementara atau reka bentuk 'acara' reka bentuk perabot atau reka bentuk artifak. Bengkel pakar menyediakan anda peluang untuk meneroka materialitas, fabrikasi dan realisasi idea anda, melalui ketekalan teknikal pada pelbagai skala manakala pengajaran studio disokong oleh penglibatan dengan industri.

Panjang

 • 2 tahun: sepenuh masa
 • 4 tahun: sambilan

Ciri-ciri dan manfaat

Rangkaian Reka Bentuk

Berpusat di tengah-tengah Sekolah Seni, Reka Bentuk MFA: Reka Bentuk Interior adalah sebahagian daripada rangkaian reka bentuk yang inovatif - komuniti kakitangan dan pelajar meneroka idea-idea reka bentuk dalam persekitaran studio diskrit dan disiplin. Pereka praktikal secara kritikal yang berpengetahuan, kumpulan ini berfungsi secara eksperimen, diilhamkan oleh pandangan dan kemungkinan baru.

Semasa belajar ke arah kelayakan tertentu di peringkat MFA, pelajar mengalami subjek mereka dalam konteks yang lebih luas dalam amalan reka bentuk kontemporari.

Pakar Alam Sekitar

Ruang khusus untuk komuniti pascasiswazah telah dibangunkan untuk membolehkan komuniti pasca siswazah berkembang. Ruang ini, untuk pemikiran dan amalan, terletak di tengah-tengah Sekolah Seni, yang membolehkan akses mudah ke pelbagai bengkel di mana gabungan tradisional dan keadaan peralatan seni membuka dunia kemungkinan yang menarik.

Prospek kerjaya

Kami memupuk pemikir yang bermotivasi, bebas dan kreatif yang dapat memindahkan kemahiran mereka ke pasaran kreatif, sebagai inovator keusahawanan, pengamal bebas dan pemain pasukan yang inovatif. Lulusan terdahulu berpeluang mencapai kedudukan peringkat sarjana atau amalan sebagai pedagang tunggal, artis studio reka bentuk, pameran artis, kurator muzium, arkivis, penyelidik, ahli akademik, pengamal komuniti, juruteknik pakar dan pembuat filem di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Syarat kemasukan

Sekurang-kurangnya 2.2 sarjana kejuruteraan UK atau setara antarabangsa atau diploma pascasiswazah bersamaan ijazah atau kelayakan profesional. Sebagai alternatif, anda mungkin dibenarkan jika anda boleh menunjukkan pengetahuan dan kemahiran yang sesuai di peringkat ijazah kehormat. Sebagai tambahan, anda juga perlu menghantar Portfolio Digital.

Pemohon luar negeri akan memerlukan IELTS dengan skor keseluruhan 6.5 dengan tidak kurang daripada 5.5 dalam mana-mana kategori, atau kelayakan bahasa Inggeris yang setara.

Sila ambil perhatian: untuk memohon kursus ini, anda hanya perlu menyediakan satu rujukan.

Butiran Kursus

Reka Bentuk MA: Reka Bentuk Dalaman terdiri daripada empat unit berjumlah 180 kredit.

Program ini direka untuk membantu anda menyesuaikan diri dengan cabaran penyelidikan dan amalan MA, yang membolehkan anda mengenal pasti dan menerangkan hala tuju yang jelas untuk kajian reka bentuk pasca siswazah anda.

Anda akan digalakkan untuk membangunkan cadangan reka bentuk yang merangkumi isu-isu reka bentuk utama dan mempunyai kerumitan dan cita-cita, dengan mengambil kira sepenuhnya pemaju kontekstual relatif.

Anda juga akan digalakkan dan disokong untuk memanjangkan pengalaman anda dalam bidang profesional sama ada melalui projek praktikal, konteks penyelidikan, pertukaran, pengalaman kerja, atau set interaksi profesional lain yang dirundingkan dengan rakan kongsi luar, kumpulan pelajar dan industri kreatif.

Menjelang akhir program, anda akan melaksanakan projek utama untuk menyatukan penyelidikan dan amalan masa lalu anda ke dalam koleksi, potongan, cadangan, rancangan perniagaan, atau pameran yang sepenuhnya direalisasikan - apa jua cara yang sesuai untuk kerja. Anda juga akan mengembangkan satu strategi untuk meneruskan amalan anda yang terletak dan kontekstualisasikan kepada profesion atau disiplin.

Jika anda memilih untuk maju ke Reka Bentuk MFA: Anugerah Rekaan Interior anda akan mengkaji dua lagi unit 60 kredit setiap satu.

Laluan ini difokuskan pada kesinambungan amalan anda selaras dengan penyelidikan dan pemilihan tempat dan platform awam dan profesional yang sesuai untuk menyebarkan satu badan kerja yang penting. Anda akan diminta untuk menghasilkan kerja untuk penonton awam dalam bentuk yang paling relevan dan sesuai bersama dengan bahan publisiti dan penyebaran yang tersembunyi.

Tahun 1

Reka Bentuk MA: Reka Bentuk Dalaman terdiri daripada empat unit berjumlah 180 kredit.

Unit Teras

Platform Profesional

Unit ini memanjangkan pengalaman anda ke dalam bidang profesional, sama ada melalui projek praktikal, konteks penyelidikan, pertukaran, pengalaman kerja atau set profesional interaksi lain yang dirundingkan dengan rakan kongsi luar, kumpulan pelajar dan industri kreatif. Projek dan peletakan berlaku di rangkaian rangkaian seni, reka bentuk dan organisasi media di rantau ini, tetapi juga boleh diatur oleh pelajar individu jika berdasarkan kerangka pembangunan profesional dan pengalaman yang serupa. PDP juga berlaku di unit ini.

Amalan Rekabentuk 1: Sintesis Kaedah Niat

Bahagian pertama unit ini bertujuan untuk menyesuaikan diri anda dengan cabaran penyelidikan dan amalan MA, yang membolehkan anda mengenal pasti dan menerangkan hala tuju yang jelas untuk kajian reka bentuk pasca siswazah anda. Yang kedua melibatkan membina cadangan reka bentuk individu anda, membangunkan platform untuk Praktik Reka Bentuk anda 2.

Amalan Rekabentuk 2 (Reka Bentuk Dalaman)

Unit ini bimbang dengan pembangunan dan pengeluaran badan kerja yang menyedari cita-cita kreatif individu anda dalam Reka Bentuk Interior. Kerja-kerja ini akan mensintesiskan penyelidikan dan pembangunan yang dilakukan pada unit terdahulu. Anda akan digalakkan untuk bekerjasama dengan rakan sebaya, rakan kongsi luaran dan komuniti maya dan mendedahkan kerja anda kepada penilaian kritikal.

Kemungkinan Unit Pilihan

Aspek Reka Bentuk Komersial

Unit ini termasuk topik seperti penyelidikan pasaran dan reka bentuk perkhidmatan; tingkah laku pengguna - keperluan dan sikap; penyebaran inovasi; aspek komersial reka bentuk produk termasuk membawa produk ke pasaran contohnya saluran pengeluaran dan pengedaran, kos dan harga, dan pengiklanan dan promosi.

Kawasan Terancam

Unit ini akan menangani sifat yang dipertandingkan dari wilayah-wilayah konseptual dan material di mana identiti manusia dan budaya dibangunkan.

Hadapan Digital

Unit ini menawarkan peluang terfokus kepada pelajar untuk melanjutkan dan meningkatkan amalan mereka dengan memasukkan, meneroka dan membangunkan kandungan digital dalam komuniti penyelidikan yang lebih luas.

Kesihatan dan Kesejahteraan

Unit ini memberi tumpuan kepada kesihatan dan kesejahteraan awam dengan penekanan kepada Ketaksamaan; Pencegahan; Promosi dan Perlindungan. Dengan membina warisan seni / reka bentuk yang kuat dalam persekitaran klinikal, unit ini akan mengembangkan pemahaman anda tentang teori dan amalan dalam agenda kesihatan masyarakat yang sedang muncul dan melalui peluang penyelidikan kehidupan sebenar, akan menawarkan penerokaan amalan individu dalam pelbagai konteks: misalnya mental kesihatan, keadaan jangka panjang, penuaan yang sihat dan kesejahteraan proaktif.

Muzium dan Bandar Raya - Bandar Raya sebagai Muzium

Unit ini meneroka hubungan antara muzium dan bandar dan bandar sebagai muzium. Perubahan peralihan antara model teori dan sejarah, serta menggunakan lokasi dan institusi tertentu di dalam bandar.

Kajian Negosiasi

Unit ini menawarkan anda peluang berfokus individu untuk memperluaskan dan meningkatkan amalan anda dengan memasukkan kajian diri yang dirundingkan. Ini akan membolehkan pelajar untuk:

 • Mengembangkan idea dan cadangan yang dibangunkan dalam Amalan 1
 • Memudahkan tahap pengajaran yang lebih dalam dalam bengkel tertentu atau disiplin mata pelajaran, atau paradigma konseptual
 • Mengejar projek luar atau persaingan ringkas sesuai dengan amalan anda.

Menulis Cadangan Penyelidikan dan Pembiayaan

Pengenalan untuk menulis cadangan kepada badan pendanaan seperti Majlis Penyelidikan Seni dan Kemanusiaan (AHRC) dan Majlis Seni England (ACE). Unit ini akan merangkumi tajuk-tajuk seperti: menghasilkan idea-idea yang boleh dibiayai; membangunkan kerangka kritikal dan konsep; mewujudkan metodologi dan pendekatan yang boleh dipercayai; kesedaran mengenai parameter Perlindungan Kedoktoran Konsortium Utara Barat, AHRC dan ACE; kepentingan kerjasama; bekerja dalam kumpulan, penglibatan awam dan kesan; menyampaikan idea kepada kumpulan, memberikan dan menerima kritikan yang dimaklumkan; membangunkan gaya penulisan yang berkesan; menyusun cadangan dan menulis kepada panjang; menulis belanjawan dan kepentingan keberkesanan kos dan pendanaan perlawanan; pengurusan masa; kebiasaannya dengan Je-S.

Imej dan Arkib

Unit ini meneroka perspektif teori, kritikal dan praktikal mengenai seni, fotografi dan arkib.

SciArt

Anda akan belajar tentang bidang interdisipliner SciArt dengan membangunkan sebuah badan kerja peribadi yang secara tekal mahir dan diselesaikan secara intelektual.

Tahun 2

Reka Bentuk Interior MFA diteruskan dengan dua unit berikut yang berjumlah 120 kredit.

Unit Teras

MFA - Amalan 3: Menentukan konteks

Unit ini berpusat pada penerusan amalan anda selaras dengan penyelidikan dan pemilihan tempat atau platform awam atau profesional yang sesuai untuk menyebarkan satu badan kerja yang penting. Melalui unit ini, anda akan diminta untuk mendekati, mencadangkan, berunding dan merancang pelan penyebaran badan anda.

MFA - Amalan 4: Realisasi dan Penerbitan

Ini adalah unit terakhir ke arah anugerah MFA di mana anda dikehendaki untuk mewujudkan satu badan kerja yang penting untuk penonton awam dalam apa jua bentuk yang paling sesuai dengan mana-mana bahan publisiti dan penyebaran yang tersembunyi. Bekerja di peringkat ini sangat ditentukan sendiri dan oleh itu anda akan diminta untuk menentukan dan menilai hasil belajar anda sendiri melalui rundingan.

Kelebihan Penilaian dan Waktu Kontak

10 kredit bersamaan dengan 100 jam pengajian, yang merupakan gabungan kuliah, seminar dan sesi praktikal, dan kajian bebas. Kelayakan Master biasanya terdiri daripada 180 kredit, kredit PGDip 120, kredit PGCert 60 dan kredit MFA 300. Komposisi masa dan penilaian anda yang tepat untuk kursus ini akan berubah mengikut pilihan pilihan anda dan gaya pembelajaran, tetapi boleh jadi:

Kajian

 • Penuh waktu: 25% kuliah, seminar atau yang serupa; Penempatan 0%; 75% kajian bebas
 • Paruh waktu: 25% ceramah, seminar atau yang serupa; Penempatan 0%; 75% kajian bebas

Penilaian

 • Penuh waktu: 100% kerja kursus; 0% praktikal; Pemeriksaan 0%
 • Paruh waktu: 100% kursus; 0% praktikal; Pemeriksaan 0%
Maklumat Tambahan mengenai Kursus ini

Terdapat variasi kepada Peraturan Penilaian Universiti yang standard mengenai kursus ini. Kemajuan ke MFA memerlukan sekurang-kurangnya lulus 50% daripada 180 kredit unit MA yang membentuk 180 kredit pertama anugerah MFA. Terdapat juga batasan untuk duduk semula di unit MFA. Unit MFA dinilai sebagai Pas atau Gagal dan tidak dikira ke atas klasifikasi Anugerah MFA muktamad.

Manchester School of Art

Sekolah Seni kami adalah sekolah reka bentuk tertua kedua di Britain, menawarkan kursus yang dirancang untuk memenuhi keperluan industri pakar dan memberi pelajar alat untuk kerjaya yang mereka pilih.

Seperti bandar Manchester, sekolah itu bangga menjadi kreatif, tidak konvensional dan profesional, menyediakan pelbagai bidang seni bina, seni, reka bentuk, media dan teater dan kursus pascasiswazah dalam persekitaran kreatif yang unik yang menggalakkan kolaborasi kreatif merentasi disiplin.

Bayaran

Pelajar UK dan EU
 • UK dan pelajar EU: Yuran sepenuh masa: £ 1542 setiap 30 kredit setahun. Yuran pengajian akan tetap sama untuk setiap tahun kursus anda yang menyediakan anda melengkapkannya dalam jangka masa yang normal (tidak ada tahun berulang atau rehat dalam kajian).
 • UK dan pelajar EU: Yuran sambilan: £ 1542 setiap 30 kredit dikaji setiap tahun. Yuran pengajian akan tetap sama untuk setiap tahun kursus anda yang menyediakan anda melengkapkannya dalam jangka masa yang normal (tidak ada tahun berulang atau rehat dalam kajian).
Pelajar Pulau Non-EU dan Channel
 • Pelajar bukan antarabangsa dan Pulau Saluran: Bayaran sepenuh masa: £ 2750 setiap 30 kredit setiap tahun. Yuran pengajian akan tetap sama untuk setiap tahun kursus anda yang menyediakan anda melengkapkannya dalam jangka masa yang normal (tidak ada tahun berulang atau rehat dalam kajian).
 • Pelajar antarabangsa antarabangsa dan bukan Channel Island: Yuran sambilan: £ 2750 setiap 30 kredit dikaji setiap tahun. Yuran pengajian akan tetap sama untuk setiap tahun kursus anda yang menyediakan anda melengkapkannya dalam jangka masa yang normal (tidak ada tahun berulang atau rehat dalam kajian).
Maklumat tambahan

Kelayakan Masters biasanya terdiri daripada 180 kredit, kredit PGDip 120, kredit PGCert 60, dan kredit 300 MFA. Yuran pengajian akan tetap sama untuk setiap tahun pengajian dengan syarat kursus itu selesai dalam jangka masa normal (tiada tahun berulang atau rehat dalam kajian).

Siswazah masa boleh mengambil maksimum 90 kredit setiap tahun akademik.

Kos-kos tambahan

Kos Pakar

Pelajar mengikuti program pengajian individu berkaitan dengan kepentingan amalan mereka. Kos bahan bergantung kepada perkembangan amalan peribadi ini dan akan bergantung kepada bahan yang diperlukan untuk merealisasikan idea. Terdapat juga beberapa kos perjalanan yang terlibat dalam mengejar penyelidikan peribadi. Pelajar tidak perlu membina kotak peralatan kerja dari awal, atau untuk membawa kamera atau membeli komputer riba. Kos bahan-bahan mungkin berbeza dari kaca mahal yang bertiup kepada pengaturcaraan digital yang tidak mahal ia bergantung kepada amalan individu.

Kos Penempatan

Unit platform profesional mungkin memerlukan kos perjalanan / sara hidup sekiranya pelajar memilih untuk mengambil tempat yang memerlukan perjalanan.

Kos Profesional

Tidak ada bayaran keahlian profesional tambahan yang diperlukan untuk kelayakan penuh.

Kos Lain

Sesetengah pelajar lebih suka mencetak dan mengikat bahan penilaian tertulis dan akan menanggung kos sehingga £ 100. Ramai pelajar memilih untuk menghantar kerja bertulis dan kerja portfolio secara elektronik tanpa sebarang kos.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Manchester Met has a proud heritage dating back to 1824. We are also one of the largest universities in the UK with over 38,000 students. We have over 3,500 international students from more than 140 c ... Baca lebih lanjut

Manchester Met has a proud heritage dating back to 1824. We are also one of the largest universities in the UK with over 38,000 students. We have over 3,500 international students from more than 140 countries. We are ranked amongst the world’s top 200 universities under 50 years old according to the Times Higher Education Young University Rankings 2019 which is a measure of our commitment to delivering and supporting quality research and teaching. Baca Ringkas