M.Sc. dalam Seni Bina

Umum

Penerangan Program

Mendaftar dalam program pengajian induk Seni Bina di Fakulti Seni Bina di Universiti Teknologi Slovakia anda akan membuka kreativiti anda dan memperoleh kebolehan untuk membangunkan idea-idea seni bina dan reka bentuk kompleks bangunan baru serta pembinaan semula bangunan bersejarah, termasuk dalaman dan eksteriornya. Anda layak membuat draf dokumentasi teknikal dari semua peringkat projek dari reka bentuk seni bina melalui projek permit bangunan kepada rancangan pembinaan. Bekerja pada skala sebuah bandar, anda layak untuk membangunkan reka bentuk bandar dan rancangan induk. Dalam semua ini, anda akan menggunakan pemahaman tentang budaya, intelektual, sejarah, sosioekonomi dan ekologi hubungan seni bina dan alam sekitar, dan anda akan bergantung pada pengalaman, persembahan dan kemahiran lain yang diperoleh semasa pengajian induk anda di Fakulti Senibina.

Anda boleh memohon untuk program pengajian Architecture selepas berjaya menamatkan pengajian sarjana muda anda. Walau bagaimanapun, prasyarat utama untuk berbuat demikian adalah lulus dalam Seni Bina, Reka Bentuk Bandar atau dalam program pengajian yang berkaitan di mana-mana bidang kajian yang diiktiraf.

Program pengajian Senibina yang menganugerahkan mahasiswa dengan tahap "Ing. gerbang. " (Arkitek jurutera) menggabungkan bentuk-bentuk pengajian tradisional dengan teknologi canggih, pencapaian saintifik terkini dan isu-isu topikal zaman kita, seperti strategi kemapanan, konsep bebas penghalang (reka bentuk sejagat) dan sejenisnya.

Modul-modul Studio Reka bentuk yang dianjurkan dalam 24 studio menegak yang membentuk teras program pengajian. Setiap studio menegak terdiri daripada 16 orang pelajar pelbagai kemahiran dan pengalaman berdasarkan tahap pengajian mereka - sama ada dari pengajian Sarjana atau Sarjana. Pelajar boleh memilih studio menegak khusus berdasarkan sama ada minat mereka dalam topik tertentu atau keutamaan pedagogi - atau kemungkinan pasukan pedagogi. Studio menegak dipelajari oleh arkitek terkemuka Slovakia yang aktif dalam amalan.

Dalam tempoh yang pertama, pelajar mendaftar dalam program Senibina untuk projek perancangan bandar, manakala pelajar program Rekabentuk Bandar merancang sebuah projek seni bina. Ini wajib untuk semua pelajar. "Sentuhan" satu-satunya program pengajian yang satu ini memberikan kemahiran dan pengalaman yang diperlukan dengan seni bina sebagai entiti yang kompleks. Anda akan mempunyai kemungkinan untuk menerokai kawasan yang diberikan dari segi konseptual bandar dan aspek seni bina. Untuk memperluaskan skop pengetahuan profesional anda, kursus studio menegak dilengkapi dengan satu set mata pelajaran wajib. Setiap istilah yang anda boleh pilih dari pelbagai mata pelajaran elektif yang memberikan pengetahuan dan maklumat tambahan yang berguna untuk penyelesaian masalah rumit bagi studio studio menegak.

Tesis akhir berstruktur dalam dua bahagian selari - Seminar Diploma dan Projek Reka Bentuk Diploma. Dalam tesis akhir, para pelajar program Senibina akan menunjukkan keupayaan mereka untuk menyediakan reka bentuk seni bina yang komprehensif bangunan, dalaman dan luaran, dan keupayaan untuk menyelesaikan tugas-tugas dari pelan bandar melalui seni bina bangunan sehingga seni dan teknikal butiran dengan cara yang kreatif dan asli dan menyelaraskan rekaan estetik, teknikal dan struktur dengan keperluan kewangan, alam sekitar dan sosial pembinaan. Sebaliknya, pelajar-pelajar program Reka Bentuk Bandar akan menunjukkan keupayaan untuk menghasilkan penyelesaian reka bentuk bandar-dan-arkitek yang komprehensif di skala wilayah, perbandaran dan zon, termasuk pengeluaran rancangan induk dengan perincian bandar dan seni bina yang komprehensif di akhir mereka tesis.

architecture, house, 3d

foto oleh Giovanni_cg / pixabay

Peluang pekerjaan

Struktur kurikulum, kedua-dua bentuk dan kandungan bijak, disusun sesuai dengan Arahan EU mengenai pengiktirafan kelayakan profesional. Gelar Ing. gerbang, yang dianugerahkan kepada graduan dari bidang kajian Senibina dan Rekaan Perkotaan, disenaraikan di kalangan program pengajian yang diiktiraf dan ijazah universiti.

Kelayakan profesional membolehkan graduan Fakulti Seni Bina untuk mengamalkan profesion seorang arkitek, dan setelah lulus peperiksaan kuasa mereka memperoleh akses kepada profesion seorang arkitek di semua dua puluh tujuh negeri Kesatuan Eropah.

Sebagai seorang siswazah, anda mampu memahami hubungan budaya, intelektual, bersejarah, dan sosio-ekonomi senibina dan alam sekitar. Anda layak untuk membangunkan idea seni bina dan reka bentuk bangunan lengkap, termasuk dalaman dan eksterior mereka, reka bentuk bandar dan rancangan induk untuk tujuan menyediakan panduan untuk pembangunan bandar. Anda akan bersedia untuk mengendalikan penyelarasan keperluan estetik, teknikal, pembinaan, kewangan, alam sekitar dan sosial. Anda akan menguasai kepakaran untuk menyediakan semua peringkat proses reka bentuk dan akan berkelayakan untuk mengawasi kerja-kerja pembinaan di tapak bangunan dan struktur bandar yang rumit. Juga, anda akan bersedia untuk menjalankan aktiviti pengurusan dan koordinasi seorang arkitek dan perancang bandar. Selepas tamat pengajian, anda juga boleh memohon untuk Ph.D. belajar dan ikuti jalan yang lebih saintifik, jika anda mahu.

Berdasarkan hasil, minat dan usaha anda yang terbukti, anda dapat menguatkan penglibatan anda melalui kerjasama yang erat dengan mengamalkan arkitek pada tugasan jangka panjang dan / atau melayani magang anda dalam sebuah studio seni bina.

Fakulti Seni Bina Universiti Teknologi Slovakia juga menyokong permulaan inkubator interdisipliner, di mana pelajar dapat mengembangkan idea, reka bentuk dan kerja mereka di bawah pengawasan ketat mentor dari bidang akademik serta dari amalan. Dengan cara ini, mereka digalakkan memulakan perniagaan mereka dalam persekitaran yang biasa dan memulakan kerjaya yang berjaya.

Tarikh tutup permohonan

31 Mei 2020

Yuran tuisyen

Pelajar yang belajar dalam bahasa Inggeris: 3,500 € setahun

Mengenai Sekolah

Mengapa Fakulti Seni Bina STU di Bratislava?

Fakulti Seni Bina adalah salah satu daripada tujuh fakultas di Universiti Teknologi Slovakia di Bratislava (selepas ini disingkat STU, dari Slovak "Slovenská technická univerzita"). Ia adalah sekolah seni bina terbesar dan tertua di Slovakia; permulaan pendidikan seni bina bermula pada tahun akademik 1946/1947 dan dikaitkan dengan bidang kajian yang dipanggil Kejuruteraan Awam.

Fakulti Seni Bina hari ini adalah institusi yang kreatif dan berdaya saing dengan kakitangan yang berfikiran terbuka dan berjaya memanfaatkan kemungkinan kerjasama antarabangsa dalam penyelidikan dan pendidikan. Terutama melalui program mobiliti Erasmus Plus, fakulti menawarkan kemungkinan pertukaran dengan lebih daripada 50 institusi rakan kongsi di seluruh Eropah. Setiap tahun puluhan pelajar Fakulti Seni Bina belajar di luar negeri serta pelajar antarabangsa tiba di Fakulti Seni Bina. Pada masa yang sama, 29 pelajar antarabangsa datang untuk belajar di Fakulti Seni Bina.

Pensyarah di Fakulti Seni Bina adalah personaliti cemerlang yang bukan sahaja guru dan penyelidik; kebanyakannya adalah arkitek pengamal aktif, perancang bandar atau pereka industri / produk dan grafik / jenama. Hadiah dan anugerah yang diperoleh, serta pengiktirafan dan hubungan yang merentasi sempadan Slovakia, adalah bukti terbaik kualiti mereka.

Selain daripada pakar kebangsaan, FA STU juga telah menjemput melawat pensyarah dari luar negara: Jan Gehl, Marco Casagrande, Nathalie de Vries (MVRDV), Rainer de Graaf (OMA), Jenny B. Osuldsen (Snohetta), Patrik Schumacher (Arkib Zaha Hadid ) hanya beberapa pakar luar negeri dan personaliti senibina kontemporari yang telah melawat Fakulti setakat ini. Penglibatan antarabangsa Fakulti digambarkan oleh keahlian dalam organisasi antarabangsa dan penyertaan dalam projek multinasional di Slovakia dan di luar negara.

Sebagai salah satu metropolis terkecil di Eropah Tengah dan Barat, bandar Bratislava yang meriah merupakan tempat yang memberi inspirasi dan pada masa yang sama untuk pelajar antarabangsa dan pelancong. Terima kasih kepada lokasi geografinya di Eropah tengah, ia adalah pintu masuk ke Eropah. Anda akan menikmati kedekatannya dengan Vienna, Budapest, Prague dengan sambungan trafik yang sempurna. Sejarah bersama dan jarak dekat adalah perkara biasa dengan ibu kota ini dan menyediakan banyak peluang untuk pengalaman budaya, sosial dan perjalanan. Sambungan bas dan keretapi yang hebat dari Bratislava serta akses mudah ke lapangan terbang Bratislava dan Vienna menawarkan sambungan murah ke destinasi utama Eropah.

Apa yang kita lakukan dan bagaimana?

Jika anda sedang mencari sekolah seni bina terbesar dan tertua di Slovakia, dengan Fakulti Seni Bina sebagai bahagian penting dari Universiti Teknologi Slovakia di Bratislava, anda akan tiba di tempat yang betul.

Anda boleh belajar di sini Reka Bentuk Seni Reka Bentuk Dan Perancangan Bandar, Perindustrian dan Produk. Watak kajian ini telah menentukan strategi pendidikan dasar Fakulti, khususnya fokusnya pada perkembangan kreativiti pelajar dan pemikiran kritikal serta keupayaan mereka untuk bertindak balas terhadap cabaran masa depan yang tidak dapat diprediksi yang mana setiap graduan masih belum temui. Pembelajaran berasaskan projek yang diketuai oleh pakar-pakar dengan akademik serta latar belakang profesional dan projek-projek yang diselaraskan dalam kerjasama yang ketat dengan amalan menyediakan pengalaman simulasi "hidup nyata" yang setia.

Fakulti Seni Bina juga menawarkan kemungkinan kerja yang difokuskan di Pusat Pendidikan dan Penyelidikan yang khusus di tengah-tengah kota Warisan Budaya UNESCO Banská Štiavnica. Di dalam rumah bersejarah yang asli (sebenarnya dipulihkan oleh para pelajar), Fakulti boleh menampung sehingga 30 pelajar dan 10 orang kakitangan semasa bengkel atau kursus khusus sepanjang tahun.

Apabila semakin dekat dengan latihan, pelajar digalakkan mengambil bahagian dalam pelbagai pertandingan tempatan dan antarabangsa. Kualiti sekolah terutamanya disahkan oleh pencapaian pelajar. Fakulti Seni Bina boleh berbangga dengan kejayaan pelajar-pelajar dalam pelbagai pertandingan seni bina dan seni bina-bandar dan reka bentuk tempatan dan antarabangsa (misalnya Anugerah Inspireli, Xella, Isover, hadiah kebangsaan untuk reka bentuk, ABF Slovakia untuk kerja sarjana muda terbaik, hadiah lacko untuk kerja diploma yang terbaik) dan lain-lain lagi.

Dengan minda yang sedemikian, kami menyasarkan penyediaan kompleks pelajar kami dalam bidang kemahiran keras serta kemahiran lembut dalam konteks Industri 4.0 yang akan datang.

Walau bagaimanapun, pendidikan yang baik tidak mencukupi. Kami berusaha untuk mewujudkan komuniti di tempat pertama. Fakulti Seni Bina menyediakan kehidupan sosial, penyelidikan, akademik dan sukan yang kaya. Kami mempunyai tradisi yang panjang dalam menganjurkan acara awam terbesar kami - Malam Senibina dan Reka Bentuk. Banyak acara disediakan untuk pelajar oleh pelajar - contohnya, Manifest (tahun pertama kami mendapat sambutan hangat oleh rakan-rakan baru mereka). Diikuti oleh hari-hari terbuka, pameran pelajar serta profesional yang mempamerkan kerja mereka, hujung meja tenis meja, dan lain-lain dan berakhir dengan banyak seni bina, reka bentuk, festival seni dan pasaran tempatan (seperti Pasar Bandar), Fakulti Seni Bina menikmati mereka kehadiran kerana lokasinya yang strategik berdekatan dengan pusat bandar Bratislava.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Architecture is part of the Slovak University of Technology in Bratislava as a top establishment with educational, scientific, artistic, and project activities in the field of architect ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Architecture is part of the Slovak University of Technology in Bratislava as a top establishment with educational, scientific, artistic, and project activities in the field of architecture, urbanism, and design. It was founded in 1947, and since then, it is based on the most talented Slovak architects and designers. Baca Ringkas