M.Sc. Dalam Pengurusan Dan Kejuruteraan Dalam Data Dan Sains Keputusan (MME-DDS)

RWTH Business School / RWTH Aachen University

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

AACSB Accredited

M.Sc. Dalam Pengurusan Dan Kejuruteraan Dalam Data Dan Sains Keputusan (MME-DDS)

RWTH Business School / RWTH Aachen University

15% DISKAUN BIRD YANG DILARANG! MENGISI SEBELUM JAN 25TH, 2018 -

Dunia dan perniagaan kita khususnya menghadapi perubahan mengganggu kerana pertumbuhan eksponen kedua-dua jumlah data yang dapat ditangkap dari pelbagai sumber data dan keupayaan pengkomputeran untuk memproses data. Pakar dan pengurus masa depan perlu memahami cara memanfaatkan Sains Data dan Sains Keputusan untuk mencipta nilai dari data - inilah yang akan anda pelajari dalam Program Master ini.

Kursus induk baru yang menarik ini dirancang di persimpangan bidang Sains Data dan Sains Keputusan (Penyelidikan Operasi) dan graduan akan belajar bagaimana untuk menggabungkan pembelajaran mesin dan teknik pembelajaran mendalam dengan pendekatan pengoptimuman matematik, algoritma heuristik dan teknik simulasi untuk mencipta nilai dalam kawasan permohonan khusus. Kedudukan QS mencerminkan kecemerlangan kawasan Penyelidikan Operasi di RWTH Aachen yang menduduki tempat sebagai universiti nombor 1 untuk subjek ini di Jerman pada tahun 2017.

68192_DDS_Inforgraphic01_2-887a7db6.png

MME-DDS WEBINAR

Sertai salah satu webinar seterusnya

 • Khamis, 11 Januari 2018 jam 4:30 petang MEZ (waktu Jerman)
 • Khamis, 18 Januari 2018 jam 4:30 petang MEZ (waktu Jerman)
 • Khamis, 1 Februari 2018 jam 3:30 petang MEZ (waktu Jerman)
 • Khamis, 15 Februari 2018 jam 4:30 petang MEZ (waktu Jerman)

Kami akan memperkenalkan anda kepada program secara umum, bidang penyelidikan dan proses permohonan.

Berikutan persembahan dalam talian, anda akan mempunyai peluang untuk bertanya soalan anda dalam Q

Sertai webinar kami di sini: https://rwth-aachen.adobeconnect.com/mme-dds/

Sementara itu, tonton rakaman webinar sebelumnya kami di bawah dan hantarkan e-mel kepada kami jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang program ini.

PELUANG PEMBANGUNAN

Data menjadi "minyak" baru, bahan mentah dari mana nilai dicipta sebagai perniagaan menjadi perusahaan ramalan dan mendigitalkan rantaian nilai mereka. Setiap sektor industri dan kawasan permohonan akan mendapat faedah daripada membuat keputusan perniagaan yang optimum menggunakan teknik yang didorong data. Keputusan operasi disokong atau bahkan automatik menggunakan model pembelajaran mesin canggih yang digabungkan dengan teknik pengoptimuman.

Menjadi pakar teknologi esok dengan mendaftarkan diri dalam Program Sarjana kami yang menggabungkan bidang Data dan Sains Keputusan. Ketahui cara untuk membangunkan model ramalan yang canggih dan bagaimana membuat keputusan yang mengoptimumkan objektif perniagaan.

PEMBANGUNAN PROFESIONAL AND PROSPEK KERJAYA ANDA

MME dalam Data dan Sains Keputusan telah direka dengan teliti untuk melengkapkan para profesional yang bercita-cita tinggi dengan latar belakang STEM dengan satu set kemahiran yang diperlukan untuk berjaya dalam ekonomi digital dan globalisasi.

Keputusan didorong data menjadi kritikal misi dalam satu menegak selepas seterusnya. Ramai profesion akan menghadapi perubahan mengganggu, penerangan pekerjaan akan berubah dengan ketara kerana keputusan yang didorong oleh data adalah teras mewujudkan nilai untuk perniagaan dan pekerjaan baru akan muncul. Tugas yang sedang dilaksanakan secara manual atau disokong oleh pendekatan mudah akan memerlukan pengetahuan khusus dalam Sains Data dan Keputusan, teknik pembelajaran mesin dan pengoptimalan pada masa akan datang.

The M.Sc. ijazah yang diberikan oleh RWTH Aachen University di Jerman juga akan membolehkan anda meneruskan kerjaya akademik dan terus belajar ke arah PhD dalam bidang seperti Sains Data, Pembelajaran Mesin

Mana-mana cara yang anda ingin ikuti selepas tamat pengajian: Pasukan pakar kami yang berkhidmat di pusat kerjaya dan keusahawanan akan menemani anda dalam perjalanan itu dan membantu anda menentukan cara terbaik untuk merealisasikan cita-cita anda, sama ada pekerjaan baru yang menarik atau memulakan perniagaan anda sendiri. Kami berusaha meletakkan graduan kami dalam cip biru teknologi global, juara teknologi tersembunyi, konsultasi teknologi terkemuka dan usaha teknologi yang pesat berkembang. Pusat Keusahawanan di RWTH Aachen University juga mempunyai rekod jangka panjang untuk menyokong permulaan inovatif oleh graduan kami - antara 70 hingga 100 setiap tahun.

Senarai berikut memberikan idea mengenai kemungkinan pekerjaan saintis data untuk pelajar yang berjaya dalam Program Sarjana, menggabungkan Penyelidikan Sains dan Operasi Data.

 • Runcit
 • Industri
 • Pengangkutan
 • Tenaga

Kawasan permohonan lanjut boleh didapati di:

 • Pemasaran (misalnya penempatan iklan, pengoptimuman SEO, pengoptimuman kempen pemasaran, dll.)
 • Penjagaan kesihatan (contohnya perubatan peribadi, diagnostik automatik, dan lain-lain)
 • Kewangan
 • Politik
 • Pertanian
 • Kemampanan
 • Sukan
 • Pendidikan
 • dan lain-lain.

Malah, sukar untuk menghasilkan industri atau perkhidmatan yang tidak secara langsung atau tidak langsung dipengaruhi oleh pengumpulan data dan algoritma yang didorong oleh keputusan. Memandangkan keperluan untuk keputusan berubah (lebih fleksibel, masa nyata, di bawah persekitaran yang tidak menentu dan sentiasa berubah), proses pembuatan keputusan yang berakar dalam pengoptimuman matematik tidak dapat dielakkan. Hanya analitik ramalan (misalnya pembelajaran mesin) boleh memanfaatkan potensi data bersejarah dan sekarang; hanya analitik preskriptif (pengoptimuman matematik dan penyelidikan operasi) boleh menangkap pelbagai pilihan yang dihadapi oleh pembuat keputusan.

ASPIRASI ANDA

Program ini sesuai untuk anda jika anda ingin membangunkan sebagai profesional dan mengubah kerjaya anda.

Sapukan sekarang jika:

 • Anda mempunyai latar belakang STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik), sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman kerja sepenuh masa dan ingin memperdalam pengetahuan anda dalam pembelajaran mesin, kecerdasan buatan, teknik penyelidikan operasi (pengoptimuman matematik, algoritma heuristik dan simulasi) , dan keputusan membuat keputusan data.
 • Anda berminat dengan kejuruteraan dan teknologi dan ingin meningkatkan kemahiran anda untuk menghadapi cabaran masa depan dalam mencipta nilai dari data menggunakan algoritma.
 • Anda ingin belajar bagaimana untuk memanfaatkan pembelajaran mesin, kecerdasan buatan, penyelidikan operasi, dan keputusan yang didorong oleh data ke dalam model perniagaan yang menguntungkan dan mampan yang membolehkan anda memimpin transformasi teknologi dalam industri anda dan bukan hanya mengikutinya.
 • Anda mempunyai pengetahuan yang baik dan pengalaman kerja dengan sekurang-kurangnya satu bahasa pengaturcaraan peringkat tinggi (misalnya Python, Java, C / C), serta pengalaman dalam membangunkan perisian atau menyumbang kepada projek perisian.

DESCRIPTION KURIKULUM

Pakar Sains Data dan Keputusan Masa Depan perlu mengumpulkan kepakaran dari pelbagai bidang:

 • Pembelajaran mesin, pembelajaran mendalam, dan kepintaran buatan
 • Pengoptimuman matematik, algoritma heuristik dan teknik simulasi
 • Memahami, mengendalikan dan memperkayakan data
 • Pengetahuan khusus industri (misalnya pembuatan

MME dalam Data dan Sains Keputusan menawarkan program teras yang komprehensif dalam pembelajaran mesin, matematik dan pengoptimuman heuristik serta membuat keputusan berdasarkan keputusan data. Kursus-kursus ini disertai dengan pelbagai kursus elektif yang menawarkan penyelidikan yang mendalam ke dalam kawasan aplikasi tertentu. Kursus kami menggabungkan penyelidikan yang mencabar dan canggih dengan projek dan cabaran praktikal. Kami sentiasa mengkaji dan memperluaskan set pilihan untuk menutup trend terkini dan mengikuti perubahan teknologi.

Program sepenuh masa dua tahun terdiri daripada tujuh blok bangunan utama, beberapa di antaranya boleh disesuaikan untuk memenuhi keperluan dan kepentingan individu anda. Anda juga boleh mendaftar dalam kursus bahasa Jerman tanpa kos tambahan.

DDS Essentials (10 CP yang akan diselesaikan pada semester 1): "DDS Essentials" terdiri daripada dua kursus yang meliputi dan menyegarkan keperluan penting dalam matematik, statistik, algoritma dan struktur data. Modul-modul ini meletakkan asas untuk menyertai kursus-kursus teras dalam Sains Data dan Keputusan, serta dalam beberapa bidang permohonan dan pengkhususan. Sekiranya anda dapat membuktikan bahawa anda mahir dalam topik yang diliputi dalam kursus ini, anda mungkin memohon untuk menukar modul ini dengan dua daripada empat modul berikut: Pengurusan Teknologi dan Inovasi, Pengurusan Strategik, Pengurusan Pemasaran atau Pengurusan Keusahawanan. Bukti kecekapan mungkin, sebagai contoh, termasuk sukatan pelajaran terperinci dan hasil peperiksaan bagi kursus yang telah anda bahas dalam kajian terdahulu anda. Dalam sesetengah kes, peperiksaan lanjut boleh dijadualkan untuk menunjukkan pengetahuan anda dalam bidang ini.

Sains Data (15 CP diselesaikan dalam semester 1 dan 2): Blok "Sains Data" terdiri daripada tiga modul. Modul "Pemodelan Prediktif" merangkumi asas-asas dalam pengendalian data dan isu kualiti data, pemodelan ramalan dan pengesahan urusan perniagaan dan penggunaan, serta penilaian ramalan. Kursus "Pembelajaran Mesin dan Kecerdasan Buatan" akan memberi tumpuan kepada asas-asas dan perkembangan terkini dalam mesin dan pembelajaran mendalam. Modul ketiga adalah latihan praktikal yang melengkapi dua kuliah.

Teknologi Keputusan dan Pengoptimuman Teknologi (20 CP yang akan disiapkan dalam semester 1 hingga 3): Blok ini terdiri daripada empat modul: Modul "Optimasi Exact: Pemodelan" memperkenalkan konsep-konsep di belakang membina model keputusan yang canggih untuk menangkap letupan kombinatorial pilihan, termasuk rangkaian dan program linear dan integer. Modul "Pengoptimuman Exact: Algoritma" memberi tumpuan kepada kaedah moden untuk menyelesaikan model pengoptimuman ini. Kursus ini merangkumi algoritma bukan sahaja untuk masalah deterministik tetapi juga teknik dari pengoptimuman yang mantap dan teori permainan algoritma, yang membolehkan pengendalian ketidakpastian dalam proses membuat keputusan. Modul "Pengoptimuman Heuristik" meliputi asas metaheuristik dan cabaran yang dihadapi apabila mereka bentuk heuristik berprestasi tinggi untuk tugas perancangan kompleks dalam domain yang berbeza. Modul keempat adalah latihan praktikal yang melengkapi tiga kuliah.

Internship atau Study Abroad (20 CP akan diselesaikan pada semester 2): Gunakan kemahiran anda dalam penempatan pekerjaan industri di perusahaan global seperti Deutsche Post DHL, PTV Group dan lain-lain, atau mendalami pengetahuan anda dengan belajar di universiti antarabangsa, atau berpartisipasi di sekolah musim panas atau kursus dalam talian.

Pemilihan kawasan pilihan (15 CP untuk disiapkan pada semester 3): Pilih tiga daripada kursus pilihan berikut untuk mendapatkan pandangan terperinci ke dalam domain tertentu:

 • Pengoptimuman sistem logistik
 • Sistem perancangan maju dalam rantaian perkilangan dan bekalan
 • Model perniagaan yang didorong oleh data
 • Tenaga dan iklim

Elektif Kejuruteraan (10 CP yang akan disiapkan pada semester 3): Pilih dua pilihan berikut untuk mendapatkan pemahaman yang mendalam mengenai bidang teknologi tertentu:

 • Kejuruteraan perisian lanjutan
 • Simulasi sistem peristiwa diskret
 • Kejuruteraan industri dan ergonomi
 • Prinsip Kejuruteraan Sistem Robotik

Tesis Sarjana (30 CP yang akan diselesaikan pada semester 4): Dengan menulis tesis tuan pada akhir program anda menunjukkan keupayaan anda untuk menyelesaikan cabaran metodologi atau analitik menggunakan pengetahuan yang diperoleh semasa program dan kaedah penyelidikan saintifik.

Kursus Bahasa Jerman (dua kursus yang akan diselesaikan dalam semester 1 dan 3): Pembelajaran bahasa lain adalah bahagian penting dalam kerjaya yang berjaya. Menjadi mahir dalam bahasa Jerman juga merupakan prasyarat penting untuk berjaya di pasaran pekerjaan Jerman, baik untuk latihan dalam pengajian anda atau kedudukan tetap selepas itu. Sebagai sebahagian daripada program ini, kami menawarkan pilihan untuk melengkapkan kursus Bahasa Jerman yang intensif untuk meluaskan pemahaman budaya anda dan meningkatkan pilihan kerjaya anda. Anda mungkin boleh mendaftar dalam kursus bahasa lebih lanjut dalam semester 2 dan 4 dengan kemudahan anda sendiri. Penasihat Pelajar akan membantu anda berhubung dengan kenalan yang relevan.

PENGALAMAN PEMBELAJARAN

Pelajar yang mendaftar dalam program ini akan mempelajari kemajuan asas dan terdepan dalam pembelajaran mesin, kecerdasan buatan, penyelidikan operasi dan sains keputusan. Kursus-kursus ini diajar oleh pakar-pakar terkemuka di dunia dalam bidang masing-masing. Modul elektif membolehkan pelajar untuk mengkhususkan diri dalam pelbagai bidang seperti pengeluaran atau logistik untuk mendapatkan pemahaman mendalam terhadap industri tertentu.

Sekolah Perniagaan RWTH terletak di kampus baru di RWTH Aachen University. Sekolah Perniagaan dan organisasi induknya, Sekolah Perniagaan dan Ekonomi di Universiti adalah antara kurang daripada 5% sekolah perniagaan di seluruh dunia yang diiktiraf AACSB. RWTH Aachen University adalah salah satu pemimpin global dalam sains dan teknologi dan mempunyai reputasi yang sangat baik dalam komuniti saintifik dan syarikat canggih. Universiti ini disenaraikan pada kedudukan 29 peringkat Times Higher Education untuk kejuruteraan dan teknologi dan pada posisi 33 dalam kedudukan QS. Secara kritis, RWTH Aachen berada di ranking 27 di seluruh dunia oleh "ranking majikan" dan kedudukan 12 di Eropah dalam bidang Penyelidikan dan Statistik Operasi di ranking universiti QS.

PENDEKATAN PENGAJARAN KAMI

 • Pelajaran berpusatkan pelajar: Semua kursus didasarkan pada pendekatan berpusat peserta yang menekankan interaksi antara pengajar dan peserta melalui perbincangan kes, persembahan kumpulan, perbahasan, atau sesi makmal.
 • Pemikiran antara disiplin: Kebanyakan kursus memberi tumpuan kepada persimpangan antara teknologi dan membuat keputusan, membantu anda menangani cabaran dunia nyata dari pelbagai perspektif dan memberi anda pemikiran yang benar-benar disiplin.
 • Pengalaman hands-on: Di kebanyakan kursus, anda mempunyai peluang untuk bekerja pada cabaran dunia sebenar, membolehkan anda menggunakan pengetahuan yang diperoleh di dalam kelas dan mendapatkan pengalaman secara langsung.
 • Pasukan antara budaya: Seperti yang bekerja dalam pelbagai pasukan kebudayaan adalah yang diberikan di dunia hari ini, kebanyakan kursus mempunyai ciri-ciri kumpulan di mana anda boleh menyelesaikan cabaran pengurusan dan teknologi dalam pelbagai pasukan kebudayaan.

PASANGAN KAMI

MME dalam Data dan Keputusan Sains disampaikan oleh Sekolah Perniagaan RWTH dan Universiti serta rakan kongsi terkemuka dalam bidang akademik dan industri di seluruh dunia. Pilih antara pertukaran dengan salah satu universiti utama atau dapatkan pengalaman kerja secara tangan di salah satu daripada rakan industri kami yang canggih.

68191_mme_dds_curriculum_678x678.png

KEPERLUAN KEMASUKAN

Fokus TeknologiRWTH Business School sedang mencari pemohon yang mempunyai latar belakang dalam bidang teknologi dan sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan atau Sains dalam bidang STEM (sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik).Pemohon memerlukan sekurang-kurangnya
 • 125 mata kredit dalam matematik dan / atau sains semula jadi (contohnya fizik, kimia, sains komputer atau yang serupa)
 • 25 mata kredit dalam bidang matematik atau statistik yang lebih tinggi, pangkalan data dan sistem maklumat, pengaturcaraan, algoritma dan struktur data, teori kerumitan, kaedah kuantitatif / penyelidikan operasi
Butiran lanjut ditakrifkan dalam peraturan peperiksaan.Pengalaman Kerja ProfesionalPemohon perlu mempunyai sekurang-kurangnya 12 bulan pengalaman kerja profesional.Bukti Kemahiran Bahasa InggerisProgram ini diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris. Pengiktirafan sijil pengiktirafan dalam bahasa Inggeris diperlukan.

PROSES PERMOHONAN

Tolong jangan teragak-agak untuk menghantar e-mel kepada kami di dds@business-school.rwth-aachen.de jika anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai proses permohonan.
 1. Kumpulkan semua dokumen dalam format pdf dari senarai semak dalam talian kami.
 2. Buat akaun aplikasi dalam talian menggunakan portal aplikasi dalam talian kami.
  Portal aplikasi dibuka pada bulan Disember dan akan dibuka sehingga 1 Mac setiap tahun untuk pemohon dari luar Eropah dan sehingga 15 Julai untuk pemohon Eropah.
  Ikuti arahan langkah demi langkah terperinci kami atau perkara di bawah. Terdapat juga video YouTube pendek yang menjelaskan langkah-langkah secara terperinci.
  Malangnya, beberapa pilihan belum diterjemahkan sepenuhnya ke dalam bahasa Inggeris, sila ikuti langkah-langkah berikut:
  1.Anda perlu membuat dan mengaktifkan akaun untuk portal aplikasi terlebih dahulu.
  2. Kursus MME-DDS akan bermula pada Wintersemester 2018/19
  3. Jenis pengajian: Program Sarjana
  4. Ijazah Bertujuan: Master 1 Fach
  5. Kursus MME-DDS disenaraikan sebagai "Pengurusan dan Data Kejuruteraan dan Sains Keputusan"
  6. Entrance semester: 1 - kemasukan manual
  7. Borang kajian: program induk berturut-turut
  8. Kemas kini data peribadi anda. Bidang yang dikelilingi oleh garis kuning adalah wajib (Tempat dan negara kelahiran, kebangsaan pertama). Sistem pada masa ini hanya menyokong lelaki dan perempuan sebagai jantina, kami meminta maaf atas sebarang ketidakselesaan yang disebabkan.
  9. Kemas kini alamat surat-menyurat anda
  10. Kemas kini alamat rumah kekal anda (melainkan sama dengan alamat surat-menyurat)
  11. Tambah latar belakang akademik atau program ijazah. Ambil perhatian bahawa anda akan diminta untuk memasukkan subjek utama pertama anda. Malangnya, kebanyakan senarai masih dalam bahasa Jerman. Juga, anda diminta untuk menunjukkan apabila anda telah belajar. Malangnya, sistem ini hanya mengetahui tentang semester Jerman kali. Jika universiti anda bekerja pada jadual yang berbeza. sila gunakan anggaran terdekat. Semester musim sejuk biasanya bermula pada bulan Oktober dan berakhir pada bulan Februari, Sommersemester biasanya bermula pada bulan Mac / April dan berakhir pada bulan Jun / Julai. Sila hubungi kami jika anda mempunyai sebarang pertanyaan.
  12. Ikuti proses permohonan dalam talian dan muat naik dokumen yang diperlukan. Lengkapkan permohonan dalam talian melalui "hantar".
  13. Pratonton aplikasi dan semak bahawa semuanya betul.
 3. Status semasa permohonan anda boleh dimonitor melalui portal aplikasi dalam talian. Jika anda diterima, kami akan menghantar pengesahan kemasukan bersama-sama dengan kontrak melalui pos.
Senarai semak dengan dokumen yang diperlukanCurriculum Vitae (CV): Sila berikan CV terbaru anda dalam Bahasa Inggeris menyenaraikan pendidikan universiti anda, darjah, pengalaman kerja dan tanggungjawab.Pernyataan peribadi: Sila berikan pernyataan yang singkat dan menarik yang mencerminkan matlamat, aspirasi dan harapan anda untuk dipertimbangkan dalam program Master iniSijil universiti dan rekod transkrip universiti: Sila sediakan salinan sijil ijazah dan transkrip rekod gelaran Sarjana Muda anda, jika mungkin menunjukkan bilangan kredit ECTS yang diberikan. Selain itu, jika dokumen anda tidak dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris atau Jerman, anda perlu menyerahkan terjemahan yang disahkan. Sila ambil perhatian bahawa anda boleh memohon sebelum anda menerima sijil ijazah terakhir anda. Walau bagaimanapun, anda perlu membentangkannya sebagai sebahagian daripada proses pendaftaran rasmi.Dua surat cadangan: Sila berikan dua surat cadangan dalam bahasa Inggeris. Mereka boleh dikeluarkan oleh profesor / pensyarah universiti atau oleh majikan semasa atau sebelumnya. Tidak ada bentuk atau format standard untuk surat cadangan yang perlu digunakan, tetapi pastikan bahawa setiap surat cadangan tidak lebih daripada dua halaman dan termasuk butir-butir berikut:
 • Hubungan anda dengan penulis,
 • Sejarah akademik / profesional anda,
 • Kualiti / pencapaian / cita-cita anda dalam bidang masing-masing,
 • Ciri dan matlamat peribadi anda,
 • Tandatangan pengarang,
 • Surat kepunyaan / surat syarikat (jika boleh), dan
 • Setem institusi / syarikat yang mengeluarkan (jika boleh).
Pengalaman kerja profesional: Pengalaman kerja profesional sekurang-kurangnya satu tahun pada masa pendaftaran diperlukan. Bukti pengalaman kerja mesti termasuk butiran berikut (dalam Bahasa Inggeris):
 • Alamat lengkap dan butiran hubungan syarikat,
 • Tarikh menyertai dan, jika berkenaan, tarikh peletakan jawatan,
 • Jam mingguan,
 • Kedudukan pekerjaan, dan
 • Penerangan ringkas tugas dan tanggungjawab.
Pensijilan bahasa Inggeris: Kami menerima sijil bahasa Inggeris berikut:
 • TOEFL berasaskan Internet dengan sekurang-kurangnya 90 mata,
 • Ujian IELTS (Akademik) dengan band keseluruhan minimum, 5 poin,
 • Ujian Cambridge - Sijil Bahasa Inggeris Lanjutan (CAE),
 • Sijil Pertama Bahasa Inggeris (FCE), lengkap dengan B, dan
 • Ujian penempatan Pusat bahasa RWTH Aachen University (B2).
 • Untuk pemohon Jerman: Ein Zeugnis, das englische Sprachkenntnisse auf dem Niveau B2 des "Gemeinsamen europäischen Referenzrahmens (GeR)" ausweist. Dieser Nachweis wird zB durch die Vorlage eines deutschen Abiturzeugnisses erbracht, aus dem ersichtlich ist, dass Englisch bis zum Ende der Qualifikationsphase 1 (Jahrgangsstufe 11 bei G8-Abitur, son Jahrgangsstufe 12) durchgängig belegt und mitesten ausreichenden Leistungen abgeschlossen wurde.
Laporan skor mungkin tidak lebih dari dua tahun pada 1 Ogos tahun di mana anda memohon kursus ijazah. Salinan laporan skor perlu dimuat naik ke sistem aplikasi dalam talian. Bukti Kemahiran Bahasa Inggeris anda bukanlah dokumen permohonan wajib. Walau bagaimanapun, ia perlu dibentangkan semasa pendaftaran. Akibatnya, anda boleh memohon walaupun anda masih menunggu untuk mengambil ujian bahasa atau untuk menerima keputusan pada masa permohonan. Tolong jangan hantar lembaran skor TOEFL atau IELTS asal ke universiti (juga bukan melalui ETS). Sila sertakan salinan imbasan permohonan dalam talian anda dan simpan salinan keras asal.Sekiranya kemasukan, skor asal perlu dikemukakan untuk pendaftaran. Sijil bahasa Inggeris tidak diperlukan untuk warga negara atau pemegang ijazah pertama dari AS, UK, Kanada, Ireland, New Zealand dan Australia.APS (hanya untuk pemohon Cina)

FAKTA Pokok

 • Tajuk: Sarjana Pengurusan dan Kejuruteraan dalam Sains Data dan Keputusan
 • Sarjana: Sarjana Sains (M.Sc.)
 • Fokus: Pembelajaran Mesin, Kepintaran Buatan, Penyelidikan Operasi, Membuat Keputusan
 • Tempoh: 4 semester sepenuh masa, termasuk 1 semester Master tesis
 • Kumpulan Sasaran: Profesional muda dengan STEM (sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik) latar belakang
 • Mata Kredit: 120 ECTS
 • Yuran Pengajian: 30.000 € (yuran caruman sosial di RWTH Aachen lebih kurang 225 € setiap semester). Sila pertimbangkan untuk memohon biasiswa.
 • Hubungi: dds@business-school.rwth-aachen.de/ 4915904194179
This school offers programs in:
 • English


Tarikh Akhir Kemaskini January 11, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Okt. 2018
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Price
Harga
30,000 EUR
Locations
Jerman - Aachen, North Rhine Westphalia
Tarikh mula: Okt. 2018
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Okt. 2018
Jerman - Aachen, North Rhine Westphalia
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Price
yuran caruman sosial di RWTH Aachen lebih kurang. 225 € setiap semester. Sila pertimbangkan untuk memohon biasiswa.
Video

MME DDS Overview