Ijazah Sarjana Ekonomi Kewangan dan Dasar Awam

Umum

Penerangan Program

Kursus ijazah sarjana Ekonomi Kewangan dan Dasar Awam (LM 56 - Ekonomi) membentuk ahli ekonomi yang dapat menyumbang kepada peranan peringkat tinggi dalam badan swasta dan pentadbiran awam, baik negara dan antarabangsa. Ia menawarkan kursus dua tahun yang dibahagikan kepada dua arah, Ekonomi dan Pasaran Kewangan dan Ekonomi dan Dasar Awam. Bentuk profesional pertama yang bekerja di bidang pengantaraan kewangan, di bidang kewangan syarikat, dalam analisis pasar kewangan. Yang kedua membentuk seorang ahli profesional ahli ekonomi yang dapat menanggapi institusi yang ingin mereka bentuk dan menilai dasar intervensi mereka dalam bidang ekonomi.

Kenapa belajar Kewangan Ekonomi dan Dasar Awam?

 • Kerana ia membolehkan pemerolehan kemahiran yang sangat diminta dalam pasaran buruh: ekonomi, kaedah kuantitatif, penggunaan perisian, linguistik;
 • Kerana ia membantu untuk membangunkan kemahiran menyelesaikan masalah, kerja kumpulan, untuk membentangkan projek (dalam bahasa Itali dan dalam bahasa Inggeris);
 • Kerana angka-angka berkata: menurut laporan Excelsior-Unioncamere 2016, para siswazah yang paling popular dalam pasaran buruh dalam beberapa tahun akan datang adalah mereka yang mempunyai orientasi statistik-ekonomi.
 • Kerana Jabatan Ekonomi dan Sains Perniagaan adalah antara 180 jabatan universiti Itali yang dipilih oleh Kementerian sebagai Jabatan Kecemerlangan dalam Penyelidikan.

hasil pembelajaran

Program Ijazah Sarjana dalam Ekonomi, Kewangan dan Dasar Awam bertujuan untuk melatih ahli ekonomi yang dapat menyumbang kepada peranan peringkat tinggi dalam pentadbiran swasta dan awam baik tempatan dan nasional dan antarabangsa. Laluan pertama melatih para profesional yang bekerja di bidang pengantaraan kewangan, di bidang kewangan syarikat, dalam analisis pasar kewangan dan sebagai pakar dalam bidang pembiayaan badan publik. Laluan kedua membentuk seorang ahli profesional ahli ekonomi, dimasukkan ke dalam PA atau bekerja sebagai perunding luar, dapat memberi respons kepada institusi yang ingin mereka bentuk dan memantau dasar intervensi mereka di bidang ekonomi.

Bukaan pekerjaan

Profesionalisme ijazah sarjana dalam Ekonomi, Kewangan dan Dasar Awam sangat sesuai untuk memegang jawatan peringkat tinggi, baik dalam syarikat swasta dan pentadbiran awam.

Secara terperinci, angka profesional utama yang dibentuk oleh kursus adalah:

 • Ahli ekonomi yang mengkhusus dalam pasaran kewangan yang digunakan oleh bank dan syarikat kewangan
 • Rasmi pihak berkuasa penyeliaan dan kawalan pasaran kewangan
 • Ahli ekonomi profesional bebas yang menyediakan perkhidmatan perundingan kepada sektor awam dan swasta
 • Pegawai arahan karier kementerian ekonomi dan kewangan dan dasar sosial dan secara umum PA
 • Pegawai yang terlibat dalam aktiviti analisis, penilaian, pemantauan pelaburan dan dasar awam dengan pihak berkuasa tempatan, pentadbiran pusat dan institusi antarabangsa
 • Pekerjaan di PA pusat dan periferal sebagai tokoh sokongan dan nasihat membuat keputusan untuk pengurusan
 • Ahli ekonomi dalam organisasi awam dan tangki berfikir kebangsaan dan antarabangsa
 • Penyelidik di universiti dan institusi penyelidikan ekonomi yang lain

Ujian akhir

Ujian akhir adalah dalam penyusunan dan perbincangan karya yang mempunyai unsur-unsur keaslian dari segi teori dan / atau empirikal sebagai subjeknya sebagai hujah yang boleh dikesan kembali, sekurang-kurangnya secara lazim, kepada disiplin ekonomi. Pelajar mesti menjalankan kerja secara mandiri di bawah bimbingan satu atau lebih guru dan dapat menyediakan dan membincangkan tesis juga dalam bahasa Inggeris.

Metodologi analisis yang diterima pakai mesti disesuaikan dengan piawaian yang diterima dalam disiplin rujukan kursus ijazah induk. Kaedah-kaedah khas bidang disiplin yang berbeza boleh digunakan dengan cara yang penting berkaitan dengan isu ekonomi tesis.

Dalam kerja-kerja tesis pelajar mesti menunjukkan untuk dapat mengumpul dokumentasi yang komprehensif, dapat menangani isu-isu rumit dengan kejelasan saintifik dan jelas kejelasan. Kertas ini harus mengandungi bibliografi lengkap dan, jika sesuai, penerangan kaedah dan teknik yang digunakan dalam penyelidikan. Pelajar juga harus menunjukkan pengetahuan yang memuaskan tentang kesusasteraan rujukan.

Jika hanya satu peperiksaan yang hilang

Pelajar yang memohon ijazah dan yang memerlukan hanya satu peperiksaan untuk menyelesaikan kursus mereka boleh memohon rayuan tersendiri bagi mahasiswa, mengesahkan ketersediaan guru mata pelajaran. Sekurang-kurangnya 40 hari sebelum sesi tamat pengajian dianggap berguna, pelajar yang memenuhi syarat-syarat di atas mesti menghantar permintaan e-mel kepada setiausaha pelajar rujukan, kepada Penyelaras kursus pengajian mereka dan, untuk maklumat, kepada guru penyelia tesis.

Permintaan ini mesti mengandungi maklumat berikut:

 • Nama, nama keluarga dan n. pelajar baru;
 • Kod keahlian dan kursus pengajian;
 • Kod dan nama ujian hendaklah disokong;
 • Nominatif penyelia tesis profesor.

Pengisytiharan profesor penyelia mengenai kemajuan tesis ijazah harus dilampirkan pada permintaan (dekat dengan kesimpulan dalam batas waktu ditetapkan untuk loadingnya dalam prosedur).

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Established in 1606, the University of Cagliari is a public university dedicated to offering comprehensive and unique public education, cutting edge research and multi-discipline education programmes ... Baca lebih lanjut

Established in 1606, the University of Cagliari is a public university dedicated to offering comprehensive and unique public education, cutting edge research and multi-discipline education programmes for the student community. Baca Ringkas