M.Des. dalam Kemanusiaan Digital

Umum

Penerangan Program

M.Des. dalam Kemanusiaan Digital

dh-2017-001.jpg
Pelajar dapat menguasai dengan perkakasan Arduino/>/>

Visi

Visi kursus ini adalah untuk menggalakkan penyelidik dan pengamal berpotensi untuk memahami bagaimana teknologi memudahkan penciptaan, peredaran, dan penerimaan pengetahuan dan maklumat, dan untuk meneroka dan mengkaji konsep-konsep ini melalui cara membuat

Oleh kerana skop amalan reka bentuk kami semakin merangkumi digital, ia adalah instruktif dan bertanggungjawab secara intelektual untuk mempertimbangkan lebih mendalam bagaimana teknologi sentiasa membentuk pemahaman kita tentang dunia. Disiplin kemanusiaan digital menerangkan bagaimana persoalan yang timbul dalam biasiswa kemanusiaan diubah dan diperluaskan oleh digital - kedua-duanya melalui alat dan epistemologi. Kursus unik ini bertujuan untuk memperkayakan skop reka bentuk dan kemanusiaan dengan menggunakan metodologi dan pendekatan yang kritikal untuk merenung yang lain. Dengan berbuat demikian, pelajar akan dapat menyesuaikan mod pertanyaan dan metodologi yang tertanam dalam pemikiran manusia untuk mewujudkan aplikasi teknologi dan bahan material yang lebih relevan secara kontekstual dan responsif.

Di Srishti, penyiasatan kami meliputi pelbagai bidang: dengan kepakaran dalam penggodaman, pembuatan, pengekodan, reka bentuk antara muka, pengalaman pengguna dan reka bentuk berpusatkan manusia yang ditambah dengan asas pengetahuan yang kukuh dalam biasiswa kemanusiaan dalam bidang seperti sejarah awam, kajian sastera berbilang bahasa, geografi manusia dan kajian budaya.

Program ini akan menggalakkan para pelajar untuk bertindak balas dan mencipta untuk konteks Asia Selatan dengan menggalakkan mereka untuk berfikir secara khusus tentang membuat alat dan antara muka yang boleh memudahkan pertumbuhan disiplin ini di India, serta berfikir secara lebih luas tentang bagaimana keadaan bentuk digital soalan di tengah-tengah reka bentuk: bagaimana jika?

DH-2018-002.jpg
Pelajar menyediakan pemasangan mereka, Type Maadi, untuk Festival Cerita yang diadakan di Metro Bengaluru/>/>

Struktur Kursus

TUTORIALS
Kelas induk, bengkel, seminar dan unit pengajian termasuk MOOCs, Think Quests, Webinars dan sebagainya.

STUDIOS, LABS, DAN KIRIM
Ruang dan forum yang dapat membantu, membuat percubaan, perbualan, berfikir dan merasakan perasaan.

CIRCLES PEER
Peluang-peluang penyertaan untuk dialog dan ulasan yang boleh difasilitasi dan bebas, secara bersemuka atau melalui blog, perbualan papan perbincangan, penciptaan wiki.

AMALAN
Penyelidikan berasaskan medan yang wujud, yang boleh termasuk di tempat kerja.

ELECTIVES
Penglibatan di luar kerangka disiplin, yang membolehkan sambungan dan sambungan bangunan. Ia boleh merangkumi lawatan ke pameran, pameran, tempat, ceramah, berjalan kaki, penyertaan dalam bengkel, studio, persidangan, dan kediaman.

PORTFOLIO
Pembangunan badan kerja yang mencerminkan dan menggariskan, yang mewakili bukti pertumbuhan, pembangunan, dan penggunaan penyelidikan dalam amalan profesional sepanjang tempoh kursus.

Pendekatan Pembelajaran

Dalam Kemanusiaan Digital, pelajar akan diperkenalkan kepada konsep teori kemanusiaan utama dan menggunakan dan membina objek teknologi untuk menyiasat dan menginterogasi idea-idea ini, melalui aktiviti pembuatan, pengekodan, dan tinkering. Ijazah ini akan membolehkan pelajar mengkaji dan bertindak balas secara kreatif terhadap keadaan menjadi digital, dengan perhatian yang teliti diberikan kepada kaitan konteks serantau tempatan dan juga global. Aktiviti-aktiviti ini akan diperkaya dengan mencari mereka di samping persekitaran akademik, bekerja sama dengan institusi kebudayaan, institut dasar atau rakan industri. Pelajar akan diajar menjadi pelbagai pengamal dan ahli akademik, yang semuanya telah terbukti kepakaran dalam bidang pengajian dinamik ini.

Set keupayaan

  1. Mengenali perhubungan: Keupayaan untuk menganalisis hubungan timbal balik antara reka bentuk dan teknologi digital - bagaimana mereka membentuk satu sama lain dalam penciptaan, penyebaran, dan peredaran pengetahuan dan maklumat.
  2. Membuat hubungan dengan memahami konteks: Keupayaan untuk membaca keadaan digital dalam konteks yang sesuai - secara sejarah, secara geografi, sosial, budaya dan politik.
  3. Berpikir melalui membuat: Keupayaan untuk berfikir melalui konsep peringkat lanjutan menggunakan metodologi seperti pemikiran reka bentuk, pembuatan kritikal, prototaip dan tinkering.
  4. Memahami kerumitan: Keupayaan untuk melibatkan diri dengan teks teori secara kritis dan bertindak balas dengan mereka secara bertulis dan persuasif.

Peluang

Keupayaan ini menyediakan dan menyediakan pelajar untuk pelbagai peluang, termasuk:

  • Mengikuti penyelidikan doktoral
  • Memegang jawatan dalam pembuatan dasar dan advokasi
  • Data dan kewartawanan digital
  • Bekerja dalam sektor warisan kebudayaan dalam ruang seperti arkib, muzium, dan galeri
  • Bekerja dalam industri kreatif seperti permainan video atau penerbitan
  • Usahawan sosial dan pengamal kreatif dalam sektor swasta atau organisasi sektor pembangunan dan agensi penderma

Pertanyaan

Untuk pertanyaan, hubungi Padmini Ray Murray di p.raymurray@srishti.ac.in

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

Srishti Institute of Art, Design, and Technology is a non-residential institution founded in 1996 by the Ujwal Trust with the objective of providing art and design education in an environment of creat ... Baca lebih lanjut

Srishti Institute of Art, Design, and Technology is a non-residential institution founded in 1996 by the Ujwal Trust with the objective of providing art and design education in an environment of creativity to maximize the individual’s potential.The Ujwal Trust also manages Srishti's sister institution, the prestigious Mallya Aditi International School. Baca Ringkas