EMC - Kursus Perlombongan Eropah

Umum

3 lokasi tersedia

Penerangan Program

Dianugerahkan EIT Label pada tahun 2017

Cabaran

Dengan populasi dunia yang semakin meningkat dan peningkatan kebajikan global, permintaan bagi kebanyakan logam dan mineral semakin meningkat. Pada masa yang sama, pasaran logam dan bahan tidak selalu boleh diramalkan dan gred bijih berkurangan dari masa ke masa, membuat cabaran untuk mengenal pasti dan mengekstrak sumber dalam skala ekonomi yang lebih rumit. Menambah kerumitan ini, kesedaran tentang isu-isu alam sekitar juga semakin meningkat dan dunia menjangkakan sumber-sumber yang akan diekstrak secara bertanggungjawab. Ia akan terpulang kepada jurutera perlombongan masa depan untuk beroperasi dengan jayanya dalam persekitaran yang mencabar ini.

Oleh kerana evolusi pesat sektor bahan mentah, jurutera perlombongan dijangka mempunyai arahan inovasi penting dan kecekapan dan kemahiran keusahawanan dengan pemahaman yang mendalam tentang kemampanan untuk menangani cabaran-cabaran ini. Pendedahan kepada persekitaran antarabangsa dan budaya yang berbeza-beza juga menjadi kualiti yang menarik dan diingini, kerana globalisasi semakin relevan dalam semua industri, termasuk sektor perlombongan dan rantaian bekalannya yang luas.


Kursus Perlombongan Eropah (EMC): Jurutera perlombongan masa depan

Kursus Master Perlombongan Eropah Master (EMC) merangkumi setiap aspek kitaran kehidupan sumber mineral. Ia adalah program Sarjana yang direka untuk memberikan pemahaman yang kukuh mengenai industri perlombongan global dan mengambil pendekatan kitaran hayat dengan merangkumi keseluruhan rantaian nilai perlombongan. Ia menawarkan asas teknikal yang canggih dalam pemodelan sumber, reka bentuk lombong dan penilaian ekonomi. Pengetahuan teknikal juga dilengkapi dengan topik mengenai ekonomi perniagaan, etika, kejuruteraan alam sekitar dan program yang jelas dan berstruktur untuk pengurusan kesihatan, keselamatan dan alam sekitar.

EMC bermatlamat untuk melatih para profesional yang akan menjadi pembuat keputusan masa depan dan pengurup permainan dalam sumber mineral dan perdagangan kejuruteraan yang berkaitan, dengan wawasan yang kuat terhadap perkembangan masa depan dalam industri ini. EMC menyokong pembangunan pelajar ke dalam jurutera beradaptasi, inovatif dan berorientasikan keusahawanan yang mampu mengenal pasti pendekatan terbaik untuk mendapatkan nilai optimum dari deposit bijih mineral.


Struktur Program

EMC adalah program dua tahun. Pelajar belajar selama satu semester di setiap tiga universiti dan bergerak di antara negara sebagai satu kumpulan.

Program 120 mata kredit (ECTS) bermula pada musim gugur di Aalto University (Finland). Selepas rehat, di mana pelajar mempunyai peluang untuk melengkapkan latihan di syarikat, pelajar berpindah ke RWTH Aachen University (Jerman) dan kemudian melanjutkan ke semester ketiga di TU Delft (Belanda). Semester terakhir dibelanjakan di salah satu daripada tiga Universiti Rakan untuk mengerjakan projek tesis, yang boleh dijalankan dengan kerjasama sebuah syarikat. Apabila selesai, pelajar menerima ijazah tiga diploma dari setiap tiga universiti yang mengambil bahagian.

Latihan Inovasi dan Keusahawanan

EMC bermatlamat untuk melengkapkan jurutera beradaptasi, inovatif dan berorientasikan perniagaan. Untuk tujuan itu, inovasi dan keusahawanan tertanam di seluruh program dalam bentuk kandungan kursus, kajian kes, kerja projek, perjalanan lapangan, dan hubungan profesional dan sokongan. Beberapa contoh termasuk:
 • Kursus yang direka untuk menggalakkan pembangunan minda keusahawanan pelajar dan pemahaman tentang ekonomi pekeliling yang disokong oleh "Forum Rekabentuk Ekonomi Pekeliling", projek RawMaterials EIT yang berlangsung pada semester 1 di Aalto University.
 • Kursus Aalto University mengkaji cara syarikat berhadapan dengan cabaran teknikal dalam persekitaran perniagaan, termasuk mengamati bagaimana mereka berpengalaman semasa "Pengalaman Lapangan dan Projek di Perlombongan Batu keras", yang terdiri daripada satu minggu perjalanan ke operasi perlombongan yang berbeza dan pengeluar peralatan di Finland.
 • Semua pelajar EMC diperkenalkan kepada YES! Delft, salah satu inkubator berteknologi tinggi di Eropah. Program-program di YES! Delft Incubator memberi tumpuan kepada mengesahkan dan mengembangkan teknologi yang menjanjikan ke dalam perusahaan yang berjaya.
 • Di TU Delft terdapat kursus membiayai projek perlombongan, pemodelan perniagaan, dan pelaksanaan strategi pengoptimalan untuk memperbaiki kes-kes perniagaan, sementara pada masa yang sama mempertimbangkan kesan sosio-alam sekitar penyelesaian pengoptimuman.
 • Ceramah yang melibatkan industri, lawatan belajar dan lawatan tapak kepada rakan perniagaan untuk melihat operasi dunia sebenar. Pelajar juga akan diberikan peluang untuk mendapatkan peletakan internship perindustrian di syarikat rakan program EMC. Selain itu, pelajar digalakkan untuk melaksanakan projek tesis mereka dengan kerjasama sebuah syarikat. Proses memalsukan tesis bersama menguatkan keupayaan anda untuk belajar dan berfikir seperti seorang usahawan.


Profil Profesional selepas Pengijazahan

Adakah anda seorang pelajar yang:
 • Berminat untuk mengambil pendekatan kitaran hayat kepada penyelesaian perlombongan?
 • Ingin belajar inovasi penting dan kemahiran keusahawanan yang akan membantu anda memulakan syarikat anda sendiri?
 • Motivasi untuk bekerja rapat dengan industri, PKS dan permulaan di tiga universiti teratas?
Memandangkan permintaan di seluruh dunia untuk profesional dalam kejuruteraan dan pengurusan perlombongan dan mineral, graduan EMC mempunyai peluang kerjaya yang menjanjikan. Graduan EMC akan berkelayakan untuk bekerja untuk:
 • Syarikat perlombongan dan syarikat yang terlibat dalam teknologi pemprosesan mineral dan logam
 • Syarikat-syarikat yang bekerja di atas deposit bijih dan pengeluaran bersepadu
 • Pemimpin pasaran dalam pengorekan dan perlombongan yang cekap
 • Agregat syarikat
 • Agensi-agensi kerajaan
 • Kejuruteraan dan firma perundingan
 • Institusi pengetahuan, institut penyelidikan dan think-tank
Sebagai alternatif, keupayaan keusahawanan dan inovatif yang telah anda usahakan semasa program ini akan membantu anda menubuhkan perniagaan anda sendiri.

Keperluan

Ijazah Sarjana Muda sekurang-kurangnya 180 ECTS, dalam bidang subjek yang sesuai (contohnya kejuruteraan, sains bumi, sains alam sekitar, kejuruteraan sumber mineral) yang dikeluarkan oleh salah satu Universiti Mitra; atau ijazah BSc atau Ijazah Sarjana Muda sekurang-kurangnya 180 mata kredit ECTS atau kelayakan universiti yang setara dari universiti terkemuka lain di seluruh dunia, dalam bidang subjek yang sesuai seperti yang dinyatakan di atas.


Bayaran

 • Pelajar EU / EFTA 2018: € 2,083 / tahun
 • Pelajar bukan EU / EFTA 2018: € 18,750 / tahun
Untuk penyertaan 2020, yuran tertakluk kepada peningkatan kira-kira 3%. Sila hubungi universiti penyelaras secara langsung untuk maklumat lanjut: info@emmep.org

Beasiswa
Bagi pelajar yang bermula pada September 2020, beasiswa EIT-Label dari Bahan Raw EIT sebanyak € 13,500 bagi setiap pelajar boleh didapati. Untuk mendapatkan maklumat tentang bagaimana biasiswa EIT-Label akan diberikan dan siapa yang layak, sila hubungi universiti penyelarasan secara langsung: info@emmep.org
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

EIT RawMaterials is able to offer students a unique opportunity to learn in a dynamic environment, focusing on real-life challenges. EIT RawMaterials is initiated and funded by the EIT (European Insti ... Baca lebih lanjut

EIT RawMaterials is able to offer students a unique opportunity to learn in a dynamic environment, focusing on real-life challenges. EIT RawMaterials is initiated and funded by the EIT (European Institute of Innovation and Technology), a body of the European Union. The EIT Label is a certificate of quality that is awarded only to excellent educational programmes at the Master and Doctoral level. As a student of an EIT RawMaterials Labelled programme, you’ll be part of the largest European raw materials partnership – with more than 120 core and associate partners and 180 project partners from over 22 European countries coming from higher education, research institutions and industry. As an EIT Label student, you will have the opportunity to become part of this committed partnership as well as champion and contribute to the EIT RawMaterials objective of finding new, innovative solutions to secure the sustainable supply of raw materials across the value chain – from exploration, mining and extraction, to mineral processing, recycling and developing circular economy strategies. Baca Ringkas
Espoo , Stolberg (Rhineland) , Delft , Bordeaux , Darmstadt , Grenoble , Liège , Metz , Luleå , Freiberg , Ghent , Alsike , Leuven , Leoben , Trento , Milan + 15 Lagi Kurang