Emiriah Arab Bersatu

Mengenai UAE

Emiriyah Arab Bersatu, di bahagian timur Semenanjung Arab, terbentang sepanjang sebahagian daripada Teluk Oman dan pantai selatan Teluk Parsi. Jirannya ialah Arab Saudi di barat dan selatan, Qatar di utara, dan Oman ke timur. Kebanyakan tanah yang adalah seorang yang mandul dan berpasir.

Emiriyah Arab Bersatu (UAE) adalah sebuah negara Timur Tengah yang sangat moden yang terletak di bahagian tenggara Semenanjung Arab. Negara ini mempunyai sempadan dengan Arab Saudi, Oman dan Qatar. UAE telah ditubuhkan pada tahun 1971 sebagai sebuah persekutuan daripada tujuh emiriah Abu Dhabi, Dubai, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah dan Umm al-Qaiwain. UAE adalah destinasi pelancongan popular yang menggabungkan tradisi budaya yang kaya dating kembali lebih daripada 2,500 tahun dengan bandar-bandar moden yang bermegah bangunan pencakar langit, muzium, galeri seni, padang golf, spa dan taman tema.

Iklim
Walaupun kira-kira empat per lima daripada UAE mempunyai iklim padang pasir yang panas dan gersang, negara ini juga termasuk gunung, oasis dan garis pantai yang. Suhu musim panas maksimum boleh mencapai hampir 50 darjah C di sesetengah kawasan, walaupun suhu di kawasan pergunungan adalah lebih sederhana. Suhu musim sejuk minimum adalah sekitar 10 darjah C. hujan tahunan adalah dari 120mm hingga 350mm bergantung kepada lokasi, dengan sekali-sekala kilat banjir. Ribut debu yang ketara mengurangkan jarak penglihatan juga berlaku di kawasan padang pasir.

Kebudayaan
UAE bertujuan untuk mengekalkan unsur-unsur budaya tradisional yang berasaskan hidup suku kaum dan prinsip-prinsip Islam sambil bergerak ke arah budaya moden. Dengan ini, negara ini baru-baru ini menekankan seni visual yang menambahkan cara tradisional kreativiti yang memberi tumpuan kepada puisi dan perkataan yang dituturkan.Akibatnya, UAE kini mempunyai berkembang maju, masyarakat seni pelbagai budaya yang termasuk muzium, galeri seni, pameran seni, acara kebudayaan, teater dan bengkel seni yang berkaitan dan kem-kem musim panas.

Kos sara hidup
Harga-harga di UAE umumnya sederhana, dengan satu bilik pangsapuri bermula pada kira-kira $ 1,000 (US) sebulan dan utiliti berjalan kira-kira $ 120 (AS) bagi setiap bulan. Makanan dan makan kos juga sangat berpatutan. Kos yang terletak berhampiran pusat bandar adalah agak lebih tinggi daripada kos di tempat lain. Pelajar juga perlu memastikan untuk bajet untuk kereta, kerana mereka adalah satu keperluan maya di negara ini.

 

Pusat Pengajian

Pusat Pengajian & Universiti di Emiriah Arab Bersatu

Pusat Pengajian & Universiti Dalam Talian di Emiriah Arab Bersatu