MA dalam TESOL (Pengajaran Bahasa Inggeris kepada Pembicara Bahasa Lain)

Umum

Penerangan Program

Meluaskan pilihan kerjaya anda dalam pengajaran bahasa Inggeris dan dapatkan pengalaman mengajar kelas praktikal.

 • Memperoleh akses kepada peluang mengajar di seluruh dunia
 • Belajar di UK bersama dengan orang lain dari seluruh dunia untuk menjadi seorang pengamal yang yakin dan inovatif
 • Gambarkan penyelidikan semasa untuk meningkatkan pemahaman anda tentang pengajaran bahasa Inggeris
 • Membangunkan kemahiran mengajar secara praktikal melalui pengajaran mikro, amalan pengajaran pilihan, dan mengamati guru yang berpengalaman
 • Membangunkan kemahiran penyelidikan untuk membolehkan anda menjalankan projek penyelidikan bebas yang boleh membolehkan Pathway untuk pengajian kedoktoran

Sama ada anda berada di peringkat awal kerjaya pengajaran bahasa anda atau guru bahasa yang berpengalaman, kursus ini direka untuk memenuhi keperluan anda. Pusat TESOL telah mengikuti kursus TESOL pascasarjana selama lebih dari 25 tahun supaya anda akan menyertai komuniti yang ditubuhkan oleh British Council yang diiktiraf sebagai guru bahasa Inggeris, pendidik guru yang berpengalaman, dan penyelidik terkemuka. Kursus kami menarik pelajar dari seluruh dunia dan dalam tiga tahun kebelakangan ini, kami mengalu-alukan campuran pelajar antarabangsa dari UK, Asia, Timur Tengah, Afrika, dan Eropah. Saiz kelas MA TESOL kami biasanya kecil - dalam tempoh empat tahun yang lalu, kami mempunyai purata saiz kumpulan sebanyak 16 orang pelajar.

Kerjaya masa depan

Graduan terdahulu kursus ini telah bekerja untuk universiti, pusat bahasa swasta, sekolah bahasa antarabangsa, kolej, sekolah rendah dan sekolah tinggi. Lulusan terkini bekerja di jawatan guru, pengurus, penyelidik dan pendidik guru. Graduan lain kini mendaftar pada program PhD dan EdD.

Kandungan kursus

Kursus kami adalah jadual waktu supaya anda menghadiri universiti dua hari seminggu. Ini membolehkan anda bekerja sambilan jika anda memilih.

Modul tipikal termasuk

Kaedah Mengajar Bahasa Inggeris (30 kredit)

Dalam modul ini kami menggalakkan anda untuk mengambil pandangan kritikal mengenai metodologi ELT yang berlainan (contohnya pengajaran bahasa komunikatif, pendekatan berasaskan tugas, CLIL), menekankan kepentingan memilih pendekatan dan kaedah untuk memenuhi konteks dan pelajar tertentu. Modul ini termasuk projek pengajaran mikro di mana anda mengajar Bahasa Inggeris untuk tujuan akademik (EAP) kepada rakan-rakan dan kemudian menganalisis video pelajaran anda dengan rakan pengajar dan tutor.

Pembelajaran Bahasa Kedua (30 kredit)

Modul ini membantu anda memahami dan meneroka teori pembelajaran bahasa semasa dan pertimbangkan bagaimana pengetahuan ini boleh membantu guru bahasa dan pelajar. Menggunakan perbincangan kelas yang diketuai guru, kerja kumpulan dan refleksi pengalaman anda sendiri, kami menyatukan ideologi psikologi pendidikan terkini dengan isu-isu yang membimbangkan guru bahasa banyak termasuk kepercayaan para pelajar dan guru tentang bagaimana bahasa harus dipelajari, motivasi untuk bermula dan berterusan dengan pembelajaran, peranan emosi dalam pembelajaran, dan bagaimana prinsip penyelidikan pembelajaran bahasa kedua dapat diterapkan pada reka bentuk pelajaran dan bahan.

Membangunkan sebagai Guru Bahasa Inggeris (30 kredit)

Ini adalah modul profesional yang memberi tumpuan yang memberi anda asas pengetahuan dan kepakaran yang kukuh dalam persediaan mengajar dan memberikan kemahiran untuk meneruskan perkembangan profesional anda. Dengan tutor kursus, guru bahasa Inggeris dan pelajar dewasa bahasa Inggeris, anda bekerja pada satu siri aktiviti yang berfokus pada kelas termasuk pemerhatian bilik darjah berpandu, perancangan pelajaran, reka bentuk bahan, pengajaran, dan penulisan reflektif. Disokong oleh penasihat kerjaya pakar dan majikan ELT utama, anda mencerminkan perkembangan anda dalam bidang pengajaran dan strategi berlainan yang berbeza untuk meneruskan pembangunan profesional dalam konteks yang anda pilih di luar kelulusan.

Menganalisis Bahasa (30 kredit)

Modul ini memperkenalkan dan memberi amalan dalam model analisis linguistik yang terbukti bernilai kepada pengamal dan penyelidik TESOL. Pengertian dan penggunaan linguistik korpus, analisis genre dan linguistik fungsional sistemik untuk pengajaran bahasa dipandu oleh pakar dalam model-model ini dan disokong oleh kuliah, menetapkan bacaan, latihan, tutorial dan kumpulan perbincangan, semuanya dengan fokus pada aplikasi ke bilik darjah.

Projek Penyelidikan (60 kredit)

Dalam modul ini, anda memilih dan menyiasat projek penyelidikan berkaitan TESOL yang khusus. Modul ini memberi anda peluang untuk kreatif mengejar kepentingan anda sendiri di lapangan dan menjalankan penyelidikan kecil, berskala kecil dengan nasihat daripada penyelia. Anda belajar tentang etika penyelidikan, metodologi penyelidikan, dan analisis data, dengan itu membangun keyakinan anda sebagai seorang penyelidik dan juga menunjukkan keupayaan untuk mengambil inisiatif dan bekerja secara autonomi.


Sebagai sebahagian daripada kursus MA TESOL, kami juga menyediakan kelas literasi akademik terdahulu setiap minggu sepanjang tahun akademik. Seorang pakar tutor EAP memberikan sokongan dan arahan dalam membaca akademik, menulis dan bercakap untuk membantu mengembangkan kemahiran akademik yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas-tugas yang dinilai dalam kursus ini.

Serta kelayakan tuan anda juga mempunyai peluang untuk melengkapkan TESOL Sijil Triti yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang termasuk amalan pengajaran yang diselia. Ini adalah cara terbaik untuk menggabungkan pengetahuan akademik kelayakan tuan anda dengan pengalaman mengajar diterapkan dalam persekitaran yang menyokong.

Pembelajaran terpakai

Anda akan belajar melalui

 • bengkel interaktif
 • pemerhatian berpandu
 • Aktiviti kolaboratif seperti perancangan pengajaran, penulisan microteaching, dan kerja kumpulan
 • tutorial one-to-one dengan pemimpin modul
 • bacaan berpandu
 • penyertaan dalam kuliah
 • kerjasama dengan penyelia penyelidikan

Syarat kemasukan

Ijazah kehormat atau setaraf. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kelayakan khusus negara yang kami terima pada halaman kelayakan antarabangsa kami. Pelajar yang bahasa pertama tidak Bahasa Inggeris biasanya memerlukan skor IELTS 6.5 dengan sekurang-kurangnya 6.0 dalam membaca dan menulis.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Sheffield Hallam University is a welcoming community of students and staff from more than 120 countries. We offer exceptional teaching across 700 programmes at foundation, undergraduate, postgraduate ... Baca lebih lanjut

Sheffield Hallam University is a welcoming community of students and staff from more than 120 countries. We offer exceptional teaching across 700 programmes at foundation, undergraduate, postgraduate and research degree level. With more than 31,000 students, we are among the largest universities in the UK. Baca Ringkas