M.Sc. dalam Sains Data untuk Masyarakat dan Perniagaan

Umum

Penerangan Program

M.Sc 2 tahun program "Sains Data untuk Masyarakat dan Perniagaan (DSSB)" adalah program yang sangat selektif untuk pelajar sains sosial dan perniagaan yang bertujuan untuk menjadi ahli sains data. Program ini juga mungkin menarik bagi pelajar dari sains semula jadi, atau kemanusiaan yang bertujuan untuk berkembang menjadi analisis data besar, berasaskan data, dan sains sosial komputasi.

Berdasarkan latar belakang kuantitatif mereka yang kuat. Selama dua tahun yang menarik, graduan memperoleh kecekapan, alat, dan kaedah canggih untuk membincangkan, memodelkan, meramal, dan menyelesaikan cabaran mendesak masyarakat digital, organisasi moden, dan perniagaan yang kompetitif.

Program yang benar-benar multidisiplin menggabungkan tawaran kursus yang luas dari pelbagai disiplin sains sosial dan data dengan 4 jalur pilihan untuk membolehkan kepelbagaian individu dan pengkhususan lebih lanjut. Dengan fokus pada kebolehkerjaan yang tinggi, graduan DSSB paling bersedia untuk pilihan kerjaya profesional dan akademik global yang berkembang pesat akibat pendigitan.

"Sains data begitu menarik kerana mewujudkan komuniti baru dan membebaskan kita dari batasan disiplin."

"Program DSSB kami mengundang para pelajar ke kampus antarabangsa kami untuk mendekati bidang data digital dan digitalisasi yang dinamis dari perspektif sosial, perniagaan, kejuruteraan, dan sains semula jadi.

Leitmotif program adalah komitmen kami untuk penyelidikan canggih, orientasi masalah, dan projek inovatif.

DSSB adalah pembuka pintu untuk kerjaya yang menjanjikan di semua sektor industri dan juga dalam PR, kewartawanan, badan pemikir politik, organisasi pemerintah, antarabangsa dan bukan kerajaan. "

Dr. Hilke Brockmann

5 sebab mengapa anda harus belajar Sains Data untuk Masyarakat dan Perniagaan (DSSB) di Jacobs University

 • Program modular interdisipliner yang unik dengan trek elektif untuk kepelbagaian dan pengkhususan individu yang mempromosikan matlamat kerjaya yang diperibadikan.
 • Program akademik menuntut canggih dengan akses kepada penyelidikan inovatif, komuniti dekat antara guru dan pelajar, pengalaman pembelajaran bersama, dan persekitaran pembelajaran yang inovatif.
 • Tumpuan maksimum pada kebolehkerjaan dan persiapan untuk tuntutan perspektif kerjaya global di semua bidang profesional dan akademik berdasarkan data.
 • Kadar penyelesaian yang sangat tinggi.
 • Manfaatkan akses langsung Jacobs University ke syarikat digital dan teknologi, firma perundingan, NGO, dan institusi penyelidikan terkemuka serta rangkaian Alumni global yang besar.

technology, developer, touch

Ciri-ciri Program

The M.Sc. Program kajian Sains Data untuk Masyarakat dan Perniagaan mengajar pelajar antarabangsa dengan latar belakang yang kuat dalam sains sosial (contohnya perniagaan, ekonomi, demografi, kajian media, sains politik, psikologi, sosiologi,) bagaimana memanfaatkan sumber data digital yang berkembang pesat dan alat komputasi baru dan kaedah untuk berpotensi menyelesaikan masalah interdisipliner yang mencabar dalam bidang profesional atau akademik mereka.

Program ini juga mungkin menarik bagi pelajar dengan latar belakang sains kemanusiaan, sains semula jadi atau teknikal yang ingin menumpukan pada analisis data sosial yang inovatif dan menekankan persoalan sosial dan perniagaan yang muncul dari pendigitan .

Oleh itu, pelajar program DSSB mendapat manfaat dari penawaran kursus yang luas dalam pelbagai sains sosial, data dan perniagaan dan kerjasama erat dengan sains komputer, alam sekitar dan sains kehidupan.

Di samping itu, program ini juga mempromosikan kepelbagaian dan pengkhususan individu. Pelajar DSSB dapat memilih dan memilih tawaran kursus dari 4 trek elektif berdasarkan minat dan rancangan kerjaya masing-masing .

 1. Jejak Masyarakat menambah pendekatan sains sosial komputasi dan soalan mendesak mengenai kriminologi siber atau konsep bandar dan pengangkutan pintar.
 2. Jalur Perniagaan merangkumi prinsip perundingan, ekonomi lestari, kewangan rantaian bekalan serta pengeluaran dan model logistik yang mengganggu.
 3. Jalur Kesihatan & Alam Sekitar menghubungkan soalan sains data yang relevan secara sosial dengan pandangan dan teknik dari sains semula jadi (kesihatan, perubatan, sains persekitaran).
 4. Data Science Track membolehkan pelajar dengan latar belakang matematik atau pengkomputeran yang kuat untuk menyelami data mining, analisis data, dan pembelajaran mesin.

Pada akhir program 2 tahun, lulusan DSSB akan mempunyai kepakaran dalam kemahiran kandungan digital dan sains data untuk menyelesaikan masalah teras secara bertanggungjawab dan berkebolehan dalam organisasi masa depan dan masyarakat digital .

 • Mereka dapat mengenal pasti, menganalisis, menafsirkan, dan mengakses secara kritikal penyebab dan akibat transformasi digital masyarakat dalam semua implikasi dan aspek undang-undang dan etika.
 • Mereka dapat menerapkan kemahiran analitik dan kuantitatif canggih untuk memodelkan dan menafsirkan hasil saintifik dengan betul, membuat ramalan yang valid, dan mendapatkan kesimpulan dan intervensi yang bijaksana untuk mendesak masalah sosial dan perniagaan.
 • Pelajar telah belajar mengurus data besar, mengembangkan model statistik, dan meyakinkannya kepada audiens sains dan bukan sains dengan menerapkan teknik penulisan, komunikasi dan persembahan yang meyakinkan, dan alat visualisasi.
 • Mereka akan dapat memprogram dengan baik dalam sekurang-kurangnya satu bahasa komputer dan mengetahui tentang alat pengkomputeran dan perisian canggih.

Pilihan Kerjaya

Pilihan kerjaya terbaik: M.Sc. Lulusan DSSB akan dapat memilih dari pelbagai pilihan kerjaya antarabangsa dan menghadapi permintaan yang tinggi dan semakin meningkat untuk kepakaran mereka.

Kebolehkerjaan tinggi: Program induk menyediakan pelajar untuk mendapatkan pekerjaan segera dalam mencabar kedudukan profesional dan akademik. Sejak awal dalam program ini, Jacobs University menyokong kebolehkerjaan lulusan DSSB dengan mengatur hubungan dengan industri, institusi awam, NGO, dan institusi penyelidikan.

Akses kepada majikan dan organisasi teratas: Lulusan DSSB mendapat manfaat daripada rangkaian Alumni Jacobs University besar dan akses rapat universiti ke syarikat teknologi dan perunding besar, institusi penyelidikan teratas dan juga NGO seluruh dunia. Graduan juga boleh meneruskan jalur akademik mereka dengan memasuki salah satu Ph.D. program.

Pelbagai pilihan kerjaya: Lulusan program DSSB dapat berfungsi sebagai saintis data, saintis penyelidikan AI, penganalisis perisikan perniagaan, saintis sosial komputasi, perunding, penganalisis data, pakar pengurusan data, pakar perlindungan data, penganalisis kewangan, penyelidik pasaran, pemasaran pengurus, penganalisis data perubatan dan banyak lagi. Sebagai pakar data dalam perhubungan awam, kewartawanan, badan pemikir politik, pemerintah, atau organisasi antarabangsa, mereka menyumbang kompetensi mereka dalam pengumpulan, pengelolaan, analisis, interpretasi, visualisasi, dan presentasi data digital.

Terbaik untuk kerjaya antarabangsa: All Jacobs University M.Sc. program pengajian menyediakan pelajar untuk memenuhi tuntutan kerjaya profesional atau akademik global yang maju. Sebagai graduan dari universiti kampus antarabangsa kami, mereka akan berfungsi dengan baik dalam persekitaran kerja antarabangsa dan pelbagai sebagai penyelidik dan pemimpin yang bertanggungjawab, pintar, dan berdaya tahan yang memberikan sumbangan berharga kepada masyarakat dan perniagaan.

Permohonan dan Kemasukan

Program Sains Data untuk Masyarakat dan Perniagaan bermula pada minggu pertama bulan September setiap tahun. Sila gunakan borang hubungan untuk meminta maklumat mengenai cara mendaftar. Kami tidak sabar untuk menerima pertanyaan anda.

Pilihan Biasiswa dan Pembiayaan

Semua pemohon secara automatik dipertimbangkan untuk mendapat biasiswa berdasarkan prestasi sehingga € 12,000 setiap tahun. Bergantung pada ketersediaan, beasiswa tambahan yang ditaja oleh rakan luar ditawarkan kepada pelajar yang berbakat. Selain itu, setiap calon yang diterima boleh meminta tawaran pakej kewangan individu dengan pilihan dana yang menarik.

Kehidupan dan Penginapan Kampus

Jacobs University hijau dan berlindung pohon menyediakan lebih banyak daripada bangunan untuk pengajaran dan penyelidikan. Ini adalah rumah bagi komuniti antara budaya yang belum pernah terjadi sebelumnya di Eropah. Pusat Kegiatan Pelajar, pelbagai kemudahan sukan, studio muzik, kafe / bar yang dikendalikan oleh pelajar, tempat konsert, dan Interfaith House kami memastikan bahawa anda akan sentiasa mempunyai sesuatu yang menarik untuk dilakukan. Sebagai tambahan, Jacobs University menawarkan penginapan untuk pelajar siswazah di dalam atau di luar kampus.

Keperluan permohonan

 • Surat motivasi
  Sila hadkan surat motivasi anda hingga 1 halaman dan ikuti panduan surat rasmi.
 • CV (Riwayat Hidup)
 • Dua surat cadangan
 • Transkrip Ijazah Sarjana Muda dalam Bahasa Inggeris atau Jerman
 • Sijil sarjana dalam Bahasa Inggeris atau Jerman
 • Bukti Penguasaan Bahasa Inggeris
  Ujian kecekapan berbahasa Inggeris dengan skor minimum 90 (TOEFL), 6.5 (IELTS), atau 110 (Duolingo). Penutur dan pemohon asli yang menamatkan pengajian sarjana muda dalam Bahasa Inggeris boleh dikecualikan daripada syarat ini.
  Harap maklum bahawa kebanyakan ujian penguasaan bahasa Inggeris hanya berlaku selama dua tahun. Pastikan ujian belum tamat.
Tarikh Akhir Kemaskini Okt 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Jacobs University is a private English language university located in Bremen and one of the most international academic institutions in Germany. It attracts highly talented and open-minded students fr ... Baca lebih lanjut

Jacobs University is a private English language university located in Bremen and one of the most international academic institutions in Germany. It attracts highly talented and open-minded students from all over the world. More than 1,500 students from over 120 nations currently live and study on our residential campus. In Germany’s leading university rankings, Jacobs University has consistently achieved top marks. Baca Ringkas