MA dalam Dasar Ekonomi

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana BU menangani krisis coronavirus di sini

Program Sarjana Sastera dalam Dasar Ekonomi (MAEP) adalah kursus tiga semester intensif pengajian yang menggabungkan asas yang kukuh dalam ekonomi dengan kaedah pengurusan yang sesuai untuk pelajar yang berminat dalam karier sebagai penganalisis dasar dan pembuat keputusan di kerajaan, institusi bukan keuntungan, antarabangsa organisasi, dan sektor swasta. Inti program menyediakan asas dalam teori ekonomi dan aplikasinya, kaedah kuantitatif, dan alat asas analisis pengurusan. MAEP membenarkan pengkhususan mendalam dalam dua bidang dasar dan pengurusan yang diambil dari kursus yang ditawarkan di kedua-dua Jabatan Ekonomi dan Sekolah Perniagaan Questrom dari Boston. Tertakluk kepada kelulusan jabatan, sehingga empat kredit kursus boleh diperolehi melalui latihan yang sesuai yang menyediakan pengalaman kerja di tapak yang berkaitan dengan penyelidikan ekonomi dan pembuatan dasar. MAEP adalah program ijazah STEM yang ditetapkan.

Pemohon untuk program ini harus memiliki, atau mengharapkan, ijazah sarjana muda dalam bidang ekonomi, ekonomi, dan matematik, atau disiplin yang berkait rapat (dari institusi yang diiktiraf oleh Graduate School of Arts & Sciences).

123919_Econ.jpg

Keperluan Kursus

Calon mesti menamatkan kursus minimum 12 semester (48 kredit). Keperluan dalam teori mikro dan makro-ekonomi, statistik, dan ekonometrik sama dengan yang diperlukan untuk MA dalam Ekonomi.

MAEP memerlukan:

 • Empat kursus teras ekonomi (EC 501, EC 502, EC 507, dan EC 508) ditambah, jika diperlukan, EC 505

Kursus-kursus ini menyediakan latihan analitik dan kuantitatif asas yang diperlukan untuk keseluruhan program. Lihat keterangan Program MA untuk maklumat lanjut.

 • Dua kursus teras pengurusan

Kursus ini merangkumi beberapa aspek asas kaedah pengurusan, termasuk analisis data, analisis kewangan, atau prinsip perakaunan.

 • Dua bidang, masing-masing terdiri daripada dua kursus yang sesuai yang dipilih dari tawaran MA ekonomi di Graduate School of Arts & Sciences (GRS) dan persembahan MBA di Questrom School of Business. Bidang yang mungkin termasuk:
  • Perkembangan ekonomi
  • Kewangan
  • Kesihatan
  • Industri
  • Perdagangan dan Kewangan Antarabangsa
  • Ekonomi Buruh
  • Pemasaran
  • Wang dan Pasaran Modal
  • Ekonomi Awam
  • Ekonomi Alam Sekitar
  • Pasaran dan Peraturan
 • Dua kursus elektif tambahan

Bidang dan kursus pilihan menggunakan penggunaan analitik dan kuantitatif pelajar secara efektif melalui kursus-kursus teras ekonomi, dan mengukuhkan latihan ini dengan menyediakan peluang-peluang lanjut untuk pemakaian model pemodelan matematik dan kuantitatif. Semua bidang dan kursus pilihan menekankan pemikiran kritikal dan menyelesaikan masalah; beberapa kursus ini juga bertujuan untuk memajukan pengetahuan pelajar mengenai kaedah kuantitatif; dan ramai di antara mereka memerlukan pelajar menjalankan penyelidikan bebas, biasiswa, atau projek lapangan.

Untuk keperluan program yang tepat, lihat peraturan jabatan dan peraturan.

123925_bg-image.jpg

Magang Siswazah

Tertakluk kepada kelulusan akademik dan kelulusan jabatan, sehingga 4 kredit kursus boleh diperolehi melalui latihan yang menyediakan pengalaman kerja di tapak yang berkaitan dengan penyelidikan ekonomi dan pembuatan dasar.

Keperluan Bahasa

Tiada keperluan bahasa asing untuk ijazah ini.

Peperiksaan Komprehensif

Calon mesti lulus ujian komprehensif bertulis yang menguji pengetahuan umum teori ekonomi dan kaedah kuantitatif. Setiap pelajar tuan dijangka mengambil tawaran pertama Peperiksaan Komprehensif selepas dia menyelesaikan kursus teras ekonomi. Pemeriksaan ini ditawarkan dua kali setahun.

Keperluan Masa

Semua kursus dan peperiksaan mesti diselesaikan dalam tempoh 3 tahun dari pendaftaran asal di Graduate School of Arts & Sciences di Universiti Boston. Pelajar antarabangsa boleh dikenakan sekatan tambahan yang dikenakan oleh syarat visa mereka, sebagaimana yang ditadbir oleh International Students & Scholars Office (ISSO).

Tarikh Akhir Kemaskini Ogo 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Welcome! Arts & Sciences is Boston University’s largest academic division, the heart of a world-class research university. Our faculty in the Graduate School of Arts & Sciences are among the w ... Baca lebih lanjut

Welcome! Arts & Sciences is Boston University’s largest academic division, the heart of a world-class research university. Our faculty in the Graduate School of Arts & Sciences are among the world’s most respected professors, researchers, and professionals in their disciplines. Our alumni are leading innovation and research and making an impact in their fields. Our campus is Boston, a city vibrant with history, culture, and diversity, and teeming with potential for connections and careers. Baca Ringkas