MA Business Psychology

Umum

3 lokasi tersedia

Penerangan Program

MA MA dalam Psikologi Perniagaan bertujuan untuk mengikuti program psikologi siswazah dan juga terbuka kepada pendatang baru dari disiplin sosial dan ekonomi. Program ini memberikan pengetahuan psikologi perniagaan yang mendalam, yang menjadi semakin penting di pasaran, yang dipertaruhkan oleh sumber ekonomi, perhatian atau bakat profesional. Di tengah-tengah pendirian kajian

 • analisis dan reka bentuk proses psikologi peribadi dan organisasi,
 • reka bentuk hubungan pelanggan dalam keadaan transformasi digital dan
 • penjelasan psikologi proses membuat keputusan atau inovasi ekonomi.

Para pelajar memperolehi kecekapan yang komprehensif dalam bidang aplikasi canggih psikologi perniagaan seperti: B. pengurusan kesihatan pekerjaan, psikologi kewangan, bidang pengalaman pengguna atau keusahawanan. Kecekapan metodologi (kaedah kualitatif dan kuantitatif) adalah alat intelektual untuk pekerjaan yang sangat berkelayakan dan dikembangkan khusus semasa kajian.

MA MA dalam Psikologi Perniagaan boleh dipelajari dalam bahasa Jerman pengajaran di Kampus Berlin dalam bahasa Inggeris (MA Business Psychology) dan di HMKW di Cologne.

Terlepas dari bahasa kerja program pengajian masing-masing, tesis sarjana umumnya boleh ditulis dalam bahasa Jerman atau bahasa Inggeris di HMKW . Untuk peperiksaan peraturan ini hanya berlaku selepas persetujuan individu dan memerlukan persetujuan pensyarah modul masing-masing.

Kursus kajian tidak lama lagi

ciri khas:

Pengkhususan yang berkaitan dengan pasaran buruh dalam teori psikologi ekonomi dan amalan dalam perspektif bukan klinikal, analisis-perundingan, penyelidikan dan aplikasi yang berkaitan

matlamat kecekapan:

Keupayaan untuk analisis psikologi profesional dan reka bentuk kakitangan, kerja, organisasi dan proses ekonomi yang lain, dalam penyelidikan saintifik dan fungsi penasihat praktikal

jenis kajian

bahasa

German (Campus Cologne), Bahasa Inggeris (Campus Berlin): MA Business Psychology

(kerja bertulis boleh dilakukan dalam bahasa Jerman atau bahasa Inggeris)

dius Sepenuh masa: 670, - € bulanan | Part-time / extra-occupational: 449, - € sebulan

tempoh

Sepenuh masa: 4 semester | Paruh waktu / pekerjaan tambahan: 6 semester

Tarikh mula 2018 Musim panas (April) dan Musim Sejuk (Oktober) - sila semak dengan penasihat pelajar lokasi pilihan anda.

ulasan pengguna

Oleksandra Murin (24) dari Ukraine sedang belajar untuk MA Business Psychology sejak Oktober 2016. Dalam temu bual dia bercakap tentang pengalamannya di HMKW dan kehidupan di Berlin.

Niharika Kondhalkar (22) dari India bercakap mengenai pengalamannya dalam Psikologi Perniagaan MA di HMKW Berlin.

Dalam temu bual, Julia van den Woldenberg (23) menjelaskan mengapa dia memutuskan untuk belajar MA Business HMKW di HMKW Cologne.

Profil anda

Pemohon: Graduan ijazah sarjana am atau khas dalam bidang psikologi atau dalam disiplin sains ekonomi atau sosial.

Sasaran pekerjaan: Psikologi perniagaan sedang dalam permintaan dalam semua sektor perindustrian dan perkhidmatan. Khususnya dalam bidang kerja dan psikologi organisasi, terdapat permintaan yang semakin meningkat untuk tenaga kerja. Bidang kerja dan tanggungjawab yang biasa bagi graduan berkelayakan ekonomi termasuk:

 • Pengurusan kakitangan (merekrut, pemilihan dan pembangunan kakitangan, pembinaan, penjenamaan majikan) di jabatan HR atau syarikat perkhidmatan kakitangan
 • perunding pengurusan
 • Jurulatih bebas, bekerja sebagai jurulatih atau perunding
 • kaunseling psikologi pekerjaan atau psikologi pekerjaan
 • Media Research / Media Kesan Penyelidikan
 • Pemasaran dan pengiklanan di agensi, di jabatan pemasaran korporat atau sebagai perunding
 • Penyelidikan pasaran untuk agensi penyelidikan pasaran atau institut atau sebagai penyelidik pasaran pekerjaan

Lebih lanjut mengenai Kerjaya dalam Psikologi Perniagaan.

modul

Modul pendidikan am: modul elektif mengenai undang-undang media, pengurusan aset media, psikologi media, kecekapan kepimpinan antara budaya.

Modul khusus subjek: trend semasa dalam psikologi organisasi, pengurusan kesihatan pekerjaan, psikologi pemasaran dan penyelidikan pasaran, pengalaman pengguna dan psikologi media baru, Sumber Manusia

Pelan sejarah modul

Struktur dan kandungan program pengajian HMKW dicirikan oleh subdivisi ke dalam kecekapan antara disiplin dan spesifik.

Semua pelajar Sarjana di HMKW memilih daripada tujuh modul dari bidang asas, teknologi dan faktor manusia, dari mana sejumlah tiga modul dipilih.

Kompetensi khusus dalam program ijazah MA Psikologi Perniagaan terdiri daripada enam modul asas, empat modul lanjutan dan modul terakhir Colloquium Guru.

Sebagai tambahan kepada topik-topik antropologi ekonomi, psikologi organisasi, pengurusan kesihatan pekerjaan serta membuat keputusan dan psikologi kewangan dengan statistik maju dan projek-projek penyelidikan, modul asas juga termasuk modul berorientasikan dan praktikal.

Daripada empat modul maju, sejumlah tiga diambil.

Semester keempat akan diselesaikan oleh Colloquium Master terakhir dan penulisan tesis Master sebagai sebahagian daripada projek penyelidikan bebas.

Perubahan dalam proses semester tertentu terpelihara.

syarat kemasukan

 • baik untuk jurusan yang sangat baik dalam kajian psikologi umum atau khas (universiti atau kolej) atau
 • yang baik untuk ijazah yang sangat baik dalam ekonomi atau sains sosial (universiti atau kolej)
 • Bukti pengambilalihan sekurang-kurangnya 20 mata kredit dalam mata pelajaran psikologi dan sekurang-kurangnya 10 mata kredit dalam mata pelajaran statistik / metodologi.

Perhatian: Jika anda tidak mempunyai mata kredit yang diperlukan di kawasan ini, anda boleh mendapatkannya di bawah syarat-syarat tertentu di HMKW ! Sekiranya tidak ada tumpang tindih masa pengajaran, modul berikut boleh diambil semasa semester:

Untuk sejumlah 10 statistik / metodologi CP:

- Kaedah Psikologi (5 CP)

- Statistik I (5 CP)

Untuk sejumlah 20 asas psikologi CP:

- Asas Psikologi (5 CP)

- Asas Psikologi Perniagaan (5 CP)

- Pasaran Psikologi dan Penyelidikan Media (5 CP)

- Asas Psikologi Media (5 CP)

Mereka yang hanya perlu mengejar salah satu daripada modul ini juga boleh mengambil kursus ini pada semester pertama program ijazah Sarjana. Prasyarat untuk ini adalah bahawa masa pengajaran untuk modul yang akan diselesaikan tidak bertindih dengan jadual waktu reguler dari semester pertama.
Bayaran untuk penangkapan CP: 111 Euro / Credit-Point (pada permulaan semester musim sejuk 2017/18 119 Euro / Credit-Point)

 • Prosedur pemilihan bebas dari universiti, NC
Tarikh Akhir Kemaskini Nov 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

All of its degree programs are additionally accredited by FIBAA (international agency for quality assurance in higher education). HMKW is active at three locations across Germany: in Berlin, Cologne a ... Baca lebih lanjut

All of its degree programs are additionally accredited by FIBAA (international agency for quality assurance in higher education). HMKW is active at three locations across Germany: in Berlin, Cologne and in Frankfurt (Main). Baca Ringkas
Berlin , Cologne , Frankfurt + 2 Lagi Kurang