MA dalam Filem - KEM - Kino Eyes - The European Movies Master

Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

MA dalam Filem - KEM - Kino Eyes - The European Movies Master

Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias

Induk

Program MA dua tahun ini adalah gelaran sarjana muda yang sangat intensif yang disokong oleh ERASMUS.

Program ini mengambil bentuk empat pengajaran semester, bersama dengan sekolah musim panas. Pengajaran ini unik untuk pembuatan filem MA kerana ia berpecah antara tiga sekolah filem yang berbeza di tiga negeri Eropah berbeza: Lusófona University di Lisbon, Portugal, Skrin Akademi Scotland di Edinburgh / Napier University, UK, dan Baltic Film and Media School di Tallinn, Estonia. Pengajaran di setiap kampus mencerminkan kekuatan kakitangan dan sejarah pendidikan setiap sekolah, jadi menyediakan setiap pelajar pakar dengan pilihan pilihan terbaik untuk pembelajaran. Setiap sekolah mempunyai kursus rekod penciptaan filem master yang besar.

Juga unik adalah tumpuan program pada filem ciri sebagai objek kajian dan aspirasi, bukannya filem pendek, seperti dalam kebanyakan kursus lain.

Pelajar akan direkrut dalam bidang berikut: Mengarahkan, membuat skrip, menghasilkan, sinematografi, mengedit dan bunyi. Sekitar separuh pengajaran akan ditujukan kepada setiap kepakaran, manakala selebihnya terdiri daripada kemahiran yang boleh dipindahmilik dalam pembuatan filem, amalan kreatif, keusahawanan dan pemikiran kritikal - kemahiran yang penting untuk semua pelajar filem.

Pelajar akan membentuk pasukan kerjasama dan berusaha ke arah projek kelulusan yang dibiayai. Filem-filem tesis akhir ini dijangka akan diadakan pada festival filem antarabangsa peringkat pertama. Pengajaran mengenai program ini akan ditambah dengan kursus komprehensif penyediaan latihan profesional, yang melibatkan profesional industri dari seluruh Eropah, termasuk pakar pengeluaran dan kraf, pengedar, pengaturcara perayaan, pembiaya, peguam dan pengarah pemutus.

Program akademik

KEM menawarkan satu kurikulum bersama tunggal yang melibatkan kuliah dan pembangunan projek khusus di kemudahan sekolah rakan kongsi yang berbeza.

Topik akademik utama KEM adalah filem dan media imej yang bergerak. Program ini terutamanya memberi tumpuan kepada filem fiksyen, sama ada format pendek atau ciri. Program ini juga mengendalikan kecekapan literasi filem yang lebih luas, iaitu keupayaan untuk memahami secara kritis media dan bentuk ekspresi dan memanipulasi bahasa dan ciri teknikal yang berkaitan. Topik akademik yang berkaitan adalah pendidikan seni dan kreativiti. Kurikulum KEM mengintegrasikan mata pelajaran berorientasikan teori dan praktikal, kebanyakannya berdasarkan latihan melalui projek dalam metodologi pembangunan, di tengah-tengah gabungan pendekatan didaktik analitik, kritikal dan percubaan yang akan menyediakan pelajar dengan pengetahuan mendalam tentang perkembangan filem fiksyen sambil membolehkan mereka meneroka kreativiti mereka dan pakar dalam aspek-aspek filem fiksyen yang sesuai dengan keutamaan peribadi mereka, cita-cita artistik, dan kemahiran profesional yang diperlukan.

KEM menumpukan pada model pendidikan berbentuk pentagon yang meliputi lima teras utama: menulis, mengarahkan, menghasilkan, pelaksanaan teknikal (sinematografi, pengeditan, dan bunyi) dan pengaturcaraan kreatif, kecekapan transversal yang merangkumi semua yang lain, dan menunjuk kepada keperluan untuk mengintegrasikan celik filem sebagai aspek nuklear pendidikan filem.

Kurikulum Kursus

KEM - Kino Eyes - The European Movie Master - ialah ijazah sarjana empat semester yang menganugerahkan 120 ECTS. Setiap semester mempunyai 30 ECTS.

KEM mencadangkan struktur berikut aliran kerja pengeluaran filem sebenar dan sejajar dengan keperluan profesional dan organisasi hari ini yang bertaburan di sepanjang pengeluaran filem dan rantaian nilai edaran.

Pemohon KEM mestilah pelajar sudah mempunyai pengetahuan terdahulu di kawasan itu dan pemohon akan dipilih mengikut bidang kepentingan, satu fakta yang kemudiannya akan menentukan mobiliti mereka. Seramai 30 pelajar akan dimasukkan ke kursus tersebut. 5 menulis, 5 mengarahkan, 5 pada pengeluaran, 5 di sinematografi, 5 di pengeditan dan 5 pada reka bentuk bunyi.

Pelajar-pelajar ini akan mendapat manfaat daripada mobiliti geografi dengan mempunyai peluang untuk mengedarkan antara tiga negara yang terlibat dalam program ini, tetapi juga mobiliti kurikulum sejak program ini dirancang untuk membolehkan para pelajar untuk bersentuhan sepanjang kursus dengan pelbagai bidang kepakaran yang dilindungi dalam model pendidikan pentagon yang mengetuai struktur KEM.

Modul pengajaran teras KEM dijalankan untuk keseluruhan semester (15 minggu kenalan ditambah dua minggu untuk penilaian) dan mempunyai struktur berikut:

1ST SEMESTER

ULHT - semuanya bersama ECTS

 • Kaedah kreativiti 5
 • Pembangunan - idea dan penceritaan 10
 • Estetika dan teknologi 5
 • Pengenalan kepada industri - transformasi dan peluang 5
 • Warisan filem Eropah 5

SEMESTER 2ND

Pengarah / penulis NAPIER / pengeluar ECTS

 • Modul Pembangunan 10
 • Modul filem pendek 10
 • Modul Filem Ciri 10

BFM - sinematographers / editor / bunyi ECTS

 • Dramaturgy audiovisual 5
 • Psikologi penerimaan 5
 • Seminar analisis filem 5
 • Aliran kerja kontemporari 5
 • Ciri filem sinematografi, penyuntingan dan bunyi 10

3RD SEMESTER 10 Pelajar Setiap ECTS Sekolah

 • Bengkel keusahawanan 5
 • Bengkel Transmedia dan bercerita 5
 • Penyelidikan dan pembangunan untuk pengeluaran projek akhir 10
 • Advance Pembangunan fiksyen dan pengeluaran pendek - menyuarakan kreatif 10

4TH SEMESTER - 10 Pelajar Setiap ECTS Sekolah

 • Projek Pengeluaran Fiksyen 15
 • Tesis Individu 15

Diploma dianugerahkan

KEM Consortium akan menganugerahkan pelajar yang berjaya dengan ijazah berganda (termasuk makanan tambahan diploma). KEM akan memberi permulaan dari pelbagai peringkat ijazah dan tambahan diploma yang dilampirkan berdasarkan kursus induk yang sudah ada dan tempatan yang diakreditasi (gelaran kitaran kedua) dalam bidang filem fiksyen yang ditawarkan oleh setiap sekolah di konsortium, dan akan dari kedua edisi seterusnya akan menganugerahkan ijazah sarjana bersama dengan akreditasi penuh dan tambahan diploma yang berkaitan.

Skim Mobiliti

Skema mobiliti yang ditawarkan oleh KEM adalah wajib, semasa semester pertama para pelajar semua bekerjasama di Lisbon. Semester pertama ini akan terdiri daripada tempoh memanfaatkan di mana kapasiti membina kolaborasi dan pasukan akan diperkukuhkan.

Memandangkan semester ke-2 menekankan pengkhususan; kedua-dua Tallinn dan Edinburgh telah dipilih untuk tempat kedua. Pelajar akan dibahagikan antara kedua-dua sekolah mengikut bidang kepakaran yang telah ditentukan sebelum permohonan. ENU akan mengambil 15 pelajar (penulis, pengarah dan pengeluar) dan BFM yang lain 15 (sinematographers, editor dan pereka bunyi).

Selepas akhir semester kedua, semua pelajar akan berkumpul di Portugal untuk sekolah musim panas di mana mereka akan membentangkan pasukan semester terakhir mereka dan projek individu dan cadangan terakhir untuk projek tahun lepas. Dalam semester ke-3 dan keempat pelajar sekali lagi dibahagikan di antara tiga sekolah rakan kongsi, tetapi dalam kes ini, prosedur organisasi berasaskan pasukan diikuti yang mendorong para pelajar untuk menentukan gaya mereka sendiri di tengah-tengah persekitaran kolaboratif.

This school offers programs in:
 • English


Tarikh Akhir Kemaskini June 13, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Ogos. 2019
Okt. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Price
Harga
18,000 EUR
Locations
Estonia - Tallinn, Harju County
Tarikh mula : Ogos. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Portugal - Lisbon, Lisbon
Tarikh mula : Okt. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
United Kingdom - Edinburgh, Scotland
Tarikh mula : Ogos. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Ogos. 2019
Estonia - Tallinn, Harju County
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
United Kingdom - Edinburgh, Scotland
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Okt. 2019
Portugal - Lisbon, Lisbon
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat