Ijazah Sarjana Sains dan Teknologi Geologi

Umum

Penerangan Program

Program Ijazah Sarjana dalam Sains Geologi dan Teknologi mempunyai tempoh dua tahun dan memberikan kelayakan akademik gelar sarjana. Untuk mendapatkan gelaran, pelajar mesti memperoleh 120 kredit.

Tempoh biasa untuk aktiviti pengajaran ditubuhkan untuk setiap AA antara 1 Oktober dan 30 Jun selepas itu. Aktiviti pengajaran setiap tahun dibahagikan kepada dua semester: biasanya yang pertama bermula minggu pertama bulan Oktober, yang kedua pada minggu pertama bulan Mac.

Kehadiran diperlukan untuk setiap pengajaran individu sekurang-kurangnya 60% masa pengajaran hadapan dan 80% daripada jam yang diramalkan untuk aktiviti makmal dan / atau bidang. Bagi pelajar yang bekerja sambilan, kehadiran sekurang-kurangnya untuk aktiviti praktikal-aplikatif diperlukan. Tandatangan kekerapan diperiksa oleh guru tunggal.

Kursus Ijazah ini berstruktur dengan tahun pertama di mana topik utama sektor-sektor saintifik (SSD) Geologi ditangani, dari GEO / 01 hingga GEO / 08. Kursus tahun kedua menyelesaikan bidang Sains Bumi dengan ajaran disiplin integratif yang membolehkan pelajar memberikan wawasan yang lebih luas mengenai bidang aplikasi Sains Bumi.

Terdapat 12 aktiviti latihan CFU yang dipilih oleh pelajar. Di samping itu, 6 CFU didedikasikan untuk aktiviti latihan yang akan dijalankan di institusi awam dan / atau swasta untuk memperoleh dan / atau meningkatkan pengetahuan yang berkaitan dengan objektif pendidikan Kursus Ijazah. Peperiksaan akhir adalah dalam persembahan, dalam sesi awam sebelum Suruhanjaya, kertas yang disediakan oleh pelajar.

Program sarjana ini mempunyai objektif latihan khusus untuk memperoleh pengetahuan teoritis dan praktikal yang maju dalam bidang Sains Bumi yang membolehkan pelajar siswazah mengakses langsung ke dunia kerja. Di samping menjalankan profesion ahli geologi, selepas lulus peperiksaan negeri, graduan dapat mencari pekerjaan pegawai negeri, makmal dan pusat penyelidikan, syarikat dan pengajian profesional di berbagai bidang Ilmu Bumi.

Mengikut klasifikasi ISTAT, Kursus Ijazah menyedia kerjaya:

 • ahli geologi
 • paleontologists
 • geofizik
 • hidrologi

Pengetahuan diperlukan untuk akses

Menurut peraturan yang berkuatkuasa untuk kemasukan ke kursus ijazah sarjana, pelajar mesti mempunyai ijazah atau kelayakan yang sesuai yang diperoleh di luar negara.

Untuk berjaya menghadiri Ijazah Sarjana Sains dan Teknologi Geologi, perlu memperoleh peruntukan objektif latihan yang layak dalam kelas L-34, iaitu:

 • pengetahuan asas dalam bidang kimia, fizikal, matematik dan komputer untuk menggambarkan dan mentafsirkan proses geologi eksogen dan endogen;
 • pengetahuan asas dalam pelbagai sektor Sains Bumi untuk memahami aspek teoretikal, eksperimen dan aplikasinya dalam proses evolusi Planet;
 • keupayaan yang mencukupi untuk menggunakan kaedah disiplin khusus untuk menjalankan makmal geologi dan tinjauan tanah;
 • keupayaan untuk menggunakan secara berkesan, dalam bentuk bertulis dan lisan, sekurang-kurangnya satu bahasa Kesatuan Eropah, selain bahasa Itali, dan mempunyai kemahiran dan alat yang mencukupi untuk komunikasi dan pengurusan maklumat;
 • keupayaan untuk bekerja dengan darjah autonomi yang ditetapkan, walaupun bersama dengan profesional lain dan untuk memasukkan segera di tempat kerja.

Kemasukan kepada program Laurea Magistrale tertakluk kepada penilaian awal oleh Suruhanjaya yang mengesahkan pemilikan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan, seperti yang dinyatakan dalam peraturan pendidikan CdS, menurut prosedur yang ditetapkan setiap tahun dalam Manifesto Pengajian Fakulti.

Keperluan akses

sekuriti

Satu pilihan untuk memilih daripada yang berikut

 1. Ijazah Peringkat Pertama (triennial) - dalam hipotesis
 2. Ijazah selepas pembaharuan (sistem lama)
 3. Ijazah Khusus
 4. Ijazah Sarjana
 5. Tajuk asing
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Established in 1606, the University of Cagliari is a public university dedicated to offering comprehensive and unique public education, cutting edge research and multi-discipline education programmes ... Baca lebih lanjut

Established in 1606, the University of Cagliari is a public university dedicated to offering comprehensive and unique public education, cutting edge research and multi-discipline education programmes for the student community. Baca Ringkas