Ijazah Sarjana dalam PSIKOLOLOGI, NEUROSCIENCE DAN SAINS MANUSIA

Ijazah dalam Psikologi, Neurosains, dan Sains Manusia adalah kursus Master 2 tahun yang baru diselaraskan oleh Jabatan Brain dan Sains Kelakuan University of Pavia (DBBS), dan oleh Bidang Sains Kognitif, Sosial dan Tingkah Laku Universiti Sekolah Pengajian Lanjutan (IUSS). Ijazah ini mempunyai akarnya dalam rangkaian Jabatan Kecemerlangan Itali dan pada masa yang sama sebuah bahasa Laurea magistrale di Psicologia (LM-51) membolehkan semua pelajar menerima kelayakan untuk latihan pasca siswazah wajib yang membawa kepada Albo degli Psicologi ( Daftar bahasa Itali untuk profesional psikologi klinikal).

Ijazah Sarjana ini merupakan kursus kecemerlangan yang menyediakan latihan dan kursus peringkat tinggi, khusus memberi tumpuan kepada interaksi antara psikologi, neurosains dan banyak disiplin ilmu manusia dan sosial yang lebih dan lebih berkaitan dengan penyiasatan otak dan tingkah laku manusia.

Walaupun kursus psikologi piawai disediakan (termasuk, Psikologi Eksperimen, Klinikal Neuropsychologi, dan Kursus Pembangunan Kognitif), pelajar juga boleh memilih satu atau lebih kurikulum khusus termasuk kursus pengkhususan yang dipilih. Kurikulum ini termasuk:

  • Social and Forensic Neuroscience (diselaraskan oleh Gabriella Bottini dan Nicola Canessa), yang terdiri daripada peperiksaan seperti Forensic Neuroscience, Neuroeconomics, Kognisi Sosial atau Neuropsychology Klinikal.
  • Neurophilosophy (diselaraskan oleh Michele Di Francesco), yang terdiri daripada peperiksaan seperti Falsafah Minda, Logik atau Epistemologi
  • Neurolinguistics (diselaraskan oleh Stefano Cappa dan Andrea Moro), yang terdiri daripada peperiksaan seperti Neurolinguistics, Neuropragmatics, Pengambilalihan Bahasa dan Garis Darjah atau Psikologi Pembelajaran Kurang Upaya
  • Neurocomputation (diselaraskan oleh Egidio D'Angelo), yang terdiri daripada peperiksaan seperti Pemodelan dan Penghitungan Neural, Neurofisiologi atau Fizik MRI untuk Neurosains. Kurikulum ini dianjurkan dengan kerjasama Projek Otak Manusia rangkaian penyelidikan Eropah.
  • Psikologi Muzik (diselaraskan oleh Tomaso Vecchi), yang terdiri daripada peperiksaan seperti Psikologi Muzik, Neuroscience of Music atau Development of Musical Abilities. Kurikulum ini dianjurkan dengan kerjasama Rangkaian Neuromusic dan Fondazione Pierfranco dan Luisa Mariani

Kursus Praktikal, Makmal, dan Aktiviti Latihan Individu akan disediakan di dalam pengaturan universiti, atau bersekutu dengan Hospital-hospital yang berlainan di Daerah (Mondino Neurological Foundation, Yayasan Maugeri, Ca 'Granda Niguarda Hospital di Milan).

Maklumat mengenai pemilihan dan pendaftaran boleh didapati di laman web kami dan pelajar mungkin mendapat pengesahan pada bulan Mei 2019. Kursus akan bermula pada 1 Oktober 2019.

Tentang kita

Ijazah Sarjana dalam Psikologi, Neurosains, dan Sains Manusia diselaraskan oleh Jabatan Brain and Behavioral Sciences University of Pavia (DBBS), dan oleh Bidang Ilmu Kognitif, Sosial dan Tingkah Laku Ilmu Pengajian Tinggi Universiti (IUSS) .

DBBS mengintegrasikan semua kecekapan neurologi, neurologi, psikiatri dan psikologi yang terdapat di University of Pavia , yang sangat berkaitan dengan Institut Neurologi Nasional C. Mondino. Pusat penyelidikan bersepadu baru ini telah ditubuhkan pada tahun 2012 untuk mengembangkan dan menyokong aktiviti pengajaran dan penyelidikan dalam bidang psikologi dan neuroscientific. Sejak asasnya, DBBS sentiasa menerima penilaian tertinggi untuk kedua-dua sifat didaktik dan saintifik: secara konsisten di antara institusi psikologi teratas di Itali.

Kawasan Sains Kognitif, Sosial dan Tingkah Laku IUSS telah memulakan kegiatannya pada tahun 2010 dan mencapai tahap operasi sepenuhnya pada tahun 2014. Kegiatan asli dalam bidang linguistik dan neurolinguistik teori telah diintegrasikan dengan bidang penyelidikan tambahan dalam bidang neurosains, falsafah, epistemologi, ekonomi , dan sains sosial. Unsur yang menyatukan kawasan ini adalah konsep global sains manusia, yang, bermula dari dasar biologi, meluas ke proses psikologi, kepada refleksi filosofis formal dan kajian konteks sosial dan ekonomi. Pendekatan ini dijalankan melalui program penyelidikan interdisipliner dalam bidang istimewa seperti bahasa, membuat keputusan dan falsafah fikiran.

Kedua-dua DBBS dan IUSS pada tahun 2017 menerima status "Jabatan Kecemerlangan" oleh Sistem Kedudukan Negara Itali.

Latar belakang sejarah dan perspektif masa depan

University of Pavia dan Universiti Pengajian Lanjutan IUSS Pavia adalah langkah utama proses pengajian tinggi yang lebih tinggi yang bermula pada tahun 825 AC ketika Lotharius I, Kaisar Rom dan Raja Itali, menunjuk Pavia, ibu kota purba Lombard kingdom, sebagai tapak pendidikan tinggi. Proses ini melalui asas - pada tahun 1361 oleh Maharaja Suci Rom Charles IV - dari Studium Generale, kemudiannya, bernama " University of Pavia ", dan kemudian menjadi satu-satunya Universiti Duchy of Milan. Selepas dekaden semasa dominasi Sepanyol, prestij Universiti telah dipulihkan oleh Maria Theresa Sovereign Austria dan Empress Holy Roman.

Hanya untuk memberi tumpuan kepada sains, kita boleh menyebut beberapa profesor terkenal yang mengajar di University of Pavia : Girolamo Cardano (1501-1576), yang mencipta "kardanik bersama", alat mekanikal asas; Alessandro Volta (1745-1827), pencipta bateri; Antonio Scarpa (1752-1832), yang memberi namanya kepada banyak bahagian anatomi seperti "segitiga Scarpa", dan Nobel Laureate Camillo Golgi (1843-1926), yang mencipta "reaksi hitam" kali pertama, memperlihatkan struktur ramuan saraf ramuan, dan menemui banyak struktur mikro termasuk kompleks "Golgi" yang terkenal. Sistem Universiti Pavia menyediakan tawaran unik untuk lebih daripada 20,000 pelajar, termasuk pilihan kolej Universiti. Antaranya: "Almo Collegio Borromeo" dan "Collegio Ghislieri", ditubuhkan pada abad ke-16. Sekarang terdapat lima belas kolej, yang menganjurkan hampir 2,000 pelajar, dan mereka menawarkan peluang yang unik untuk pengajian dan pengayaan budaya dalam persekitaran multidisiplin dan multietika. Melalui berabad-abad University of Pavia menjadi salah satu institusi terkemuka di Eropah. Perlu dinyatakan bahawa pada permulaan penyiasatan sistem saraf manusia, pada awal abad ke-19, Pavia mungkin merupakan institusi terkemuka di dunia untuk neurosains. Golgi menerima hadiah Nobel untuk penemuan "Reaksi Hitam" tetapi banyak penyelidik lain menyumbang kepada sejumlah besar kajian kritikal saintifik, termasuk penemuan serotonin, oleh penyelidik seperti Vittorio Erspamer, Ottorino Rossi, Casimiro Mondino dan banyak lagi. Muzium Camillo Golgi Neuroscience masih ada dan dibuka kepada orang ramai di University of Pavia . Tradisi lama ini kini menjadi masa depan yang baru di bawah Projek Otak Manusia, sebuah projek dekadial Eropah utama di mana DBBS adalah salah satu pusat penyelarasan utama di Eropah.

Sejak 1997, IUSS memenuhi model pengajaran dan penyelidikan yang canggih yang dilaksanakan oleh dua institusi berprestij lain di Itali, Scuola Normale Superiore dan Scuola Sant'Anna di Pisa. Misi utama IUSS adalah menyumbang kepada pertumbuhan sejumlah kecil siswa, yang dipilih di antara lima universitas di University, dengan menawarkan mereka, di mana-mana langkah pendidikan tinggi mereka, program-program yang memenuhi syarat di peringkat antarabangsa meningkatkan kemampuan dan pengetahuan mereka dalam fesyen interdisipliner bergantung kepada pilihan, bidang khusus dan kelayakan cemerlang profesor yang membentuk Fakulti. IUSS juga komited untuk kemajuan saintifik dengan mempromosikan Ph.D. program dan membangunkan aktiviti penyelidikan di peringkat antarabangsa. Sambungan antara sistem kolej Pavia dan Ijazah Sarjana Muda Sains dan Sains Kemasyarakatan adalah sangat ketat dan beberapa jawatan akan diperuntukkan khusus kepada pelajar yang bermotivasi yang terdaftar dalam Ijazah Sarjana dalam Psikologi, Neurosains, dan Sains Manusia.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 11 lagi program yang ditawarkan oleh University of Pavia »

Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 14, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sepenuh masa
Price
3,500 EUR
Bagi yuran pelajar EU adalah berdasarkan pendapatan keluarga pelajar. Mereka terdiri daripada kira-kira 160 euro hingga 3500 euro setahun. Bagi pelajar bukan EU, kadar rata ditentukan mengikut Negara kewarganegaraan dan berkisar antara 400 euro hingga 350
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
End Date
Julai 1, 2021
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Julai 1, 2021