Filter
Sarjana Sastera
Jenis pengajian: Semua Secara: Semua

Terbaik 34 Sarjana Sastera dalam Fesyen 2019

Dengan pasaran kerja hari ini menjadi lebih berdaya saing, pendapatan anda Master Sastera boleh menjadi cara yang bagus untuk menolak diri anda dan kerjaya anda ke hadapan. MA merangkumi pelbagai bidang pengajian, dengan satu bidang seperti menjadi fesyen.

Adakah anda tertanya-tanya apa yang MA dalam fesyen? Hanya bercakap, ia adalah Sarjana Sastera yang termasuk pelbagai kursus yang meliputi banyak komponen mereka bentuk pakaian dan aksesori serta pemasaran dan promosi produk. Kursus yang diambil oleh pelajar MA termasuk komponen-komponen asas reka bentuk dan juga maklumat mengenai teknologi yang digunakan dalam fesyen. Kelas-kelas lain mengajar pelajar bagaimana untuk menggunakan dan mengatur masa, kerja pada satu pasukan, dan menjadi penyelesai masalah yang inovatif yang boleh mematuhi tarikh akhir dan keperluan pelanggan. Banyak program juga termasuk kelas pada pemasaran jenama, paparan, dan pembelian produk.

Faedah pendapatan anda Master Sastera dalam pelbagai bidang ini dari gaji yang lebih besar untuk peluang untuk bekerja dalam industri yang merangkumi dunia. Semasa anda mengambil kursus-kursus anda, anda mungkin boleh rangkaian, membina hubungan profesional dan peribadi anda.

Kos untuk mengambil kursus untuk menerima ijazah anda akan berbeza-beza dari sekolah ke sekolah. Di kampus kelas mempunyai kos yang berbeza daripada kursus dalam talian. Anda juga perlu mengambil kira dalam kos buku dan bekalan anda dan juga bilik dan lembaga jika hidup di kampus adalah satu pilihan.

Sebaik sahaja anda telah menerima Ijazah Sarjana Muda Sastera anda dalam Fashion, anda akan mempunyai peluang untuk bekerja dalam pelbagai jawatan di lokasi-lokasi di seluruh dunia. Anda mungkin mendapati diri anda mereka bentuk satu set pakaian seragam bagi juruterbang syarikat penerbangan, atendan penerbangan, atau pekerja hotel.Anda mungkin mendapati diri anda mewujudkan memaparkan tetingkap untuk pereka jenama di kedai-kedai pakaian yang terkenal di dunia. Anda juga boleh membina syarikat reka bentuk anda sendiri atau menubuhkan sebuah butik tempatan untuk menjual ciptaan anda atau orang-orang artis tempatan. Selain itu, anda boleh mencari jawatan sebagai pengurus pemasaran, pembeli produk atau pengurus sebuah syarikat runcit.

 

Jika anda berminat untuk mengikuti Kursus Sarjana Sastera dalam fesyen, anda boleh mencari program anda di bawah dan kenalan secara terus pejabat kemasukan daripada sekolah pilihan anda dengan mengisi borang yang memimpin.

Baca lebih lanjut Baca Ringkas
Pilihan lain dalam bidang pengajian ini:

34 Hasil dalam Fesyen

Norwich University of the Arts

Membangunkan gaya tandatangan anda dan meneroka konteks konsep kerja anda di kursus ijazah Sarjana Muda MA. ... [+]

Gambaran keseluruhan

Sekiranya anda sudah bersedia untuk menguji sempadan apa yang fesyen bermakna pada abad ke-21 dan mendorong falsafah peribadi dan profesional anda ke had baru, kursus fesyen pascasiswazah ini akan menyediakan platform yang ideal.

Bina suara unik anda

Suara kreatif yang menarik akan muncul apabila anda bekerja dengan bahan dan proses yang berbeza.

Praktik anda akan menerima inovasi digital, teknologi dan budaya apabila anda membangunkan pemahaman yang jelas tentang cara menggunakan promosi dan platform untuk mempamerkan karya anda.

Juruteknik studio ahli akan menyokong penerokaan jahitan yang dipesan terlebih dahulu; kaedah pemotongan dan penutupan eksperimen; tradisi dan kraf haute couture; teknik penamat tangan dan mesin; dan penggunaan teknologi kontemporari.... [-]

United Kingdom Norwich
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
Sambilan
1 - 2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
AAS College

Kursus ini memberi peluang kepada para pengamal reka bentuk fesyen kreatif untuk meneroka minat peribadi di peringkat pasca siswazah, disokong oleh penyelidikan yang luas ... [+]

Kursus ini memberi peluang kepada para pengamal reka bentuk fesyen kreatif untuk meneroka minat peribadi di peringkat pascasarjana, disokong oleh penyelidikan yang luas, dan digabungkan dengan kebaikan perbahasan dan kajian rakan sebaya. Individu kemudian akan dapat melihat peranan mereka sebagai pereka fesyen dalam industri masa depan.

Pengajaran melibatkan kombinasi kuliah, seminar, tutorial, persembahan dan integrasi perundingan dengan industri, dan penilaian berterusan.

Amalan asas teori dibangunkan serentak sepanjang setiap semester dan Perjanjian Negosiasi Bahagian I dan II membolehkan para pelajar memperoleh keupayaan untuk membangun dan menyempurnakan cadangan, yang menyokong projek utama mereka dan mencerminkan kemajuan peribadi. Pelajar dijangka menyelaraskan kerja mereka dalam rangka kerja semasa dan membangunkan kemahiran evaluatif untuk mengartikulasikan pandangan mereka.... [-]

Yunani Thessaloniki
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
13 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Cambridge School of Visual & Performing Arts

Fesyen MA: Penjenamaan ... [+]

Gambaran keseluruhan

Fesyen MA: Penjenamaan

Anda akan belajar di sekolah fesyen yang diketuai oleh Holly Fulton, seorang pereka fesyen yang memenangi anugerah, dan pengarah kreatif. Di bawah arahan kreatifnya, CSVPA menghasilkan individu kreatif serba boleh yang siap untuk beroperasi di dalam kedua-dua fesyen komersil dan konsep fesyen.

Sepanjang program 12-bulan di studio-studio Cambridge di pusat kami, anda akan dapati sumber-sumber inspirasi baru dan meneroka arah baru yang menarik untuk latihan pembuatan gambar anda, bereksperimen merentasi ilustrasi dan media grafik, arah seni, editorial (cetak dan digital), penjenamaan korporat , penggayaan, fotografi dan imej bergerak untuk mengembangkan tandatangan unik anda dan pendekatan kepada penjenamaan fesyen kontemporari. Anda akan membina pengetahuan teoritikal dan praktikal tentang strategi penjenamaan dan promosi, dan menggunakannya untuk kempen yang berkomunikasi dengan penonton fesyen yang berbeza dalam pelbagai ruang kontemporari, pengalaman sebenar dan digital dan platform secara langsung.... [-]

United Kingdom Cambridge
Permintaan Maklumat
English
3 semester
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Conde Nast College

Amalan Media Fesyen MA adalah program yang menumpukan industri yang unik yang menawarkan tiga Pathways mungkin, yang semuanya memberi tumpuan kepada kepakaran teras Condé ... [+]

Amalan Media Fesyen MA

dengan Perniagaan, Kewartawanan Fesyen atau Arah Kreatif

Amalan Media Fesyen MA adalah program yang menumpukan industri yang unik yang menawarkan tiga Pathways mungkin, yang semuanya memberi tumpuan kepada kepakaran teras Condé Nast. Ketiga ciri khas yang ditawarkan (Media Perniagaan, Kewartawanan Fesyen dan Arah Kreatif) menggambarkan pengetahuan dan amalan Penerbitan Condé Nast dan industri fesyen dan media yang lebih luas. Program ini akan menggabungkan penyelidikan bebas dengan kandungan akademik yang diajar dan ceramah / kelas induk dari profesional industri terkemuka.

Matlamat utama program ini adalah untuk memberi peluang kepada para pelajar untuk menjadi pengamal yang berkesan dalam bidang pilihan mereka dalam industri fesyen dan media. Semua Pathways bertujuan untuk membangunkan kemahiran utama yang boleh dipindahmilik dalam komunikasi yang berkesan dan memastikan graduan diberi peluang untuk memperoleh dan membuktikan yang berikut:... [-]

United Kingdom London
Og 2019
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Borås

Program ini akan menyediakan anda untuk pekerjaan dalam pengurusan atau fungsi penyelidikan yang berkelayakan di semua bidang di sebuah syarikat berkaitan tekstil, contoh ... [+]

Mahu mengetahui lebih lanjut tentang kelestarian dalam rantaian nilai tekstil dan bagaimana bahagian-bahagian yang berlainan rantaian ini mempengaruhi satu sama lain? Kemudian ini mungkin pendidikan untuk anda. Di sini, anda mendapat pengetahuan asas dalam rantaian nilai tekstil dan pakar dalam pengurusan bahagian yang berlainan dalam rantaian bekalan.

Pendidikan ini memberikan anda alat untuk menguruskan perilaku pemasaran dan pengguna dalam proses tekstil dan fesyen. Anda memperoleh pengetahuan asas tentang bagaimana untuk menguruskan rantaian nilai tekstil dengan tumpuan khusus terhadap kemampanan.

Sekolah Tekstil Sweden adalah tempat yang sesuai untuk belajar fesyen. Di sini anda menemui makmal, inovasi, dan penyelidikan dalam teknologi serta reka bentuk yang lengkap, sering dilakukan dengan kerjasama industri. Oleh kerana rantau Borås adalah rantau tekstil, terdapat peluang yang baik untuk kerjasama, latihan, dan projek sarjana di syarikat-syarikat berdekatan. Sekolah Tekstil Sweden adalah sebahagian daripada University of Borås dan semua program dalam tekstil terletak di sini, www. HB .se / en / The-Swedish-School-of-Textiles /... [-]

Sweden Borås
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Paris College Of Art

Program satu tahun ini memberi tumpuan kepada bahan dan teknologi baru, melengkapkan pereka dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk memanfaatkan teknologi ... [+]

Program satu tahun ini memberi tumpuan kepada bahan dan teknologi baru, melengkapkan pereka dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk memanfaatkan teknologi dan bahan baru yang baru.

Bahan-bahan baru sedang dibangunkan pada kadar yang cepat, membolehkan pakaian untuk melakukan lebih daripada pakaian: mereka boleh mengukur suhu, menghantar maklumat tentang keadaan fisiologi pemakai, memberikan rangsangan, sebatian pelepasan ke dalam kulit, dan sebagainya. Bahan-bahan ini sering digunakan untuk pakaian sukan dan seluar dalam, tetapi ia boleh menjadi tujuan selain pakaian teknikal.

Matlamat program ini adalah untuk menggalakkan dan membolehkan pereka untuk memasukkan mereka ke dalam reka bentuk mereka, sama ada lelaki, pakaian wanita atau kanak-kanak. Pelajar juga akan belajar untuk bekerja dengan teknologi baru, seperti menggunakan percetakan 3D untuk menghasilkan pakaian, membuat pakaian yang bersambung, atau menggabungkan lampu LED dalam reka bentuk mereka. Perancis menganjurkan banyak syarikat yang mengkhususkan diri dalam bahan dan sambungan yang inovatif, dan kami akan menggunakan kepakaran tempatan untuk Siri Bengkel Amalan Profesional kami. Pelajar turut menghadiri pameran Première Vision dan Avantex antarabangsa untuk para profesional fesyen. ... [-]

Perancis Paris
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Manchester Metropolitan University

Ini adalah satu tahun, program yang diterajui oleh industri, yang memberikan anda peluang untuk membangunkan pengetahuan pakar tentang membeli fesyen kontemporari dan mer ... [+]

Gambaran keseluruhan

Ini adalah satu tahun, program yang diterajui oleh industri, yang memberikan anda peluang untuk membangunkan pengetahuan pakar tentang membeli fesyen kontemporari dan merchandising dari perspektif pengurusan. Dibangunkan bersama dengan pakar industri untuk memaklumkan projek inovatif dan mengekalkan kandungan kontemporari dan memupuk projek inovatif.

Sepanjang Sarjana anda akan membangunkan kebolehan profesional, pengurusan dan peribadi, termasuk kemahiran komersil, rundingan dan pengurusan hubungan, bersama-sama mengembangkan kemahiran visual anda dalam konteks perniagaan untuk membolehkan anda beroperasi dengan jayanya dalam industri global.

Anda juga akan mendapat pengetahuan mendalam tentang kewangan, perkembangan industri, margin keuntungan, harga, strategi jualan dan perolehan dan bagaimana dengan yakin menyampaikan idea anda melalui komunikasi yang berjaya dan persembahan kontemporari.... [-]

United Kingdom Manchester
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Accademia Costume & Moda

Sarjana Seni dalam Aksesori dan Reka Bentuk Perhiasan melatih pengurus projek dan pereka dengan kepekaan fesyen yang kuat dan latar belakang budaya yang kuat dapat menafs ... [+]

Garis Besar

Sarjana Seni dalam Aksesori dan Reka Bentuk Perhiasan melatih pengurus projek dan pereka dengan kepekaan fesyen yang kuat dan latar belakang budaya yang kuat dapat menafsirkan kerumitan dalam pembangunan produk yang tipikal kawasan yang kaya dengan titik hubungan dan perbezaan. Kursus ini bertujuan untuk memberi respons kepada keperluan industri kreatif dalam bidang pendidikan profesional dan profil penyelidikan yang dapat menerjemahkan keperluan baru dalam bidang Aksesori yang merupakan salah satu aset utama industri kreatif Itali.

Struktur

Tahun pertama menyiasat semua aspek teknikal, budaya, sejarah dan metodologi yang berkaitan dengan kawasan luas ini dengan pendekatan penglihatan beraneka ragam ke lapangan.... [-]

Itali Rome
November 2019
English,Itali
Sepenuh masa
2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Bath Spa University

Kursus ini menawarkan individu yang bercita-cita tinggi untuk menjadi pereka, pembuat pereka atau artis tekstil, sama ada dalam industri profesional atau menubuhkan perni ... [+]

Disasarkan kepada graduan bercita-cita tinggi, kursus MA berasaskan amali ini disokong oleh teori pemasaran.

Kakitangan mempunyai pengalaman industri nasional dan antarabangsa yang meluas dan memaklumkan kursus tersebut.

Kembangkan amalan dan pemikiran reka bentuk kreatif anda, sambil membina kemahiran pemasaran dan perniagaan yang bernilai.

Alumni menikmati pelbagai destinasi kerjaya dengan ramai yang berjaya bekerja untuk diri mereka sendiri.

Kursus ini menawarkan individu yang bercita-cita tinggi untuk menjadi pereka, pembuat pereka atau artis tekstil, sama ada dalam industri profesional atau menubuhkan perniagaan kecil yang bekerja secara bebas atau dalam pasukan kecil.... [-]

United Kingdom Bath
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
Sambilan
1 - 2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Royal College of Art

Ingatlah bahawa anda adalah unik dan mempunyai wawasan untuk dikongsi - dengar visi itu dan biarkan ia memaklumkan masa anda sebagai seorang pereka. Kontemporari penuh de ... [+]

Belajar di peringkat universiti seni dan reka bentuk nombor satu dunia selama lima tahun berturut-turut (2015-2019) dalam Kedudukan Subjek QS World University.

Mengenai Program

Pendekatan yang tidak berani terhadap ekspresi kreatif, teknik fanatik dan profesionalisme maklumat adalah apa yang kita cari dan menggalakkan program ini. Tumpuannya adalah untuk mengukuhkan semangat penerokaan ini melalui kepakaran yang unik dan perdebatan polimat dengan kesedaran global moden. Kami menggalakkan lagi etika kerja yang kuat dalam pelbagai projek reka bentuk yang berasaskan, berpusatkan dan merentas industri secara peribadi. Kesedaran individualiti dalam konteks reka bentuk global dapat dicapai melalui hubungan baik kami dengan pereka praktik, rumah fesyen antarabangsa, hubungan antara program dan pasukan staf yang berdedikasi.... [-]

United Kingdom London
Sept. 2020
English
Sepenuh masa
2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
IFA Paris

Sarjana Seni dalam Reka Bentuk Fesyen Kontemporari direka khusus untuk menangani perubahan ini dan bertujuan untuk graduan Design Fesyen yang ingin melampaui reka bentuk ... [+]

IFA Paris Master Certified by FEDE (Fédération Européenne Des Écoles)Tempoh: Program 15 bulan dalam bahasa InggerisKampus: Paris, Florence (Istituto Lorenzo de Medici)Format: Paris / Florence / ParisPengambilan seterusnya: September 2019Kredit ECTS: 120Yuran Permohonan: € 150Yuran Pengajian: € 12,800Terhad kepada: 25 pelajar setiap kelas

"Kembangkan koleksi anda di atelier pereka kami"

Pengenalan

Pereka fesyen muda telah menjadi elemen penting dalam membentuk semula panorama fesyen hari ini. Dari pelantikan JW Anderson sebagai Pengarah Kreatif kepada Loewe kepada pengambilalihan kepentingan Christopher Kane oleh Kering Group, semua peristiwa seolah-olah menunjukkan bahawa kini lebih daripada sekadar penciptaan fesyen masih penting untuk aktiviti-aktiviti jenama mewah besar dan jenama besar-pasaran.... [-]

Perancis Paris
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
15 bulan
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
University of Westminster

Ia adalah penting dalam masa ini kekaburan kreatif yang kita bangun dan memberdayakan individu. Oleh itu, pekerja lelaki keusahawanan MA akan merekrut para pereka yang be ... [+]

Ringkasan kursus

Ia adalah penting dalam masa ini kekaburan kreatif yang kita bangun dan memberdayakan individu. Oleh itu, pekerja lelaki keusahawanan MA akan merekrut para pereka yang bercita-cita tinggi untuk mengerjakan ekspresi kreatif mereka melalui penyelidikan peribadi, pembangunan proses dan profesionalisme maklumat.

Agar pelajar kami menubuhkan aspirasi mereka dan menentukan laluan kerjaya yang mampan dalam konteks reka bentuk global, Kursus disampaikan oleh profesional reka bentuk pakaian lelaki yang paling mengilhamkan yang menyediakan persekitaran pembelajaran yang menyokong, mencabar dan dimaklumkan.

Struktur kursus

Kurikulum berasaskan projek mengajar mempunyai dua modul teras yang secara progresif membangun keyakinan pelajar dalam konteks disiplin dan multidisiplin dan mendorong pengetahuan imajinatif, praktikal dan teori ke tahap kecekapan strategik dan taktikal tertinggi.... [-]

United Kingdom London
Sept. 2019
English
Sepenuh masa
2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
AMD Akademie Mode & Design

strategi reka bentuk yang mampan dan pendekatan pengurusan dalam industri kreatif untuk membangunkan - dari Sustainability program Sarjana Fesyen dan Creative Industries ... [+]

Kemampanan Fesyen dan Creative Industries (MA)

strategi reka bentuk yang mampan dan pendekatan pengurusan dalam industri kreatif untuk membangunkan - dari Sustainability program Sarjana Fesyen dan Creative Industries adalah agen perubahan yang melakukan perubahan menyeluruh dalam industri kreatif dengan pendekatan holistik, kemampanan berorientasikan.

Program unik ini bertujuan untuk kedua-dua pereka kreatif dan pengurus berorientasikan penyelesaian yang mempunyai kesedaran sumber dan ekologi daripada ingin kedudukan beretika, sosial dan ekonomi yang mampan.

Program Master merangkumi empat bidang utama pengajian "Design Strategies Lestari", "Pengeluaran Mampan dan Textiles", "Lestari Pemasaran dan Perniagaan" dan "Sustainable Design Antropologi". Meneroka perkembangan reka bentuk dan trend yang berurusan dengan asal-usul sumber dan bahan-bahan dan kitar semula mereka, belajar konsep pengeluaran mampan dan penggunaan lestari - dan menjadi seorang pakar dalam pengurusan alam sekitar dan sosial.... [-]

Jerman Berlin
Permintaan Maklumat
English,Jerman
Sepenuh masa
4 semester
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Vrije Universiteit Amsterdam

The Budaya Design program MA adalah tentang kajian reka bentuk produk, reka bentuk grafik dan fesyen dalam konteks budaya yang pelbagai yang luas. Tumpuan adalah kepada . ... [+]

Master Kebudayaan Design

The Budaya Design program MA adalah tentang kajian reka bentuk produk, reka bentuk grafik dan fesyen dalam konteks budaya yang pelbagai yang luas. Tumpuan adalah kepada kedua-dua pereka sebagai 'penulis' dan rantaian kompleks pengeluaran, penjualan, penggunaan dan kritikan di mana reka bentuk beroperasi dan berasal banyak makna yang berbeza. Budaya Design mengembalikan reka bentuk objek teras kepentingan akademik tanpa detracting dari konteks budaya dan material di mana ia beroperasi. Program ini menggabungkan generalist, pendekatan perbandingan untuk mereka bentuk dengan fokus yang jelas mengenai sejarah dan teori.

Prospek kerjaya

Kursus Budaya Design diajar dalam bahasa Inggeris. Ia merupakan kursus berorientasikan antarabangsa yang mempunyai hubungan rapat dengan amalan sebenar. Selain mengkaji latar belakang teori dan sejarah reka bentuk, pelajar mendapat peluang untuk melakukan projek tamat pengajian mereka dalam persatuan dengan pemain utama dalam dunia reka bentuk. Pelajar Kebudayaan Design boleh mengharapkan kerjaya di institusi kebudayaan (editor, pengurus projek), muzium (penyelidik, kurator), media, (pengarang, pengkritik, penerbit), kerajaan (pentadbir, penasihat), agensi reka bentuk (penyelidik, perunding) dan pendidikan dan penyelidikan institut (guru, penyelidik).... [-]

Belanda Amsterdam
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
1 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu
Middlesex University London

Barang kemas kontemporari terbaik menggabungkan ketukangan yang cemerlang dengan pemikiran konseptual dan kritikal kuat. Kursus baru merangsang akan memperluaskan pendeka ... [+]

Mengapa kajian Hadapan MA Jewellery di Middlesex?

Pada Middlesex kita mengambil pendekatan yang sangat praktikal dan kritikal untuk Jewellery yang memastikan bahawa anda menghabiskan sebahagian besar penyelidikan pengajian lepasan ijazah anda dan membuat. Ini gabungan analisis yang mendalam dan pengalaman hands-on akan membolehkan anda untuk memanfaatkan pelbagai jenis kepakaran dan sumber sambil mempersoalkan dan membangunkan amalan anda dalam konteks kontemporari untuk merangsang dan berjaya career.Based dalam £ 80 juta Seni Universiti kami dan Design School, kursus kami menampilkan kemudahan state-of-the-art dengan ruang studio khusus untuk setiap pelajar MA kami untuk memastikan bahawa kami memenuhi untuk pelbagai kepentingan dan cita-cita. Dengan peluang-peluang untuk bekerjasama dengan pelajar-pelajar dari seluruh sekolah, anda akan menjadi sebahagian daripada persekitaran yang menyokong dan antara disiplin artis yang membentuk masa depan industri kreatif di seluruh dunia dengan, bekerja memenangi anugerah mereka yang inovatif.... [-]

United Kingdom London UK Online
Permintaan Maklumat
English
Sepenuh masa
Sambilan
1 - 2 tahun
Kampus
Baca lebih lanjut dalam Bahasa Melayu