Program pasca siswazah dalam dua tahun khusus dalam Reka Bentuk Makanan

Satu program yang khusus disesuaikan untuk pelajar dari seluruh dunia yang ingin mengintegrasikan MDes kita

106035_pexels-photo-1161547.jpeg

Dalam Reka Bentuk Makanan MDes

Tema utama

 • Makanan dan teknologi baru
 • Makanan berkhasiat
 • Budaya makanan, produk tempatan, pelancongan

Kurikulum

Program MDes, yang ditubuhkan selama dua tahun, dianjurkan dalam empat semester yang disahkan oleh 30 ECTS masing-masing. Akibat dan peningkatan masa kerja peribadi dijangka untuk setiap modul.

Semester 1

Semester pertama ini didedikasikan untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran budaya Perancis dan untuk mengajar kaedah khusus untuk sekolah dalam pendekatan pelbagai disiplin.

Semester 2

Pelajar menghabiskan semester ini di luar negara, sama ada dalam pertukaran akademik atau magang sebagai pereka junior (minimum 13 minggu).

Objektif semester ini untuk pelajar yang belajar di sekolah rakan kongsi adalah untuk mencari kaedah pengajaran yang lain, alat lain dan pendekatan projek reka bentuk.

Bagi pelajar dalam magang, matlamatnya adalah untuk menyerlahkan dan mengembangkan pengetahuan profesional dalam konteks budaya lain.

Semester 3

Penerusan dan penghentian projek akhir kajian meringkaskan semua kemahiran profesional yang diperolehi. Ia boleh dijalankan dengan kerjasama syarikat dan / atau makmal penyelidikan universiti rakan kongsi. Projek akhir pembelajaran peribadi ini mesti berkaitan dengan program di mana pelajar didaftarkan.

Pengawasan dipastikan dalam bentuk bengkel di bawah arahan seorang pereka rujukan, yang mana penceramah tepat waktu dikaitkan. Menulis tesis dalam tema projek.

Semester 4

Program pengajian berakhir dengan minimum enam belas minggu (dan maksimum enam bulan) magang dalam sebuah syarikat, di Perancis atau di luar negeri.

Pelatih bekerja sebagai pereka junior dan menyokong semua atau sebahagian projek.

Pelajar mesti menunjukkan keupayaannya untuk mengintegrasikan ke dalam satu pasukan, mengurus projek dan membangunkan semua urutan projek untuk kelancarannya. Ia membolehkan pelajar menyuarakan semua pengajiannya dengan pengalaman profesional yang pertama.

Bergantung kepada projek profesional pelajar, latihan ini juga boleh berlaku dalam sebuah syarikat yang pelajar akan mencipta, atau bahkan dalam makmal penyelidikan.

106036_pexels-photo-1061581.jpeg

Makmal Reka Bentuk Makan Baru Makan

Penyelidikan Lab Design menumpukan pada dua bidang utama:

 • identiti, imaginasi, dan perwakilan;
  • dalam hubungan dialektik antara kreativiti dan kongruen, antara yang diketahui dan tidak diketahui,
  • sebagai sistem unjuran dan peruntukan oleh pengguna, mengikuti pepatah Jean Anthelme Brillat Savarin "Beritahu saya apa yang anda makan, saya akan memberitahu anda siapa anda".
 • antropologi masa depan;
 • dengan menimbangkan dan memodelkan trend sistem makanan (makanan masa hadapan, corak penggunaan, pengedaran, pengeluaran, dan sebagainya),
 • melalui eksperimen reka bentuk bersama.

Untuk berinovasi dalam pelbagai bidang aplikasi sistem makanan, DesignLab adalah berdasarkan kepada kekhususan rupa, pendekatan, dan alat pereka:

 • tumpuan kepada penggunaan dan pengguna,
 • wawasan kreatif dan berpandangan ke hadapan yang berakar dalam isu sosial, budaya, persekitaran, teknologi dan ekonomi.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 7 lagi program yang ditawarkan oleh L’École De Design Nantes Atlantique »

Tarikh Akhir Kemaskini Disember 4, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sambilan
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Nouvelles pratiques alimentaires Design Lab