Mod Kehadiran: Sepenuh masa


Ini adalah satu-satunya program peringkat Masters yang ditawarkan di mana-mana di dunia yang menyediakan pelajar yang berupaya untuk menjalankan penyelidikan antropologi (secara umum) di Nepal dengan kemahiran yang diperlukan (disiplin, linguistik, metodologi).

Apakah program ini akan memberi peluang kepada pelajar untuk mencapai matlamat?

 • Keupayaan untuk membaca, menulis, berbicara dan memahami Nepali ke tahap yang sesuai untuk penyelidikan lapangan di Nepal.
 • Landasan dalam kesusasteraan ilmiah mengenai sejarah Nepal, masyarakat dan budaya.
 • Kepakaran dalam teori dan praktik antropologi yang akan menjadi asas untuk penyelidikan dalam konteks Nepal.

Siapa program ini?

Pelajar yang ingin menjalankan penyelidikan peringkat doktor di Nepal, atau sebagai persediaan untuk pekerjaan profesional dalam contoh agensi kerajaan atau NGO antarabangsa.

Penggajian

Pelajar yang belajar Kaedah Penyelidikan Antropologi MA dan Nepali mengembangkan pelbagai kemahiran yang boleh dipindahmilik seperti penyelidikan, analisis, kemahiran komunikasi lisan dan tulisan.

Kemahiran komunikasi ahli antropologi juga dipindahkan ke bidang seperti maklumat dan teknologi, media dan pelancongan. Pilihan kerjaya SOAS baru-baru ini termasuk perdagangan dan perbankan, perkhidmatan kerajaan, perkhidmatan polis dan penjara, perkhidmatan sosial dan pentadbiran perkhidmatan kesihatan. Peluang untuk graduan dengan kesedaran yang terlatih tentang norma sosio-budaya masyarakat minoriti juga timbul dalam pendidikan, kerajaan tempatan, perpustakaan dan muzium.

Struktur

Tahun 1: Pelajar mengambil kursus bahasa Nepal (sama ada Bahasa Nepali 1 atau Bahasa Nepal 2); Budaya dan Konflik di Himalaya; Pendekatan Teoritis dalam Antropologi Sosial (atau pilihan antropologi lain, yang dipilih dengan perundingan dengan pemangku program, untuk pelajar yang mempunyai latihan antropologi yang setara); Kemahiran Pengeluaran Media; dan pilihan antropologi.

Cuti musim panas antara tahun 1 dan 2: Dua minggu tuisyen bahasa Nepal intensif di SOAS selepas peperiksaan Jun, diikuti oleh dua bulan di Kathmandu, yang dilampirkan ke Sekolah Sains Sosial dan Kemanusiaan Nepal dan Kampus Bishwo Bhasa dari Tribhuvan University. Pada akhir musim panas pelajar akan diminta untuk mengemukakan laporan kerja lapangan awal 5000-kata dan cadangan penyelidikan, disertai dengan abstrak 500-kata yang ditulis dalam Nepali.

Tahun 2: Pelajar mengambil kursus berikut: Nepal untuk penyelidik; Kaedah Penyelidikan Antropologi (Kaedah Penyelidikan Etnografi dalam istilah 1 dan Pengenalan Kaedah Kuantitatif dalam Penyelidikan Sosial dalam istilah 2). Mereka juga menghadiri Seminar Latihan MPhil mingguan wajib dalam antropologi dan menulis 15,000 perkataan MA Disertasi.

Kursus bahasa akan dinilai melalui campuran kertas bertulis dan peperiksaan lisan.

Kursus bukan bahasa akan dinilai berdasarkan esei kursus dan kertas bertulis.

Tahun 1

Komponen mengajar

atau

 • Nepali Language 2 (PG)

dan

 • Budaya dan Konflik di Nepal
 • Pendekatan teoritis kepada antropologi sosial
 • Kemahiran Pengeluaran Media (Kumpulan B)

dan

 • Pilih modul dari Senarai Modul di bawah kepada nilai 15 kredit.

Tahun 2

Disertasi

Pelajar mesti melengkapkan Disertasi (10,000 perkataan)

 • Disertasi dalam Antropologi dan Sosiologi

dan

Komponen mengajar

 • Kaedah Penyelidikan dalam Antropologi

dan

Belajar di luar negara
Semasa pelajar musim panas akan mengambil bahagian dalam sekolah musim panas di luar negara untuk nilai 30 kredit.

Senarai Modul (tertakluk kepada ketersediaan)

 • Afrika dan Asia Diasporas di Dunia Moden
 • Afrika dan Asia di Britain
 • Diarahkan Kajian Praktikal dalam Antropologi Makanan
 • Isu-isu dalam fikiran, kebudayaan dan psikiatri
 • Isu dalam Antropologi dan Filem
 • Isu dalam Antropologi Jantina
 • Perspektif Mengenai Pembangunan
 • Terapi dan Budaya

Notis penting

Maklumat di halaman program mencerminkan struktur program yang dimaksudkan terhadap sesi akademik yang diberikan.

Kemasukan dan Aplikasi

Anda boleh memohon kursus ini melalui borang permohonan dalam talian.

Kami berhasrat menilai permohonan lengkap dan memberikan keputusan dalam tempoh masa 5 minggu. Pelajar luar negara yang memerlukan visa Tier 4 dan ingin menyertai SOAS harus mengambil kira permohonan visa boleh mengambil masa beberapa minggu, jadi anda perlu memohon secepat mungkin.

Pertimbangan Permohonan

Seluruh permohonan, termasuk transkrip dan rujukan, dipertimbangkan sebelum keputusan dicapai. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mengemukakan permohonan lengkap termasuk rujukan dan transkrip (jika diperlukan). Permohonan tidak lengkap akan menambah kelewatan yang banyak kepada proses membuat keputusan.

Pelajar akan menerima pengiktirafan permohonan mereka. Setiap permohonan dipertimbangkan dengan teliti dan walaupun kami cuba dan bertindak balas secepat yang mungkin, kami meminta pelajar mengharapkan untuk menerima respons dalam tempoh lima minggu penerimaan.

Calon-calon yang ada di United Kingdom boleh dipanggil untuk temuduga. Ketiadaan ahli akademik kakitangan (atau contoh mengenai cuti belajar) boleh menjejaskan masa keputusan.

Syarat kemasukan

Pemohon mestilah mempunyai ijazah sarjana muda pertama atau kedua yang baik dari universiti di UK, atau setaraf dengan subjek yang sesuai dengan program yang akan diikuti. Sebagai perbandingan anggaran, BA setara dari universiti Amerika Syarikat akan mempunyai Purata Nilai Gred sama ada 3.3 atau 3.5 bergantung kepada universiti yang menganugerahkan. Sekiranya pemohon tidak mempunyai ijazah sarjana muda dalam bidang yang sesuai ia mungkin diperlukan untuk melengkapkan tahun kelayakan atau diploma satu tahun sebelum memasuki program tuan. Pengalaman kerja yang relevan juga boleh dipertimbangkan. Kursus individu mungkin mempunyai keperluan kemasukan tertentu, jadi anda dinasihatkan untuk berunding dengan prospektus pascasarjana untuk maklumat lanjut.

Pemohon perlu mengemukakan keterangan yang didokumenkan keupayaan pembelajaran bahasa (bahasa A level atau setara, atau berjaya menyelesaikan kursus bahasa sarjana).

Syarat Kemasukan Bahasa Inggeris

Anda mesti dapat menunjukkan bahawa Bahasa Inggeris anda adalah standard yang cukup tinggi untuk berjaya terlibat dan menyelesaikan kursus anda di SOAS . Sila ambil perhatian bahawa kami mengambil serius kata-kata bahasa Inggeris dan kegagalan untuk menemui mereka dengan tepat mungkin mengakibatkan permohonan anda kepada SOAS ditolak. Tidak mungkin untuk berunding jika skor anda berada di bawah tahap yang diperlukan, dengan jangkaan bahawa kerana mereka 'cukup dekat' mereka akan diterima. Adalah penting anda merancang dengan tepat, lebih baik terlebih dahulu, supaya ujian bahasa Inggeris anda datang pada waktu yang baik dan supaya anda mempunyai masa untuk mengambil semula ujian jika perlu. Kami tidak menerima sebab-sebab kesulitan atau kesusahan kewangan kerana tidak mengemukakan atau mengulangi ujian Bahasa Inggeris.

Pelajar antarabangsa

Bagi pelajar EU dan antarabangsa yang memerlukan visa, jika skor kemasukan tanpa syarat dicapai, kami menerima kelayakan dari beberapa negara, serta pelbagai kelayakan dan ujian antarabangsa.

Sekiranya visa kemasukan Tier 4 diperlukan maka SELT, seperti UKEL IELTS mungkin diperlukan. Atas sebab ini, kami mencadangkan semua pelajar visa Tahap 4 untuk memilih ujian Akademik IELTS UKVI sebagai ujian untuk resort pertama.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 133 lagi program yang ditawarkan oleh SOAS University of London »

Tarikh Akhir Kemaskini Oktober 1, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sepenuh masa
Price
9,685 GBP
Yuran sepenuh masa setiap tahun akademik: UK / EU £ 9,685; Luar Negeri £ 19,930.
Deadline
Permintaan Maklumat
Jun 30, 2020
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Sep 28, 2020
End Date
Jun 17, 2022
Tarikh tutup permohonan
Jun 30, 2020
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Sep 28, 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Jun 30, 2020
End Date
Jun 17, 2022