MA dalam Teologi, Imaginasi dan Budaya

Umum

Penerangan Program

MA diselesaikan secara sambilan selama minimum dua tahun dan maksimum lima tahun. Pelajar di Sarum College biasanya menyelesaikan ijazah dalam tiga tahun (dua tahun untuk bahagian yang diajar dan satu tahun lagi untuk disertasi) Pelajar yang berjaya menyelesaikan enam modul yang diajar dan Kajian Bebas (180 kredit) memperoleh MA yang dianugerahkan oleh University of Winchester. Pelajar yang menyelesaikan tiga modul yang diajar dengan memuaskan (60 kredit) dan keluar memperoleh Sijil Pascasiswazah. Pelajar yang berjaya menyelesaikan enam modul yang diajar (120 kredit) dan keluar memperoleh Diploma Pascasiswazah.

Semua modul yang diajar bernilai 20 kredit. Pelajar diharapkan dapat melengkapkan dua Modul Teras (wajib) dan empat Modul Pilihan. Ini mungkin merangkumi satu modul dari program Sarum MA yang lain.

MODUL TERAS - Teologi dan Budaya Manusia (20 Kredit) - Pelajar meneroka sifat hubungan antara teologi dan budaya melalui perspektif kreatif dan kritis. Pelajar akan dibenarkan untuk menyempurnakan dan mengemas kini pengetahuan mereka tentang ahli teologi dan perbahasan teologi penting kerana mereka berkaitan dengan budaya manusia, menunjukkan bagaimana tema sentral dalam teologi dinyatakan melalui bentuk budaya yang berbeza dalam sejarah dan hari ini, dan dibenarkan untuk merenungkan budaya manusia secara kritis melalui pelbagai perspektif antara disiplin. Pelajar akan diperkenalkan kepada hubungan antara budaya ilahi dan manusia dan menjadi terbiasa dengan pendekatan metodologi yang berbeza yang diambil dalam kajian sosiologi, falsafah, dan teologi budaya. Pelajar akan mempelajari sifat interdisipliner mengenai budaya dari abad ke-17 hingga hari ini dan mendapat penghayatan mengenai interaksi kreatif antara pelbagai cara memahami budaya. Sebagai modul teras, para pelajar juga akan diperkenalkan dengan kaedah dan kemahiran penyelidikan yang relevan sebagai sebahagian daripada penglibatan mereka ke program ini.

MODUL MANDATORI - Teks, Tafsiran, dan Imaginasi (20 Kredit) - Gambar, cerita, mitos, dan ajaran Alkitab telah berfungsi sebagai landasan bagi imaginasi budaya Barat. Apabila dibaca dalam setiap konteks budaya baru, Alkitab menghendaki seseorang menjadi peka terhadap pembacaan teks dan tindakan pembacaan teks. Pelajar akan terlibat dalam hermeneutik kritis dan kreatif dan membaca teks Alkitab dengan lebih mendalam dan lebih dekat, melihat bagaimana teks-teks ini memberi maklumat dan maklumat oleh kreativiti manusia. Pelajar akan melakukan analisis intertekstual dan menawarkan peluang untuk membandingkan pelbagai jenis teks (suci dan sebaliknya) dan didorong untuk meneroka pelbagai tafsiran asli dan khayalan dari teks-teks alkitabiah tertentu. MODUL PILIHAN - MA di Sarum College menawarkan pelbagai Modul Pilihan. Setiap modul berjalan setiap tahun, dan tarikh Modul Pilihan akan tersedia dua tahun lebih awal untuk membantu pelajar merancang program pengajian mereka.

Tarikh Akhir Kemaskini Jan 2021

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Sarum College is an ecumenical centre for Christian study and research where our passion is learning that nourishes the human spirit. Welcoming people of all faiths and none, we offer space and time f ... Baca lebih lanjut

Sarum College is an ecumenical centre for Christian study and research where our passion is learning that nourishes the human spirit. Welcoming people of all faiths and none, we offer space and time for enquiring minds to grow in wisdom and courage. Baca Ringkas