Belanda

Belajar di Belanda

Pengajian Tinggi

Belanda menawarkan sarjana muda, sarjana dan PhD. Darjah ditawarkan dalam dua kategori yang luas:

1. Program Penyelidikan berorientasikan penyelidikan di universiti-universiti. Universiti penyelidikan termasuk institusi dengan kedua-dua program umum dan orang-orang yang pakar dalam bidang-bidang seperti kejuruteraan dan pertanian.

2. program pendidikan tinggi Profesional sains di universiti digunakan. Universiti dengan program sains gunaan menyediakan pelajar untuk bekerja dalam profesion tertentu, seperti seni halus atau pendidikan.

Semua program sarjana memerlukan ijazah sarjana muda bagi kemasukan. Ijazah sarjana muda dari program penyelidikan berorientasikan diperlukan untuk kemasukan ke program penyelidikan yang berorientasikan di peringkat sarjana; Walau bagaimanapun pemohon dengan ijazah sarjana muda dari program sains gunaan boleh diberi pertimbangan jika mereka memenuhi syarat-syarat tambahan.

 

Mengapa Belajar di Belanda?

Belajar di Belanda menyediakan nilai yang cemerlang melalui gabungan tuisyen rendah, universiti terkemuka, dan gaya hidup yang merangkumi pelbagai budaya pelajar antarabangsa. Pada tahun 2012, universiti Belanda diadakan 12 daripada 200 jawatan tertinggi dalam Times Higher Education World University Rankings .

Walaupun pelajar yang bercakap Belanda boleh memilih untuk mendaftar dalam program diajar di Belanda, banyak program di Belanda diajar dalam bahasa Inggeris. Pelajar antarabangsa adalah dialu-alukan dan merupakan kira-kira 13 peratus daripada pelajar di negara ini. Di samping itu, beberapa institusi menyediakan program-program khusus untuk pelajar antarabangsa. Mana-mana institusi Belanda yang merekrut pelajar antarabangsa perlu mematuhi kod etika yang merangkumi kaunseling dan pemilihan pelajar-pelajar ini.Program ijazah yang paling popular untuk pelajar antarabangsa dalam bidang ekonomi, kejuruteraan, sains sosial, dan bahasa.

 

Universiti

Belanda mempunyai 13 universiti penyelidikan, 39 universiti-universiti sains gunaan, dan 14 institusi lain. Tiga universiti penyelidikan pakar dalam teknologi dan satu universiti penyelidikan, Wageningen, pakar dalam bidang pertanian. Universiti menerima pembiayaan daripada pelbagai sumber, termasuk geran kerajaan, tuisyen, yuran, dan kontrak dengan organisasi luar.

 

Tuisyen, Program dan Tempoh Tahun Akademik

The tuisyen untuk pelajar EU adalah kira-kira 1800 € untuk € 12.000 per tahun bergantung kepada jenis program dan sekolah. Bilik untuk pelajar bukan-EU adalah sekitar € 8,000 hingga € 20,000 setahun.Walaupun program ijazah sarjana Belanda semua ini memberi nilai yang sangat baik, Belanda adalah terutamanya dikenali kerana kepakaran mereka dalam Tenaga Lestari, Pengurusan Air, dan Seni & Rekabentuk.

Satu program master penyelidikan berorientasikan memerlukan 60-120 jam kredit, yang mengambil masa 1-2 tahun untuk disiapkan. Kejuruteraan, pertanian, matematik, dan sains memerlukan semua program / 2-tahun 120 jam kredit. Darjah Penyelidikan dianugerahkan sebagai sama ada Sarjana Sains atau Ijazah Sarjana Sastera.

Seni gunaan dan sains darjah juga memerlukan 60-120 jam kredit, bergantung kepada disiplin akademik. Darjah dianugerahkan khusus kepada khusus akademik, seperti Sarjana Seni Bina.

Satu jam kredit biasanya mengambil masa 28 jam untuk disiapkan, dan tahun akademik adalah 42 minggu panjang. Pelajar sepenuh masa biasanya melengkapkan 60 jam kredit dalam satu tahun akademik.Tahun akademik biasanya terdiri daripada dua semester, dengan semester musim gugur berjalan dari bulan September hingga bulan Januari atau Februari dan semester musim bunga berjalan dari Februari hingga Jun.

 

Pasca Siswazah Peluang

Selepas tamat pengajian, semua pelajar menerima diploma yang menunjukkan ijazah serta penerangan mengenai kursus pengajian majikan supaya potensi di negara asal pelajar antarabangsa boleh memahami ijazah. Di samping itu, semua pelajar antarabangsa boleh tinggal di Belanda sehingga satu tahun selepas tamat pengajian untuk mendapatkan pekerjaan. Tiada sekatan ke atas peluang-peluang pekerjaan dalam tahun itu. Graduan juga digalakkan untuk memohon program PhD atau kedudukan penyelidikan.

 

Keperluan Visa dan Permit Kerja

Pelajar EU tidak memerlukan Visa, tetapi dikehendaki berdaftar dengan pihak berkuasa imigresen Belanda (IND) oleh institusi tuan rumah mereka dan untuk memberitahu majlis tempatan mereka. Pelajar-pelajar dari negara-negara bukan EU mesti mempunyai permit kediaman yang sah selama 12 bulan dan boleh dilanjutkan. Institusi tuan rumah calon boleh memohon permit ini selepas pelajar itu tiba.

 

Insurans Kesihatan

Semua pelajar antarabangsa perlu mempunyai beberapa jenis insurans kesihatan, yang boleh disediakan oleh negara asal mereka. Walau bagaimanapun, sesiapa yang menjadi bekerja di Belanda perlu mendaftar di Belanda insurans kesihatan awam. Permit kerja tidak diperlukan untuk pelajar dari negara-negara EU, tetapi diperlukan untuk pelajar antarabangsa yang lain.

 

Tips

Universiti terkemuka di Belanda adalah sangat kompetitif, jadi bakal pelajar perlu menyemak syarat kemasukan awal untuk memastikan mereka layak. Program bahasa Inggeris memerlukan pelajar dari negara-negara di mana bahasa Inggeris bukan bahasa ibunda untuk menunjukkan kemahiran melalui TOEFL atau lain ujian bahasa Inggeris yang diiktiraf.

Tentang Belanda

Belanda, yang terletak di pantai Laut Utara adalah sebahagian daripada dataran besar utara dan barat Eropah. Belanda mempunyai dimensi maksimum 190 oleh 160 bt (360 oleh 257 km) dan rendah dan rata dengan pengecualian Limburg di tenggara, di mana beberapa bukit meningkat sehingga 322 m (1056 kaki). Kira-kira separuh kawasan 's negara ini adalah di bawah paras laut, menjadikan dikes Belanda terkenal satu syarat bagi penggunaan tanah yang cekap.

Belanda terletak di barat laut Eropah dengan sempadan di Laut Utara, Belgium, dan Jerman. Selain tulip dan kincir angin, negara ini terkenal dengan dikes - kira-kira satu perlima daripada tanah di Belanda adalah di bawah paras laut dan sistem daik yang banyak menyimpan banjir di teluk. The Hague, salah satu bandar terbesar di Belanda, adalah tuan rumah kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa dan beberapa mahkamah dan tribunal antarabangsa yang lain. Industri utama termasuk penghantaran, memancing, perdagangan dan perbankan.Artis terkenal Belanda termasuk Vincent van Gogh dan MC Escher.

Iklim
Belanda mempunyai iklim maritim yang sederhana. Musim panas yang agak sejuk, dengan paras tertinggi musim panas purata sekitar 23 darjah C pada bulan Ogos dan rendah musim sejuk purata sekitar 0 darjah C pada bulan Februari. Hujan boleh dijangka pada kira-kira separuh daripada hari di mana-mana bulan, dan salji berlaku kira-kira 25 hari setiap musim sejuk.

Kebudayaan
Walaupun Belanda adalah bahasa rasmi di Belanda, kebanyakan rakyat Belanda berbahasa Inggeris. Belanda yang terkenal kerana mempunyai sebuah masyarakat yang terbuka yang menggalakkan inovasi dan merangkumi pelbagai budaya. Di samping itu, Belanda mempunyai kadar jenayah yang sangat rendah.

Kos sara hidup
Kos sara hidup yang agak rendah di Belanda, berbanding dengan banyak negara-negara Eropah Barat dan Amerika Utara. Pelajar juga akan mendapati sambutan yang hangat dan diskaun di restoran-restoran, teater, dan muzium.Di samping itu, Belanda adalah amat mesra basikal dan ramai pelajar akan mendapati bahawa mereka tidak perlu untuk menggunakan pengangkutan awam.