MA dalam Sosiologi Visual

Umum

Penerangan Program

Sosiologi Visual MA direka untuk pelajar yang berminat dengan cara-cara baru meneroka dan memahami dunia sosial melalui penggunaan pendekatan percubaan visual, deria dan lain-lain. Anda akan mengkaji isu sosiologi bersama kaedah inovatif dan mendapatkan alat yang diperlukan untuk memeriksa, mewakili dan campur tangan dalam dunia sosial.

Mengapa belajar MA Sosiologi Visual di Goldsmiths?

 • Anda akan membangunkan keupayaan untuk menjalankan penyelidikan empirikal dan membentangkannya secara terbuka dalam pelbagai media dan bahan. Anda akan melibatkan sosiologi sebagai amalan penyelidikan inventif, menggunakan kaedah penyelidikan kreatif untuk menangani masalah sosiologi yang klasik dan berubah.
 • Anda akan diperkenalkan kepada pelbagai perdebatan dalam penyelidikan visual dan digalakkan untuk membinanya dengan menggunakan amalan metodologi visual, deria dan inventif untuk menjalankan kajian sosial kritikal dalam bidang minat anda, sama ada ini sains dan teknologi, kapitalisme kontemporari, jantina dan budaya seksual, bangsa, hak asasi manusia, globalisasi, atau aspek kehidupan sosial lain.
 • Menggabungkan kuliah dan seminar dengan sesi praktikal dan projek berasaskan bengkel, MA akan membantu anda mengembangkan pendekatan tangan untuk penyelidikan sosiologi. Anda akan mendapat asas kemahiran dalam kaedah yang boleh digunakan dalam konteks sektor awam, penyelidikan seni atau media, reka bentuk atau aplikasi komersial.
 • Selain menyampaikan idea anda melalui tulisan, anda akan berpeluang menghasilkan output yang berbeza, termasuk filem / video, fotografi, bunyi dan multimedia. Anda juga akan mempunyai peluang untuk menganjurkan dan mengurus beberapa karya ini dalam pameran.
 • Sesi maklum balas kritikal berfungsi sebagai landasan ujian untuk projek individu, dan projek bertema membolehkan anda untuk terus mengembangkan portfolio hasil penyelidikan yang ditujukan kepada pelbagai penonton.
 • Anda akan mempunyai peluang untuk mereka bentuk dan mencerminkan projek penyelidikan anda sendiri. Disertasi ini membolehkan anda menyelesaikan projek penyelidikan substantif mengenai kepentingan individu anda, disokong oleh pengawasan satu sama lain dengan seorang anggota staf.
 • Anda akan mempunyai akses ke stesen pasca pengeluaran dan pengeditan, serta peralatan untuk fotografi dan video. Anda juga boleh meminjam peralatan audio-visual dan media dari Meja Perkhidmatan IT.
 • MA ini berpusat di Jabatan Sosiologi, rumah Makmal Kaedah dan di garis depan penyelidikan menggunakan 'sosiologi hidup' yang merangkumi inovasi metodologi. Anda akan diajar oleh kakitangan dengan pelbagai pengalaman dalam kedua-dua sosiologi dan penyelidikan antara disiplin, termasuk pendekatan visual dan eksperimen.
 • Anda akan menyertai pelajar dari pelbagai latar belakang, termasuk seni, reka bentuk, antropologi, media dan komunikasi, kajian budaya, geografi, dan sosiologi.

Apa yang akan anda pelajari

Di bahagian pertama kursus, anda akan mengambil 'Penyelidikan Sosial Empiris', sebuah modul yang membawa anda melalui kitaran penyelidikan empirikal dalam konteks transformasi sosiologi dalam zaman kaedah visual, digital dan lain-lain empirikal. Teori modul dan Debat dalam Penyelidikan Visual membolehkan anda untuk menangani perdebatan dalam sosiologi visual, dan juga merangkumi isu-isu yang lebih baru-baru ini mengenai tanggapan media, interdisiplineriti dan terjemahan yang menjadi penting jika sosiologi berfungsi dengan bahan-bahan sensori visual dan lain-lain. Penilaian modul ini adalah berdasarkan esei.

Di samping modul ini, anda akan mengambil komponen praktikal teras, 'Visual dan Inventive Practice A', yang menawarkan peluang untuk mendapatkan kemahiran dalam fotografi, bunyi dan video dan untuk membangunkan bahan-bahan yang melibatkan imaginasi sosiologi. Tumpuan utama ialah bagaimana cara menterjemahkan soalan penyelidikan ke dalam pelbagai bahan atau media dan dapat membincangkan pemilihan dan penggunaannya secara kritis.

Dalam istilah kedua, anda meneruskan modul praktikal dalam sosiologi inventif, 'Penyelidikan Sosial untuk Penglibatan Awam', di mana anda akan bekerja secara individu atau dalam kumpulan untuk bertindak balas terhadap tema untuk mencipta objek visual, deria atau eksperimen atau media untuk dipamerkan kepada orang tertentu. Penilaian kerja praktikal termasuk diari proses penyelidikan bersama dokumentasi kerja.

Modul teras ini diajar dalam Sosiologi. Dalam penggal kedua, anda juga akan mengambil pilihan yang boleh dipilih dari Sosiologi atau boleh diambil dari jabatan-jabatan di seluruh Goldsmiths termasuk Jabatan Antropologi, Bahasa Inggeris dan Kesusasteraan Perbandingan, Politik dan Perhubungan Antarabangsa, Media dan Komunikasi, Pengajian Pendidikan dan Muzik.

Pada musim panas, anda akan menyelesaikan satu disertasi yang melibatkan satu projek praktikal utama yang terdiri daripada mana-mana media dan menangani masalah sosiologi tertentu. Anda akan bertemu untuk pengawasan individu dengan ahli kakitangan Sosiologi. Disertasi adalah penyelidikan substantif di mana anda mengembangkan pendekatan visual, inventif atau eksperimen ke topik pilihan anda.

Jika anda mengikuti MA sambilan selama dua tahun, anda akan mengambil 'Penyelidikan Sosial Empirikal', 'Amalan Visual dan Inventif' dan 'Penyelidikan Sosial untuk Penglibatan Awam' pada tahun 1, dan 'Teori dan Debat dalam Penyelidikan Visual', yang disertasi dan opsyen pada tahun 2.

Modul teras

Tajuk modul Kredit
Penyelidikan Visual Empirikal 15 kredit
Teori dan Debat dalam Penyelidikan Visual 15 kredit
Penyelidikan Sosial untuk Penglibatan Awam 30 kredit
MA Disertasi Sosiologi Visual 60 kredit

Modul opsyen

Anda akan memilih modul pilihan untuk nilai 30 kredit dari Sosiologi atau dari jabatan-jabatan di seluruh Kolej termasuk Jabatan-jurusan Antropologi, Bahasa Inggeris dan Kesusasteraan Perbandingan, Politik, Media dan Komunikasi, Kajian Muzik dan Pendidikan.

Modul dalam tema alamat Sosiologi seperti:

 • Kapitalisme kontemporari dan ketaksamaan
 • Hak manusia
 • Globalisasi dan kehidupan bandar
 • Jantina dan seksualiti
 • Sains, teknologi dan perubatan
 • Digitisasi kehidupan sosial

Penilaian

Penilaian terdiri daripada kursus, esai, laporan, pembentangan, projek berasaskan amalan atau esai / log, projek kumpulan, esei reflektif, dan pemeriksaan bertulis yang tidak dapat dilihat dan tidak dapat dilihat.

Video game visorInteraksi Lux / Unsplash

Syarat kemasukan

Anda mesti mempunyai (atau mengharapkan untuk dianugerahkan) ijazah sarjana sekurang-kurangnya sekurang-kurangnya kelas atas standard dalam Sosiologi atau subjek berkaitan / yang berkaitan.

Anda juga mungkin dipertimbangkan untuk beberapa program jika anda bukan lulusan atau ijazah anda dalam bidang tidak berkaitan, tetapi mempunyai pengalaman yang relevan dan dapat menunjukkan bahawa anda mempunyai keupayaan untuk bekerja di peringkat pascasarjana.

Kelayakan antarabangsa

Kami menerima pelbagai kelayakan antarabangsa.

Jika bahasa Inggeris bukan bahasa pertama anda, anda memerlukan skor IELTS (atau kelayakan bahasa Inggeris yang setara) sebanyak 6.5 dengan 6.5 secara bertulis untuk mengkaji program ini. Jika anda memerlukan bantuan dengan bahasa Inggeris anda, kami menawarkan pelbagai kursus yang boleh membantu mempersiapkan anda untuk belajar peringkat pascasarjana.

Cara memohon

Anda memohon terus kepada Goldsmiths menggunakan sistem aplikasi dalam talian kami.

Sebelum menghantar permohonan anda, anda perlu mempunyai:

 • Butiran sejarah pendidikan anda, termasuk tarikh semua peperiksaan / penilaian.
 • Salinan elektronik rujukan anda pada kertas yang dikepalai surat, atau sebagai alternatif alamat emel pengadil anda yang kami boleh meminta rujukan dari. Lebih disukai jika anda menggunakan rujukan akademik, bagaimanapun, dalam kes-kes di mana pemohon tidak dapat memberikannya, rujukan profesional boleh diterima.
 • Kenyataan peribadi - ini boleh dimuat naik sebagai Dokumen Word atau PDF atau selesai dalam talian.
 • Sekiranya tersedia, salinan elektronik transkrip pendidikan anda (ini amat penting jika anda belajar di luar UK tetapi tidak wajib).
 • Anda akan dapat menjimatkan kemajuan anda pada bila-bila dan kembali kepada aplikasi anda dengan log masuk menggunakan nama pengguna / e-mel dan kata laluan anda.

Bila terpaksa memohon

Kami menerima permohonan dari bulan Oktober untuk pelajar yang ingin memulakan September berikutnya.

Kami menggalakkan anda untuk melengkapkan permohonan anda seawal mungkin, walaupun anda belum menyelesaikan program pengajian semasa anda. Ia sangat biasa untuk ditawarkan tempat yang bersyarat pada anda mencapai kelayakan tertentu.

Aplikasi lewat hanya akan dipertimbangkan jika terdapat ruang yang tersedia.

Sekiranya anda memohon pembiayaan, anda mungkin tertakluk pada tarikh akhir permohonan yang terdahulu.

Kerjaya

Program ini menarik pelajar dari pelbagai latar belakang, termasuk seni dan reka bentuk, perniagaan, dan sektor ketiga, serta mereka yang mempunyai sains sains sosial. Ini bermakna kerjaya yang mereka berminat dalam mengejar adalah luas dan pelbagai.

Program ini membantu pelajar mengembangkan kebolehan kritikal dan analisis mereka serta beberapa kemahiran dan kecekapan praktikal lain yang dinilai dalam sektor yang berbeza. Sebagai contoh, serta mencerminkan pergerakan dalam sosiologi untuk mengkaji visual dan deria, MA juga bertindak balas terhadap bagaimana kaedah sosiologi - seperti wawancara, kumpulan fokus dan etnografi - semakin digunakan dalam persekitaran komersial, termasuk dalam penyelidikan sosial dan pasaran, dan dalam penyelidikan dan pembangunan untuk syarikat-syarikat antarabangsa.

Program ini boleh membawa kepada banyak jenis kerjaya termasuk dalam industri seni dan kreatif, badan amal dan awam, penyelidikan sosial. Sejumlah graduan dari program ini juga berminat untuk meneruskan penyelidikan akademik lebih lanjut.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

We're a world-class university, ranked in the world's top 350 universities by the Times Higher Education World University Rankings 2016-17, and the world's elite by the QS World University Rankings 20 ... Baca lebih lanjut

We're a world-class university, ranked in the world's top 350 universities by the Times Higher Education World University Rankings 2016-17, and the world's elite by the QS World University Rankings 2016-17 Baca Ringkas