Program master yang menggabungkan pengetahuan teoretikal dan praktikal membolehkan pelajar mendalami pengetahuan asas mereka yang diperolehi sepanjang program sarjana muda dalam bidang sejarah filem, analisis filem, teori filem atau kemahiran praktikal.


Program ini merangkumi dua pengkhususan: Pengkhususan Teori Filem dan Kepelbagaian Pengkhususan.

Pengkhususan Teori Filem menawarkan gambaran umum tentang sejarah dan teori filem, serta pemahaman kritikal mengenai mekanisme dan genre budaya filem yang popular, dengan penekanan pada penulisan akademik dan kritikal. Pelajar menjadi biasa dengan pelbagai sejarah filem Hungary dan dunia, pendekatan teoretikal yang berlainan dalam kajian filem dan genre filem, dan mengembangkan kemahiran mereka untuk membaca teks teoritis dan menafsirkan filem. Semasa perundingan, fakulti membantu mereka untuk mengembangkan minat penyelidikan mereka dan menjadi pakar yang berkomitmen, yang akan mampu mengejar kerjaya akademik.

Pengkhususan Filmmaking dikendalikan dengan kerjasama Akademi Filem Budapest dan menyediakan pengetahuan terkini kepada para pelajar mengenai berbagai bidang industri imej yang bergerak. Mereka mengenali ciri-ciri asas dan menulis skrip filem, mekanisme, dan keperluan pengeluaran dan pengedaran filem antarabangsa, dan mendapatkan kemahiran asas dalam mengarahkan, sinematografi, dan penyuntingan.

Program ini disyorkan kepada pemohon yang mencari pekerjaan dalam bidang pengeluaran video, industri media, dan kritikan filem / media, pendidikan media, kerja editorial yang berkaitan dengan filem / media.

Program ini membolehkan para pelajar untuk mengenali prinsip-prinsip asas menghasilkan teks media, dan prinsip asas menghasilkan bacaan kritis dan bahan pengajaran teks media.


Kekuatan program

Institut Teori Seni dan Pengajian Media di ELTE adalah salah satu institusi pendidikan tinggi pertama di Hungary untuk menawarkan ijazah dalam Pengajian Filem. Sebahagian daripada Institut Seni Teori dan Pengajian Media berprestij, Jabatan Pengajian Filem telah menganjurkan pelbagai program sarjana, siswazah, dan pascasiswazah sejak tahun 1990-an. Ahli-ahli fakulti adalah pakar yang sangat diiktiraf dalam kajian filem, pakar bidang pilihan mereka dan mengambil bahagian dalam projek-projek penyelidikan antarabangsa dan tempatan.

Mereka kerap menganjurkan persidangan, bengkel dan pemeriksaan ke atas pelbagai fenomena topikal dalam budaya filem masa lalu dan kontemporari. Pelajar memainkan peranan penting dalam memulakan dan menganjurkan acara-acara ini. Jabatan ini telah menghidupkan dan mengendalikan kumpulan penyelidikan yang unik mengenai sejarah filem Hungary dan mempunyai bahagian utama dalam penerbitan dalam bidang ini. Ahli fakulti bertindak sebagai penyunting jurnal filem yang berlainan yang menjadi ahli juri untuk festival filem dan papan filem. Kursus pembuatan filem kami diajarkan oleh para profesional industri filem yang diakui. Jabatan ini bekerjasama dengan pelbagai organisasi filem antarabangsa dan mempunyai kontrak kerjasama Erasmus dengan kira-kira sedozen institusi di seluruh Eropah.


Struktur

Di jabatan, pelajar diterima sama ada ke Pengkhususan Pembuatan Filem atau Pengkhususan Teori Filem. Dalam kedua-dua pelajar itu diberikan tutor jabatan, yang mengawasi kreatif projek akademik yang mereka hasilkan sepanjang empat semester.

Di samping memenuhi keperluan 120 kredit untuk tamat pengajian selama 4 semester, pelajar:

  • Dalam Pengkhususan Filmmaking tulis kertas akademik ringkas (semester ke-2) sebelum mereka mula bekerja pada projek kreatif mereka dengan kerjasama pengajar
  • Dalam Teori Pengkhususan Filem mengambil kelas Penyelidikan Metodologi (semester ke-2) dan Penulisan Akademik (3rdsemester) dan mengerjakan projek akademik mereka dengan kerjasama tutor mereka


Peluang kerjaya

Selain akademia, program ini menyediakan pelajar untuk pekerjaan di pelbagai cabang sektor kebudayaan / hiburan. Graduan kami meneruskan kerjaya akademik atau mencari peluang yang berbeza dalam industri media dan filem. Pelajar pakar pengkhususan Teori Filem memperoleh kemahiran dan pengetahuan yang membolehkan mereka menjadi penyelidik akademik atau memohon Ph.D. program, sama ada untuk Filem, Media, dan Budaya Kontemporari Ph.D. program yang dihoskan oleh institut kami atau kepada program-program di institusi lain. Graduan kami juga layak bekerja sebagai guru filem dan komunikasi, pengkritik filem, pakar, dan kebanyakan mereka memegang jawatan dalam filem dan arkib media atau institusi dan lembaga kebangsaan yang berlainan. Pelajar pengkhususan pembuatan filem mempunyai kemahiran untuk merealisasikan produk yang berbeza dalam industri imej bergerak, seperti video muzik, iklan, blog video, filem ciri pendek dan lain-lain. Mereka boleh bekerja untuk syarikat pengeluaran filem dan mereka boleh bertindak sebagai pengedar dan pameran Eksekutif.


Contoh kerja

Guru filem dan komunikasi, pengkritik filem, pakar, jawatan di arkib filem dan media atau institusi dan lembaga kebangsaan yang berlainan.

Program diajar dalam:
English

Lihat 24 lagi program yang ditawarkan oleh Eötvös Loránd University »

Tarikh Akhir Kemaskini November 29, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 9, 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
3,500 EUR
Yuran pengajian / semester. Bayaran permohonan: 150 EUR.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 9, 2019
Tarikh tutup permohonan

Sep 9, 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date