Semiotik adalah satu disiplin purba dengan sejarah yang panjang, yang telah memperoleh asas teori firma pada abad ke-19 dan kepentingan yang terus meningkat sejak 50 tahun yang lalu. Disiplin ini kini dalam tempoh yang sangat intensif, penyelidikan tertumpu dan pengenalan diri pada peta sains kontemporari.

Program MA Semiotika interdisiplin di ELTE mendidik para pelajar untuk menjadi pakar terlatih dalam bidang semiotika budaya dengan gambaran keseluruhan global mengenai pelbagai bidang kemanusiaan: kajian sastera, linguistik, falsafah, seni visual dan kajian seni umum - termasuk pendekatan seni rupa, filem, teater dan muzik - dan juga kaedah penyelidikan yang paling kontemporari yang disintesis dari sudut pandangan metodologi semiotik. Pada masa yang sama, memilih bidang khusus untuk pelajar diploma dapat memperoleh pengetahuan khusus dalam satu subfamili semiotik dari kemanusiaan (contohnya, sastera, visual, muzikal, semiotika teoritis, dan ethnosemiotics). Program ini direka untuk menjadi fleksibel untuk memotivasi para pelajar untuk mencari pakar Hungary terbaik di bidang yang diberikan dan membantu mereka untuk terlibat dalam penyelidikan dan dialog antarabangsa dengan sarjana dan pensyarah asing. Kurikulum terdiri daripada kursus-kursus mengenai sejarah dan teori semiotika; bahasa, komunikasi, teks, dan terjemahan; teori makna, logik, argumentasi; kajian lapangan sistem semiotik kebudayaan, kebangsaan dan khas; pelbagai bentuk semiotik dan pragmatik semiotik secara amnya. Program ini juga memberi penekanan kepada penyediaan pelajar untuk Ph.D. kajian untuk merancang kerjaya penyelidikan mereka.

Program ini disarankan kepada pemohon yang ingin memperoleh kemahiran untuk menganalisis proses komunikasi (mediasi, terjemahan) dalam budaya dan hasil proses (teks, artefak, peristiwa, dll) yang timbul dari masa lalu dan dalam era digital, dalam pelbagai media dan perwakilan wacana yang banyak dijelaskan dan dinilai kerana mereka sentiasa berubah melalui interaktiviti budaya yang kreatif.

Program ini membolehkan para pelajar menjadi pakar serba guna dalam budaya, mempunyai pengetahuan dan kecekapan yang tinggi dalam memahami, menganalisis dan mempengaruhi kedua-dua fenomena kebudayaan umum dan spesifik dan pelbagai bentuk interaksi dan pertukaran pragmatik, dan pembinaan sistem yang inovatif secara amnya.

Kekuatan program

 • Orientasi antara disiplin dalam kemanusiaan.
 • Penerapan hasil penyelidikan dan metodologi yang bernilai dari semiotika klasik yang menghubungkan mereka dengan hasil ilmiah terkini dalam disiplin.
 • Keseimbangan dalam mengajar teori semiotik dan implikasinya dalam semiotika terpakai.
 • Fleksibiliti dalam menggalakkan pelajar untuk mencari subfield mereka sendiri dengan membolehkan pengkhususan mereka (kemungkinan pilihan percuma dibina dalam kurikulum).
 • Konteks antarabangsa untuk penyelidikan dan pendidikan.
 • Menawarkan perspektif untuk pelajar untuk pengajian kedoktoran dalam arah yang lain, tidak terhad kepada semiotika.

Peluang kerjaya

Pasaran buruh untuk pakar dengan ijazah MA dalam semiotika termasuk peluang pekerjaan untuk pakar yang diharapkan mempunyai kemahiran untuk:

 • memahami pergerakan budaya semasa.
 • memahami dan menggambarkan logik perkembangan dalam seni kontemporari dan pelbagai bentuk komunikasi antara budaya dalam interaksi sosial dan teks budaya kebangsaan dan antarabangsa.
 • mentafsir dan menerangkan proses pemindahan media dan mesej yang berbeza.
 • menganalisis konflik, sistem argumentasi dan wacana falsafah di mana-mana bidang yang boleh ditafsirkan dari sudut pandangan pembinaan sistem tanda;
 • membina model, tipologi dan membuat penerangan sistem.

Selain itu, pekerjaan boleh didapati dalam bidang yang dikaitkan dengan semiotika terpakai (contohnya, aktiviti terjemahan sistem tanda, analisis gejala tingkah laku di tempat kerja, gejala-tafsiran dalam pelbagai kumpulan sosial atau kumpulan kerja, aktiviti pengendalian situasi di mana sistem tanda khas terlibat , dan lain-lain.).

Contoh kerja

 • Penyelidik di universiti, di muzium;
 • Jurufoto, wartawan, pengkritik budaya;
 • Penulis skrip untuk permainan video; perusahaan;
 • Penterjemah;
 • Pakar IT;
 • Pakar PR.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 24 lagi program yang ditawarkan oleh Eötvös Loránd University »

Tarikh Akhir Kemaskini Sept. 13, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2020
Duration
Sepenuh masa
Price
2,200 EUR
Yuran pengajian / semester: € 2200. Bayaran permohonan: € 150. Kos lain: € 100 (Yuran peperiksaan masuk)
Deadline
Jun 15, 2020
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2020
End Date
Julai 2022
Tarikh tutup permohonan
Jun 15, 2020

Sep 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Jun 15, 2020
End Date
Julai 2022