MA Pengajian Iran dan Parsi Intensif

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Mod Kehadiran: Sepenuh masa atau separuh masa


Di antara semua universiti di Eropah dan Amerika Utara, SOAS menganjurkan SOAS penyelidikan dan pengajaran terbesar dalam sejarah Iran, politik, ekonomi, agama, seni dan arkeologi, linguistik, bahasa dan kesusasteraan Parsi, media, film, antropologi dan muzik Iran. SOAS mempunyai sumber untuk menawarkan perspektif yang komprehensif, kritikal terhadap pelbagai aspek masyarakat dan budaya Iran dan melampaui perdebatan awam kontemporari di seluruh negara ini.

MA dalam Pengajian Iran membolehkan pelajar menilai secara kritis perkembangan sejarah masyarakat Iran, ekonomi dan budaya dalam konteks kawasan Asia Barat yang lebih luas dan menghargai kerumitan sejarah dan kebudayaan Iran.

Program pengajaran yang fleksibel dan kurikulum interdisipliner akan memperkaya pengetahuan pelajar tentang pengaruh agama dan politik-budaya yang mempengaruhi Iran dan rantau kontemporari yang tertanam di dalamnya. Pelajar akan membangun pemahaman kritikal tentang kesusasteraan dan / atau Iran dan diaspora dan memperoleh pemahaman tentang Iran dalam konteks Timur Tengah berhubung dengan jantina, politik, Islam, muzik, dan penghijrahan (pilihan modul kecil). Bahasa dan kesusasteraan Parsi juga akan dipelajari.

Ini adalah program bahasa yang intensif dan, sebagai hasilnya, sebahagian besar kredit modul diberikan kepada komponen bahasa ijazah. Program ini juga melibatkan peluang wajib belajar di luar negara dan disertasi di kawasan khusus yang dipilih.

Penggajian

Sebagai pelajar pascasiswazah yang mengkhusus dalam Pengajian Iran, anda akan mendapat kecekapan dalam kemahiran bahasa dan kesedaran dan pemahaman antara budaya. Kepelbagaian dengan rantau ini akan dibangunkan melalui gabungan kajian bahasa, kesusasteraan dan budaya (yang termasuk kesusasteraan, filem, muzik, seni dan agama) dari pelbagai bahagian di Timur Tengah.

Graduan meninggalkan SOAS bukan sahaja dengan kepakaran linguistik dan kebudayaan tetapi juga dengan portfolio kemahiran yang boleh dipindah milik yang mana majikan mencari banyak kerjaya profesional dan pengurusan dalam kedua-dua perniagaan dan sektor awam. Ini termasuk kemahiran komunikasi tertulis dan lisan, perhatian kepada perincian, kemahiran analitik dan penyelesaian masalah, dan keupayaan untuk menyelidik, mengumpulkan dan memerintahkan maklumat daripada pelbagai sumber.

Struktur

Pelajar mesti mengambil 315 kredit, terdiri daripada 255 kredit mengajar (45 daripadanya diajar di luar negara sebagai sebahagian daripada Sekolah Musim Panas) dan disertasi 60 kredit seperti yang digariskan di bawah.

Pada tahun pertama mereka, pelajar dalam program Bahasa Intensif dua tahun mengambil 60 kredit pengajaran bahasa intensif dan 60 kredit dalam disiplin. Semasa musim panas, mereka mengambil bahagian dalam Summer School di luar negara. Pada tahun kedua, mereka mengambil 30 lagi kredit bahasa serta 60 kredit dalam disiplin; mereka juga menyelesaikan disertasi mereka dalam disiplin.

Tahun 1 (dua tahun sepenuh masa)

Komponen Disiplin

 • Iran: Sejarah, Budaya, Politik

Plus

 • Modul dari Senarai A di bawah nilai 30 kredit.

Komponen Bahasa

 • Bahasa Parsi Intensif

Summer Abroad

Pelajar mengambil bahagian dalam 15PNMC431 Intensif Permulaan Perantaraan Summer Parsi di luar negara.

Tahun 2 (dua tahun sepenuh masa)

Komponen Disiplin

 • Modul dari Senarai A atau B di bawah kepada nilai 60 kredit.

Komponen Bahasa

 • Persia 3 (PG)

Disertasi

 • Disertasi dalam Pengajian Iran

Senarai modul (tertakluk kepada ketersediaan)

 • Zoroastrianisme: Perspektif Sejarah dan Kontemporari
 • Pembacaan yang diarahkan dalam Pengajian Parsi
 • Puisi Parsi Klasik: Teks dan Tradisi (PG)
 • Avestan I
 • Bahasa Pahlavi
 • Trend Moden dalam Islam
 • Jantina di Timur Tengah
 • Politik antarabangsa di Timur Tengah
 • Islam dan ideologi politik
 • Kebudayaan dan Masyarakat berhampiran dan Timur Tengah
 • Masalah Pembangunan di Timur Tengah dan Afrika Utara

Notis penting

Maklumat di halaman program mencerminkan struktur program yang dimaksudkan terhadap sesi akademik yang diberikan.

Kemasukan dan Aplikasi

Anda boleh memohon kursus ini melalui borang permohonan dalam talian.

Kami berhasrat menilai permohonan lengkap dan memberikan keputusan dalam tempoh masa 5 minggu. Pelajar luar negara yang memerlukan visa Tier 4 dan ingin menyertai SOAS harus mengambil kira permohonan visa boleh mengambil masa beberapa minggu, jadi anda perlu memohon secepat mungkin.

Pertimbangan Permohonan

Seluruh permohonan, termasuk transkrip dan rujukan, dipertimbangkan sebelum keputusan dicapai. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengemukakan permohonan lengkap termasuk rujukan dan transkrip (jika diperlukan). Permohonan tidak lengkap akan menambah kelewatan yang banyak kepada proses membuat keputusan.

Pelajar akan menerima pengiktirafan permohonan mereka. Setiap permohonan dipertimbangkan dengan teliti dan walaupun kami cuba dan bertindak balas secepat yang mungkin, kami meminta pelajar mengharapkan untuk menerima respons dalam tempoh lima minggu penerimaan.

Calon-calon yang ada di United Kingdom boleh dipanggil untuk temuduga. Ketiadaan ahli akademik kakitangan (atau contoh mengenai cuti belajar) boleh menjejaskan masa keputusan.

Syarat kemasukan

Pemohon mestilah mempunyai ijazah sarjana muda pertama atau kedua yang baik dari universiti di UK, atau setaraf dengan subjek yang sesuai dengan program yang akan diikuti. Sebagai perbandingan anggaran, BA setara dari universiti Amerika Syarikat akan mempunyai Purata Nilai Gred sama ada 3.3 atau 3.5 bergantung kepada universiti yang menganugerahkan. Sekiranya pemohon tidak mempunyai ijazah sarjana muda dalam bidang yang sesuai ia mungkin diperlukan untuk melengkapkan tahun kelayakan atau diploma satu tahun sebelum memasuki program tuan. Pengalaman kerja yang relevan juga boleh dipertimbangkan. Kursus individu mungkin mempunyai keperluan kemasukan tertentu, jadi anda dinasihatkan untuk berunding dengan prospektus pascasarjana untuk maklumat lanjut.

Syarat Kemasukan Bahasa Inggeris

Anda mesti dapat menunjukkan bahawa Bahasa Inggeris anda adalah standard yang cukup tinggi untuk berjaya terlibat dan menyelesaikan kursus anda di SOAS . Sila ambil perhatian bahawa kami mengambil serius kata-kata bahasa Inggeris dan kegagalan untuk menemui mereka dengan tepat mungkin mengakibatkan permohonan anda kepada SOAS ditolak. Tidak mungkin untuk berunding jika skor anda berada di bawah tahap yang diperlukan, dengan jangkaan bahawa kerana mereka 'cukup dekat' mereka akan diterima. Adalah penting anda merancang dengan tepat, lebih baik terlebih dahulu, supaya ujian bahasa Inggeris anda datang pada waktu yang baik dan supaya anda mempunyai masa untuk mengambil semula ujian jika perlu. Kami tidak menerima sebab-sebab kesulitan atau kesusahan kewangan kerana tidak mengemukakan atau mengulangi ujian Bahasa Inggeris.

Pelajar antarabangsa

Bagi pelajar EU dan antarabangsa yang memerlukan visa, jika skor kemasukan tanpa syarat dicapai, kami menerima kelayakan dari beberapa negara, serta pelbagai kelayakan dan ujian antarabangsa.

Sekiranya visa kemasukan Tier 4 diperlukan maka SELT, seperti UKEL IELTS mungkin diperlukan. Atas sebab ini, kami mencadangkan semua pelajar visa Tahap 4 untuk memilih ujian Akademik IELTS UKVI sebagai ujian untuk resort pertama.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

SOAS University of London welcomes the brightest minds to study on its central London campus with like-minded individuals who feel passionately about contemporary world issues.

SOAS University of London welcomes the brightest minds to study on its central London campus with like-minded individuals who feel passionately about contemporary world issues. Baca Ringkas
London , Singapura + 1 Lagi Kurang