Korea Selatan

Tentang Korea

Korea Selatan menduduki bahagian selatan Semenanjung Korea, yang merangkumi beberapa 680 batu (1,100 km) dari tanah besar Asia. Semenanjung yang pergunungan diapit oleh Laut Kuning di barat, dan Laut Jepun (Laut Timur) di sebelah timur. Hujung selatan terletak di Selat Korea dan Laut China Timur.

Korea terletak di semenanjung di tengah-tengah Timur Laut Asia; Laut Kuning adalah di sebelah barat dan Laut Timur ialah ke timur. Walaupun Korea mempunyai tradisi dan budaya yang berusia beribu-ribu tahun, dalam beberapa dekad yang lalu Korea telah berubah daripada negara pertanian kepada salah satu daripada negara-negara yang paling maju di dunia. Industri utama di Korea termasuk kereta, pembinaan kapal, bahan kimia dan teknologi maklumat. Penduduk Korea adalah berpendidikan tinggi dan mempunyai salah satu yang paling tinggi kadar penggunaan internet di dunia.

Iklim
Korea mengalami empat musim, termasuk musim panas yang basah dan musim sejuk yang sejuk. Di Seoul, ibu negara, suhu rendah purata pada bulan Januari adalah kira-kira -2 darjah C, dan suhu yang tinggi purata pada bulan Ogos adalah kira-kira 25 darjah C. Kelembapan adalah agak tinggi sepanjang tahun, biasanya terdiri daripada kira-kira 70 hingga 80 peratus.

Kebudayaan
Korea mempunyai tradisi lama dalam bidang seni, khususnya dalam bidang nyanyian, tarian, seni halus dan tembikar. Banyak muzium dan galeri seni wujud dalam negara. Di samping itu, lokasi pusat Korea di Timur Laut Asia memudahkan pengunjung menerokai negara-negara Asia yang lain seperti Jepun dan China. Masakan Korea memberi tumpuan kepada nasi dan lauk pauk, dan banyak makanan tradisional menggunakan sos ditapai. Hidangan sampingan termasuk daging, ikan, hidangan jeruk, sup dan sayur-sayuran.

Kos sara hidup
Kos hidup di Korea adalah sederhana, kira-kira $ 1,200 (US) sebulan, dengan kebanyakan yang pergi untuk perumahan dan makanan. Pelajar antarabangsa menghadiri program ijazah sarjana layak untuk bekerja sehingga 20 jam setiap minggu semasa belajar di Korea. Tiada permit kerja tambahan diperlukan selagi pelajar mempunyai visa yang sah.

Pusat Pengajian

Pusat Pengajian & Universiti di Korea Selatan

Pusat Pengajian & Universiti Dalam Talian di Korea Selatan