Pengajian Ijazah Sarjanav di Filipina

Ijazah Sarjanav di Filipina 2018/2019

Kajian di Filipina

Pengajian Tinggi di Filipina
Sistem pendidikan tinggi di Filipina dimodelkan selepas sistem pendidikan Amerika dan termasuk sarjana muda, sarjana dan ijazah doktor falsafah. Pelajar mendapat ijazah profesional biasanya diajar standard Amerika, seperti Prinsip Perakaunan Diterima Secara amnya untuk pelajar perakaunan.

Mengapa Belajar di Filipina?
Lebih 5,000 pelajar antarabangsa yang telah pun belajar di Filipina setiap tahun. Di samping mempunyai salah satu sistem pendidikan yang terbaik di Asia, semua program pendidikan, termasuk program sarjana, diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris.Kualiti fakulti adalah sangat tinggi - institusi pengajian tinggi menggunakan 115,000 guru dengan sarjana dan ijazah doktor falsafah.

Universiti
Filipina mempunyai lebih daripada 2,200 universiti dan institusi pendidikan tinggi lain, termasuk kampus satelit dan kolej-kolej tempatan, bersama-sama dengan beberapa sekolah antarabangsa. Kira-kira 650 sekolah awam dan kira-kira 1,600 ialah dokumen persendirian. Terdapat 110 universiti kerajaan.

Yuran Pengajian dan Program Tempoh
Yuran Pengajian di sekolah-sekolah awam dan swasta secara amnya rendah. Tuisyen tahunan di sebuah sekolah awam kira-kira AS $ 1,000 dan tuisyen tahunan di sekolah swasta berlangsung dari kira-kira AS $ 1,200 hingga AS $ 2,500. Program ijazah Kebanyakan sarjana adalah 1-2 tahun bergantung kepada sekolah dan disiplin akademik.

Tahun Akademik
Sekolah-sekolah di Filipina biasanya menggunakan sistem semester. Semester pertama bermula pada bulan Jun dan berjalan hingga Oktober.Semester kedua bermula pada bulan November dan berjalan hingga April. Kedua-dua semester termasuk satu minggu peperiksaan selepas kelas berakhir.

Pasca Siswazah Peluang
Siswazah dari program Filipina sarjana akan mendapati bahawa ijazah mereka diiktiraf di seluruh dunia. Pelajar yang mempunyai ijazah dalam bidang kejuruteraan terutamanya dalam permintaan, tetapi semua graduan akan mencari peluang. Penutur bahasa Inggeris bukan asli yang ingin melanjutkan doktor falsafah di Amerika Syarikat, UK, Kanada atau negara berbahasa Inggeris yang lain boleh menggunakan ijazah sarjana dari Filipina sebagai batu loncatan ke negara-negara kerana mereka akan telah membuktikan keupayaan mereka untuk mencapai pengajian dalam Bahasa Inggeris.

Insuran kesihatan
Pelajar luar negara mungkin boleh membayar untuk liputan melalui Perbadanan Insurans Kesihatan Filipina, yang menyediakan insurans yang berpatutan kepada semua rakyat Filipina.Walau bagaimanapun, pelajar perlu menyemak pilihan insurans yang boleh didapati dari negara asal mereka atau pilihan insurans antarabangsa.

Tips
Tidak seperti negara-negara Asia, rakyat Filipina tidak makan dengan penyepit. Kebanyakan makanan yang dimakan dengan sudu dan garpu kerana gaya hidangan.

Kad kredit dan dolar AS diterima secara meluas di seluruh negara di samping peso. Walau bagaimanapun, apabila perjalanan ke kawasan luar bandar, pelajar perlu membawa wang tunai.

Pelajar perjalanan ke Filipina dari Afrika atau Amerika Selatan perlu menyemak untuk melihat jika mereka memerlukan vaksinasi demam kuning sebelum ketibaan.

Mengenai Filipina

Filipina, secara rasmi dikenali sebagai Republik Filipina, adalah sebuah negara berdaulat di Asia Tenggara di Lautan Pasifik Barat. Negara ini dianggarkan mempunyai deposit emas kedua terbesar selepas Afrika Selatan dan salah satu daripada deposit tembaga terbesar di dunia.

The Filipina terletak di Asia Tenggara. Negara ini merupakan negara kepulauan lebih daripada 7,100 pulau-pulau di Lautan Pasifik. Lebih daripada 800 pulau-pulau yang didiami. Negara ini bersempadan dengan Laut Filipina di sebelah timur, Laut China Selatan di sebelah barat dan Laut Sulawesi selatan. Geografi negara ini adalah kebanyakannya gunung yang diliputi dalam hutan hujan tropika dan banyak gunung berapi aktif wujud. Inggeris digunakan secara meluas dan dengan penduduk hampir 100 juta, Filipina adalah negara ketiga terbesar di dunia berbahasa Inggeris.Filipina dan Bahasa Inggeris adalah kedua-dua bahasa rasmi, walaupun Sepanyol dan Arab dituturkan di negara ini kerana .well. Mata wang adalah Filipina Peso, PHF singkatan dan piso kadang-kadang dieja. Negara ini telah didiami selama hampir 70,000 tahun. Filipina adalah kaya dengan sumber mineral, termasuk tembaga, nikel, chromite dan zink. Filipina adalah negara Asia pertama yang bersaing dan menang pingat di Sukan Olimpik pada tahun 1924.

Iklim
Filipina mempunyai iklim tropika dengan tiga musim. Jun hingga September umumnya hujan, OKT-Feb sejuk, dan Mac hingga Mei adalah panas dan kering. Suhu biasanya panas, yang terdiri daripada kira-kira 21 darjah C hingga kira-kira 32 darjah C. Januari biasanya bulan yang paling sejuk dan Mei biasanya bulan yang paling panas. Suhu pada ketinggian yang lebih tinggi cenderung untuk menjadi agak sejuk, dengan purata kira-kira 18 darjah C pada kira-kira 1500 meter.Hujan turun di sini lebih daripada 5,000 milimeter di beberapa kawasan dan kurang daripada 1,000 milimeter pada orang lain.

Kebudayaan
Orang-orang di Filipina terkenal dengan layanan dan kebahagiaan mereka dan budaya adalah campuran Timur dan Barat disebabkan pengaruh yang ketara Sepanyol dan Amerika. Malah, ramai orang, jalan-jalan dan bandar-bandar mempunyai nama-nama Sepanyol. Banyak perayaan di seluruh negara mengekalkan tradisi kebudayaan seperti tarian rakyat. Masakan di Filipina adalah campuran Polinesia, Bahasa Sepanyol, makanan Cina dan Amerika dan hidangan ramai termasuk kelapa, mangga dan makanan laut. Aktiviti rekreasi dan kebudayaan berkisar air, termasuk berenang, melayari, menyelam dan snorkeling. Tarikan pelancong termasuk taman laut, teres beras, gunung dan sungai-sungai di bawah tanah. Penonton sukan yang popular adalah bola keranjang dan tinju. Mendaki gunung, berbasikal dan karate juga aktiviti-aktiviti rekreasi yang sangat popular.

Kos sara hidup
Kos sara hidup di Filipina adalah agak rendah, dan pelajar hanya perlu kira-kira AS $ 350 hingga AS $ 500 setiap bulan. Pelajar secara umum tidak dibenarkan untuk bekerja dengan visa pelajar.

Keperluan Visa
Semua pelajar antarabangsa memerlukan visa pelajar untuk belajar di Filipina. Setelah pelajar itu diterima masuk ke institusi Filipina, pelajar boleh memohon untuk mendapatkan visa di kedutaan Filipina atau konsulat di negara asal mereka. Selepas semua dokumen yang lengkap telah diterima, pelajar perlu membuat temujanji untuk hadir untuk temuduga di kedutaan atau konsulat. Visa ini adalah baik untuk satu tahun, tetapi mungkin boleh diperbaharui selepas setiap semester. Pelajar dalam program pertukaran rasmi boleh menerima Visa Pelajar Exchange, yang sah untuk tempoh keseluruhan program pelajar.Dokumen yang diperlukan untuk mendapatkan visa termasuk pasport pelajar, permohonan visa, sijil kesihatan perubatan (Borang DFA 1) dengan kehidupan-saiz dada x-ray dan laporan makmal dan sijil kelulusan polis.

Fakta mengenai Filipina

Modal: Manila
Bahasa rasmi: Filipina dan Bahasa Inggeris
Kerajaan: Kesatuan republik berperlembagaan presiden
Penduduk: 97703638
Keluaran Dalam Negeri Kasar: $ 457.314 bilion
Mata wang: Peso (₱) (PHP)
Zon masa: (UTC 8)