Program MA

Ijazah Master of Arts (singkatan MA atau M.A) adalah pencapaian tahap lulusan yang diberikan oleh universiti-universiti di seluruh dunia. Mengambil Ijazah Sarjana Sastera menawarkan pelbagai faedah dari prospek kerjaya yang dipertingkatkan untuk meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah dan membuat keputusan.

Selain itu, Ijazah Sarjana Sastera boleh membawa kepada kajian lepasan ijazah dalam program PhD. Mata pelajaran khusus dalam disiplin dalam Seni, Kemanusiaan, Sains Sosial, serta Perniagaan dan Undang-undang, termasuk dalam bidang akademik Ijazah Sarjana Sastera. Calon MA perlu menyelesaikan penyelidikan dan membentangkan kertas kerja tesis untuk menamatkan ijazah mereka.

Pelbagai program Sarjana Sastera yang berbeza boleh didapati - Jangan lepaskan peluang anda! Mulakan carian anda dengan melihat Ijazah Sarjana Sastera popular yang disenaraikan di bawah.

Ijazah Sarjana Sastera yang baru ditambah

Emerson College

MA Dalam Pendidikan Teater

Mac 15, 2018
Belajar seni mengajar-dan pengajaran seni-dengan Master of Arts dalam Pendidikan Teater. Sebagai salah satu program terbesar di negara ini, kami akan menyediakan anda untuk mencipta pengalaman teater dan pembelajaran yang mengubah kehidupan dan masyarakat. Dengan dua aliran pengajian, Teater Pendidikan Guru atau Teater dan Komuniti, kursus kami mengintegrasikan… [+] teori dan amalan reflektif dan memberikan anda peluang untuk mengembangkan kemahiran dan memperluaskan pengetahuan anda dalam seni teater, prinsip pengajaran dan pembelajaran dalam seni, dan amalan drama dan teater yang digunakan. [-]

Conde Nast College

Pengurusan Rekabentuk Mewah MA

Mac 15, 2018
MA dalam Pengurusan Jenama Mewah ditawarkan bersempena dengan rakan kongsi kami Richmond University dan akan menggunakan pengetahuan dan kepakaran Condé Nast. Program ini bertujuan untuk menggalakkan pelajar mengembangkan kemahiran komersial dan bakat keusahawanan mereka sambil membangunkan kualiti kepimpinan mereka dan kemampuan untuk berfikir secara … [+]kritis dan strategik. [-]

Estonian Academy of Arts

Sarjana Dalam Seni Kontemporari

Mac 14, 2018
EKA menawarkan pendekatan pembelajaran yang serba lengkap dan menyeluruh. Seni kontemporari, kritikan dan teori, seni bina berasaskan pengarang, reka bentuk berasaskan inovatif dan kemahiran, animasi dan seni panggung, amalan kuratorial digabungkan untuk kajian interdisiplin yang teliti. Di sini, anda boleh menjadi sebahagian daripada membuat sesuatu… [+] yang sangat penting. Kesan artistik anda akan diperhatikan dan akan memberi impak. [-]

Universiti di مليسيا

Ubah lokasi

Apakah Master of Arts?

Dari Latin Magister Artium, Ijazah Master of Arts (disingkatkan sebagai MA, M.A atau AM) adalah sarjana siswazah yang dianugerahkan oleh universiti-universiti di seluruh dunia. Kebanyakan program-program Sarjana Sastera termasuk dalam salah satu kumpulan akademik berikut: kemanusiaan, geografi, antropologi, sains sosial, komunikasi, linguistik dan di beberapa buah Universiti teologi atau kejururawatan. MA adalah berbeza dari Master of Science (MSc), yang merupakan ijazah bagi graduan Sains, Kejuruteraan, teknologi, perubatan atau perniagaan. Ijazah Master of Arts menawarkan kefahaman yang luas, pada peringkat siswazah dalam disiplin tertentu, bidang kajian atau antara disiplin.

Apakah faedah-faedah mengambil Ijazah Master of Arts?

Terdapat pelbagai faedah apabila mengambil Ijazah Sarjana Sastera, bagi golongan profesional, peribadi dan akademik. Lulusan MA dianggap berkelayakan dalam bidang mereka, dan mempunyai lebih banyak peluang kerjaya daripada mereka yang mempunyai ijazah sarjana muda atau diploma sekolah menengah. Bidang-bidang yang termasuk dalam Ijazah Master of Arts menawarkan pakar-pakar dalam bidang ini peluang untuk memilih pelbagai jenis kerjaya. Cabaran yang dihadapi selama ini menyelesaikan Ijazah Master of Arts akan menyediakan graduan untuk menangani cabaran profesional sepanjang kerjaya mereka. Penyelidikan bebas yang pelajar MA biasanya diperlukan untuk menyelesaikan projek tesis mengajar kaedah penyelidikan yang akan membimbing pelajar dengan baik sepanjang usaha mereka di masa hadapan.

Apa yang kami pelajari dalam Master of Arts?

Ijazah Master of Arts ditawarkan dalam beberapa disiplin, bidang pengajian dan bidang pengkhususan. Dalam bidang kemanusiaan, ijazah MA diberikan untuk kajian Kesusasteraan, Sejarah, Bahasa, Agama, Klasik, Falsafah, Kesenian dan Perundangan. Ijazah Sarjana Sastera biasanya pakar dalam bidang tertentu. Sebagai contoh, seseorang mungkin mendapat MA dalam Kesusasteraan Kanak-Kanak, MA dalam Budaya Rusia dan Kesenian, MA dalam Teori Politik dan Undang-undang atau MA dalam Kesusasteraan Alkitab. Terdapat juga program Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam bidang geografi, antropologi dan sains sosial seperti MA dalam Sosial dan Budaya Geografi atau MA dalam bidang Antropologi Budaya dan Pembangunan Sosiologi.

Apakah jenis peningkatan kerjaya yang boleh anda harapkan dengan Master of Art?

Master of Arts menawarkan tahap yang lebih lanjut dari pengkhususan dalam bidang tertentu dalam ijazah sarjana muda yang disediakan, MA banyak membantu dengan peningkatan kerjaya. Pekerja profesional yang telah membina pengalaman dalam bidang mereka mungkin layak untuk mendapatkan promosi dengan cara meraih MA. Penuntut Master of Arts yang datang secara langsung daripada program sarjana muda akan mendapati bahawa mereka sering berkelayakan untuk lebih maju, gaji pekerjaan yang lebih tinggi selepas tamat pengajian.

Berapakah kos untuk mengambil Ijazah Master of Arts?

Biaya kuliah dan bayaran yang berkaitan dengan memperoleh Ijazah Master of Arts adalah berbeza-beza dari universiti yang lain, di satu negara atau yang lain. Beberapa organisasi swasta dan awam dan jabatan universiti menawarkan bantuan kewangan dalam bentuk biasiswa, bayaran balik tuisyen atau stipends untuk Sarjana Master of Arts. Penerimaan jabatan universiti individu akan dapat memberikan maklumat yang lebih khusus mengenai kos mengambil program ijazah MA.

Mengapa mengambil Ijazah Sarjana Muda Sastera secara Online?

Terdapat pelbagai faedah dengan mengambil Ijazah Sarjana Muda Sastera secara online. Pembelajaran secara online menawarkan peluang bekerja sambil belajar, yang boleh menjimatkan perbelanjaan pelajar. Pelajar Master of Arts Online juga menggunakan teknologi dan e-pembelajaran untuk membangunkan kemahiran teknikal yang relevan di samping kursus mereka. Komunikasi secara langsung dengan profesor adalah lebih mudah dalam program ijazah Master of Arts online.

Bagaimana Ijazah Sarjana Sastera berbeza di pelbagai negara?

Universiti-universiti di beberapa negara menawarkan ijazah Sarjana Sastera dalam disiplin tertentu yang mungkin ditawarkan sebagai ijazah Master of Science atau Master of Philosophy di negara-negara lain. Sebagai contoh, di kebanyakan negara, pelajar siswazah dalam bidang Falsafah akan menerima MA selepas tamat pengajian. Namun di United Kingdom, Kanada, Australia, Finland, Norway, Hong Kong, Sepanyol, Malaysia dan beberapa negara lain, Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Falsafah turut ditawarkan. Di sesetengah negara, Ijazah Sarjana Sastera dalam Undang-undang mungkin ditawarkan, kadang-kadang sebagai langkah alternatif kepada Master of Laws (LL.M) yang lebih konvensional. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai program Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam pelbagai negara di seluruh dunia di sini!