MA Hubungan Antarabangsa

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

MA dalam Hubungan Antarabangsa melengkapkan anda dengan pengetahuan, kemahiran penyelidikan dan alat analisis untuk bekerja pada tahap yang lebih maju, memperoleh pemahaman mendalam mengenai hubungan antarabangsa, dan melatih anda untuk mengikuti kerjaya di sektor awam dan swasta.

Program ini dirancang supaya anda dapat menggunakan pengetahuan yang diperoleh untuk menganalisis dan menilai topik seperti pemerintahan global, sejarah hubungan antarabangsa, dasar luar negeri, kerjasama antara negara, fungsi organisasi antarabangsa dan serantau, konflik, perang, keselamatan dan campur tangan, ekonomi politik dan globalisasi, dan integrasi serantau.

Anda akan disokong dalam pengembangan akademik dan profesional anda sebagai sarjana, penganalisis atau pembuat dasar dalam disiplin hubungan antarabangsa, dengan fokus pada peranan China yang terus berkembang di dunia.

Kenapa saya harus belajar Hubungan Antarabangsa di XJLTU?

 • Terlibat dengan perbahasan interdisipliner Hubungan Antarabangsa dengan tujuan mewujudkan penjelasan yang kuat secara ilmiah mengenai persoalan yang relevan dari jangkauan global, seperti perubahan iklim atau migrasi, dan dengan kemampuan untuk menangani isu-isu tersebut juga dalam konteks wilayah yang lebih sempit;
 • Memberikan pemahaman yang mendalam tentang bagaimana hubungan antarabangsa berfungsi, dengan pengetahuan yang mendalam mengenai fenomena sosio-politik, trend dan pelaku yang terlibat dalam politik global serta pengetahuan yang tepat tentang hubungan antara sub-wilayah yang berlainan dari sistem antarabangsa;
 • Belajar dari akademik antarabangsa dan penyelidik aktif dengan pengalaman global dan kepakaran unik mengenai kedudukan dan pengaruh China di dunia;
 • Dapatkan ijazah University of Liverpool yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan China.

Pengetahuan dan Kemahiran

Apabila anda lulus dari MA dalam Hubungan Antarabangsa, anda akan dapat:

 • mengembangkan kaedah bebas untuk membuat penyelidikan dan memikirkan hubungan antarabangsa, dengan itu membolehkan anda melanjutkan pengajian kedoktoran;
 • menilai kesahan dan kebolehpercayaan pelbagai jenis data empirikal - kualitatif dan kuantitatif - dan mampu menggunakannya dalam membuat dasar - dan membuat keputusan;
 • mengemukakan idea dan pendapat anda, dalam bentuk lisan dan tulisan, dengan meyakinkan.

134930_pexels-photo-3184427.jpeg

Modul

Modul wajib

 • Perbahasan Semasa dan Reka Bentuk Penyelidikan dalam Hubungan Antarabangsa
 • Integrasi dan Globalisasi Serantau
 • Kajian Keselamatan Kritikal
 • Transformasi dan Krisis Global
 • Konflik dan Intervensi Antarabangsa
 • China di Dunia
 • Perang dan Damai di Asia Pasifik
 • Kaedah Penyelidikan Lanjutan untuk Hubungan Antarabangsa
 • Disertasi Hubungan Antarabangsa

Aktiviti pembelajaran tambahan

Penyelesaian aktiviti pembelajaran tambahan diperlukan untuk menyelesaikan ijazah sarjana anda. Biasanya, jam ALA yang diperlukan akan diedarkan secara merata di setiap semester, berjumlah 200 jam setiap semester. Program sambilan biasanya memerlukan 100 hingga 150 jam setiap semester.

Kerjaya

Graduan boleh mengambil pelbagai peranan dalam syarikat, organisasi nirlaba, perunding, kumpulan pemikir, institusi penyelidikan, organisasi serantau dan antarabangsa, dan agensi kerajaan di seluruh dunia yang berusaha untuk merekrut graduan dengan pengetahuan dan pengalaman hubungan antarabangsa kontemporari dan urusan global.

Kepakaran mengenai China yang diperoleh dari program ini, serta peluang untuk belajar bahasa Cina, Jepun atau Sepanyol bersama dengan ijazah anda, akan meningkatkan prospek kerjaya anda.

Bayaran

RMB 90,000 untuk keseluruhan program sepenuh masa 18 bulan.

Yuran pengajian universiti menanggung kos pengajian anda dengan kami.

Diskaun alumni

Sekiranya anda lulusan XJTLU , University of Liverpool atau Xi'an Jiaotong University, anda secara automatik akan menerima potongan 20 peratus daripada yuran pengajian.

Pilihan pembayaran

Pelajar master mempunyai pilihan untuk membayar yuran pengajian secara ansuran setiap semester. Anda juga dapat memilih untuk membayar yuran di muka pada saat pendaftaran, dalam hal ini, potongan sebanyak lima peratus dari jumlah yuran akan ditawarkan.

Anda akan diminta untuk menunjukkan bagaimana anda ingin membayar yuran apabila anda mengesahkan penerimaan anda terhadap tawaran tanpa syarat tersebut.

Beasiswa

XJTLU menawarkan biasiswa yang besar sehingga 50 peratus daripada jumlah yuran pengajian untuk semua program sarjana sepenuh masa berdasarkan prestasi akademik. Sekiranya anda ingin memohon biasiswa induk XJTLU , sila kirimkan surat permohonan biasiswa dalam permohonan anda yang menyatakan sebab-sebab mengapa anda harus dipertimbangkan.

Syarat kemasukan

Keperluan Kemasukan Minimum

UK

 • Kelas kedua kelas atas (2: 1)

China

 • 211 Projek; 100 Kedudukan Shanghai 2019 teratas - 75 peratus atau lebih tinggi
 • Projek bukan 211; Kedudukan 100 Terbaik 2019 di Shanghai - 80- 85% atau lebih tinggi, bergantung pada institusi Sarjana anda

Nota: Kedudukan Shanghai Universiti Cina Terbaik tertakluk kepada kemas kini tahunan href = "http://www.zuihaodaxue.com/zuihaodaxuepaiming2019.html

Pemohon Cina tidak perlu mengambil peperiksaan masuk pascasiswazah MoE.

Amerika Utara

 • 3.0 IPK kumulatif (daripada 4) atau 3.2 IPK kumulatif dalam dua tahun terakhir program sarjana anda.

Kawasan lain

 • Kelayakan akademik yang setara.

Latar belakang akademik

 • Ijazah Sarjana Muda (UK 2: 1 atau setaraf dengannya) dalam Hubungan Antarabangsa, Sains Politik, Pengajian Komunikasi, Sosiologi, Undang-undang, Ekonomi, Sejarah, Falsafah, Pengurusan, Pengajian Antarabangsa, Kajian Kawasan, atau subjek yang berkaitan.

Keperluan Bahasa Inggeris

Pemohon yang bukan penutur asli bahasa Inggeris dijangka memenuhi keperluan bahasa Inggeris berikut:

 • IELTS: 7.0 (minimum 6.0 di semua bahagian)
 • TOEFL iBT: 100 (minimum 21 dalam sebarang kemahiran)

Sekiranya anda ketinggalan syarat bahasa Inggeris sebanyak 0,5 - 1,0 dari keseluruhan kumpulan IELTS tetapi memenuhi syarat bahasa untuk kursus Pra-sesi Bahasa Inggeris (PSE) (termasuk skor komponen minimum atau setara), anda mungkin diterima ke kursus PSE tertakluk kepada Kelulusan Pengarah Program. Setelah berjaya mengikuti kursus PSE, anda akan dapat menukar surat tawaran Master XJTLU anda kepada 'Tanpa syarat' untuk peringkat Bahasa Inggeris.

Sekiranya anda adalah pemegang tawaran bersyarat, anda juga boleh menghantar e-mel ke pgadmissions @ XJTLU .edu.cn untuk memohon untuk mengikuti ujian bahasa Inggeris Kata Laluan di tempat yang disediakan oleh XJTLU sebagai pengganti IELTS / TOEFL atau yang setaraf dengannya.

Harap maklum bahawa Ujian Kata Laluan hanya tersedia untuk pelajar yang telah mendapat tawaran bersyarat untuk belajar di XJTLU . Universiti menyediakan satu peluang Uji Kata Laluan untuk setiap pemegang tawaran bersyarat. Berdasarkan skor, pelajar boleh diterima atau diminta untuk mengikuti dan berjaya menamatkan kursus intensif bahasa Inggeris selama lima atau lapan minggu .

Selain itu, pelajar yang diterima masuk ke program Master dengan mengikuti Kursus Pra-Bahasa Inggeris (PSE) dikehendaki melengkapkan modul bahasa Inggeris yang disenaraikan pada Spesifikasi Program secara lulus / gagal sebagai sebahagian daripada rancangan Aktiviti Pembelajaran Tambahan mereka semasa belajar di XJTLU .

"Dunia hari ini lebih kompleks daripada sebelumnya. Selain daripada cabaran kewangan dan keselamatan, negara-negara menghadapi masalah seperti perubahan iklim dan imigrasi. Program kami melatih pakar Perhubungan Antarabangsa yang dapat menangani persoalan seperti ini secara efisien di peringkat nasional, serantau dan global. . "

Evangelos Fanoulis
Pengarah Program

Cara memohon

Permohonan hendaklah dihantar melalui sistem permohonan dalam talian kami:

 1. Klik / ketik memohon link
 2. Buat akaun atau log masuk ke akaun anda yang ada
 3. Lengkapkan permohonan anda

Setelah akaun aplikasi anda berjaya dibuat, masukkan semua maklumat yang diperlukan dalam borang permohonan dengan teliti dan pastikan maklumat yang anda berikan betul, lengkap dan terkini. Muat naik dokumen yang diperlukan ke medan yang sesuai.

Anda boleh log masuk untuk melihat borang permohonan anda pada bila-bila masa. Sekiranya anda perlu memberikan dokumen sokongan tambahan setelah anda mengemukakan permohonan secara dalam talian, sila hantarkan dokumen tersebut ke pgadmissions @ XJTLU .edu.cn (dengan ID aplikasi, nama, dan nama program yang anda gunakan ).

Untuk keterangan lebih lanjut mengenai bagaimana untuk berjaya mendaftar untuk belajar di XJTLU , sila lawati halaman cara memohon .

Catatan: Program ini akan mendapat pengesahan akhir dari University of Liverpool, dan menunggu pengakuan rasmi dari Kementerian Pendidikan Republik Rakyat China.

Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) is an international joint venture university founded by Xi’an Jiaotong University in China and the University of Liverpool in the United Kingdom in 2006. ... Baca lebih lanjut

Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) is an international joint venture university founded by Xi’an Jiaotong University in China and the University of Liverpool in the United Kingdom in 2006. Baca Ringkas