MA dalam bidang Ekonomi

Umum

Penerangan Program

program MA Iset dalam bidang Ekonomi telah dilancarkan pada musim gugur tahun 2006 sebagai program siswazah di Tbilisi State University. Program ini mengambil pelajar melalui kurikulum dua tahun yang mencabar, setanding dalam kandungan dan kualiti untuk dua tahun pertama pengajian Ph.D. bereputasi program di Amerika Utara dan Eropah Barat. Semua kursus diajar dalam bahasa Inggeris oleh fakulti antarabangsa yang berkelayakan tinggi.

fakulti kami adalah pelbagai, terdiri daripada profesor pemastautin yang mempunyai PhD dari universiti seperti Columbia University, Universiti Ibrani dan University of Pennsylvania, dan pengunjung tetap yang merupakan pemimpin dunia dalam bidang masing-masing, termasuk beberapa Felo Persatuan Ekonometrik. Seluruh fakulti komited untuk membantu pelajar mereka bentuk pelan kajian individu, menyelia penyelidikan tesis mereka, dan menyokong permohonan mereka untuk kedua-dua pekerjaan profesional dan kajian PhD di luar negara. Kualiti penyelidikan dan pengajaran di Iset dijamin oleh Jawatankuasa Fakulti Antarabangsa, yang membawa bersama-sama fakulti Iset dan ahli akademik terkemuka dari seluruh dunia.

Bagaimana program berstruktur?

Pada tahun pertama, semua pelajar mengambil yang sama empat kursus ekonomi (Makroekonomi, Mikroekonomi, Statistik / Ekonometrik, dan Matematik untuk Ahli ekonomi), ditambah kursus Penulisan tambahan Inggeris / Academic mengajar di tiga tahap yang berbeza untuk sepanjang tempoh tahun pertama.

Pada tahun kedua, pelajar diberi peluang untuk merangka pelan individu kursus elektif. Ini elektif diajar oleh pemastautin berkelayakan tinggi dan diiktiraf di peringkat antarabangsa dan fakulti melawat. Mereka meliputi pelbagai bidang seperti ekonomi tenaga, ekonomi alam sekitar, ekonomi buruh, ekonomi sumber, ekonomi eksperimen, organisasi industri, reka bentuk mekanisme, teori permainan, kewangan, ekonomi kesihatan, ekonomi pendidikan, makro maju, ekonometrik maju, ekonomi pembangunan, kos analisis -benefit, penilaian program, matematik maju, siri masa, ekonomi pertanian, terbuka makro ekonomi, pertumbuhan ekonomi, ekonometrik kewangan, topik dalam makroekonomi, antara bidang-bidang lain. Satu senarai bintang-disemat melawat profesor mengajar beberapa kursus elektif dan teras di Iset termasuk profesor dari Universiti Bonn, Universiti Chicago, City University of New York, Universiti Stanford, Universiti Hebrew, Universiti Warwick, Western Ontario University, University of Pennsylvania, untuk menamakan adil beberapa.

Pelajar dikehendaki menunjukkan penguasaan kemahiran penyelidikan teknikal dengan menulis dan mempertahankan sarjana tesis atau kesusasteraan kritikan, menggunakan alat yang mereka diperolehi dalam pelajaran. Tesis sarjana mewakili sekeping besar penyelidikan ekonomi bebas manakala kritikan kesusasteraan kritikal mengkaji dan menafsirkan penyelidikan ekonomi semasa. Kedua-dua jenis projek bertulis adalah pada topik yang dipilih oleh pelajar dengan bimbingan daripada fakulti.

Dalam kedua tahun ini, pelajar boleh memilih untuk mendaftar dalam salah satu daripada kepekatan ditawarkan di Iset (dan dengan itu menyesuaikan pelan kajian mereka, dengan bantuan penasihat fakulti mereka, untuk memenuhi keperluan mereka dan memenuhi keperluan kepekatan). Kepekatan kini yang ditawarkan di Iset termasuk "Ekonomi Pertanian", "Tenaga Ekonomi dan Pengurusan Sumber Alam", "Dasar Ekonomi Makro", "Pembangunan Sektor Swasta", "Sumber Manusia Ekonomi" dan "Teori Ekonomi". Subjek projek penulisan pelajar (tesis atau kritikan) perlu yang berkaitan dengan tumpuan mereka.

Kurikulum ini ditambah dengan latihan, projek penyelidikan fakulti yang dipimpin, dan peluang pekerjaan yang kerap untuk berinteraksi dengan pembuat dasar dan pengamal.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The International School of Economics was founded at Tbilisi State University in 2006, through a unique collaborative effort of the World Bank, BP, Open Society Institute, the governments of Georgia, ... Baca lebih lanjut

The International School of Economics was founded at Tbilisi State University in 2006, through a unique collaborative effort of the World Bank, BP, Open Society Institute, the governments of Georgia, Germany, Sweden and Norway. Baca Ringkas