Ijazah Sarjana dalam Pengajian Politik dan Antarabangsa (EPI)

Umum

Penerangan Program

Pengajian Politik dan Antarabangsa (EPI) adalah Sarjana Ecole de Gouvernance ( EGE ) Mohammed VI Politeknik Universiti yang dibina melalui perkongsian akademik antarabangsa dengan Institut Pengajian Politik Aix-en-Provence (Sciences Po Aix ).

Ijazah Sarjana dua tahun ini menyediakan latihan untuk penganalisis dasar awam, menyebarkan dan menghasilkan pengetahuan intelektual dan penyelidikan mengenai isu-isu politik kontemporari, sains sosial dan hubungan antarabangsa dalam pelbagai cara. kerangka rujukan akademik antarabangsa.

Maghribi dan negara-negara Afrika Utara terlibat dalam proses kompleks pembaharuan negeri tahap pengambilan politik dan awam mereka dalam persekitaran antarabangsa yang berubah-ubah. Di samping itu, idea-idea baru muncul atau melengkapkan kaedah mengendalikan atau menggerakkan tindakan awam, dengan kaedah bersaing untuk melibatkan pelbagai pihak berkepentingan, masyarakat, sektor awam, sektor swasta dan badan perwakilan.

Kajian-kajian politik dan antarabangsa membolehkan untuk memperoleh kepakaran mengenai proses-proses ini, untuk menganalisisnya, untuk menerangkannya, untuk mensintesiskannya dan memperoleh keupayaan calon dengan menggerakkan beberapa disiplin, di persimpangan sains politik, sosiologi, antropologi, sejarah, undang-undang atau ekonomi politik. Kurikulum ini juga direka untuk melatih eksekutif profesional, yang sangat baik dalam keupayaan mereka untuk mensintesis, kaedah refleksi mereka, dan dapat memandang perspektif dan menyampaikan kesimpulan mereka dalam beberapa bahasa.

Latihan ini berlangsung di Rabat pada tahun pertama kemudian berlanjutan dengan kursus antarabangsa pada tahun kedua yang membolehkan anda memperoleh ijazah sarjana di Sciences Po Aix-en-Provence, pengkhususan dalam Hubungan Antarabangsa, Sosiologi Politik atau Tindakan Awam. Keterbukaan antarabangsa ini diperkuat dengan kerja tertentu dalam bahasa asing (bahasa Perancis, bahasa Inggeris) dan dalam bahasa Arab, oleh kumpulan peringkat dan dengan tujuan. Kedua-dua diploma, Maghribi dan Perancis, membuka peluang pengambilan diri dalam pelbagai profesi pengurusan kanan dalam sektor politik, awam dan paroki, sektor swasta, termasuk sektor perundingan dan penilaian dasar. perkhidmatan awam (lihat aset Profesional).

Pengambilan untuk ijazah sarjana terbuka kepada graduan dengan ijazah atau setaraf dalam pelbagai kepakaran sains sosial dan kemanusiaan yang terpilih atas kualiti fail mereka kemudian melalui temu bual.

Kriteria kemasukan

Master EPI terbuka kepada semua pelajar yang memegang ijazah atau setaraf dalam pelbagai kepakaran sains sosial dan kemanusiaan (180 kredit ECTS). Pemohon untuk program ini akan mengemukakan permohonan kepada Mohammed VI Politeknik Universiti dan akan diwawancara oleh panel profesor universiti. Pada akhir wawancara, juri akan membuat keputusan mengenai permohonan berdasarkan grid kriteria yang telah ditetapkan untuk tujuan ini.

Kemahiran yang disasarkan

 • Kepakaran dalam bidang sektor awam
 • Pengetahuan tentang isu dasar awam di dunia Arab
 • Analisis dinamik politik dan kandungan dasar awam antarabangsa
 • Penilaian dasar awam

Peluang

Sektor aktiviti:

Organisasi awam (komuniti, pentadbiran), swasta (agensi, syarikat), parastatals (agensi, bilik konsular) dan sektor ketiga (persatuan, NGO)

 • pendidikan tinggi dan penyelidikan
 • kepakaran sektor awam (Kementerian Hal Ehwal Luar dan Eropah, Kementerian Pertahanan, pihak berkuasa tempatan ...)
 • kepakaran sektor swasta (bank, institusi kredit, pusat analisis risiko ...)
 • kepakaran sektor ketiga (persatuan, NGO ...)
 • Pembantu Parlimen
 • Pejabat Menteri

Perniagaan:

Profesional perundingan dan kepakaran dalam bidang pengambilan keputusan dan hal ehwal awam (perunding, pengurus penyelidikan, pengeditan dan pengalihan fail) Kedudukan dalam:

 • syarikat tempatan dan asing,
 • bank dan institusi kewangan lain,
 • syarikat insurans,
 • firma perundingan antarabangsa,
 • firma audit,
 • firma audit pengurusan dan penilaian,
 • pertubuhan bukan kerajaan (NGO),
 • Institut Penyelidikan Pembangunan (IRD),
 • perkhidmatan antarabangsa pihak berkuasa tempatan,
 • Kementerian Luar Negeri,
 • Suruhanjaya Eropah,
 • Pertubuhan-pertubuhan antarabangsa seperti Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO), Bank Dunia, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Pertubuhan Pembangunan Perindustrian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNIDO) (UNDP), Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) ...

Bahasa

Salah satu matlamat para sarjana Universiti Politeknik Mohammed ialah untuk melatih para pelajar yang dapat menyatakan diri mereka dengan sempurna dalam bahasa yang berbeza di Universiti: Bahasa Perancis, Bahasa Inggeris, Bahasa Arab.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Since 2014, the School of Governance and Economics Rabat (EGE) has become the political science school at the University Mohammed VI Polytechnic. The EMA was established in 2008 by a non-profit founda ... Baca lebih lanjut

Since 2014, the School of Governance and Economics Rabat (EGE) has become the political science school at the University Mohammed VI Polytechnic. The EMA was established in 2008 by a non-profit foundation, the Foundation for Teaching Economics, Political and Social (FESEPS) with the aim of reintroducing a high-level training in political science and economics in the Moroccan university environment. Baca Ringkas