China

Belajar di China

Pengajian Tinggi di China

China mempunyai lebih daripada 2,000 universiti dan kolej yang menawarkan sarjana muda, sarjana dan ijazah kedoktoran. Institut pengajian tinggi tertumpu di bahagian selatan negara ini. China kini menjadi hos kepada kira-kira 300,000 pelajar antarabangsa; majoriti pelajar asing adalah dari negara-negara Asia, Rusia, Amerika Syarikat, dan Perancis.

Walaupun sekali sangat dikawal selia oleh kerajaan, institusi pengajian tinggi China kini mempunyai autonomi signifikan dalam memilih program-program akademik dan struktur organisasi, membuat banyak sekolah lebih menarik kepada pelajar antarabangsa.

 

Mengapa Belajar di China?

Ramai orang mendapatkan induk 's ijazah di China untuk pengalaman budaya dan bahasa. Di samping itu, kos untuk ijazah sarjana adalah lebih rendah daripada di Eropah, Amerika Syarikat, atau negara-negara yang paling walaupun Asia.China telah dianggap baik program sarjana dalam bidang seperti kejuruteraan, sains, ekonomi, dan pentadbiran perniagaan, dan juga program yang unik dalam bidang seperti bahasa Cina dan seni mempertahankan diri. Walaupun program ijazah sarjana paling memerlukan penguasaan Bahasa Cina, banyak program kini ditawarkan dalam bahasa Inggeris, terutama untuk disiplin dalam bidang kejuruteraan dan perniagaan.

 

Universiti

Pembaharuan kerajaan baru-baru ini dan pelaburan telah berpindah tiga buah sekolah Cina ke dalam 200 teratas sebagai ranking oleh Ranking Akademik Universiti Dunia (ARWU) - Universiti Peking, Shanghai Jiao Tong Universiti dan Universiti Zhejiang. China ditubuhkan ARWU untuk digunakan sebagai penanda aras untuk menilai kualiti institusi pendidikan Cina yang lebih tinggi.

Ijazah sarjana boleh didapati dalam pelbagai disiplin, seperti perubatan, pengurusan, ekonomi, kejuruteraan, falsafah, undang-undang, pendidikan, sejarah, sains semula jadi dan juga sains ketenteraan. Bagi mereka yang berminat belajar bahasa terutamanya Cina dan kajian budaya, sesetengah institusi menawarkan program-program khas untuk pelajar antarabangsa, seperti Bahasa Beijing University dan Kebudayaan.

 

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Tuisyen dan yuran umumnya berlari kira-kira $ 1,000- $ 2000 setiap semester dalam dolar AS bergantung kepada sekolah dan program pengajian. Program ijazah sarjana mengambil 2-3 tahun (4-6 semester) untuk melengkapkan. Kejuruteraan dan teknikal darjah biasanya memerlukan 3 tahun pengajian.

 

Tahun Akademik

Tahun akademik adalah berdasarkan kepada dua semester, musim luruh dan musim bunga.Semester musim luruh bermula pada bulan September dan berakhir pada akhir bulan Januari atau awal Februari dan semester musim bunga berjalan dari bulan Februari hingga Jun.

 

Pasca Siswazah Peluang

Banyak universiti Cina masih bergelut daripada kesan Revolusi Kebudayaan dan hanya kira-kira 30 peratus daripada profesor kolej mempunyai ijazah lanjutan. Akibatnya, terdapat banyak peluang pekerjaan untuk individu dengan ijazah lanjutan untuk mengajar di China. Graduan ijazah sarjana bukan Cina ini juga akan mendapat permintaan tinggi oleh syarikat-syarikat di seluruh dunia yang menjalankan perniagaan dengan China.

 

Keperluan Visa

Semua pelajar antarabangsa memerlukan visa. Terdapat dua jenis visa untuk pelajar, visa Kajian (X-visa), yang adalah untuk program-program yang memakan masa lebih daripada enam bulan, dan visa Perniagaan (F-visa) bagi program-program yang kurang daripada enam bulan. Proses permohonan visa mengambil masa 2-4 minggu.Dalam beberapa kes, pelajar dibenarkan untuk tiba di China dengan visa pelancong dan kemudian menukar ia untuk visa Kajian.

 

Insurans Kesihatan

Universiti menyediakan insurans kesihatan untuk kira-kira $ 100 (AS) bagi setiap tahun. Pelajar mesti mempunyai pemeriksaan perubatan semasa sebelum mereka boleh mula belajar, yang mereka boleh mendapatkan di negara asal mereka atau selepas tiba di China. Peperiksaan dalam China kos kira-kira $ 100 (AS).

 

Tips

Mata wang China dipanggil Renminbi, RMB singkatan. Unit RMB dalam Yuan, juga kadang-kadang dipanggil Jiao dan Fen. Penggunaan mata wang asing di China adalah dilarang, tetapi bank-bank dan banyak hotel menyediakan perkhidmatan pertukaran.

MasterCard, Visa, American Express, Diners Club dan kad JCB adalah kad kredit hanya diterima pada masa ini di China.

Bahasa rasmi di China adalah Standard Mandarin, yang berasaskan dialek Mandarin dituturkan di Beijing.Walau bagaimanapun, hanya 70 peratus daripada penduduk bertutur bahasa Mandarin sebagai bahasa pertama mereka dan banyak dialek serantau berbeza wujud di seluruh negara.

Pelajar antarabangsa prospektif harus bekerja dengan kedutaan China di negara mereka untuk memastikan semua keperluan imigresen dan pintu masuk yang lain dipenuhi sebelum ke China.

Mengenai China

Republik Rakyat China terletak di bahagian timur dan tengah Asia, dengan sempadan di Lautan Pasifik dan 14 negara lain, termasuk India, Vietnam, dan Korea Utara. China adalah negara di dunia yang paling ramai penduduk, dengan lebih 1.3 bilion rakyat. Ia adalah negara keempat terbesar di dunia dari segi keluasan tanah dan geografi yang pelbagai termasuk hutan, pantai-pantai, gunung, padang pasir dan 7600 pulau-pulau. China moden menggabungkan 5,000 tahun sejarah dengan teknologi tinggi dan bandar-bandar yang sibuk. Selain industri utama seperti elektronik, China merupakan salah satu pengeksport pertanian terbesar di dunia.

Iklim di China
Oleh kerana China adalah sebuah negara yang sangat besar, iklim berbeza dengan ketara di antara lokasi yang berbeza, dari pantai yang cerah kepada gunung sejuk. Walau bagaimanapun, negara amnya kerana sepanjang tahun iklim sederhana.Winters cenderung untuk menjadi sejuk dan kering, dengan suhu di selatan yang sebanyak 40 darjah C lebih panas daripada utara. Musim panas cenderung untuk menjadi hujan, dengan perbezaan suhu yang lebih kecil. Tenggara sebahagian daripada negara ini menerima hujan yang paling dan barat laut sekurang-kurangnya.

Kebudayaan
Walaupun terdapat 56 kumpulan etnik yang berbeza di China, lebih daripada 90 peratus daripada penduduk adalah Han Cina. Nilai-nilai sosial adalah berdasarkan kepada prinsip-prinsip agama Confucian dan Tao dan budaya perniagaan menghargai hubungan, bukannya peraturan operasi tegar.

Orang Cina mempunyai sejarah yang panjang dan berbeza sastera, muzik, seni, seni bina, seni mempertahankan diri dan fesyen. Destinasi kebudayaan utama termasuk Kota Larangan dan Daerah Seni 798 di Beijing, Tian Tan Buddha di Hong Kong, dan Tembok Besar yang berusia 2000 tahun.

Masakan Cina datang dalam jenis yang tidak terkira banyaknya di seluruh kawasan yang berbeza dan dianggap sebagai salah satu yang terbaik di dunia.

Kos sara hidup
Kos keseluruhan hidup adalah sangat rendah, daripada kira-kira $ 200 $ 400 (AS) sebulan bergantung kepada lokasi; bandar-bandar besar biasanya lebih mahal, tetapi masih sangat berpatutan. Sejak beberapa warga China kereta, pengangkutan awam seperti bas dan kereta api sendiri yang maju dan murah untuk digunakan.

Pusat Pengajian

Pusat Pengajian & Universiti di China

Pusat Pengajian & Universiti Dalam Talian di China