Ijazah Sarjana dalam Biologi Selular dan Molekul

Umum

Penerangan Program

Program Ijazah Sarjana dalam Biologi Selular dan Molekul bertujuan untuk menyelesaikan pengetahuan asas yang diperoleh melalui Ijazah Sarjana Muda dalam Biologi. CLM dalam Biologi Selular dan Molekul, mengikut prinsip keharmonian Eropah, mematuhi inisiatif penyesuaian nasionalisasi kursus pengajian dalam Biologi kepunyaan Kolej Biologi Universiti-Universiti Itali (CBUI). Khususnya, CLM dalam Biologi Selular dan Molekul bertujuan untuk melatih graduan yang dapat menjalankan aktiviti profesional mereka dalam bidang penyelidikan saintifik asas dan diterapkan pada fenomena biologi di peringkat selular, subselular dan molekul, dengan kesedaran tentang peranan dan keupayaan mentafsirkan dan menggalakkan pembangunan sains dan teknologi dalam sektor ini. Graduan boleh mendaftar, selepas lulus Peperiksaan Negeri, dalam Daftar Ahli Biologi Kebangsaan, bahagian A.

Ujian akhir

Kelayakan diberikan semasa lulus peperiksaan akhir, yang dipanggil Peperiksaan Ijazah Sarjana, yang merangkumi pembentangan dan perbincangan tesis eksperimen (laporan bertulis yang disebut disertasi akhir), dalam bahasa Itali atau dalam bahasa Inggeris, yang menggambarkan keputusan penyelidikan yang dijalankan oleh pelajar mengenai topik kepentingan biologi. Objektif peperiksaan akhir adalah mengesahkan keupayaan siswazah untuk bekerja secara autonomi dan untuk berkomunikasi dan membincangkan dengan jelas dan menguasai hasil projek asal, dari segi eksperimen, pada topik biologi khusus.

Aktiviti yang berkaitan dengan penyediaan ujian akhir untuk pencapaian LM akan dijalankan oleh pelajar yang diselia tutor juga semasa tempoh latihan di makmal penyelidikan universiti atau badan yang berkelayakan dalam bidang biomolekuler yang mempunyai perjanjian dengan Universiti. .

Peperiksaan akhir, yang melibatkan pengambilalihan 13 CFU, terdiri daripada perbincangan, dalam sesi umum, tesis percubaan eksklusif dan yang membuat sumbangan asal, diuraikan di bawah bimbingan seorang profesor Kursus LM dengan peranan pembicara. Disertasi boleh ditulis dalam Bahasa Itali atau Bahasa Inggeris dan mesti mempunyai bentuk tipikal karya ilmiah lengkap dari segi organisasi umum (Abstrak, Pengenalan, Bahan dan Kaedah, Keputusan, Perbincangan, Bibliografi, Jadual dan Angka). Penghakiman Suruhanjaya Pengijazahan akan dirumuskan mengikut kaedah yang ditetapkan dalam Peraturan Pengajaran Program Ijazah.

Status profesional yang diberikan oleh tajuk

Ijazah Sarjana menyediakan persediaan yang membolehkan aktiviti penyelidikan dalam struktur awam dan swasta, termasuk Universiti dan institusi penyelidikan lain.

Graduan boleh mendapatkan pekerjaan dalam:

  • industri farmaseutikal dan bioteknologi;
  • makmal analisis (analisis biologi dan mikrobiologi, diagnostik molekul, kawalan produk asal dan kualiti biologi molekul).

Ia juga akan dapat mencari peluang pekerjaan dalam pentadbiran awam atau menjalankan aktiviti kaunseling atau mengajar di sekolah.

Pengetahuan diperlukan untuk akses

Pelajar yang ingin mendaftarkan diri untuk Ijazah Sarjana dalam Biologi Selular dan Molekul mesti memegang ijazah atau ijazah lain yang diperoleh di luar negeri, diiktiraf sesuai sesuai dengan undang-undang semasa.

Bagi akses kepada Program Ijazah Sarjana, ia juga perlu menunjukkan kepemilikan keperluan kurikulum yang bersesuaian dengan nombor CFU yang sesuai dalam kumpulan-kumpulan sektor-bidang saintifik yang akan ditakrifkan dalam peraturan pengajaran dan penyediaan yang memadai dalam mata pelajaran asas ahli biologi, seperti matematik, fizik, kimia dan sains komputer, yang dalam bidang asas biologi yang menyediakan pengetahuan penting mengenai organisasi makhluk hidup pada tahap morfologi, fungsian dan struktur. Mereka juga akan mempunyai pengetahuan tentang mekanisme biokimia, selular dan molekul yang mengawal selia warisan, penghasilan semula dan pembangunan. Khususnya, mereka perlu mendokumenkan pengambilalihan sebelumnya pengetahuan yang mencukupi dalam mata pelajaran berikut yang mencirikan Kursus Ijazah Sarjana: Biokimia, Biologi Molekul, Cytologi dan Histologi, Mikrobiologi Am, Fisiologi Am, Genetik. Pengesahan pemilikan pengetahuan ini akan dijalankan mengikut kaedah yang ditetapkan dalam Peraturan Pengajaran Program Pengajian.

Keperluan akses

sekuriti

Satu pilihan untuk memilih daripada yang berikut

  1. Ijazah Peringkat Pertama (triennial) - dalam hipotesis
  2. Ijazah selepas pembaharuan (sistem lama)
  3. Ijazah Khusus
  4. Ijazah Sarjana
  5. Tajuk asing
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Established in 1606, the University of Cagliari is a public university dedicated to offering comprehensive and unique public education, cutting edge research and multi-discipline education programmes ... Baca lebih lanjut

Established in 1606, the University of Cagliari is a public university dedicated to offering comprehensive and unique public education, cutting edge research and multi-discipline education programmes for the student community. Baca Ringkas