M.Sc. Kejuruteraan Sistem Robotik

Umum

Penerangan Program

Teknologi robotik dan sistem siber-siber digunakan secara meluas dalam pelbagai cara, seperti industri perindustrian, kereta, industri elektrik (mikro), serta industri penerbangan udara dan udara. The M.Sc. Kejuruteraan Sistem Robotik (RoboSys) di Universiti RWTH Aachen membahas secara khusus keperluan jurutera mekanikal yang mengamalkan. Program ini disesuaikan untuk pakar robotik dan menyediakan pendidikan yang cemerlang di antara muka antara kejuruteraan mekanikal, kejuruteraan elektrik, dan sains komputer. Program ini mempunyai dua tema utama:

 1. Penggunaan robot yang optimum
 2. Pembangunan dan pembinaan sistem robot baru

Graduan kami:

 • bekerja di syarikat seperti Anvis, BASF, Continental, Fiat, Ford, Kautex, Liebherr, Rolls Royce, Toyota, Volkswagen.
 • mencari pekerjaan dalam masa 3 bulan selepas tamat pengajian (kira-kira 68%)
 • meningkatkan gaji mereka sehingga 100% (kira-kira 53%).

Jurang merapatkan antara disiplin kejuruteraan, program ijazah Sarjana ini menawarkan pelajar satu persekitaran pembelajaran yang unik dan pendidikan pelbagai disiplin yang akan membolehkan mereka untuk membangunkan penyelesaian dan sistem robot yang inovatif dan pintar dengan matlamat untuk memenuhi cabaran global yang paling mendesak sekarang: produktiviti industri, kecekapan tenaga, tanggungjawab alam sekitar, isu penjagaan kesihatan dan perkhidmatan mobiliti. Pelajar boleh memilih "trek akademik" atau "trek perindustrian" dalam semester terakhir pengajian mereka untuk menjalankan projek penyelidikan atau mengambil bahagian dalam program latihan. The Master Thesis menyimpulkan program pengajian empat semester untuk dianugerahkan ijazah Sarjana Sains dari RWTH Aachen University.

Struktur Program

Program ijazah Sarjana ini adalah program pengajian sepenuh masa dua tahun (4 semester) bernilai 120 mata kredit. Topik utama dalam kurikulum adalah penglihatan komputer, dinamik multibody, pembelajaran mesin, kinematik robot maju dan dinamik, simulasi, sistem sensor robot, pembelajaran mesin lanjutan, mekatronik, dan teknik kawalan untuk tumbuhan pengeluaran, teknologi automasi untuk sistem pengeluaran, pengurusan teknologi, dan logistik perindustrian.

Pengajaran dan Pembelajaran Interdisiplin

The M.Sc. Kejuruteraan Sistem Robotik adalah program khusus disiplin yang diketuai oleh Jabatan Mekanisme Teori dan Dinamik Mesin di Fakulti Kejuruteraan Mekanikal. Berikutan pendekatan interdisipliner ini, kuliah dan kursus juga ditawarkan oleh jabatan-jabatan dari Fakulti Kejuruteraan Elektrik dan Teknologi Maklumat, Fakulti Matematik, Sains Komputer, dan Sains Asli, serta Sekolah Perniagaan dan Ekonomi di RWTH Aachen University.

Keperluan Akademik untuk RoboSys

 • Sarjana Muda Kejuruteraan atau Sains dalam Kejuruteraan Mekanikal atau disiplin yang berkaitan, seperti Kejuruteraan Automotif, Aeroangkasa atau Kejuruteraan Tenaga, Pembuatan, Kejuruteraan Struktur, Perindustrian atau Pengeluaran, dianugerahkan oleh institusi peringkat universiti yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.
 • Prestasi baik dalam pengajian sarjana muda anda.
 • Pengetahuan asas dalam mata pelajaran berikut: Matematik, Matematik Berangka, Fizik, Mekanik, Reka Bentuk Mesin, Elektronik, Sains Bahan, Thermodinamik, Teknologi Pembuatan, Reka Bentuk Struktur, Reka Bantu Komputer. Lebih jauh lagi dalam Informatika, Teknik Perisian, Pengaturcaraan, Teknik Sensor, FEM, Simulasi Multi-Tubuh, Kejuruteraan Kawalan, Kaedah Simulasi, Mekatronik

Fakta Utama

 • Diajar bahasa Inggeris
 • Program 2-tahun (4 semester)
 • 120 mata kredit
 • Sarjana Sains - M.Sc. ( RWTH )
 • Bayaran: 4,900 EUR setiap semester
 • Mulakan: Setiap tahun pada bulan Oktober
 • Tarikh permohonan: 1 Mac setiap tahun untuk pelajar antarabangsa dan 15 Julai untuk pelajar EU / Jerman
 • Portal Permohonan:

  www.applyat RWTH .de

Tarikh Akhir Kemaskini Jun 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

Aachen(Aix-La-Chapelle), the westernmost city in Germany, accommodates not only the Aachen Cathedral, designated UNESCO World Heritage Site, but also one of Germany’s Universities of Excellence.

Aachen(Aix-La-Chapelle), the westernmost city in Germany, accommodates not only the Aachen Cathedral, designated UNESCO World Heritage Site, but also one of Germany’s Universities of Excellence. Baca Ringkas
Aachen , Maastricht + 1 Lagi Kurang