Sebagai realiti maya (VR) dan teknologi realiti (AR) diperkembangkan menjadi lebih murah dan boleh diakses, banyak industri menyedari manfaat dari naratif yang mendalam. Oleh itu, terdapat keperluan yang semakin meningkat untuk pemaju cerita profesional yang dapat memanfaatkan dan meneroka potensi VR yang luar biasa.

MA Virtual Reality adalah untuk graduan kreatif dan pembuat filem yang sedia ada yang ingin memasuki dunia radikal pengeluaran maya dan peningkatan media untuk bercerita yang mendalam dalam hiburan, kewartawanan, pendidikan, pemasaran dan advokasi. Ia adalah untuk pemikir bebas, yang berkembang maju dalam persekitaran pembelajaran eksperimental.

Oleh kerana bidang ini berkembang, kami mengalu-alukan pengamal dari latar belakang teknikal dan kreatif. Ini termasuk pembikin filem, pereka teater, pereka bunyi, pereka permainan, animator, pemaju perisian, artis studio / media, penulis, dan wartawan.

Mengapa belajar kursus ini?

Gabungan pendekatan kritikal dan profesional, kursus ini akan membolehkan anda meneroka daya kreatif dan komersil dinamik yang membentuk realiti maya, realiti bertambah, dan realiti bercampur (MR).

Menggabungkan pendekatan profesional, kritikal dan budaya ketika anda menjelajahi kekuatan kompleks yang membentuk bentuk bercerita. Memperoleh pemahaman yang mendalam mengenai organisasi pengedaran, pameran dan pengeluaran industri, dari perspektif serantau, kebangsaan dan antarabangsa.

Membangunkan kemahiran dunia dalam reka bentuk pengalaman mendalam - termasuk pembuatan filem 360 ° - dan belajar bagaimana untuk merekabentuk VR / AR pada pelbagai platform, dari peranti mudah alih yang dibolehkan aplikasi ke paparan yang dipasang kepala, dan alat dengar realiti yang ditambah. Mengasah kemampuan anda untuk membina pasukan projek, mengarahkan, menghasilkan, dan memberikan visi kreatif yang kuat untuk pelbagai projek.

Mengapa UWE Bristol?

MA Realiti Maya didasarkan pada Bristol VR Lab, usaha sama tersendiri antara UWE Bristol, University of Bristol, Watershed, dan Opposable VR.

Makmal studio ini untuk penyelidikan dan pembangunan VR menyokong ekosistem bakat, latihan, kemudahan dan penyelidikan dinamik. Sepenuhnya tenggelam dalam ujian kreatif ini, anda akan mendapat manfaat daripada perkongsian peringkat tinggi dengan organisasi seperti Pusat Permainan Bristol dan We The Curious, pusat inovatif sains bandaraya dengan kubah data dan pawagam IMAX.

MA pelbagai disiplin kami akan membantu anda menyertai pangkat pencerita generasi baru dan menjadi pencipta kandungan terkemuka dalam bidang yang menarik ini.

Kandungan

Kursus penuh Master terdiri daripada 180 kredit dibahagikan kepada tiga peringkat 60 kredit: Sijil Pascasiswazah, Diploma Pascasiswazah dan Sarjana. Anda perlu lulus semua modul pada setiap peringkat untuk dapat maju ke seterusnya.

Untuk Sijil Pasca Siswazah anda akan belajar:

 • Eksperimen Praktikal dalam Interaktiviti dan Penyerapan
 • Konsep Bersejarah dan Muncul dalam Bercerita

Untuk Diploma Pasca Siswazah anda akan belajar:

 • Makmal Cerita Reality Maya

Masters melibatkan menyelesaikan projek:

 • Projek Kerjasama Reality Maya.

Universiti terus meningkatkan tawaran kami dengan memberi maklum balas kepada para pelajar dan pihak berkepentingan yang lain, memastikan kurikulum sentiasa dikemas kini dan graduan kami dilengkapi dengan pengetahuan dan kemahiran yang mereka perlukan untuk dunia sebenar. Ini mungkin menyebabkan perubahan pada kursus ini. Jika perubahan kursus anda diluluskan, kami akan memaklumkan kepada anda.

Pembelajaran dan Pengajaran

Kursus ini praktikal dan berasaskan pengeluaran: anda akan bekerja secara individu dan dalam pasukan untuk membuat konsep, penyelidikan, merancang dan menyampaikan satu siri projek kreatif.

Sediakan kerjaya profesional anda melalui modul pakar yang membantu anda membina gabungan unik keterampilan editorial, kreatif dan teknikal yang boleh anda gunakan segera dalam industri yang berkembang pesat ini.

Temui rangka kerja teoritikal dan etika utama dalam pembuatan filem VR dan 360 ° dan terokai penceritaan visual, penulisan skrip dan lain-lain aspek perkembangan kreatif. Membangunkan penilaian kritikal, pemikiran konseptual dan kemahiran komunikasi untuk pelbagai media dan penonton.

Melibatkan komuniti luar penyelidik dan menghadiri acara profesional, perayaan dan kelas master dengan pengamal industri untuk memperbaiki amalan anda dalam konteks dunia nyata.

Penilaian

Anda boleh mengharapkan untuk dinilai melalui gabungan kerja portfolio, skrip, cadangan, pembentangan, penilaian dan laporan. Anda akan dijangka merancang, melukis, menghasilkan dan membentangkan projek VR yang telah siap.

Syarat kemasukan

Kami sedang mencari pelajar yang bermotivasi tinggi, kreatif dan berminat tentang bercerita yang mendalam dan teknologi baru muncul. Pemohon akan mempunyai ijazah sarjana muda dalam bidang yang berkaitan atau pengalaman profesional, (seperti pembuatan filem yang penting atau pengeluaran multimedia), dan komitmen untuk penyelidikan dan mencerminkan amalan kreatif.

Oleh kerana bidang ini berkembang, kami menjangka menarik pelajar dari pelbagai disiplin dan latar belakang, teknikal dan kreatif. Kami berhasrat untuk merekrut pelajar dengan pengalaman dalam pembuatan filem, teater, reka bentuk bunyi, reka bentuk permainan, reka bentuk pengalaman, animasi, reka bentuk grafik, pembangunan perisian, studio / seni media, menulis skrip, menulis, dan kewartawanan.

Aplikasi dari pelajar antarabangsa digalakkan secara aktif, kerana kami mempunyai komitmen untuk pendidikan filem global.

Jika anda tersenarai pendek, kami akan menjemput anda untuk temubual (wawancara telefon akan dijalankan untuk pemohon antarabangsa). Anda perlu menyediakan portfolio reel atau ringkasan kerja sebelumnya. Ini termasuk audio, filem, animasi, permainan, reka bentuk, fotografi dan penulisan. Portfolio anda mesti menunjukkan bakat dan pengalaman perkembangan cerita anda.

Sila ambil perhatian, kami tidak dapat membenarkan pemohon menawarkan tawaran untuk menangguhkan kemasukan mereka ke tahun-tahun berikutnya.

Sokongan bahasa Inggeris

Jika anda memenuhi keperluan akademik tetapi memerlukan sokongan tambahan untuk mengambil kemahiran bahasa anda ke tahap yang diperlukan, anda mungkin boleh menghadiri salah satu kursus Bahasa Inggeris pra-sesi kami. Pelajar yang berjaya melengkapkan kursus pra-sesi boleh maju ke kursus ijazah yang dipilih tanpa merebut IELTS atau setaraf.

Keperluan Bahasa Inggeris

Jika bahasa pertama anda tidak Bahasa Inggeris, skor minimum 7.0 pada IELTS (termasuk 7.0 dalam elemen bertulis) atau setaraf biasanya diperlukan.

Kerjaya / kajian lanjut

Sebagai graduan yang berjaya, anda akan mempunyai kemahiran penyelidikan dan perancangan yang anda perlukan untuk melaksanakan projek-projek yang bebas, inovatif dan lestari di pelbagai industri.

Anda akan sangat analitis dan strategik, dengan kemahiran komunikasi yang maju yang akan membantu anda mengungkapkan pengetahuan anda tentang teknologi media baru dan bercerita.

Anda boleh terus bekerja dalam pembangunan kandungan dan pengeluaran untuk pengalaman bercerita yang mendalam. Pelbagai industri akan terbuka kepada anda, termasuk:

 • membuat filem
 • kewartawanan
 • permainan dan hiburan
 • media sosial dan pemasaran
 • pembinaan
 • pendidikan
 • penjagaan kesihatan
 • aeroangkasa dan pertahanan
 • perjalanan dan runcit.

Gabungan praktik dan penyelidikan yang inovatif dalam MA ini bermakna anda juga akan dilengkapi dengan kerjaya untuk mengikuti kerjaya dalam kedua-dua industri dan akademik. Kemahiran kritikal yang anda bina di atas kursus boleh bertindak sebagai jambatan yang berkesan untuk DPhil atau PhD.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 7 lagi program yang ditawarkan oleh University Of the West Of England, Bristol »

Tarikh Akhir Kemaskini Sept. 2, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Jan 2020
Sep 2020
Duration
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Jan 2020
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Sep 2020
Tarikh tutup permohonan

Jan 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Sep 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date