Belgium

Belajar di Belgium

Pengajian Tinggi

Institusi pendidikan tinggi di Belgium menawarkan sarjana muda, sarjana dan ijazah doktor falsafah. Belgium mempunyai dua jenis institusi pendidikan tinggi:

Pendidikan 1- Universiti ditawarkan oleh universiti, dan termasuk pendidikan dalam bidang yang dipilih bersama-sama dengan penyelidikan saintifik.

Pendidikan 2- Tidak universiti lebih tinggi termasuk kedua-dua kolej universiti dan akademi seni. Kolej universiti menyediakan pelajar untuk kerjaya tertentu. Akademi seni mengajar teori dan amalan pelbagai seni.

Kursus ijazah sarjana banyak diajar di Belanda atau Perancis, dan beberapa program dan kursus yang diajar dalam bahasa Inggeris.

Mengapa Belajar di Belgium?

Belgium adalah di tengah-tengah Eropah, hanya dengan menaiki kereta api yang singkat dari bandar-bandar kebudayaan utama seperti Paris dan Berlin. Sebagai persimpangan Eropah, Belgium terkenal kerana kepelbagaian budayanya dan sikap mengalu-alukan kehadiran pelajar antarabangsa.

Institut Belgium pendidikan tinggi diiktiraf di seluruh dunia dengan kedua-dua perniagaan dan komuniti saintifik untuk kualiti yang tinggi. Belgium juga bot kualiti hidup yang tinggi, termasuk tuisyen rendah, penjagaan kesihatan yang sangat baik dan rangkaian pengangkutan awam yang kukuh.

Universiti

Belgium mempunyai enam universiti yang meliputi ijazah sarjana dalam semua bidang pengajian, seperti ekonomi, kejuruteraan, bahasa dan psikologi.

21 kolej universiti Belgium menawarkan program sarjana dalam lapan bidang: agronomics, seni gunaan, ekonomi, paramedik, pendidikan, sains sosial, teknologi, dan terjemahan & tafsiran.

Belgium juga mempunyai 17 akademi seni yang menawarkan ijazah sarjana dalam salah satu daripada empat kawasan umum: seni halus, muzik, seni dramatik, dan teknik penyiaran.

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Tuisyen di 2012-2013 di universiti-universiti untuk pelajar-pelajar dari negara-negara EU adalah 835 €.Pelajar-pelajar dari negara-negara bukan EU membayar yuran tambahan sebanyak kira-kira 2,000 hingga 4,000 € € bergantung kepada program pengajian dan universiti.

Tuisyen di kolej universiti dan akademi seni adalah lebih rendah. The tuisyen 2012-2013 untuk program sarjana adalah 351 € setiap tahun kecuali tahun terakhir, yang adalah 455 €. Sekali lagi, bayaran tambahan mungkin dikenakan bagi pelajar dari negara-negara bukan EU. Institusi tertentu boleh memberikan maklumat mengenai ini kos tambahan.

Program ijazah sarjana adalah 1 tahun (60 kredit) atau 2 tahun (120 kredit) bergantung kepada bidang pengajian. Di samping itu, pelajar-pelajar yang telah memiliki ijazah sarjana boleh mendapatkan ijazah Master Komplementari dengan sekurang-kurangnya 60 kredit dalam profesion khusus.

Tahun Akademik

Tahun akademik termasuk tiga penggal. Sebutan pertama bermula pada pertengahan bulan September dan berjalan melalui akhir Disember, diikuti dengan peperiksaan pada bulan Januari.Istilah kedua bermula pada awal Februari dan berjalan walaupun pertengahan Mei, diikuti dengan peperiksaan pada akhir Mei atau awal Jun. Sebutan ketiga berjalan sepanjang musim panas. Pelajar yang gagal peperiksaan boleh mengambil semula mereka semasa sesi yang berlangsung dari pertengahan bulan Ogos hingga pertengahan September.

Pasca Siswazah Peluang

Pelajar antarabangsa yang mendapat ijazah sarjana dalam Belgium boleh bekerja untuk sebuah syarikat Belgium selepas tamat pengajian. Walau bagaimanapun, hak untuk bekerja tidak automatik, jadi pelajar perlu menyemak undang-undang semasa jika mereka ditawarkan kedudukan. Sekurang-kurangnya, pelajar dikehendaki untuk mendapatkan permit kerja; ini terpakai kepada pelajar-pelajar dari kedua-dua EU dan negara-negara bukan EU.

Pelajar yang ingin meneruskan pengajian mereka boleh diterima masuk ke program kedoktoran dan menyertai pasukan penyelidikan selepas mendapat ijazah sarjana mereka di Belgium.

Keperluan Visa

Pelajar-pelajar dari negara-negara / EEA-ahli EU tidak memerlukan visa untuk belajar di Belgium.Pelajar-pelajar dari negara-negara lain mungkin memerlukan visa; Walau bagaimanapun, sebagai keperluan berbeza-beza untuk setiap negara, mereka yang berminat perlu menghubungi kedutaan Belgium atau konsulat di negara asal mereka.

Insurans Kesihatan

Pelajar bukan ahli EU yang tidak mempunyai insurans kesihatan dari negara asal mereka yang meliputi penginapan di Belgium dikehendaki menyertai "mutuelle" untuk menerima manfaat penjagaan kesihatan. Pelajar-pelajar dari negara-negara EU mesti mempunyai kad insurans kesihatan Eropah dari negara asal mereka; kad ini membolehkan mereka untuk menyertai mutuelle di bawah keadaan yang sama sebagai negara Belgium. Insurans kesihatan kos kira-kira € 50 setiap suku bagi setiap orang dan perlu dibayar dalam tempoh kajian.

Tips

Sejak Belanda Perancis dan bahasa-bahasa pilihan untuk pengajaran di Belgium, bakal pelajar untuk beberapa program sarjana yang dikehendaki untuk lulus peperiksaan penguasaan bahasa Belanda atau Perancis.Untuk keperluan tertentu, pelajar meminta institusi yang mereka berminat untuk menghadiri. Kebanyakan institusi menawarkan pengajaran bahasa tambahan kepada pelajar-pelajar yang mempunyai masalah dengan bahasa tuisyen.

Walaupun kos belajar di Belgium adalah rendah, masih banyak biasiswa dan bantuan kewangan untuk pelajar program sarjana yang memerlukan bantuan tambahan.

Mengenai Belgium

Terletak di Eropah barat, Belgium mempunyai kira-kira 40 batu tepi pantai di Laut Utara, di Selat Dover. Meuse dan Schelde, sungai utama Belgium 's, adalah arteri perdagangan yang penting. Ekonomi Belgium 's kuat globalisasi dan infrastruktur pengangkutan yang bersepadu dengan negara lain di Eropah. Lokasinya di tengah-tengah kawasan yang sangat perindustrian membantu menjadikannya salah satu daripada 20 negara perdagangan terbesar di dunia 's. Belgium terletak di Eropah Barat, dengan sempadan di Laut Utara, Perancis, Jerman, Luxembourg dan Belanda. Modal, Brussels, terletak di tengah-tengah negara dan rumah kepada banyak organisasi Eropah penting termasuk Kesatuan Eropah, Suruhanjaya Eropah dan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO). Selain coklat dan bir, Belgium terkenal kerana mempunyai akhbar pertama di dunia, yang telah dicetak di Antwerp.

Iklim
Oleh kerana kawasan kecil Belgium, iklim yang seragam di seluruh negara. Iklim keseluruhan adalah sederhana, dengan musim sejuk yang sederhana dan musim panas yang sejuk, dan hari biasa agak hujan dan mendung. Muka bumi ini termasuk dataran rata, bukit-bukau, dan gunung.

Kebudayaan
Belgium terkenal bagi legion aktiviti kebudayaan dan acara sukan ada, terutamanya di Brussels. Pelajar akan mencari acara dan tempat-tempat untuk muzik, lukisan, teater, filem dan seni yang lain. Banyak peristiwa seperti konsert dan persidangan telah mengurangkan kadar untuk pelajar.

Kos sara hidup
Kos hidup pelajar di Belgium adalah rendah. Selain tuisyen dan yuran, pelajar boleh menjangka untuk membelanjakan kira-kira 800 € sebulan untuk perbelanjaan sara hidup, dengan kira-kira separuh daripada itu pergi untuk perumahan. Tanpa mengira bangsa, pelajar sepenuh masa dibenarkan bekerja untuk membantu membiayai kos.Pelajar-pelajar dari negara-negara di luar Kawasan Ekonomi Eropah (EEA) mungkin diperlukan untuk mendapatkan permit kerja.

Pusat Pengajian

Pusat Pengajian & Universiti di Belgium

Pusat Pengajian & Universiti Dalam Talian di Belgium