Finland

Belajar di Finland

Pengajian Tinggi di Finland

Politeknik (juga dirujuk sebagai UAS, atau uiversities sains digunakan) dan universiti adalah dua sektor terdiri daripada sistem pendidikan yang lebih tinggi Finland 's. Walaupun universiti jelas menggalakkan berdasarkan kajian-kajian akademik seperti program bio-perubatan dan psikologi, politeknik menyediakan pelajar dengan pendidikan vokasional-jenis bertujuan untuk memberikan mereka kemahiran yang diperlukan untuk mendapatkan pekerjaan selepas tamat pengajian. Anda hanya boleh mendapatkan satu-post Sarjana Muda 's atau doktor falsafah dari universiti.

Tawaran pelajar UAS 's akses kepada pelbagai jurusan yang menyediakan Sarjana dan ijazah Sarjana setelah selesai. Ia biasanya mengambil masa seorang pelajar politeknik di antara tiga dan lima tahun untuk mendapatkan Ijazah Sarjana Muda 's dari UAS dan dua hingga tiga tahun untuk mendapatkan Sarjana ' s ijazah. Di samping itu, Finland 's universiti politeknik mempunyai banyak program-program yang boleh didapati dalam bahasa Inggeris, bersama-sama dengan beberapa Master ' s program yang juga disediakan dalam bahasa Inggeris.

Kemasukan ke institusi pendidikan Finland yang lebih tinggi adalah berdasarkan pada pelajar 's GPA yang diperolehi semasa di sekolah tinggi atau daripada mengambil sebuah universiti ' s peperiksaan kemasukan sendiri. Peperiksaan ini berbeza daripada orang lain kerana mereka tidak direka untuk menguji keupayaan pelajar 's untuk menghafal maklumat atau "meneka " jawapan kepada satu soalan mutiple pilihan. Sebaliknya, soalan pada Finland ujian masuk ujian analisis dan kemahiran berfikir secara kritis dengan melaksanakan soalan esei-jenis yang lebih pendek.

Pelajar yang berjaya menamatkan pengajian dari sebuah universiti politeknik boleh memohon di universiti ke bidang 's induk. Lulusan politeknik mungkin perlu mengambil pelajaran tambahan di universiti itu untuk mengekalkan tahap pendidikan yang dialami oleh graduan universiti.

 

Sistem Tuisyen Finland 's

Kementerian Finland 's Pendidikan membiayai pendidikan tinggi supaya rakyat Finland tidak perlu membayar yuran pengajian semasa menghadiri sebuah politeknik atau universiti.Ini juga terpakai kepada pelajar antarabangsa dalam kebanyakan kes. Sebagai contoh, beberapa program ijazah sarjana 's mungkin berkaitan yuran pengajian bagi pelajar yang bukan ahli EEA atau EU. Walau bagaimanapun, pelajar menghadiri kemudahan politeknik atau universiti perlu membeli buku-buku dan bahan-bahan kursus lain serta membayar untuk perbelanjaan sara hidup mereka sendiri. Kos Finland 's hidup adalah sama dengan negara-negara Kesatuan Eropah yang lain.

 

Visa dan Permit Pelajar Residen

Jika anda mengambil peperiksaan pintu masuk di Finland, anda akan memerlukan visa, yang membolehkan anda untuk kekal maksimum tiga bulan. Sebagai pelajar ijazah belajar di Finland yang bukan warganegara EU atau EEA, anda akan perlu memohon permit kediaman pelajar. Untuk maklumat lanjut, hubungi kedutaan negara 's Finland anda untuk mengetahui bagaimana untuk mendapatkan permit pemastautin pelajar. Anda juga boleh melawat laman web Finland Imigresen Perkhidmatan untuk menentukan apa yang anda akan perlu memohon permit ini.

Sedar bahawa pada masa yang anda memohon permit pemastautin pelajar, anda akan diminta untuk menunjukkan bukti bahawa anda boleh menyokong diri anda ketika tinggal di Finland. Pada masa ini, pelajar antarabangsa perlu menunjukkan bahawa mempunyai akses kepada 6000 € per tahun atau 500 € sebulan untuk perbelanjaan perlindungan hidup secara minimum. Dalam dolar AS ini bersamaan dengan kira-kira $ 600 sebulan atau $ 7000 setiap tahun.

 

Mengapa Belajar di Finland?

Selain hakikat bahawa Finland membayar bagi kebanyakan, jika tidak semua yuran pengajian, keunikan budaya Finland, yang hampir dengan beberapa negara lain yang menarik dan negara penekanan 's keatas peningkatan kualiti sistem pendidikan yang lebih tinggi membuat satu Finland satu tempat terbaik untuk mendapatkan ijazah di dunia.

Mengenai Finland

Finland adalah banyak hutan dan mengandungi beribu-ribu tasik, banyak sungai, dan kawasan-kawasan luas tanah paya. Kecuali bagi kawasan kecil tanah tinggi di barat laut yang melampau, negara ini adalah tanah rendah yang kurang daripada 600 kaki (180 m) di atas paras laut. Finland adalah antara negara terkaya di dunia 's. Menurut beberapa langkah, Finland mempunyai sistem pendidikan yang terbaik di Eropah dan baru-baru ini telah disenaraikan sebagai salah satu negara yang paling aman dan berdaya saing dari segi ekonomi di dunia 's.

Bersempadan dengan Norway, Rusia dan Sweden, Finland adalah negara Kesatuan Eropah yang paling ramai penduduknya tetapi adalah yang terbesar kelapan di tanah besar-besaran berbanding negara-negara lain di Eropah. Lebih dua juta orang tinggal di 'modal sebanyak Helsinki, yang juga Finland ' Finland pusat kewangan, politik, budaya dan pendidikan s. Hampir 70 peratus daripada semua syarikat-syarikat asing telah menubuhkan operasi asas mereka di kawasan Helsinki ini.

Finland adalah sebuah negara yang kaya dan konsisten kedudukan sebagai salah satu daripada lima negara di dunia dalam hal taraf hidup, kestabilan ekonomi dan sistem pendidikan. Oleh kerana sistem kebajikan sosial yang komprehensif diterangkan menyediakan peluang yang sangat baik pendidikan untuk semua orang dan juga penjagaan kesihatan dan faedah lain yang diberikan masyarakat sangat dikenakan cukai, ekonomi Finland 's kekal makmur kerana kemampuannya untuk memberi semua orang peluang yang adil dalam merealisasikan potensi mereka sebagai yang ahli masyarakat yang berdaya maju Finland. Di samping itu, Finland adalah sebuah negara yang aman yang tidak menghabiskan jumlah yang besar cukai ke atas barangan ketenteraan, yang membolehkan ia untuk berbelanja lebih pada kebajikan rakyatnya.

Fakta penting mengenai Finland

  • Finland mempunyai 19 Maakunta, atau rantau, yang diselia governmentally oleh majlis-majlis serantau yang mewakili forum kerjasama untuk majlis perbandaran setiap kawasan 's.
  • Setiap Maakunta mempunyai pusat-pusat pembangunan ekonomi dan pekerjaan negeri yang menguruskan pentadbiran hal ehwal perhutanan, pertanian, buruh dan perikanan di rantau tersebut.
  • Finland mempunyai hampir 190,000 tasik dan pulau-pulau 180,000 untuk pelajar dan pelancong untuk meneroka. Ia juga mengandungi tasik keempat terbesar di Eropah - Saimaa.
  • Hutan birch, pain dan merapikan meliputi 86 peratus daripada Finland, faktor yang menyumbang kepada negara sebagai pengeluar kayu terbesar di Eropah.
  • Orang yang tinggal di kawasan paling utara pengalaman Finland 73 hari cahaya matahari selama-lamanya pada musim panas dan 51 hari 24 jam malam hari semasa musim sejuk.
  • Sebagai demokrasi berparlimen, Finland mempunyai seorang Perdana Menteri yang merupakan ahli politik paling berpengaruh. Secara alternatif, Presiden Finland 's dianggap "kepala negara ". Warga Finland dibenarkan untuk mengundi dan bertanding dalam presiden, parlimen dan pilihan raya perbandaran serta lain-lain pilihan raya Kesatuan Eropah.
  • Sebagai ahli EU, Finland menggunakan euro sebagai mata wang utama, yang menggantikan Markka sepanjang dekad yang lalu.

Maklumat Bahasa
Bahasa rasmi Finland adalah Finland dan Sweden. Sweden terutamanya yang dituturkan di kawasan pantai dan juga di selatan, barat dan kawasan Aland itu. Bahasa isyarat Finland dan Finnish Romani juga diiktiraf oleh negara perlembagaan 's. Sembilan puluh peratus daripada penduduk Finland 's bercakap Bahasa Finland. Pelajar berminat untuk belajar di Finland perlu sedar bahawa walaupun Finland adalah bahasa bukan-Indo-Eropah dan ia adalah sangat berbeza dari bahasa lain yang dituturkan di Eropah terutamanya disebabkan oleh sintaks - ia mempunyai 15 kes kata yang berbeza, sebutan yang luar biasa dan bukan tradisional struktur tatabahasa.

'S Finland iklim
Kerana Finland terletak cukup dekat dengan Lautan Atlantik, ia mengalami aliran berterusan kehangatan dihasilkan oleh Arus Teluk.Finland juga lebih panas daripada negara-negara jiran kerana pengaruh yang sederhana Laut Baltic bersama-sama dengan beribu-ribu iaitu tasik pedalaman berinteraksi dengan Gulf Stream kelembapan. Walau bagaimanapun, Finland mempunyai sangat sejuk, musim sejuk yang sangat salji yang biasa melihat suhu menjunam ke -20 darjah Fahrenheit (-30 Celsius), dengan salji meletakkan di atas tanah dari bulan November hingga April. Hari Finland 's paling panas berlaku pada bulan Julai, apabila rakyat berjemur di bawah sinar matahari hangat dan 90 darjah Fahrenheit (35 Celsius) suhu.

Agama di Finland
Kira-kira 75 peratus daripada Finland tergolong dalam Evangelical Lutheran Church of Finland. Baki 25 peratus tidak mempunyai hubungan agama atau menganggap diri mereka Protestan, Roman Katolik atau Yahudi.

Cuti rasmi
Akta Parlimen menubuhkan 'cuti rasmi s termasuk Tahun Baru ' Finland s, Paskah, Krismas, Epiphany, Hari All Saints 'dan Midsummer Day.May Day dan Hari Kemerdekaan adalah dianggap cuti sekular.