Australia

Belajar di Australia

Pengajian Tinggi

Kursus universiti pengajian termasuk ijazah sarjana muda di peringkat ijazah pertama. Di peringkat lepasan ijazah, sijil ijazah dan diploma ditawarkan sebagai tambahan kepada sarjana dan ijazah doktor falsafah. Program sarjana boleh didapati dalam pelbagai bidang termasuk sains sosial, kejuruteraan, sains kesihatan, perniagaan, dan ekonomi. Ijazah sarjana biasanya melibatkan penyelidikan atau kerja kursus, atau gabungan kedua-duanya.

 

Mengapa Belajar di Australia?

Selain Australia menjadi tempat yang baik untuk hidup, program ijazah sarjana Australia adalah antara kualiti yang paling tinggi di dunia. Persekitaran akademik Australia menggalakkan inovasi, kreativiti, dan pemikiran bebas.

Australia komited untuk memastikan pelajar antarabangsa mempunyai pengalaman yang baik di Australia.Institusi yang mengambil pelajar antarabangsa perlu mematuhi satu set ketat keperluan mengenai aktiviti pemasaran, penyampaian kursus, kemudahan dan perkhidmatan pelajar seperti perkhidmatan perundangan dan kesihatan.

 

Universiti

Empat daripada 39 universiti di Australia yang berada di kedudukan 100 teratas oleh 2012-2013 Times Tinggi Kedudukan Universiti Pendidikan Dunia . Sekolah-sekolah ini termasuk Universiti Melbourne (28), Universiti Kebangsaan Australia (ke-37), University of Sydney (ke-62), dan Universiti Queensland (ke-65). Kira-kira 230,000 pelajar antarabangsa menghadiri program pendidikan tinggi di Australia, dengan kira-kira 90,000 graduan setiap tahun.

 

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Pelajar antarabangsa perlu membayar tuisyen dan yuran sebelum memulakan pengajian program sarjana.Tuisyen khas untuk ijazah sarjana adalah A $ 15,000 hingga A $ 36,000 setiap tahun bergantung kepada universiti.

Program ijazah sarjana mengambil 1-2 tahun untuk disiapkan. Kursus pengajian biasanya dua tahun selepas ijazah sarjana muda; Walau bagaimanapun, ijazah sarjana boleh diperolehi dalam satu tahun jika ijazah sarjana muda pelajar telah diperolehi dengan Kepujian.

 

Tahun Akademik

Tahun akademik di Australia bermula pada awal bulan Mac dan berjalan melalui akhir November. Kebanyakan sekolah menawarkan dua semester setiap tahun, tetapi sesetengah sekolah menggunakan sistem trimester dan sekolah-sekolah lain menawarkan kursus musim panas dari Disember hingga Februari.

 

Pasca Siswazah Peluang

Ijazah sarjana dalam mana-mana disiplin daripada institusi Australia membuat siswazah yang lebih berharga kepada majikan di seluruh dunia.Di samping itu, undang-undang baru-baru ini telah diluluskan yang membenarkan graduan antarabangsa institut Australia untuk mendapatkan visa kerja selepas kajian yang membolehkan mereka untuk bekerja di Australia sehingga empat tahun selepas tamat pengajian.

Walau bagaimanapun, walaupun pelajar antarabangsa mungkin layak untuk bekerja di Australia selepas tamat pengajian, pelajar tidak menjalankan kajian di Australia untuk satu tujuan, iaitu penghijrahan. Australia menyediakan rawatan penghijrahan keutamaan untuk individu pada Senarai Pekerjaan Mahir, tetapi proses pemindahan mahir adalah berasingan daripada proses visa pelajar. Tidak ada jaminan bahawa seorang pelajar yang belajar untuk ijazah sarjana di Australia akan dapat berhijrah ke Australia.

Tamat pengajian ijazah sarjana, pelajar juga boleh meneruskan pengajian mereka jika mereka dimasukkan ke program kedoktoran dan mendapatkan visa pelajar tambahan.

 

Keperluan Visa

Untuk mendapatkan visa pelajar, pelajar perlu mendaftar di kursus sepenuh masa yang berdaftar dengan Jabatan Australia Imigresen dan Kewarganegaraan (DIAC). Pelajar yang mengikuti kursus pendek kurang daripada 3 bulan boleh belajar dengan visa pelawat. Walau bagaimanapun, hanya pelajar dengan visa pelajar akan mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan dan sambilan kerja Australia. Para pelajar boleh memohon visa pelajar apabila mereka menerima surat tawaran atau pengesahan elektronik pendaftaran.

 

Insurans Kesihatan

Australia mempunyai program insurans kesihatan khas untuk pelajar antarabangsa disebut Overseas Student Health Cover (OSHC). Pelajar perlu membeli OSHC sebelum tiba di Australia dan liputan mesti dikekalkan untuk tempoh penginapan pelajar dengan visa pelajar. OSHC meliputi rawatan perubatan atau hospital dan sebahagiannya meliputi ubat preskripsi dan ambulans.

 

Tips

Sebahagian besar Australia resah dan pengunjung perlu sedar tentang bahaya yang dikaitkan dengan perjalanan di pedalaman. Walaupun tidak di pedalaman, perlindungan matahari perlu digunakan pada setiap masa, dan pelancong perlu minum air yang banyak.

Kebakaran hutan adalah bahaya umum, terutama dari musim bunga ke musim panas. Pelancong perlu mengekalkan kesedaran lokasi kebakaran pada setiap masa.

Bahaya lain termasuk ular berbisa, labah-labah dan ubur-marin. Ini bahaya dapat dielakkan dengan kesedaran keadaan dan pakaian yang sesuai dan kasut.

Mengenai Australia

Benua Australia, dengan negeri pulau Tasmania, adalah lebih kurang sama di kawasan ke Amerika Syarikat (tidak termasuk Alaska dan Hawaii). Banjaran gunung berjalan dari utara ke selatan di sepanjang pantai timur, mencapai titik tertinggi mereka di Gunung Kosciusko (7308 ft; 2228 m). Separuh barat benua itu diduduki oleh dataran padang pasir yang naik ke bukit-bukau berhampiran pantai barat.

Australia merupakan benua pulau dan negara yang terletak di hemisfera selatan antara Pasifik dan Lautan Hindi. Walaupun negara keenam terbesar di dunia oleh kawasan, Australia mempunyai penduduk hanya kira-kira 20 juta. Kebanyakan penduduk hidup di sepanjang selatan dan timur pantai. Australia adalah sebuah negara yang sangat maju berpendapatan kelima tertinggi di dunia per kapita. Industri utama memberi tumpuan kepada sumber asli Australia yang banyak, termasuk pertanian, hortikultur, perikanan, perhutanan, dan mineral.

Iklim
Oleh kerana keluasan tanah besar Australia, iklim yang berbeza-beza secara meluas di seluruh negara. Utara satu pertiga daripada negara ini adalah di kawasan tropika manakala selebihnya mempunyai iklim yang sederhana, dengan kawasan paling sejuk di tenggara dan Tasmania. Seasons adalah bertentangan dari hemisfera utara. Musim panas berlaku dari Disember hingga Februari, musim luruh dari bulan Mac hingga Mei, musim sejuk dari bulan Jun hingga Ogos dan musim bunga dari bulan September hingga November.

Kebudayaan
Australia adalah masyarakat yang sangat selamat, mesra dan pelbagai budaya yang merupakan salah satu yang paling pelbagai di dunia. Hampir satu perempat daripada penduduk itu dilahirkan di negara lain. Selain budaya pendatang berbilang, banyak budaya Australia berasal dari warisan Orang Asli itu.

Walaupun masyarakat Australia umumnya sangat kasual, banyak tempat kerja dan restoran mempunyai kod pakaian.Australia suka kedua-dua sukan dan seni, termasuk filem, sastera, muzik, tarian dan teater. Muzium seni dan galeri banyak terdapat di semua bandar utama di Australia.

Kos sara hidup
Kos sara hidup adalah sama dengan Amerika Syarikat dan United Kingdom. Pelajar antarabangsa mesti menunjukkan kepada pihak berkuasa penghijrahan bahawa mereka mempunyai wang yang cukup untuk menampung perbelanjaan sara hidup, tuisyen dan yuran semasa penginapan mereka. Pelajar boleh bekerja sambilan untuk mendapatkan wang ke arah perbelanjaan hidup. Keperluan perbelanjaan tahunan pada tahun 2012 adalah A $ 18,610 untuk pelajar, A $ 6,515 untuk pasangan pelajar atau rakan kongsi, A $ 3,720 untuk anak pertama pelajar, dan A $ 2,790 untuk setiap anak tambahan.