Ijazah Sarjana Kejuruteraan untuk Alam Sekitar dan Wilayah

Umum

Penerangan Program

Ijazah Sarjana dalam Kejuruteraan untuk Alam Sekitar dan Wilayah membolehkan untuk mencapai latihan saintifik dan profesional yang maju dengan kemahiran kejuruteraan tertentu di kawasan interdisiplinnya sendiri, melalui jalan umum yang luas di mana pengetahuan dianggap paling penting untuk angka profesional yang anda mahu berlatih. Khususnya, selepas memperdalam aspek pemodelan matematik, aktiviti latihan yang dirancang bertujuan untuk memberikan pengetahuan mendalam mengenai kaedah tinjauan tanah dan pemantauan persekitaran yang berisiko mencemari atau tercemar, teknologi intervensi yang bertujuan untuk pemulihan tapak tercemar. , serta aspek pemodelan yang berkaitan dengan proses dan fenomena alam sekitar yang dirujuk khususnya untuk permukaan air dan bawah tanah. Ia juga menawarkan penyediaan mengenai teknologi sistem maklumat geografi, instrumen yang kini penting bagi jurutera yang menjaga alam sekitar dan wilayah. Pelajar kemudiannya akan dapat mendalami bidang subjek tertentu dengan memilih salah satu daripada tiga kurikulum yang dijangkakan: Teknik Pemulihan Alam Sekitar dan Teknologi, Geoengineering dan Pertahanan Tanah, Perancangan Wilayah dan Alam Sekitar.

Kurikulum Teknik dan Teknologi Pemulihan Alam Sekitar bertujuan untuk reka bentuk maju, pembinaan / pembinaan dan pengurusan bekalan air, air kumbahan, loji rawatan air kumbahan sivil dan perindustrian, sisa pepejal.

Kurikulum Geoengineering dan Pertahanan Tanah bertujuan untuk pengenalan, pencegahan dan pemulihan fenomena ketidakstabilan hidrogeologi, ketidakstabilan cerun, penyelesaian dan pengurusan lembangan sungai, garis pantai, analisis unsur-unsur utama dan masalah pelaksanaan dan prinsip-prinsip fizikal di pantai, reka bentuk dan pengesahan kerja-kerja pertahanan, kajian dan pencirian geologi-teknikal tanah mengikut kerja-kerja yang mesti menegaskan dan menganalisis interaksi yang berkaitan, kaedah penanaman dan penggalian, pertambangan dan limbah sisa mineral, penilaian akibat campur tangan kejuruteraan dan ukuran mereka yang betul.

Kurikulum Perancangan Wilayah dan Alam Sekitar bertujuan untuk mengkaji aspek-aspek berikut: merancang dari skala makro ke skala mikro, analisis pelan am, pelaksanaan dan sektor (pelan bandar perbandaran, pelan terperinci, pelan pengurusan sisa, dan lain-lain). ), yang merupakan program kompleks dengan perhatian khusus kepada aspek pengurusan; perancangan ekonomi, pengurusan lestari, pencegahan dan penahanan impak alam sekitar dan sosial serta risiko industri ekstraktif.

Objektif latihan khusus dalam program pengajian

Bidang profesional Ijazah Sarjana dalam Kejuruteraan Alam Sekitar dan Wilayah dikaitkan dengan SSD, yang berkaitan dengan aktiviti latihan dan ciri yang serupa yang diramalkan dalam kurikulum jalan latihan, seperti yang dicontohkan dalam senarai berikut:

 • Pertahanan tanah (GEO / 05, GEO / 11, ICAR / 01, ICAR / 02, ICAR / 07, ING-IND / 28);
 • Pengurusan sisa (ICAR / 02, ICAR / 03, ING-IND / 25, ING-IND / 28, ING-IND / 29);
 • Pengurusan bahan mentah dan sumber alam sekitar (ING-IND / 29);
 • Keselamatan kerja dan perlindungan alam sekitar (ING-IND / 28);
 • Perancangan wilayah (GEO / 09, ICAR / 06, ICAR / 20).

Program Ijazah Sarjana dalam Kejuruteraan untuk Alam Sekitar dan Wilayah bertujuan untuk menyediakan pelajar dengan latihan saintifik dan profesional yang maju dengan kemahiran kejuruteraan tertentu dalam bidang interdisiplin mereka sendiri, melalui jalan umum yang luas di mana mereka akan menggabungkan pengetahuan mereka dianggap lebih penting untuk tokoh profesional yang ingin dilatih, baik melalui ciri-ciri formatif dan dengan kegiatan dan makmal yang sama dan integratif.

Objektif pendidikan kursus ijazah dalam Kejuruteraan untuk Alam Sekitar dan Wilayah, difahami sebagai peranan untuk menyediakan pelajar, terdiri daripada pembentukan seorang tokoh profesional yang dapat mengenali, merumuskan dan menyelesaikan, juga untuk sarana teknik, prosedur dan alat inovatif, pelbagai masalah yang dicirikan oleh tahap kerumitan yang tinggi, yang berkaitan dengan alam sekitar dan wilayah.

Khususnya, selepas memperdalam aspek pemodelan matematik dengan penyisipan, antara disiplin berkaitan dan integratif, sektor saintifik disiplin Analisis Berangka (MAT / 08) dan dengan penyediaan makmal wajib sains komputer (ING-INF / 05) di antara aktiviti latihan yang disebut dalam Keputusan Menteri 270/2004, seni. 10 co. 5 lett. d), aktiviti latihan yang dirancang bertujuan untuk memberikan ijazah induk dalam Kejuruteraan Alam Sekitar dan Tanah dengan pengetahuan mendalam tentang kaedah tinjauan tanah dan pemantauan persekitaran yang berisiko pencemaran atau pencemaran (GEO / 05, GEO / 11 dan ING-IND / 28), teknologi intervensi yang bertujuan untuk pemulihan tapak tercemar (ICAR / 03, ING-IND / 29 dan ING-IND / 28), serta aspek pemodelan yang berkaitan dengan proses dan fenomena alam sekitar yang berkaitan dengan kedua-dua permukaan dan air bawah tanah (ICAR / 01 dan GEO / 05). Di samping itu, pelajar dapat menyelesaikan persiapan ini dengan memilih kursus pilihan dalam senarai kursus yang dianggap paling sesuai untuk tujuan ini. Satu lagi makmal wajib akan membolehkan pelajar siswazah dalam IAT mencapai persiapan profesional mengenai teknologi sistem maklumat geografi, alat yang kini penting bagi seorang jurutera yang menjaga alam sekitar dan wilayah.

Objektif khusus lain harus diiktiraf dalam perkara berikut:

 • perhatian dan kepekaan terhadap isu-isu alam sekitar dan risiko teknologi, yang juga menjadi objek aktiviti jurutera untuk alam sekitar dan wilayah (ICAR / 01, ICAR / 03, GEO / 05, GEO / 11, ING -IND / 28, ING-IND / 29);
 • kepekaan terhadap isu-isu yang berkaitan dengan keselamatan di tempat kerja (ING-IND / 28);
 • pengetahuan mendalam tentang standard dan undang-undang teknikal mengenai keselamatan, alam sekitar dan wilayah, bersama-sama dengan keupayaan untuk sentiasa memantau evolusi mereka (ING-IND / 28, ICAR / 03, ICAR / 20, GEO / 11).

Dengan menyiapkan aktiviti latihan yang dijangkakan dalam kurikulum, ijazah induk dalam IAT akan memperoleh keupayaan untuk membayangkan, merancang, merekabentuk dan mengurus sistem, proses dan perkhidmatan yang rumit dan / atau inovatif, dan eksperimen yang sangat rumit, khususnya dalam bidang profesional yang berkaitan dengan kurikulum yang dipilih.

Juga berdasarkan keperluan yang dinyatakan oleh pelajar-pelajar Ijazah Sarjana semasa dan dunia kerja, yang dikumpulkan melalui kaji selidik khusus yang dijalankan oleh Program Pengajian, dianggap sebagai, secara langsung, orientasi yang ditawarkan oleh Ijazah Sarjana Kejuruteraan untuk Alam Sekitar dan

Wilayah boleh membenarkan pelajar mendalami bidang subjek berikut:

 • Reka bentuk canggih, pembinaan / pembinaan dan pengurusan kerja-kerja rawatan air, air kumbahan sivil dan industri, kumbahan gas, sisa pepejal (ICAR / 03, ING-IND / 25, ING-IND / 29);
 • pengiktirafan, pencegahan dan pemulihan fenomena ketidakstabilan hidrogeologi, ketidakstabilan cerun, penyelesaian dan pengurusan lembangan sungai, garis pantai dan perancangan dan pengesahan kerja-kerja pertahanan, kajian dan pencirian geologi-teknikal tanah mengikut kerja-kerja yang mesti menuntut dan analisis interaksi relatif, penilaian akibat daripada campur tangan kejuruteraan dan ukuran yang betul (ICAR / 01, ICAR / 02, GEO / 05, ICAR / 07, INGIND / 28);
 • perancangan dari skala makro ke skala mikro, analisis pelan umum, pelaksanaan dan sektor (pelan bandar perbandaran, pelan terperinci, pelan pengurusan sisa, dan sebagainya), dan program yang kompleks (alat merujuk kepada perancangan, projek yang dirundingkan bersepadu wilayah, rancangan strategik) dengan perhatian khusus kepada aspek pengurusan; kajian, penilaian, peningkatan dan pengurusan sumber-sumber geo yang mapan, pencegahan dan penangguhan kesan dan risiko alam sekitar dan sosial industri ekstraktif (ICAR / 20, GEO / 09, ICAR / 06).

Terdapat juga aktiviti pendidikan yang dijadualkan yang dipilih oleh pelajar

peluang kerjaya

Peluang pekerjaan utama yang dibayangkan oleh kursus ijazah sarjana dalam kelas adalah inovasi dan pembangunan pengeluaran, reka bentuk maju, perancangan dan pengaturcaraan, pengurusan sistem kompleks, baik dalam profesi liberal, baik dalam syarikat pembuatan atau perkhidmatan. bahawa dalam pentadbiran awam. Graduan akan dipekerjakan oleh syarikat, badan awam dan swasta dan firma profesional untuk reka bentuk, perancangan, pelaksanaan dan pengurusan kerja dan sistem untuk pemantauan dan pemantauan alam sekitar dan wilayah, perlindungan tanah, pengurusan sisa, bahan mentah dan sumber alam sekitar, geologi dan sumber tenaga serta untuk menilai impak dan kesesuaian persekitaran pelan dan kerja. Aktiviti profesional (jurutera kanan) boleh dijalankan hanya selepas lulus status dan pendaftaran dalam daftar profesional.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Established in 1606, the University of Cagliari is a public university dedicated to offering comprehensive and unique public education, cutting edge research and multi-discipline education programmes ... Baca lebih lanjut

Established in 1606, the University of Cagliari is a public university dedicated to offering comprehensive and unique public education, cutting edge research and multi-discipline education programmes for the student community. Baca Ringkas