Ijazah Sarjana dalam Biologi Marin: Kepelbagaian Biologi dan Pemuliharaan

Umum

Penerangan Program

Ijazah Sarjana dalam Biologi Marin: Keanekaragaman Biodiversiti dan Pemuliharaan oleh Universidad de La Laguna membawa bersama dalam pendekatannya pengalaman hebat lebih daripada empat puluh tahun pengajaran dan penyelidikan dalam bidang ini yang dibangunkan di ULL. Ia akan mempunyai watak yang ketara latihan praktikal dan diterapkan. Pelajar akan memperoleh penyediaan pepejal dalam pengetahuan tentang keanekaragaman hayati laut, khususnya persekitaran atlanto-mediterranean, dan juga akan menguasai alat-alat pengetahuan dalam bidang pengurusan, pengurusan dan pemuliharaan, penyelidikan dan pengajaran yang berkaitan dengan alam sekitar , biodiversiti dan sumber laut.

tajuk justifikasi

Istilah "Keanekaragaman Hayati" agak baru-baru ini dan walaupun ia telah menjadi bergaya, ia tidak lain hanyalah penguncupan "Kepelbagaian Biologi", memahami ini sebagai pelbagai struktur dan fungsi semua bentuk kehidupan, baik pada peringkat genetik dan spesifik. daripada ekosistem.

Dari sudut pandang biologi, pemuliharaan Biodiversiti Marin tidak dapat dipertanyakan, terutama di wilayah yang patah dan heterogen seperti Kepulauan Canary, dengan ketumpatan penduduk yang tinggi dan peningkatan besar dalam kesan sekunder kesesakan, jauh lebih ketara daripada di benua lain yang lebih luas dan dengan kepadatan populasi yang lebih rendah.

Persekitaran pulau, dan khususnya pulau-pulau lautan, keistimewaan sekarang (pengasingan, komuniti ekologi mudah, jumlah endemisme yang tinggi, dan lain-lain) yang menjadikan mereka lebih mudah terdedah kepada pelbagai faktor ancaman. Mereka merupakan makmal eksperimen yang benar yang memudahkan pemahaman dan penghantaran pengetahuan tentang proses ekologi dan evolusi yang kompleks.

Wilayah Canarian, difahami secara meluas, mempunyai keanekaragaman biodiversiti laut yang kaya dan khusus berhubung dengan keadaan geografi subtropika dan kepelbagaian alam sekitar yang tinggi, kerana ia mempunyai sektor Sahara benua dan satu lagi yang lain, iaitu dari Macaronesia pusat. Pulau-pulau itu, seolah-olah memiliki kepelbagaian biologi laut yang luar biasa, dengan variasi ketara di antara pulau-pulau bergantung pada kecerunan parameter oseanografi dan geomorfologi pantai dan dasar.

Biota pulau ini dicirikan oleh kehadiran endemisme makaroni dan campuran dominan spesies subtropika dan tropika yang komposisinya berbeza dengan kecerunan abiotik yang disebutkan di atas. Biota benua didominasi oleh campuran spesies subtropika dan sederhana, fenomena yang dikaitkan dengan keluaran Saharan dan produktiviti yang tinggi.

Ia adalah kawasan yang besar dan sangat kompleks dari sudut pandangan ombak ombak, dengan rekod tinggi spesies alga, invertebrata, ikan, burung, kura-kura dan cetacea, termasuk penduduk penduduk yang banyak, yang kebanyakannya merupakan sumber yang sangat penting . Semua keanehan ini bermaksud bahawa Kepulauan Canary dan persekitarannya mempunyai minat yang besar di seluruh dunia untuk kajian Biodiversiti marin dan proses biologi dan produktif yang berkaitan.

kemasukan profil dan keluar

Profil kemasukan

Master ini bertujuan untuk pelajar yang berminat dalam bidang Biologi Marin dan pemuliharaan biodiversiti dengan tujuan untuk memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang juga membolehkan mereka memasuki dunia kerja dan juga memberi mereka kuasa untuk memperdalam teknik asas penyelidikan, pembangunan dan inovasi dalam Kepelbagaian Biologi.

Master adalah sebaik-baiknya bertujuan untuk Graduan atau Graduan dalam Biologi, tetapi boleh diakses oleh graduan lain (RD 1393/2007, Art 16), lebih disukai yang meliputi aspek yang berkaitan dengan subjek biologi, seperti Graduan atau Graduan dalam Ilmu Kelautan dan dalam Sains Alam Sekitar. Prasyarat yang diperlukan atau disyorkan bagi mata pelajaran yang berbeza dari Guru, yang terkandung dalam panduan mengajar mereka, menunjukkan pengetahuan yang diperlukan sebelum ini dan menjadi rujukan bagi pelajar.

profil Siswazah

Pakar pengetahuan mengenai kepelbagaian biologi marin, penggunaannya, pengurusan, pengurusan dan pemuliharaan.

objektif

 • Ketahui secara saintifik struktur dan fungsi ekosistem laut, faktor-faktor yang berpotensi mempengaruhi mereka dan teknik-teknik pengesanan, penilaian, pencegahan dan pembetulan kesan-kesan yang dihasilkan di alam sekitar.
 • Memperoleh kemahiran untuk memohon dan mengintegrasikan pengetahuan saintifik yang luas dan pelbagai disiplin mengenai kepelbagaian biologi, pemuliharaan dan pengurusan persekitaran laut.
 • Memperolehi kapasiti praktikal khusus dalam bidang biodiversiti dan pemuliharaan marin (contohnya, merancang pelan persampelan atau menilai impak alam sekitar), yang membolehkan penyelesaian masalah dalam persekitaran yang baru dan diketahui, menghadapi kerumitan masalah pelbagai disiplin dan membuat pertimbangan berdasarkan maklumat berpecah, tidak lengkap atau terhad.
 • Memperoleh pengetahuan mengenai pelbagai aktiviti dan kesannya berkaitan dengan pembangunan lestari persekitaran marin, yang akan membolehkan pembangunan keupayaan untuk merefleksikan implikasi sosial atau etika yang berkaitan dengan keputusan yang perlu diambil untuk menilai kesan aktiviti manusia pada ekosistem pesisir.
 • Memperoleh keupayaan untuk mengakses karya sains secara saintifik dan pangkalan data sedia ada. Keupayaan ini berkait rapat dengan pemerolehan kemahiran untuk memproses maklumat dan menghasilkan maklumat berkualiti baru dan menjadikannya dapat diakses oleh seluruh komuniti saintifik dan mereka yang bertanggungjawab membuat keputusan.
 • Memperoleh kemahiran untuk mengambil pekerjaan sebagai saintis laut.
 • Memperoleh kemahiran untuk menyampaikan pengetahuan dan hasil penyelidikannya kepada pakar dan bukan pakar.
 • Memperoleh pengetahuan baru pada masa akan datang dan mempelajari teknik baru secara autonomi.
 • Memperoleh kemahiran untuk bekerja sebagai satu pasukan.

kecekapan

 • Keupayaan untuk mengenal pasti, mengkategorikan dan mengklasifikasikan organisma laut yang hidup dan populasi dan masyarakat yang membentuknya.
 • Keupayaan untuk menjalankan persampelan, inventori dan menganalisis populasi dan komuniti, dan reka bentuk eksperimen yang berkaitan dengan kepelbagaian biologi dan pemuliharaannya.
 • Keupayaan untuk memilih dan menggunakan teknik instrumental dan analisis yang paling sesuai untuk menangani kajian persekitaran marin, kepelbagaian biologi dan pemuliharaannya.
 • Keupayaan untuk membangunkan dan menasihatkan untuk merealisasikan kajian dan kerja praktikal mengenai biodiversiti marin dan pemuliharaannya.
 • Keupayaan untuk menganggarkan dan mengukur populasi dan kepelbagaian interspesifik.
 • Kapasiti untuk menjalankan kajian kesan alam sekitar terhadap kepelbagaian biologi marin.
 • Keupayaan untuk menganalisis proses geologi, fizikal dan kimia persekitaran marin untuk tujuan memelihara kepelbagaian biologi.
 • Keupayaan untuk menilai status pemuliharaan biota marin, dan mengenal pasti dan memantau sebab-sebab yang mempengaruhi pemuliharaannya.
 • Keupayaan untuk menilai kelemahan biota marin.
 • Kapasiti untuk mengkategorikan, memantau spesies marin yang mengancam dan menilai populasi mereka.
 • Keupayaan untuk mengiktiraf spesies marin yang menyerang, tahu bagaimana untuk mempromosikan strategi kawalan dan pembasmian, dan mencadangkan penyelesaian kepada masalah alam sekitar yang mereka hasilkan.
 • Keupayaan untuk mencadangkan tindakan dalam menghadapi masalah pemuliharaan.
 • Keupayaan untuk membangun dan membangunkan projek-projek penyelidikan dalam bidang biodiversiti marin dan pemuliharaannya, termasuk projek pemulihan ekologi dan pelan pemulihan spesies marin.
 • Keupayaan untuk menilai dan menguruskan kawasan marin semulajadi, dan reka bentuk rizab marin, dengan mengambil kira prinsip-prinsip biogeografi pulau.
 • Keupayaan untuk menggabungkan peta tematik dan menghasilkan maklumat baru mengenai pengurusan, pemuliharaan dan pengurusan spesies marin, masyarakat dan ekosistem.
 • Kapasiti untuk memohon aspek perundangan yang menjejaskan biota marin dan pemuliharaan mereka.
 • Keupayaan untuk menilai dan mempromosikan penggunaan lestari ekosistem marin dan eksploitasi rasional sumber semula jadi yang boleh diperbaharui.
 • Keupayaan untuk mengatur dan menguruskan taman dan muzium yang berkaitan dengan biodiversiti marin dan pemuliharaannya.
 • Keupayaan untuk mempromosikan inovasi dalam bidang pendidikan alam sekitar yang berkaitan dengan biodiversiti marin dan pemuliharaannya.
 • Keupayaan untuk mentafsirkan proses fisiologi organisma marin dan membangunkan inovasi dalam bidang akuakultur yang mampan.

Bimbingan dan tunjuk ajar

Pelajar yang mendaftar di induk akan mengadakan temu bual dengan tutor mereka, dalam Tutorial Pelan Tindakan Guru. Di samping itu, akan terdapat satu pembentangan untuk membimbing pelajar dalam segala hal yang berkaitan dengan program latihan dan Pelan Tindakan Tutorial. Ia juga akan memaklumkan mengenai operasi Fakulti, Universiti, perkhidmatan umum dan sendiri Jabatan yang terlibat, terutamanya kepada pelajar yang datang dari pusat-pusat lain atau dari luar negara. Semua tindakan ini dibangunkan dalam rangka PR-10 "Orientasi Pelajar" yang termasuk dalam manual kualiti Fakulti Biologi. Prosedur ini merenungkan pembangunan pelan orientasi pelajar tahunan yang merangkumi tindakan tuan rumah, pelan tutorial, panduan akademik ijazah dan sokongan untuk latihan.

amalan luaran

Terdapat atau ada perjanjian yang dibangunkan dengan tiga puluh organisasi atau pusat dan syarikat rasmi. Anda boleh merujuk senarai syarikat dan pusat dengan perjanjian untuk latihan luar dalam pautan berikut.

Terdapat juga kemungkinan program latihan khas untuk dibangunkan selama sepuluh hari kerja lapangan dan kabinet di salah satu rizab laut Canarian.

Tesis Sarjana

Laporkan atau belajar di mana pelajar itu memohon dan membangunkan pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi dalam Sarjana dalam satu subjek atau garis penyelidikan yang mempunyai kepentingan tertentu. Ia akan dilakukan di bawah pengawasan tutor yang diberikan oleh Jawatankuasa Akademik Sarjana.

Pengkelasan karya tuan akhir akan turut menyumbang kepada pelajar yang menyelesaikan pemerolehan kecekapan transversal yang berkaitan dengan keupayaan untuk mengetahui bagaimana untuk menyampaikan kesimpulan mereka, pengetahuan dan sebab-sebab yang menopang mereka kepada penonton khusus dan bukan khusus dengan cara yang jelas dan tidak jelas , serta melengkapkan kecekapan khusus yang berkaitan dengan garis penyelidikan kerja mereka.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

La Universidad de La Laguna ha ejercido una importante función de liderazgo educativo, científico y cultural en Canarias durante sus dos siglos de historia, impulsando el progreso de nuestra comunidad ... Baca lebih lanjut

La Universidad de La Laguna ha ejercido una importante función de liderazgo educativo, científico y cultural en Canarias durante sus dos siglos de historia, impulsando el progreso de nuestra comunidad y contribuyendo decisivamente a su modernización. Baca Ringkas
Santa Cruz de Tenerife