Matlamat umum program ini adalah untuk memberi pengetahuan yang relevan kepada pelajar tentang ciri-ciri dan nilai-nilai manusia sejagat yang universal dalam manifestasi pelbagai dan kompleks mereka dari perspektif antropologi budaya.

Antropologi budaya adalah berdasarkan pemikiran kritis dan tafsiran dan menggunakan pendekatan dan metodologi sains sosial. Antropologi kebudayaan mempunyai perspektif yang digunakan; metodologi termasuk tafsiran dan penyelidikan lapangan.

Ahli antropologi bertujuan untuk memahami masyarakat dan budaya dalam kehidupan seharian mereka, tahap interaksi sosial dan komunikasi sosial mikro dan peribadi. Selain itu, ahli antropologi menafsirkan penyelidikan mikro-fokus mereka secara holistik dengan analisis komprehensif konteks sejarah dan sosiologi bidang mereka.

Dengan ini, pelajar dari program Anthropology Kebudayaan MA akan belajar tentang teori dan pendekatan, topik penyelidikan utama dan hasil antropologi budaya. Program ini terutamanya menumpukan pada penyelidikan lapangan. Pelajar program membuat pemerhatian peserta dalam komuniti mikro untuk mencapai kemahiran antropologi budaya dan memperoleh pengalaman antropologi. Para pelajar menulis dan mempertahankan tesis mereka daripada tafsiran penyelidikan lapangan mereka. Setiap pelajar memilih penyelia kerja lapangan yang akan berunding dengan mereka tentang pengalaman kerja dan hasil penyelidikan mereka.

Pemikiran antropologi kritikal dan pengalaman kerja lapangan membantu pelajar memahami perbezaan dan kesukaran interaksi sosial, budaya dan komunikasi antara budaya dan makna mereka dalam cara yang sensitif dan menafsirkan.

Pengetahuan budaya adalah dasar komunikasi dan kerjasama antarabangsa.

Menggunakan kecekapan profesional yang diperolehi dalam program ini, sebagai pengalaman kerja lapangan, mengamalkan kemahiran antropologi, pemikiran interpretasi, pengantaraan antara budaya, para pelajar dapat menerapkan pengetahuan dan kemahiran antropologi sosial dan budaya mereka dalam keputusan kehidupan sosial dan ekonomi, hubungan internasional dan komunikasi, serta dalam kerjaya profesional mereka.

Program ini memberi penekanan khusus kepada budaya Eropah Tengah dan Timur, persoalan dan masalah sosial. Akibatnya, para pelajar program ini mempunyai peluang untuk melawat dan menyelidiki kumpulan masyarakat, sub-dan kultur, etnik, dan minoriti di Hungaria dan negara-negara jiran dengan pengawasan profesor mereka.

Kekuatan program

Jabatan Antropologi Kebudayaan mempunyai suasana mesra khas. Para pelajar dan profesor mempunyai hubungan profesional yang bebas dan persaudaraan. Kita melihat antropologi budaya sebagai "profesi dan misi". Akibatnya, kerjasama antara pelajar dan profesor sangat kuat di jabatan kami. Kami menganjurkan perbincangan bersama, mengedit penerbitan dan mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti.

Para pelajar juga mempunyai peluang untuk bekerja dalam kumpulan penyelidikan. Richard Papp, Profesor Madya jabatan kami, dan bekas pelajarnya telah menubuhkan Kumpulan Penyelidikan Antropologi Agama. Ahli-ahli kumpulan penyelidikan sentiasa membincangkan pengalaman dan hasil penyelidikan mereka. Kumpulan penyelidikan Antropologi Agama juga menganjurkan lawatan ke komuniti keagamaan yang berbeza di Hungary untuk para pelajar program.

Lebih dua tahun lalu, Sába Tesfay, Penolong Profesor jabatan dan Richard Papp menubuhkan Kumpulan Penyelidikan Migrasi di ELTE, yang bertujuan memberi sokongan metodologi kepada pelajar dari pelbagai jabatan sains sosial untuk mengkaji proses penghijrahan dan menyediakan platform untuk perbincangan. Kumpulan penyelidikan ini terbuka kepada setiap pelajar yang berminat dalam masalah penghijrahan semasa.

Selain itu, dalam Program Sarjana Antropologi Kebudayaan, kami menganjurkan aktiviti sosial dan antropologi juga. Dengan bantuan Kumpulan Penyelidikan Migrasi, pelajar kami boleh mempunyai pekerjaan sukarela dengan pelarian atau menyertai Drop Afterschool di Csobánka dan kerja Csobánkai Tanoda. Sejak 2012, Drop Afterschool di Csobánka telah komited untuk memperluaskan peluang pendidikan dan untuk membangunkan kemahiran yang diperlukan oleh pelajar Roma yang kurang bernasib baik tempatan. Asasnya telah dimulakan oleh keluarga Roma tempatan oleh salah seorang profesor kami, Boglárka Bakó bersama dengan sukarelawan sivil setempat.

CSObánkai tanoDA-huruf besar bersama-sama membaca "keajaiban" (csoda) dalam bahasa Hungary - adalah kumpulan yang bertujuan untuk membantu anak-anak Roma dan / atau anak-anak dengan kelemahan sosial. Matlamat utama kumpulan ini termasuk membantu kanak-kanak ini untuk mencapai pencapaian akademik yang lebih baik dan menggantikan pengetahuan mereka yang hilang sambil membangun kreativiti dan kemahiran lain. Kumpulan itu ingin mencapai hasil terbaik dengan mengambil kira kemampuan anak-anak.

Di samping pilihan yang dinyatakan di atas, profesor di Jabatan Antropologi Kebudayaan menjamin program akademik profesional untuk pelajar masa depan. Profesor kami mempunyai pengalaman saintifik dan hubungan di peringkat antarabangsa yang diiktiraf.

Ketua Jabatan Csaba Prónai menerima Pingat Memorial Ferenc Erdei dari Persatuan Sosiologi Hungaria pada tahun 1998 untuk penyelidikan sains sainsnya dan Anugerah Istennán Kemény dari Ombudsman Minoritas pada tahun 2010 untuk karyanya dalam penyelidikan antropologi budaya yang mengenali penyelidikan Hungarian Roma berdasarkan hasil penyelidikan Roma antarabangsa. Penolong Profesor Richard Papp menerima Geran Pasca Doktor Yayasan Rothschild Europe pada tahun 2006, persahabatan penyelidikan Bolyai János (2007-2010) dan Anugerah Plak Bolyai pada tahun 2010. Richard Papp juga mempunyai beberapa pengalaman mengajar antarabangsa. Beliau telah memberi kursus di Universiti Pengajian Antarabangsa Shanghai, Universiti Permata Negeri, Universiti Comenius, dan Universiti Adam Miczkiewitz. Miklos Szabó Penolong Profesor adalah pensyarah tetamu di Tomsk State University pada tahun akademik tahun 20142015.

Para profesor di jabatan kami mempunyai aktiviti penerbitan yang kaya. Selain daripada penerbitan profesor sendiri, Csaba Pronai adalah pemimpin projek penyelidikan "Roma dan Pendidikan dari Antropologi Budaya Titik Pandang" (2006-2009). Keputusan kajian ini telah diterbitkan dalam empat buku, semuanya disunting olehnya. Richard Papp adalah editor bersama buku mengenai masalah semasa antropologi Poland dan Hungary: Papp, Richard- Kuligowski, Waldemar (eds.). Steril dan Terisolasi? Antropologi Hari ini di Hungary dan Poland. Poznan: TIPI, 2015.

Kami juga mengambil bahagian dalam program penyelidikan antarabangsa. Baru-baru ini Richard Papp dan Miklós Szabó adalah penyelidik dan pensyarah dalam Pengenalan Eropah, Keanekaragaman Kebudayaan, dan Program FP7 Perubahan Politik.

Banyak persidangan antarabangsa telah disambungkan ke aktiviti jabatan kami. Contohnya, sebagai ahli Collegium Budapest, Csaba Pronai mempromosikan bengkel antarabangsa "Pendekatan Interdisciplinary to Roma Studies in Central and Eastern Europe". Beliau menjemput para peserta dan dia adalah penganjur dan kerusi. Beliau menganjurkan Mesyuarat Tahunan dan Persidangan Tahunan Gypsy Lore Society di Budapest, juga. Ahli-ahli pelajar dan profesor mengambil bahagian setiap tahun dalam persidangan Etnologi Tanpa Sempadan - Konvensyen Antarabangsa Etnologi dan Antropologi Budaya Pelajar dari Eropah Tengah. Konvensyen Etnologi Tanpa Sempadan yang ketiga telah dianjurkan oleh jabatan kami dan Persatuan Antropologi Kebudayaan Hungary pada tahun 2014.

Sebagai tambahan kepada kekuatan program yang diterangkan, Jabatan Antropologi Kebudayaan mempunyai kerjasama Erasmus dengan Universiti Jyväskylä, University of Iceland, Universitat de Barcelona, ​​Ludwig Maximilians Universitaet München, Ruhr-Universität Bochum, Universiti Charles dan Universiti Adam Mickiewicz. Terima kasih kepada perkongsian Erasmus ini para pelajar program kami mempunyai peluang untuk belajar di universiti ini semester atau tahun akademik.

Struktur

Kursus Wajib

 • Pengenalan kepada Antropologi Kebudayaan 1-2
 • Sejarah Antropologi Kebudayaan - Pengenalan
 • Teori dan Kaedah Antropologi 1-5

Bidang Antropologi

 • Antropologi Agama
 • Antropologi Ekonomi
 • Antropologi Sosial
 • Antropologi politik
 • Antropologi estetika

Antropologi Budaya di Dunia

 • Antropologi Afrika
 • Antropologi Amerika
 • Antropologi Australia dan Oceania
 • Antropologi Asia
 • Antropologi Eropah

Amalan Antropologi

 • Penyelidikan Berkaitan Masalah Etika dalam Antropologi Kebudayaan
 • Menganalisis Strategi Penyelidikan
 • Teknik Kerja Bidang Antropologi
 • Penyediaan kerja lapangan
 • Seminar Tesis Akademik

Kerja lapangan

 • Kerja lapangan 1-8

Kursus Elektif

Tesis

Peluang kerjaya

Peluang kerjaya pelajar kami merangkul perspektif antropologi saintifik, penerapan dan praktik.

Bekas pelajar kami telah bekerja sebagai penyelidik akademik di Akademi Sains Hungary dan Muzium Etnografi. Kebanyakan mereka adalah profesor di universiti yang berlainan: Universiti Eötvös Loránd University , Universiti Corvinus, Universiti Katolik Pázmány Péter, Kolej Buddhis Dharma Gate, Kolej Bhaktivedanta.

Selain itu, ahli antropologi kebudayaan digunakan di pertubuhan bukan kerajaan (Yayasan Artemisszió, Menedék - Persatuan Hungarian untuk Migran). Sebahagian daripada mereka juga mendapati kemungkinan pekerjaan dalam penyelidikan pasaran dan syarikat multinasional. Lain-lain bekerja sebagai pekerja sosial, ahli politik sosial atau ahli perkembangan sosial dan program-program Roma.

Lebih banyak syarikat antarabangsa mencari pekerja antropologi yang mempunyai kemahiran dalam bekerja dalam persekitaran yang pelbagai budaya dan kerjasama dengan rakan sekerja dari latar belakang budaya yang berbeza. Beberapa bekas pelajar kami bekerja baru-baru ini dalam bidang komunikasi, mereka boleh didapati di syarikat komunikasi, jabatan komunikasi, dan media.

Lebih ramai pelajar telah menjadi wartawan, pemberita, dan editor surat khabar dalam talian dan luar talian serta saluran televisyen, program radio.

Pelajar kami mempunyai kerjaya yang berjaya di luar negara juga. Inter alia, salah seorang daripada mereka bekerja dalam asas antropologi sukan di Switzerland, satu lagi kerja di Chile dalam sebuah syarikat multinasional. Dua pelajar dari kami telah bekerja di Afrika sebagai rakan sekerja dari organisasi kemanusiaan Médicins Sans Frontiéres / Doktor Tanpa Sempadan dan salah seorang daripada mereka telah mengambil bahagian dalam Misi Pengaman Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di Kosovo.

Kebanyakan bekas pelajar kami mempunyai kerjaya akademik di universiti di seluruh dunia, contohnya di Universiti Erasmus Rotterdam, Universiti Antarabangsa Josai Tokyo, Universiti Jiaotong, Universiti Pengajian Antarabangsa Shanghai.

Secara ringkasnya, peluang kerjaya para antropologi semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerana semakin banyak institusi sosial, syarikat dan organisasi multinasional telah menyedari kepentingan kepekaan dan pengetahuan antar budaya. Pengetahuan, pengalaman, dan kemahiran yang diperoleh untuk pelajar-pelajar program ini akan menjamin kejayaan mereka dalam bidang pembawa yang disebut di atas di samping kemungkinan pembawa akademik.

Contoh kerja

 • Penyelidik akademik
 • Penyelidik pasaran
 • Pekerja bantuan / pembangunan antarabangsa
 • Penyelidik sosial

Juga bekerja di sektor awam dan bukan keuntungan, semua cawangan Perkhidmatan Awam, kerajaan tempatan, badan amal, badan-badan kerajaan pusat, universiti, pertubuhan antarabangsa, muzium, dan pertubuhan sukarela.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 24 lagi program yang ditawarkan oleh Eötvös Loránd University »

Tarikh Akhir Kemaskini Sept. 13, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2020
Duration
Sepenuh masa
Price
3,000 EUR
Yuran pelajar bukan EU / EEA / semester: € 3000 | Yuran pelajar EU / EEA / semester: € 1550. Bayaran permohonan: € 50 (tidak boleh dikembalikan)
Deadline
Apr. 15, 2020
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2020
End Date
Julai 2022
Tarikh tutup permohonan
Apr. 15, 2020

Sep 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Apr. 15, 2020
End Date
Julai 2022