M.Sc. dalam Pengurusan Rantaian Bekalan

Umum

Penerangan Program

Pengurusan rantaian bekalan

Program ini bertujuan untuk mendidik dan melatih pemimpin esok untuk menangani masalah yang kompleks menggunakan kemahiran pengurusan dan kejuruteraan. Ia terbuka untuk semua pelajar yang berminat dengan topik yang bersedia belajar dan bekerja keras. Pengetahuan dalam bidang berkaitan sangat membantu, tetapi tidak ada prasyarat. Sering kali, pelajar dari disiplin lain daripada kejuruteraan atau pentadbiran perniagaan diterima dan mendapat IPK yang sangat baik. Manakala program sarjana dalam Kejuruteraan Industri dan Pengurusan di Jacobs University terutama memfokuskan pada proses pengeluaran, program siswazah Supply Chain Management, di samping itu, menumpukan perhatian untuk menerangkan, menganalisis, dan merancang sistem logistik dan dengan demikian rantaian bekalan. Tujuan utamanya adalah untuk memberi pelajar alat dan pandangan tentang bagaimana prestasi dan ketahanan sistem logistik global dan rantaian bekalan dapat dicapai dan dikekalkan secara berkelanjutan. Program ini telah dirancang dan dilaksanakan dalam kerjasama erat dengan industri dan universiti rakan antarabangsa. Oleh itu, pelajar akan mendapat manfaat daripada pendedahan yang luas terhadap cabaran dunia nyata dan kecemerlangan akademik.

Struktur

Satu ciri unik dalam program pengajian siswazah ini adalah kombinasi cemerlang perspektif kejuruteraan dan perspektif pengurusan pada kedudukan yang sama. Aspek kejuruteraan akan digabungkan dan saling berkaitan dengan kemahiran pengurusan untuk memberi para pelajar kompetensi portfolio yang mampan dan holistik. Ini merujuk kepada fakta yang jelasnya produk mesti dibangunkan dan dihasilkan sebelum ia boleh dijual dan akhirnya dihantar.

Ciri unik lain dari program kajian ini adalah pendekatan pembelajaran campurannya. Bentuk dan jenis pembelajaran "teknologi" yang berbeza digabungkan. Kuliah memberikan pelajar pengetahuan asas dan memberi motivasi. Kajian kes memperdalam pemahaman dan pengetahuan secara bebas dan mengikut keperluan dan minat individu. Seminar mengarahkan pelajar ke arah menggarap subjek dengan menggunakan sastera dan melatih kemahiran persembahan. Bengkel projek melatih pelajar untuk menyelesaikan tugas dalam pasukan dan membuat persiapan untuk bekerja akhirnya pada projek tesis induk.

Antara lain, kursus yang ditawarkan dalam program ini merangkumi Pengurusan Strategik & Inovasi untuk Logistik , Pengurusan Rantaian Bekalan , Reka Bentuk Sistem Pengeluaran , Pengurusan Penyedia Perkhidmatan Logistik , Pengurusan Kesinambungan Perniagaan , Pengurusan Projek , Etika & Perniagaan Lestari . Kursus lain memberi tumpuan kepada Pemodelan & Simulasi , aspek undang-undang, Kemahiran Komunikasi & Pembentangan , Pasukan Terkemuka, dan Kumpulan, atau Kompetensi & Pengurusan Antara Budaya untuk Pemimpin dalam Perniagaan . Fokus kuat terletak pada penyatuan pengalaman praktikal dalam kursus ( Projek Perindustrian Berpandu) dan seterusnya (magang yang disyorkan semasa cuti musim panas).

Pilihan Kerjaya

Program ini menyediakan pelajar sama ada untuk kerjaya eksekutif dalam industri logistik dan di luar atau untuk kerjaya saintifik di sebuah universiti atau institut penyelidikan. Adalah matlamat utama untuk membolehkan pelajar berjaya memindahkan pengetahuan saintifik mereka kepada persekitaran kerja profesional. Mengenai perspektif saintifik, program ini menawarkan latihan dalam pelbagai bidang logistik.

Pelajar yang mempunyai M.Sc. dalam Supply Chain Management akan menemui pelbagai pilihan kerjaya yang menarik, dalam bidang logistik yang dinamik dan menarik dan seterusnya. Setakat ini, kadar pekerjaan pendahulunya program hampir 100% dalam 12 bulan pertama selepas tamat pengajian. Kerap kali, pelajar mendapat tawaran pekerjaan sejak tahun terakhir mereka di Jacobs University . Antara lain, setakat ini graduan memasuki industri seperti jabatan logistik pengeluar kereta, industri makanan, atau industri aeroangkasa. Mereka bekerja untuk syarikat pengangkutan kereta api antarabangsa atau perunding perniagaan.

Dengan cara yang sama, lulusan program Rangkaian Bekalan baru layak untuk memilih kerjaya di akademik, di institusi pemerintah, organisasi antarabangsa, persatuan perniagaan, media, dan organisasi nirlaba. Oleh kerana pengalaman mereka bekerja dan tinggal bersama pelajar dari sekitar 100 negara di kampus antarabangsa Jacobs University , para lulusan bersedia untuk memikul tanggungjawab dalam persekitaran kerja pelbagai budaya.

Mereka mempunyai kelebihan khusus bersaing untuk pekerjaan yang tidak hanya memerlukan kemahiran dan kelayakan dasar dalam bidang logistik, tetapi juga kemahiran antara budaya, serta kemahiran dan kaedah penyelesaian masalah praktikal yang dimaksudkan untuk menangani cabaran di dunia global. Pekerjaan seperti ini semakin banyak ditawarkan di semua institusi yang disebutkan di atas, tetapi secara khusus di organisasi antarabangsa, syarikat multinasional, dan institusi pemerintah.

Tarikh Akhir Kemaskini Okt 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Jacobs University is a private English language university located in Bremen and one of the most international academic institutions in Germany. It attracts highly talented and open-minded students fr ... Baca lebih lanjut

Jacobs University is a private English language university located in Bremen and one of the most international academic institutions in Germany. It attracts highly talented and open-minded students from all over the world. More than 1,500 students from over 120 nations currently live and study on our residential campus. In Germany’s leading university rankings, Jacobs University has consistently achieved top marks. Baca Ringkas