Ijazah Sarjana Dalam Penilaian Dan Penilaian

University of Oslo

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Ijazah Sarjana Dalam Penilaian Dan Penilaian

University of Oslo

Program ini bertujuan untuk melatih pakar penilaian dan penilaian generasi akan datang, menggabungkan kemahiran teknikal dan analisis dengan kemahiran komunikasi dan perwakilan.

59072_20170228_120145.jpgFoto: Øystein Andresen / University of Oslo

Penilaian dan Penilaian

Penilaian dan Penilaian adalah di tengah-tengah masyarakat moden di mana jaminan mutu pendidikan adalah penting, di mana amalan ujian di sekolah dibahaskan di media, di mana latihan dan pemilihan memupuk modal insan penting bagi syarikat-syarikat yang berjaya, dan di mana soalan akauntabiliti meminta bukti- dasar dan membuat keputusan berasaskan.

Penilaian

"Semakin banyak yang anda ajar tanpa mengetahui siapa yang memahami konsep dan siapa yang tidak, semakin besar kemungkinan yang hanya pelajar yang mahir akan berjaya." - Grant Wiggins

Penilaian merujuk kepada pelbagai kaedah dan kaedah pengukuran yang digunakan untuk pelbagai tujuan:

 • Penilaian pembelajaran melibatkan pengukuran pembelajaran dan pencapaian terhadap standard yang ditetapkan. Ia boleh berlaku pada peringkat individu, institusi atau sistem dan selalunya akan menghasilkan ringkasan prestasi dari segi skor, pangkat atau gred, contohnya digunakan dalam pemilihan dan keputusan pengambilan atau untuk tujuan pemantauan.
 • Penilaian untuk pembelajaran melibatkan pengumpulan bukti mengenai pengetahuan, pemahaman, dan kemahiran individu, sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran untuk memberitahu amalan arahan. Biasanya ia mempunyai sifat yang lebih bersifat formatif kerana tumpuan sering dilakukan untuk membangunkan arahan yang berkesan dan memberi maklum balas diagnostik kepada individu.
 • Penilaian sebagai pembelajaran melibatkan individu yang secara aktif memantau pembelajaran mereka sendiri dan menggunakan pelbagai strategi (contohnya peer dan penilaian diri dan refleksi) untuk menentukan apa yang mereka tahu dan boleh lakukan dan apa yang perlu mereka pelajari seterusnya. Ini adalah pendekatan yang sering diambil oleh program teknologi pembelajaran autonomi.

PENILAIAN

"Salah satu kesilapan besar ialah menilai dasar dan program berdasarkan niat mereka dan bukan hasilnya" - Milton Friedman

Data mengenai jenis penilaian ini boleh dan dikumpulkan secara sistematik, dianalisis, dan digunakan untuk menilai dan menjawab soalan mengenai keberkesanan dan kecekapan pelbagai intervensi, perubahan dasar, program, dan inovasi projek dalam pendidikan dan perniagaan. Jenis penilaian merangkumi seluruh spektrum, dari ujian diagnostik atau kelas dalam skala kecil ke pusat penilaian di tempat kerja, ujian kemasukan universiti, pemeriksaan pekerjaan pekerjaan kerajaan, peperiksaan piawaian berskala nasional atau penilaian antarabangsa yang berbeza negara.

Oleh kerana penilaian dan penilaian menjadi penting dalam pendidikan berasaskan bukti dan perniagaan, terdapat permintaan yang semakin meningkat dari sektor awam dan swasta untuk profesional yang menjembatani bidang penyelidikan akademik dan praktik profesional ketika bekerja dengan penilaian dan penilaian yang mendorong keputusan berdasarkan bukti membuat. Latihan yang sangat khusus adalah perlu untuk membina, mentadbir, menganalisis, dan melaporkan prestasi dengan baik dari sebarang penilaian atau penilaian.

58332_cemo-sky-1.bmp

Kenapa pilih program ini?

Berkaitan dengan Persatuan

Penilaian dan Penilaian adalah di tengah-tengah masyarakat moden, di mana jaminan mutu pendidikan dan penggredan adalah penting, di mana amalan ujian di sekolah dibahaskan di media, dan di mana soalan akauntabiliti meminta dasar berasaskan bukti dan membuat keputusan. Di samping itu, pembelajaran sepanjang hayat dan pembangunan profesional pengamal yang bekerja dengan pembangunan ujian, menganalisis data atau proses pemilihan semua jenis sangat penting untuk pengambilan kerja, kualiti kerja dan promosi yang terkini.

State of the Art

Membangunkan alat penilaian dan penilaian baru memerlukan melengkapkan kitaran penyelidikan dan perkembangan penuh instrumen

 1. reka bentuk kreatif, memandu, makmal kognitif kualitatif
 2. pensampelan dan pengumpulan data
 3. analisis data, pelaporan dan komunikasi hasil
 4. penyelenggaraan instrumen, pemantauan akibat jangka pendek dan jangka panjang penggunaannya, dan reka bentuk semula.

Program ini bertujuan untuk melatih anda dalam semua aspek ini dengan memperhatikan tradisi sejarah, tetapi juga termasuk teknologi canggih baru seperti ujian penyesuaian berkomputer.

59073_IMG_4670.JPGFoto: Øystein Andresen / University of Oslo

Kemahiran Disiplin

Sistem penilaian dan penilaian adalah hasil kerja berpasukan interdisipliner, di mana kepakaran penyelidikan kuantitatif dan kualitatif bersilang dengan pengetahuan kandungan dan maklumat latar belakang, di mana orang berhubung dengan teknologi, dan di mana teori memenuhi amalan, semua dalam batasan yang ditetapkan oleh pengguna akhir dan penonton sasaran dinilai atau dinilai. Oleh itu, anda akan secara eksplisit menghabiskan masa untuk membangun dan meningkatkan alatan penyelidikan metodologi anda dan mengamalkan kemahiran analitik dan komunikasi semasa program induk untuk memudahkan usaha ini.

 • Gabungan yang dipanggil kemahiran keras dan lembut ini memberikan anda tambahan besar pada pasaran kerja semasa.

Bersambung secara aktif

Program akademik berkaitan secara langsung dengan akitiviti dan aplikasi dalam kerajaan dan industri, dengan pensyarah tetamu dari perusahaan swasta, institut penyelidikan, dan agensi kerajaan atau bukan kerajaan untuk menangani isu dan perdebatan semasa.

 • rakan kongsi antarabangsa
 • Rakan Norway: Kompetanse Norge; Institut Pengajian Inovasi, Penyelidikan dan Pendidikan NIFU Nordic; Naturfagsenteret (University of Oslo); Pusat Kebangsaan Pendidikan dan Penyelidikan Membaca (Universiti Stavanger)

Dalam konteks tesis tuan anda, anda boleh mengatasi masalah dan projek dari rakan kongsi ini.

Antarabangsa

Program kajian ini menyatukan pelajar, guru, dan organisasi rakan kongsi dari seluruh dunia.

 • Bahasa pendidikan dalam program induk akan menjadi bahasa Inggeris
 • Kakitangan akademik yang terlibat terdiri daripada ulama nasional dan antarabangsa yang kini datang dari 10 negara yang tersebar di seluruh benua (Eropah, Amerika, Asia, dan Afrika). Ini akan membolehkan kami memberi anda Norway, Nordic, dan perspektif antarabangsa mengenai penilaian dan penilaian.

59070_IMG_0979.jpg

Hasil pembelajaran

Selepas menamatkan program ini, anda akan dapat membangunkan alat penilaian dan penilaian baru mengikut kitar semula dan kitaran pembangunan instrumen pengukuran yang lengkap.

Pengetahuan

 • Menunjukkan pemahaman mengenai paradigma semasa dan perdebatan masyarakat yang berkaitan dalam bidang penilaian dan penilaian.
 • Menunjukkan pemahaman mengenai pendekatan pengukuran klasik serta teknik rekaan ujian yang lebih moden berdasarkan teori tindak balas item.

Kemahiran

 • Kualitatif: Mengetahui perspektif pengguna menerusi prinsip dan teknik makmal kognitif.
 • Kuantitatif: Memohon prinsip-prinsip & teknik-teknik statistik terkini (dan perisian) untuk menganalisis dan belajar dari data.
 • Reka bentuk: Guna amalan terbaik untuk mereka bentuk dan mentadbir instrumen pengukuran berkualiti tinggi.
 • Komunikasi: Menulis kertas kerja, laporan penyelidikan dan briefan dasar, poster yang ada, dan menyampaikan ceramah dalam tetapan akademik dan profesional.

COMPETENCE

Memulakan dan menyumbang dengan cara yang membina tetapi kritikal untuk membincangkan sistem penilaian atau evaluasi yang sedia ada, terutamanya kerana ia berkaitan dengan isu-isu mengenai kesahan dan kebolehpercayaan.

59071_IMG_0103.jpg

Peluang kerjaya

Apabila tamat pengajian, anda akan mempunyai asas yang kukuh berkaitan penilaian dan penilaian. Kedua-dua amalan profesional seperti pemantauan dan akauntabiliti, kelayakan, dan penilaian dan untuk tujuan penyelidikan yang lebih luas.

MAJIKAN POTENSI

 • Institusi polisi dan jabatan penyelidikan di agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan dan antarabangsa
  • Konteks antarabangsa: misalnya, UNESCO, OECD, IEA, Bank Dunia
  • Konteks Norway: misalnya, NIFU, Kompetanse Norge, NOKUT, UDIR, Kementerian Pendidikan dan Penyelidikan Norway
 • Pengurusan sumber manusia, pusat penilaian, dan perundingan dalam segmen komersil dan kerajaan, termasuk tentera
 • Institusi pendidikan dan pedagogi, pemilik sekolah (majlis perbandaran dan daerah), dan organisasi lain yang mempromosikan pembelajaran sepanjang hayat dan pembangunan profesional

Kajian lanjut

Sarjana Sains dalam Penaksiran dan Penilaian juga memenuhi syarat graduan untuk Ph.D. kajian dalam bidang sains sosial yang luas, baik di Norway dan di luar negara. Jika anda berminat untuk mengikuti kerjaya acedemik, dengan tumpuan khusus dalam penilaian dan penilaian dalam pendidikan, kami mencadangkan anda meneroka peluang untuk menyertai Pusat Pengukuran Pendidikan sebagai Ph.D. pelajar.

Dari kajian ke pekerjaan

Perkhidmatan Kerjaya boleh menyediakan:

 • Kaunseling kerjaya
 • Bantu dengan CV, surat lamaran dan persediaan untuk temu duga kerja anda

59069_IMG_1070.jpg

Kemasukan

Program pengajian ini bermula pada bulan Ogos.

Bila terpaksa memohon

 • Pemohon EU / EEA / Swiss: dari 1 Februari hingga 1 Mac
 • Warga Nordik dan pemohon dengan permit kediaman tetap atau boleh diperbaharui di Norway: dari 1 Februari hingga 15 April
 • Pemohon bukan EU / EEA: dari 1 Oktober hingga 1 Disember

Cara Memohon

Apabila anda memohon kemasukan, anda boleh memilih antara a

 • Pilihan waktu sepenuh masa
 • Pilihan separuh masa (hanya dibuka kepada pemohon EU / EEA / Swiss, warga Nordic dan pemohon yang tinggal di Norway)

Harga

Tiada yuran pengajian.

Syarat Kemasukan

Kemasukan ke peringkat ijazah sarjana memerlukan:

 • Kualifikasi Masuk Pendidikan Tinggi dan ijazah sarjana muda yang setaraf dengan ijazah sarjana muda Norway. Pemohon dengan pendidikan asing, sila rujuk senarai negara.
 • pengkhususan yang ditakrifkan oleh program ini
 • purata gred minimum C (dalam skala penggredan Norway) atau bersamaan dengan pengkhususan dalam ijazah anda.
 • satu keperluan bahasa yang didokumenkan oleh salah satu ujian / peperiksaan di bawah:
  a) Lulus peperiksaan dalam kursus asas Bahasa Inggeris (140 jam / 5 tempoh seminggu) dengan gred minimum 4 di sekolah menengah atas Norway (atau gred setaraf dari sekolah menengah atas Nordic) atau lulus peperiksaan dalam bahasa Inggeris dari kedua dan / atau tahun ketiga sekolah di sekolah menengah atas Norway, atau
  b) Ujian kemahiran bahasa Inggeris yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.
 • Keperluan minimum untuk kemasukan adalah sekurang-kurangnya gelar kehormatan kelas kedua yang baik (atau setaraf) dalam sains sosial, kemanusiaan, atau sains alam. Ijazah dalam kajian perniagaan tidak layak.
 • Pendidikan terdahulu dalam bidang yang berkaitan dengan penilaian dan penilaian tidak diperlukan untuk kemasukan

59068_IMG_2826.JPG

Dokumentasi

Anda perlu memuat naik semua dokumen yang diperlukan dalam portal aplikasi UiO dalam talian.

Sebagai tambahan

Muat naik satu halaman surat motivasi yang menerangkan kepentingan anda dalam program, potensi pendidikan terdahulu yang berkaitan atau pengalaman yang berkaitan dengan perkembangan ujian, dan alasan untuk memohon program.

Kedudukan pemohon

Pemohon ditempatkan mengikut purata gred mereka dalam pengkhususan ijazah mereka. Pemohon yang tidak boleh disenaraikan mengikut purata gred mereka, akan dinilai berdasarkan penilaian individu.

Kemasukan ke program ini biasanya sangat kompetitif. Sila ambil perhatian bahawa walaupun anda memenuhi syarat gred minimum, ini tidak menjamin anda tempat belajar dalam program ini.

Anda biasanya tidak boleh dimasukkan ke dalam program sarjana atau pilihan pengajian dalam bidang subjek yang sama dengan gelar sarjana yang telah selesai sebelumnya di University of Oslo.

Jawatankuasa kemasukan boleh memberi anda mata tambahan untuk surat motivasi anda.

Pengiktirafan pendidikan terdahulu

Sekiranya anda mempunyai pendidikan tinggi terdahulu, anda boleh memohon pengiktirafan khusus pendidikan ini sebagai sebahagian darjah anda. Pendidikan dari institusi pengajian tinggi Norway dan bukan-Norway boleh diiktiraf. Pengiktirafan bergantung kepada sama ada pendidikan memenuhi keperluan khusus ijazah anda.

This school offers programs in:
 • English


Tarikh Akhir Kemaskini December 6, 2017
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Ogos. 2018
Duration
Tempoh
Sambilan
Sepenuh masa
Price
Harga
Percuma
Information
Deadline
Permintaan Maklumat
All international (non-EU) students must apply by December 1, 2017
Locations
Norway - Oslo
Tarikh mula: Ogos. 2018
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
All international (non-EU) students must apply by December 1, 2017
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Tarikh mula: Ogos. 2018
Tarikh tutup permohonan Mac. 1, 2018
All students coming from an EU/EEA country must apply by March 1, 2018
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Ogos. 2018
Norway - Oslo
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
All international (non-EU) students must apply by December 1, 2017
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Tarikh tutup permohonan Mac. 1, 2018
All students coming from an EU/EEA country must apply by March 1, 2018
Tarikh akhir Permintaan Maklumat