Brazil

Belajar di Brazil

Pengajian Tinggi di Brazil

Tiga jenis institusi pendidikan tinggi wujud di Brazil: universiti yang menjalankan penyelidikan dan menggunakan fakulti yang mempunyai PhD; pusat-pusat universiti yang menawarkan pelbagai kursus tetapi tidak penyelidikan berorientasikan; dan bersepadu fakulti yang lebih kecil, institusi pengajian tinggi yang memerlukan kelulusan daripada Kementerian Brazil 's Pendidikan sebelum menawarkan darjah baru, pensijilan dan kursus. Walaupun majoriti universiti negeri dan persekutuan yang dikendalikan tidak mengenakan tuisyen, sekolah-sekolah kecil yang dikendalikan oleh governements perbandaran mungkin mengenakan bayaran untuk menghadiri sekolah mereka.

Kerana darjah Brazil tidak mengikuti tradisional Tahap pendidikan hierarki didapati di kebanyakan negara lain, pelajar perlu mengambil maklum bahawa ijazah sarjana muda (bersekutu 's dan sarjana muda ' s) dirujuk sebagai "siswazah " (sarjana) darjah di Brazil .Pendapatan (bacharelado) ijazah sarjana muda 's mengambil masa antara empat hingga enam tahun dan membolehkan pelajar untuk bekerja sebagai doktor atau peguam di Brazil

A siswazah (licenciatura) ijazah mengambil masa lebih kurang empat tahun untuk disiapkan dan membenarkan pemegang ijazah untuk bekerja dalam pekerjaan profesional seperti pengajar sekolah menengah atau rendah. Pendapatan ijazah teknologi mengambil jumlah yang singkat masa - kira-kira dua years-- dan menyediakan individu dengan kemahiran untuk bekerja dalam bidang kerjaya yang khusus, seperti pengurus pelancongan atau pengurus perniagaan pertanian.

Ijazah lanjutan dipanggil "Lato sensu " juga boleh didapati yang menunjukkan pelajar yang mempunyai pakar dalam subjek akademik tertentu. Walau bagaimanapun, tahap ini tidak akan membenarkan pelajar untuk mengejar PhD. Sebaliknya, pelajar yang berminat untuk ijazah doktor falsafah perlu mendapat strictu sensu induk 's ijazah dan bukannya "Lato sensu ".Sarjana program ijazah Pentadbiran Perniagaan di Brazil dianggap sebagai program sensu lato.

Kementerian Brazil 's Pelajaran tidak mengiktiraf penggunaan kredit dalam sistem pendidikan yang lebih tinggi tetapi bergantung kepada berapa jam seseorang pelajar telah terkumpul dalam kerjaya akademik beliau. Sebagai contoh, pelajar berpendapatan antara 850 dan 1200 jam pengantar universiti di Brazil (satu tahun sepenuh masa di universiti) akan terkumpul kira-kira 30 AS kredit atau 60 ek jika mereka menghadiri kolej di Amerika Syarikat atau negara Kesatuan Eropah.

 

Vestibular

Vestibular merupakan universiti ujian masuk Brazil 's yang hanya boleh diambil sekali setahun. Sama seperti AKTA atau SAT peperiksaan diberikan di Amerika Syarikat, vestibular boleh mengambil antara satu hingga lima hari untuk menyempurnakan dan ujian pelajar dalam pengetahuan mereka tentang matematik, sastera, biologi, fizik, sejarah dan bahasa Portugis.Kerana tuisyen universiti awam di Brazil adalah percuma dan slot terbuka adalah terhad, terdapat persaingan sengit di kalangan pelajar yang mengambil vestibular. Seli, pelajar yang menghadiri sebuah universiti swasta di mana tuisyen diperlukan tidak tertakluk kepada daya saing yang diberikan kepada universiti awam dan biasanya mendapat pintu masuk dengan kurang daripada markah vestibular sempurna.

 

Syarat-syarat untuk Mendapatkan Visa Pelajar

Pelajar yang ingin menghadiri sebuah universiti Brazil perlu mengambil vestibular jika mereka belum mempunyai markah dari peperiksaan pintu masuk yang sama (seperti SAT AS atau ACT) yang boleh digunakan sebagai ganti markah vestibular. A borang permohonan visa selesai harus diserahkan dalam talian kepada Konsulat Brazil, bersama-sama dengan satu salinan disahkan oleh notari bagi pelajar lesen 's pemandu ' s atau kad pengenalan.Dua gambar pasport, salinan pelajar yang 's jadual penerbangan atau syarikat penerbangan tiket (bukti berlepas), satu salinan pelajar yang ' s sijil kelahiran, bukti pelajar tersebut mempunyai dana yang mencukupi untuk membayar perbelanjaan hidup semasa belajar di Brazil dan surat jemputan universiti pelajar itu hadir juga diperlukan sebelum Kementerian Brazil 's Pelajaran akan mengeluarkan visa pelajar.

 

Mengapa Belajar di Brazil?

Universiti Brazil menawarkan beribu-ribu program ijazah yang berbeza dari bidang seperti keadilan sosial dan hydroengineering pengurusan sumber kepelbagaian biologi dan kejuruteraan elektrik. Penyelidikan teknologi yang murah hati yang dibiayai oleh agensi-agensi kerajaan yang meletakkan penekanan besar pada aeronautik, pertanian dan penggunaan sumber yang boleh diperbaharui.Pusat-pusat teknologi Brazil 's yang paling dipandang tinggi termasuk Oswaldo Cruz Institut, Brazil Pertanian Penyelidikan Perbadanan dan Agensi Angkasa Brazil, yang menawarkan mempunyai ruang dan astronomi program yang paling maju di kalangan semua negara Latin yang lain.

Mengenai Brazil

Brazil meliputi hampir separuh daripada Amerika Selatan dan merupakan negara terbesar benua 's. Ia bermula 2965 batu (4.772 km) utara-selatan, 2,691 batu (4,331 km) timur-barat, dan sempadan setiap negara di benua kecuali Chile dan Ecuador. Brazil boleh dibahagikan kepada Tanah Tinggi Brazil, atau dataran tinggi, di selatan dan Lembangan Sungai Amazon di utara.

The federatif Republik Brazil adalah negara terbesar di Amerika Selatan, yang mempunyai hampir 200 juta orang yang menikmati salah satu daripada ekonomi dunia 's paling pesat berkembang. Pantai Brazil 's adalah berdampingan dengan Lautan Atlantik, dengan sempadannya baki tepi negara-negara Guyana, Venezuela, Suriname, Columbia, Peru, Bolivia dan French Guiana. Seorang ahli pengasas Kesatuan Latin, G20, Kesatuan Negara-Negara Amerika Selatan dan PBB, Brazil dianggap sebagai "megadiverse " negara, salah satu daripada hanya 17 di dunia.Ia adalah rumah kepada pelbagai jenis persekitaran semula jadi dan hidupan liar serta habitat dilindungi mengandungi sejumlah besar sumber-sumber semula jadi. Dari segi politik, Brazil adalah sebuah republik demokratik ditadbir oleh seorang presiden yang merupakan ketua kerajaan. Negara ini juga telah baru-baru ini dikenal pasti sebagai kuasa baru muncul ketara di kalangan negara-negara maju yang lain.

Fakta penting mengenai Brazil

  • Brazil mempunyai sistem yang kompleks dan padat sungai yang termasuk Amazon, Negro dan Parana Rivers. Sungai Amazon mempunyai jumlah terbesar air yang terkandung dalam mana-mana sungai di dunia dan merupakan sungai kedua terpanjang di Bumi
  • Hampir satu perempat daripada hutan hujan di dunia adalah seperti yang terdapat di Brazil, kebanyakannya terdiri daripada hutan Amazon. Hutan hujan Amazon juga rumah kepada lebih banyak spesies monyet dari mana-mana tempat lain di Bumi
  • Soccer (futebol) adalah sukan Brazil 's yang menarik ini. Pelajar akan mendapati bahawa mana-mana medium ke bandar besar mereka melawat semasa belajar di Brazil mempunyai satu atau lebih stadium bola sepak
  • Satu pertiga daripada Brazil 's dua juta penduduk bekerja dalam industri pertanian. Biji kopi, jagung, gandum, tebu, beras dan kacang soya adalah tanaman utama Brazil 's
  • Salah satu daripada tujuh keajaiban dunia, patung Kristus Penebus, dijumpai di Rio De Janeiro
  • Ibu negara Brazil Brasilia, di mana institusi pengajian tinggi utama seperti Universiti Brasilia, Universiti Cental Brasilia (UniCEUB) dan Universiti Katolik Brasilia (UCB) terletak
  • Ahli-ahli antropologi telah menganggarkan bahawa sebanyak 60 suku kaum wujud dalam hutan hujan Amazon yang masih belum membuat hubungan dengan tamadun

Brazil 's iklim
Walaupun kebanyakannya tropika, iklim Brazil 's tidak meliputi beberapa sub-jenis yang berbeza lain seperti separa kering, sederhana, khatulistiwa dan subtropika. Bahagian utara Brazil mempamerkan suhu khatulistiwa yang panas dan lembap kondusif untuk pertumbuhan hutan hujan yang luas manakala pusat Brazil menawarkan savana tropika. Padang pasir separa kering menyambut pengunjung yang datang di timur laut Brazil dan penduduk yang tinggal di selatan Brazil dikelilingi oleh hutan sederhana tebal dengan pokok-pokok konifer. Utara dan tengah pengalaman Brazil dalam jumlah yang besar yang besar dan tidak mempunyai apa yang dipanggil "kering " musim. Suhu dalam julat negara keseluruhan dari 75 darjah Fahrenheit (24 Celsius) kepada paras serendah 60 darjah Fahrenheit (15 Celsius), dengan suhu rendah yang berlaku di sekitar kawasan Sao Paulo.

Bahasa dalam Brazil
Perlembagaan Brazil mengesahkan bahasa rasmi seperti Portugis, yang dituturkan oleh 98 peratus daripada penduduk. Di samping itu, Portugis adalah satu-satunya bahasa yang digunakan di televisyen, radio, di akhbar dan bagi maksud semua urusan pentadbiran. Baru-baru ini, kerajaan menggubal undang-undang yang mewajibkan menggunakan Bahasa Isyarat Brazil (Libras) dalam kerajaan dan perkhidmatan berkaitan pendidikan. Satu-satunya negara di benua Amerika untuk bercakap Portugis, Brazil menganggap bahasa itu sebahagian penting daripada budaya dan identiti kebangsaan yang membezakan mereka dari negara-negara jiran yang bercakap kebanyakannya Sepanyol.

Agama di Brazil
Brazil adalah rumah kepada lebih mengamalkan Roman Katolik berbanding negara-negara lain, dengan 75 peratus daripada penduduk yang mendakwa mengamalkan agama Katolik. Kristian, Yahudi, Buddha, Protestan dan agama Afro-Brazil terdiri daripada baki 25 peratus.Pada masa ini, Kementerian Brazil 's Pelajaran melaporkan bahawa hampir 35 universiti Katolik telah ditubuhkan di negara ini.

Brazil 's Mata Wang
The "sebenar " adalah nama mata wang Brazil 's, yang ditunjukkan oleh "R $ " tanda atau kod di "BRL ". Setiap sebenar sama 100 centavos. Pelajar yang berhasrat untuk mendapat ijazah di Brazil harus sedar bahawa kos sara hidup di Brazil yang agak tinggi, terutamanya perbelanjaan yang berkaitan dengan penginapan, barang-barang keluaran kilang (peralatan, pakaian, elektronik) dan pengangkutan. Selain itu, mempunyai beberapa jenis insurans kesihatan amat digalakkan kerana kos purata melawat doktor adalah lebih kurang 250 sahih, atau lebih daripada $ 100 dalam dolar AS. Caj utiliti bulanan berbeza, dengan bekalan elektrik dan air biasanya termasuk dalam bayaran sewa bulanan untuk apartemen.

Pusat Pengajian

Pusat Pengajian & Universiti di Brazil

Pusat Pengajian & Universiti Dalam Talian di Brazil