Sarjana Sastera dalam Sains Politik

Terbaik 144 Sarjana Sastera dalam Sains Politik 2019

Sains Politik

Sarjana Sastera dalam Sains Politik memberikan pelajar kemahiran dan pengetahuan untuk bekerja dalam kerja, bermula daripada menjadi pegawai yang dipilih untuk bekerja sebagai pelobi untuk sebuah syarikat besar. Ia adalah jenis ijazah yang membolehkan seseorang untuk benar-benar membuat tanda mereka di dunia ini, melalui perkhidmatan awam, yang mempengaruhi undang-undang, atau membentuk dasar awam.

Apakah yang dimaksudkan dengan MA Sains Politik? Ia ijazah pendidikan yang lebih tinggi yang boleh membawa kepada kerjaya yang menarik dalam politik. Ramai orang yang mendapat Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam bidang Sains Politik akan bekerja untuk kerajaan AS. Program ini memberi manusia kemahiran untuk memahami Perlembagaan, bagaimana undang-undang digubal, dan bagaimana untuk berkesan mengemudi dunia rumit pentadbiran moden dengan kursus lanjutan. Ijazah ini boleh menyediakan pelajar untuk pekerjaan di luar negara, bekerja untuk jabatan negeri atau pekerjaan berasaskan komunikasi yang lain dengan latihan teori dan amali.

Ramai pelajar berminat untuk menerima MA dalam bidang Sains Politik kerana mereka mempunyai keinginan yang kuat untuk mengubah dunia di sekeliling mereka. Mereka mahu terlibat dalam politik dan kerajaan, dan mereka mahu untuk membentuk undang-undang dan dasar. Program ini akan memberikan mereka kemahiran yang diperlukan untuk mencapai tugas-tugas ini.

Kos pendapatan MA Sains Politik berbeza-beza bergantung kepada berapa lama program ini berlangsung, di mana ia terletak, dan jenis institusi pelajar memilih. Pelajar perlu menghabiskan sejumlah besar masa belajar pilihan mereka sebelum menetap di program.

Pelajar yang menerima Ijazah Sarjana Sastera dalam Sains Politik boleh berakhir dengan kerjaya dalam, persekitaran yang menarik pantas. Mereka mungkin berakhir menjadi Datuk Bandar sebuah bandar utama, pelobi untuk kumpulan bukan keuntungan, atau duta untuk Jabatan Negara.

Orang yang mencari untuk menerima Ijazah Sarjana Sastera tidak perlu secara fizikal menghadiri sebuah universiti. Terdapat banyak pilihan untuk kursus dalam talian yang boleh memuatkan kira-kira jadual yang sibuk. Cari program anda di bawah dan kenalan secara terus pejabat kemasukan daripada sekolah pilihan anda dengan mengisi borang yang memimpin.

 

Baca lebih lanjut

Tuan seni dalam kajian damai: agama pada masa konflik

The American University of Rome
Campus Sepenuh masa 15  September 2019 Itali Rome

Program ini menawarkan satu kajian antara disiplin dan metodologi yang pelbagai budaya dan agama dalam dimensi politik dan sosial mereka. penyelidikan dan kajian tradisi agama tertentu, konteks sosial dan politik di mana mereka berkembang, dan idea-idea politik mereka dipengaruhi, menyumbang kepada mempromosikan keamanan, kepelbagaian agama dan budaya, dialog silang budaya, persefahaman dan kerjasama. [+]

Program ini menawarkan satu kajian antara disiplin dan metodologi yang pelbagai budaya dan agama dalam dimensi politik dan sosial mereka. penyelidikan dan kajian tradisi agama tertentu, konteks sosial dan politik di mana mereka berkembang, dan idea-idea politik mereka dipengaruhi, menyumbang kepada mempromosikan keamanan, kepelbagaian agama dan budaya, dialog silang budaya, persefahaman dan kerjasama.

MA Pengajian Peace menggunakan lokasi unik The American University of Rome untuk memberi peluang kepada pelajar untuk mengkaji pembangunan institusi agama, ajaran dan amalan mereka, berkaitan dengan konteks sosial yang sentiasa berubah.

Melalui program ini, pelajar akan membangunkan pemahaman tentang pelbagai tradisi yang membentuk banyak budaya di dunia globalisasi hari ini. Mereka akan belajar tentang idea-idea agama dan politik yang kritikal untuk memahami dan menyelesaikan ketegangan dan konflik di seluruh dunia.... [-]


Tuan seni dalam politik / hal ehwal antarabangsa

University of the South Pacific USP
Campus Sepenuh masa February 2019 Fiji Suva

Sarjana Sastera dalam Diplomasi dan Hal Ehwal Antarabangsa membina kursus-kursus asas dalam Diploma Lepasan Ijazah dalam Diplomasi dan Hal Ehwal Antarabangsa dengan menambah peluang untuk melaksanakan esei penyelidikan mengenai diplomasi dan hubungan antarabangsa pada topik kepentingan tertentu kepada pelajar. [+]

Yang Sarjana Sastera dalam Diplomasi dan Hal Ehwal Antarabangsa membina kursus-kursus asas dalam Diploma Lepasan Ijazah dalam Diplomasi dan Hal Ehwal Antarabangsa dengan menambah peluang untuk melaksanakan esei penyelidikan mengenai diplomasi dan hubungan antarabangsa pada topik kepentingan tertentu kepada pelajar. Program ini juga menyediakan kemahiran penyelidikan dan menulis maju. Di samping itu, Sarjana Sastera dalam Diplomasi dan pelajar Hal Ehwal Antarabangsa juga berpeluang untuk mengikuti kepentingan dalam aliran akademik khususnya oleh kelompok elektif mereka dalam bidang-bidang tertentu atau bidang pengajian seperti undang-undang, alam sekitar, ekonomi atau kajian pembangunan.

... [-]

MA Research Methods (Politics, International Relations, Security)

Durham University
Campus Sepenuh masa October 2019 United Kingdom Durham

[+]

Hari terbuka dan lawatan

Ijazah ini direka untuk graduan berkaliber tinggi yang berhasrat untuk menjalankan penyelidikan bagi ijazah kedoktoran dalam Politik atau Hubungan Antarabangsa dan perlu untuk mengambil alih semua pusingan latihan dalam kaedah penyelidikan dan metodologi dalam bidang sains politik dan sosial. Objek adalah untuk melengkapkan pelajar dengan kefahaman prinsip-prinsip asas reka bentuk penyelidikan dan strategi.

Program MA ini secara khusus memberi tumpuan untuk menyediakan latihan penyelidikan. Adalah diandaikan bahawa pelajar yang mengambil MA ini berbuat demikian dengan niat untuk meneruskan perjalanan ke PhD. Ia telah menerima pengiktirafan rasmi daripada Majlis Ekonomi dan Sosial Penyelidikan (ESRC) dan calon-calon yang layak boleh memohon (ESRC) (1 + 3) biasiswa. Sesiapa yang bercadang untuk melakukan ini perlu memohon seawal mungkin untuk memenuhi tarikh akhir yang ESRC.... [-]


MA dalam Politik Antarabangsa

City University of London
Campus Sepenuh masa Sambilan 1 - 2  September 2019 United Kingdom London + 1 lagi

Dapatkan berita utama untuk mengetahui struktur dan idea yang membentuk hal-hal global, dan membuka kemungkinan kerjaya yang menarik dengan MA kelas dunia ini. [+]

Ini untuk siapa?

Program MA Politik Antarabangsa adalah untuk pelajar yang ingin meneroka politik antarabangsa dengan lebih meluas. Ia direka untuk membantu anda mengetuk dan mengikuti minat khusus anda dan mengasah pengetahuan anda. Kursus ini telah direka untuk memberikan anda peluang untuk meneruskan soalan anda tentang cara dunia berfungsi - dan membentuk hujah-hujah di mana anda merasa tidak.

Pengetahuan dan kemahiran yang anda usahakan semasa kursus ini akan membolehkan anda meneroka beberapa pilihan kerjaya yang bermanfaat - daripada menyokong NGO untuk bekerja dengan perkhidmatan awam atau media.

Objektif

Adakah Amerika Syarikat adalah pemimpin global yang baik atau kuasa neo-kerajaan? Bagaimanakah pergeseran kuasa dari Barat ke Istana membentuk semula politik antarabangsa pada abad ke-21? Bolehkah negara bertindak dengan berkesan dalam dunia yang semakin dibentuk oleh institusi antarabangsa dan pelaku ekonomi global?... [-]


MA Pengajian Kesatuan Eropah

University of Salzburg- Centre of European Union Studies
Campus Sepenuh masa October 2019 Austria Salzburg

Politik, Undang-undang dan Ekonomi adalah sangat dipengaruhi oleh keputusan Eropah. Pengetahuan institusi Eropah, dasar, prosedur keputusan dan undang-undang itu, adalah amat relevan untuk semua orang yang bekerja di sektor awam dan swasta. Program master unik Pengajian Kesatuan Eropah menyampaikan pelajar dengan pengetahuan teori dan praktikal yang mendalam dalam bidang ini, dengan menyambungkan sains, undang-undang, ekonomi, sejarah, kajian komunikasi politik dan bahasa. [+]

MA Pengajian Kesatuan Eropah

Politik, Undang-undang dan Ekonomi adalah sangat dipengaruhi oleh keputusan Eropah. Pengetahuan institusi Eropah, dasar, prosedur keputusan dan undang-undang itu, adalah amat relevan untuk semua orang yang bekerja di sektor awam dan swasta. Program master unik Pengajian Kesatuan Eropah menyampaikan pelajar dengan pengetahuan teori dan praktikal yang mendalam dalam bidang ini, dengan menyambungkan sains, undang-undang, ekonomi, sejarah, kajian komunikasi politik dan bahasa.

Program ini juga memberi peluang untuk belajar di luar negara, meningkatkan kelayakan antarabangsa dan kecekapan bahasa pelajar. Juga program kajian keseluruhan diajar dalam bahasa Inggeris (sejak Kurikulum 2016), mempergiatkan fokus antarabangsa. Program master mengambil kira proses politik dan sosio-ekonomi dan termasuk pengamal Eropah dan pakar-pakar dari institusi Eropah dalam program pembelajaran di sana. Oleh simulasi prosedur keputusan dan pelajar mahkamah moot amalan menyediakan kedudukan tawar-menawar dan berunding kedudukan ini dalam rangka Parlimen Eropah, Majlis Kesatuan Eropah, Suruhanjaya dan Mahkamah Keadilan Eropah.... [-]


Ma dalam politik

Nottingham Trent University School of Social Sciences
Campus Sepenuh masa Sambilan 12 - 24  September 2019 United Kingdom Nottingham + 1 lagi

Kursus ini menawarkan anda peluang untuk belajar Politik pada peringkat tinggi dan khusus, menekankan kaitan antara arena kebangsaan, serantau dan global. Tema yang menyokong daripada MA Politik adalah penyertaan - satu isu yang mempunyai, dan kelihatan mungkin terus menjadi perdebatan utama dalam wacana politik. [+]

Kursus ini menawarkan anda peluang untuk belajar Politik pada peringkat tinggi dan khusus, menekankan kaitan antara arena kebangsaan, serantau dan global. Tema menjadi asas daripada MA Politik adalah penyertaan - satu isu yang mempunyai, dan kelihatan mungkin terus menjadi perdebatan utama dalam wacana politik.

Sepanjang perjalanan anda akan mempunyai peluang yang unik untuk meneroka tema ini melalui menggabungkan kemahiran penyelidikan akademik dengan tempoh pembelajaran berasaskan kerja - sama ada melalui pautan yang sedia ada anda mungkin mempunyai dengan organisasi / institusi, atau menerusi hubungan ditubuhkan sepanjang kursus.

Kami mengalu-alukan permohonan daripada UK, EU dan pelajar antarabangsa.... [-]


Ma dalam hubungan antarabangsa dan diplomasi

Anglo-American University
Campus Sepenuh masa September 2019 Republik Czech Prague

Hubungan Antarabangsa dan Diplomasi graduan program ini mengambil kesempatan penuh lokasi pusat Prague di Eropah. Komunikasi antara budaya dan protokol diplomatik ditekankan dalam [+]

MA dalam bidang Perhubungan Antarabangsa dan Diplomasi program Hubungan Antarabangsa dan Diplomasi siswazah ini mengambil kesempatan penuh lokasi pusat Prague di Eropah. Komunikasi antara budaya dan protokol diplomatik ditekankan dalam kurikulum disampaikan oleh fakulti antarabangsa pakar dan profesional. Pelajar-pelajar belajar secara kritis menilai, menilai, dan bandingkan isu-isu dalam hal ehwal antarabangsa, undang-undang, perundingan, kerajaan, ekonomi, dan pendidikan. Globalisasi telah mencipta jenis baru hubungan antarabangsa, dan menambah dimensi baru kepada seni dan amalan diplomasi. MA dalam bidang Perhubungan Antarabangsa dan program Diplomasi mengajar pelajar untuk mengenal pasti trend geopolitik, konflik dan pergerakan sosial dengan kecekapan yang tinggi dalam kaedah penyelidikan. lokasi AAU ini di Eropah Tengah mewujudkan suasana akademik di mana pelajar boleh mengalami penyelesaian masalah individu dan kolaboratif dalam kelas kecil, interaktif, dan pelbagai kebudayaan. sejarah rasa peribadi dan budaya kurikulum dan program ini mewujudkan pendidikan yang hebat dalam bidang Perhubungan Antarabangsa dan Diplomasi. Hasil pembelajaran Graduan MA dalam Hubungan Antarabangsa dan Diplomasi boleh mengharapkan kepada:... [-]


Sarjana Sastera dalam Pengajian dan Diplomasi Antarabangsa (MAISD)

Al Akhawayn University (in Ifrane)
Campus August 2019 Maghribi Ifran

Sarjana Sastera dalam Pengajian dan Diplomasi Antarabangsa (MAISD) menawarkan pelajar yang bertauliah peluang untuk menjadi pakar dalam bidang diplomasi dan hal ehwal antarabangsa. Ditaja oleh Kementerian Luar Negeri dan Kerjasama Maghribi, program ini menyediakan pelajar dengan latar belakang teoritis yang kuat dan kemahiran analisis yang penting untuk memperoleh pemahaman mengenai isu dan peristiwa antarabangsa. [+]

Mengenai

Sarjana Sastera dalam Pengajian dan Diplomasi Antarabangsa (MAISD) menawarkan pelajar yang bertauliah peluang untuk menjadi pakar dalam bidang diplomasi dan hal ehwal antarabangsa. Ditaja oleh Kementerian Luar Negeri dan Kerjasama Maghribi, program ini menyediakan pelajar dengan latar belakang teoritis yang kuat dan kemahiran analisis yang penting untuk memperoleh pemahaman mengenai isu dan peristiwa antarabangsa. Program ini melibatkan kepakaran fakulti Universiti Al Akhawayn dari pelbagai bidang, dan profesional dari lapangan.

Siapa Program untuk?

Program MAISD direka untuk:

graduan berkelayakan akademik dari AUI dan institusi Maghribi lain yang mencari pendidikan tinggi dan latihan dalam Pengajian dan Diplomasi Antarabangsa,profesional yang berminat untuk melanjutkan latihan mereka,pelajar antarabangsa yang ingin mendapatkan kepakaran khusus dalam Pengajian Afrika Utara.Penerangan Program... [-]

MA dalam Hak Asasi Manusia dan Keadilan Transisi

The Hebrew University of Jerusalem
Campus Sepenuh masa October 2019 Israel Jerusalem

Universiti Ibrani di Baitulmuqaddis Fakulti Undang-undang mengajak permohonan MA tahun satu dalam Hak Asasi Manusia dan Keadilan Transisi dalam Bahasa Inggeris yang ditawarkan kepada graduan program BA dalam sains politik, hubungan antarabangsa dan disiplin akademik lain yang berkaitan dengan bidang hak asasi manusia dan keadilan peralihan. [+]

MA dalam Hak Asasi Manusia dan Keadilan Transisi

Universiti Ibrani di Baitulmuqaddis Fakulti Undang-undang mengajak permohonan MA tahun satu dalam Hak Asasi Manusia dan Keadilan Transisi dalam Bahasa Inggeris yang ditawarkan kepada graduan program BA dalam sains politik, hubungan antarabangsa dan disiplin akademik lain yang berkaitan dengan bidang hak asasi manusia dan keadilan peralihan.

Program MA menawarkan 20-25 kursus akademik dengan pakar undang-undang terkemuka dari Israel, Eropah dan Amerika Utara, termasuk kursus mengenai undang-undang kemanusiaan antarabangsa, undang-undang kaunter keganasan, mahkamah antarabangsa dan tribunals, keadilan peralihan, undang-undang Bangsa-Bangsa Bersatu, aspek undang-undang konflik Pertengahan Timur, undang-undang jenayah antarabangsa, undang-undang hak asasi antarabangsa antarabangsa dan sebagainya.... [-]


MA dalam Perdamaian, Konflik dan Pembangunan

University of Bradford
Campus Sepenuh masa September 2019 United Kingdom Bradford

MA dalam Kajian Keamanan, Konflik dan Pembangunan memberikan pemahaman yang lebih maju mengenai hubungan antara konflik, pembangunan, keselamatan, dan tadbir urus dalam negara, negara dan negara yang terjejas, rapuh, transisi dan / atau konflik. [+]

MA dalam Kajian Keamanan, Konflik dan Pembangunan memberikan pemahaman yang lebih maju mengenai hubungan antara konflik, pembangunan, keselamatan, dan tadbir urus dalam negara, negara dan negara yang terjejas, rapuh, transisi dan / atau konflik.

Anda akan mendapat pemahaman dan kemahiran yang anda perlukan untuk meneruskan atau membangunkan kerjaya dalam apa yang kini merupakan kawasan utama bagi komuniti dasar dan pengamal antarabangsa, kebangsaan dan tempatan. Anda akan dilengkapi untuk bekerja di pelbagai sektor termasuk:

pembangunan antarabangsapencegahan konflik dan peacebuildingpemulihan pasca konflikbantuan kemanusiaanpengurusan sumber semula jadi

Anda akan berpeluang mengambil Pathways pakar, termasuk yang mengkhususkan di kawasan terpilih (Eropah, Afrika, MENA, Asia, atau Amerika Latin dan Caribbean), dengan peluang untuk lawatan belajar terpilih. Program ini akan menyediakan latihan dan penglibatan yang lebih baik dengan alat dan model analisis dasar dan pengamal yang digunakan secara meluas, membolehkan anda mengembangkan kemahiran dan kebolehpasaran anda.... [-]


Ma dalam kajian masa kanak-kanak dan hak kanak-kanak

Magdeburg-Stendal University of Applied Sciences
Campus Sepenuh masa October 2019 Jerman Magdeburg

Program pengajian inovatif ini adalah berdasarkan kepada Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Hak Kanak-Kanak (UNCRC) dan melaksanakan hak-hak kanak-kanak itu. Kanak-kanak mempunyai hak untuk mengambil bahagian dalam semua keputusan dan proses yang mempengaruhi mereka, akses yang sama kepada sumber-sumber masyarakat (misalnya kesihatan, pendidikan) dan perlindungan yang berkesan dari keganasan dan eksploitasi. [+]

Mula belajar Program ini bermula setiap semester musim sejuk. Pemohon dengan sijil asing sila memohon sehingga 31 Julai melalui uni-assist eV. Objektif program

Program pengajian inovatif ini adalah berdasarkan kepada Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Hak Kanak-Kanak (UNCRC) dan melaksanakan hak-hak kanak-kanak itu. Kanak-kanak mempunyai hak untuk mengambil bahagian dalam semua keputusan dan proses yang mempengaruhi mereka, akses yang sama kepada sumber-sumber masyarakat (misalnya kesihatan, pendidikan) dan perlindungan yang berkesan dari keganasan dan eksploitasi. Semua institusi, proses dan langkah yang berorientasikan kanak-kanak di peringkat kebangsaan, negeri / serantau dan tempatan mestilah direka dan dinilai mengikut pertimbangan ini.... [-]


Program Ijazah MA dalam Hak Asasi Manusia dan Tadbir Urus Multi-peringkat

University of Padova School of Economic and Political Sciences
Campus Sepenuh masa October 2019 Itali Padua

Program MA dalam Hak Asasi Manusia dan Tadbir Urus Multi-tingkat adalah sumbangan untuk membangunkan budaya universal hak asasi manusia seperti yang diserlahkan oleh Unesco dan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Oleh itu, ia mempunyai pendekatan yang kukuh dan berorientasikan tindakan yang kuat. [+]

Penerangan kursus

Program MA dalam Hak Asasi Manusia dan Tadbir Urus Multi-tingkat adalah sumbangan untuk membangunkan budaya universal hak asasi manusia seperti yang diserlahkan oleh Unesco dan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Oleh itu, ia mempunyai pendekatan yang kukuh dan berorientasikan tindakan yang kuat. Ijazah sarjana ini adalah kesinambungan penuh dengan program pascasiswazah terdahulu dalam hak asasi manusia, diajar dalam bahasa Itali, bahawa University of Padua telah menyampaikan sejak tahun 1988.

MA bertujuan untuk mengembangkan pengetahuan dan kemahiran ad hoc untuk mempromosikan dan memenuhi hak-hak asasi manusia dalam konteks yang lebih luas mengenai proses undang-undang dan politik dan dasar pelbagai peringkat. Undang-undang hak asasi manusia, rangka kerja tadbir urus pelbagai peringkat, dan konsep "pembangunan manusia" dan "keselamatan manusia" adalah paradigma rujukan sepanjang kursus.... [-]


Intercultural Communication and Moderation (M.A.)

University of Applied Languages of the SDI Munich
Campus Sepenuh masa Sambilan 3 - 5  October 2019 Jerman Munich + 1 lagi

[+]

pengiktirafan

Pengurusan Projek Antarabangsa

[-]

American Graduate School in Paris
Campus Sepenuh masa Sambilan September 2019 Perancis Paris + 1 lagi

Sekolah Siswazah Amerika di Paris (AGS) menawarkan Master Seni dua tahun dalam Hubungan Antarabangsa dan Diplomasi yang diakreditasi di Amerika Syarikat yang diajar di jantung Paris, Perancis. Bahasa pengantarnya ialah bahasa Inggeris. [+]

MA dalam bidang Perhubungan Antarabangsa dan Diplomasi

.

Peluang ijazah dua

AGS menawarkan beberapa peluang ijazah ganda yang menggabungkan MA dalam Hubungan Antarabangsa dan Diplomasi dengan ijazah di institusi rakan dalam disiplin pelengkap.

US-accreditedM.A. dalam Perkhidmatan Antarabangsa (trek Pengajian Antarabangsa) dengan Universiti Amerika (Washington, DC, Amerika Syarikat)

Kerjaya

Alumni AGS bekerja dalam bidang yang pelbagai seperti pembangunan antarabangsa, advokasi hak asasi manusia, pembuatan dasar, komunikasi global, dan manusia oleh kawasan lain yang melibatkan interaksi dengan negara dan budaya yang berlainan.... [-]


Sarjana Seni dalam Hak Asasi Manusia

University of Vienna - Human Rights Program
Campus Sepenuh masa September 2019 Austria Vienna

Idea falsafah tidak mempunyai kesan yang lebih mendalam terhadap hubungan antarabangsa dan politik dunia daripada hak asasi manusia. Dalam masa setengah abad sejak Perang Dunia II dan Holocaust, hak asasi manusia [+]

Sarjana Seni dalam Hak Asasi Manusia

Idea falsafah tidak mempunyai kesan yang lebih mendalam terhadap hubungan antarabangsa dan politik dunia daripada hak asasi manusia. Dalam masa setengah abad sejak Perang Dunia II dan Holocaust, hak asasi manusia berkembang menjadi satu-satunya sistem nilai yang diterima secara universal pada zaman kita. Pengiktirafan negara sebagai negara demokratik, maju dan damai sejahtera hari ini bergantung kepada kemampuan dan kesediaan mereka untuk melindungi hak asasi manusia. Penguasa jangka panjang dan penguasa tentera kejam semakin digulingkan dan bertanggungjawab terhadap pelanggaran hak asasi manusia yang kasar dan sistematik sebelum tribunal jenayah antarabangsa. Malah perbadanan perniagaan dan pertubuhan antarabangsa dihakimi oleh prestasi hak asasi mereka. Dalam keadaan pasca-konflik dan peralihan dari totalitarian kepada pemerintahan demokratik, hak asasi manusia merupakan elemen penting dalam pembangunan damai, pembangunan dan tadbir urus yang baik. Hak asasi manusia membuka pintu kepada dunia yang lebih baik untuk semua.... [-]