Program master yang menggabungkan pengetahuan teoretikal dan praktikal membolehkan pelajar mendalami pengetahuan asas mereka yang diperolehi sepanjang program sarjana muda dalam bidang sejarah filem, analisis filem, teori filem atau kemahiran praktikal.

Program ini merangkumi dua pengkhususan: Pengkhususan Teori Filem dan Kepelbagaian Pengkhususan.

Pengkhususan Teori Filem menawarkan gambaran keseluruhan mengenai sejarah dan teori filem, serta pemahaman kritikal tentang mekanisme dan genre budaya filem yang popular, dengan penekanan pada penulisan akademik dan kritikal. Pelajar menjadi biasa dengan pelbagai sejarah sejarah Hungary dan dunia, pendekatan teoretikal yang berlainan dalam kajian filem dan genre filem, dan mengembangkan kemahiran mereka untuk membaca teks teoritis dan menafsirkan filem. Semasa perundingan, fakulti membantu mereka untuk mengembangkan minat penyelidikan mereka dan menjadi pakar yang berkomitmen, yang akan mampu mengejar kerjaya akademik.

Pengkhususan Filmmaking dikendalikan dengan kerjasama Akademi Film Budapest dan memberikan pengetahuan terkini kepada para pelajar mengenai berbagai bidang industri imej yang bergerak. Mereka mengenali ciri-ciri asas dan menulis skrip filem, mekanisme, dan keperluan pengeluaran dan pengedaran filem antarabangsa, dan mendapatkan kemahiran asas dalam mengarahkan sinematografi, dan penyuntingan.

Program ini disyorkan kepada pemohon yang mencari pekerjaan dalam bidang pengeluaran video, industri media, dan kritikan filem / media, pendidikan media, kerja editorial yang berkaitan dengan filem / media.

Program ini membolehkan para pelajar untuk mengenali prinsip-prinsip asas menghasilkan teks media, dan prinsip asas menghasilkan bacaan kritis dan bahan pengajaran teks media.

Kekuatan program

Institut Teori Seni dan Pengajian Media di ELTE adalah salah satu institusi pendidikan tinggi pertama di Hungary untuk menawarkan ijazah dalam Pengajian Filem. Sebahagian daripada Institut Seni Teori dan Pengajian Media berprestij, Jabatan Pengajian Filem telah menganjurkan pelbagai program sarjana, siswazah, dan pascasiswazah sejak tahun 1990-an. Ahli-ahli fakulti adalah pakar yang sangat diiktiraf dalam kajian filem, pakar bidang pilihan mereka dan mengambil bahagian dalam projek-projek penyelidikan antarabangsa dan tempatan.

Mereka kerap menganjurkan persidangan, bengkel dan pemeriksaan ke atas pelbagai fenomena topikal dalam budaya filem masa lalu dan kontemporari. Pelajar memainkan peranan penting dalam memulakan dan menganjurkan acara-acara ini. Jabatan ini telah menghidupkan dan mengendalikan kumpulan penyelidikan yang unik mengenai sejarah filem Hungary dan mempunyai bahagian utama dalam penerbitan dalam bidang ini. Ahli fakulti bertindak sebagai penyunting jurnal filem yang berlainan yang menjadi ahli juri untuk festival filem dan papan filem. Kursus pembuatan filem kami diajarkan oleh para profesional industri filem yang diakui. Jabatan ini bekerjasama dengan pelbagai organisasi filem antarabangsa dan mempunyai kontrak kerjasama Erasmus dengan kira-kira sedozen institusi di seluruh Eropah.

Struktur

Di jabatan, para pelajar dibenarkan masuk ke Pengkhususan Filmmaker atau ke Pengkhususan Teori Filem. Dalam kedua-dua pelajar itu diberikan tutor jabatan, yang menyelia penciptaan projek akademik yang mereka hasilkan sepanjang empat semester.

Di samping memenuhi keperluan 120 kredit untuk tamat pengajian selama 4 semester, pelajar:

  • Dalam Pengkhususan Filmmaking tulis kertas akademik ringkas (semester ke-2) sebelum mereka mula bekerja pada projek kreatif mereka dengan bekerjasama dengan tutor.
  • Dalam Teori Pengkhususan Filem mengambil kelas Penyelidikan Metodologi (semester ke-2) dan Kelas Penulisan Akademik (3rdsemester) dan bekerja di projek akademik mereka dengan kerjasama tutor mereka.

Peluang kerjaya

Selain akademia, program ini menyediakan pelajar untuk pekerjaan di pelbagai cabang sektor kebudayaan / hiburan. Graduan kami mengejar kerjaya akademik atau mencari peluang yang berbeza dalam industri media dan filem. Pelajar pakar pengkhususan Teori Filem memperolehi kemahiran dan pengetahuan yang membolehkan mereka menjadi penyelidik akademik atau memohon Ph.D. program, sama ada untuk Filem, Media, dan Budaya Kontemporari Ph.D. program yang dihoskan oleh institut kami atau kepada program-program di institusi lain. Graduan kami juga berkelayakan untuk bekerja sebagai guru filem dan komunikasi, pengkritik filem, pakar, dan kebanyakan mereka memegang jawatan dalam filem dan arkib media atau institusi dan lembaga kebangsaan yang berlainan. Pelajar pengkhususan pembuatan filem mempunyai kemahiran untuk menghasilkan produk yang berbeza dalam industri imej bergerak, seperti video muzik, iklan, blog video, filem ciri pendek, dan sebagainya. Mereka boleh bekerja untuk syarikat pengeluaran filem dan mereka boleh bertindak sebagai pengedar dan eksekutif pameran.

Contoh kerja

Guru filem dan komunikasi, pengkritik filem, editor, pakar, jawatan di arkib filem dan media atau institusi dan lembaga kebangsaan yang berbeza, pengeluar baris, jurulatih skuad, cameramen.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 24 lagi program yang ditawarkan oleh Eötvös Loránd University »

Tarikh Akhir Kemaskini Sept. 13, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2020
Duration
Sepenuh masa
Price
3,500 EUR
Yuran pengajian / semester: € 3500. Yuran permohonan: € 150 (tidak boleh dikembalikan). Kos lain: € 100 (Yuran peperiksaan masuk)
Deadline
Jun 15, 2020
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2020
End Date
Julai 2022
Tarikh tutup permohonan
Jun 15, 2020

Sep 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Jun 15, 2020
End Date
Julai 2022