Arah Artistik Induk dan Reka Bentuk Grafik

Umum

Penerangan Program

Menjadi seseorang daripada imej di dunia hari ini mengenakan visi global projek itu. Percepatan alat komputer secara radikal telah mengubah rantaian pengeluaran imej, yang tidak lagi dipercayakan kepada pengarah artistik, kemudian kepada kreatif dan akhirnya kepada pelaku tetapi kepada orang yang bertanggungjawab. Di samping itu, jenama atau institusi bergantung pada tempoh mesej, tanda, kod, mod, yang sentiasa berubah.

Aspek evolusi dan pesat pekerjaan ini memerlukan seorang profesional muda semangat eklektik, intuisi cepat, kreativiti terbuka kepada inisiatif konseptual dan formal . Untuk mempersiapkan ini, dari tahun ketiga, pelajar membentangkan kerja mereka kepada juri yang terdiri daripada profesional luar dan guru sekolah.

Latihan pengarah artistik anda

Murid mesti hari ini dilatih pada masa yang sama dengan teknik-teknik tertentu, untuk setiap mod ungkapan, keupayaan untuk hamil, untuk perjalanan dari satu domain ke yang lain, dengan kelajuan minda dan kesedaran, pergerakan intelektual, budaya yang luas dan di atas semua keperluan untuk maklumat yang berterusan.

Terlibat dalam kehidupan profesional, keupayaan untuk menegaskan kreativiti terbuka, mengambil inisiatif konseptual, meletakkan kecerdasan projek, menyesuaikan diri dengan semua jenis kes adalah sifat penting. Pada masa yang sama kerana ia berfungsi untuk mempelajari pengetahuan yang diperlukan, Akademi Charpentier sangat prihatin untuk mempersiapkan pelajar untuk pemikiran ini. Ia sendirian akan membolehkan mereka menjadi benar-benar pelakon di tengah-tengah perubahan ini dan dunia ini bergerak.

Erasmus

Terima kasih kepada banyak perkongsian kami, semua pelajar kami boleh pergi ke luar negara. Akademi Charpentier adalah pemegang Piagam Erasmus 2014-2020, biasiswa diberikan kepada para pelajar yang ingin meneruskan pengajian atau melakukan latihan di Eropah.

Sebagai pelajar pertukaran, bayaran yuran tuisyen kepada institusi tuan rumah dilindungi. Cara untuk mencari cara lain untuk bekerja atau belajar, belajar bahasa asing dalam keseluruhan rendaman dan mendapatkan keterbukaan yang lebih besar.

Sekolah Rakan Kongsi

 • Jerman: FH Aachen
 • Bulgaria: St. Cyril dan St. Methodius University of Veliko Turnovo
 • Sepanyol: IED Istituto Europeo di Reka Bentuk Madrid dan Barcelona
 • Ireland: Griffith College Dublin
 • Itali: IUAV Venice dan Akademi Kreatif, Milan
 • Amerika Syarikat: Cornell University, Ithaca, New York
 • India: Universiti Reka Bentuk Dunia, Sonipat, Haryana
 • Mexico: Universidad de Monterrey
 • Republik San Marino: Universita degli Studi della Repubblica di San Marino.

latihan

Latihan amali disepadukan sepenuhnya ke dalam kurikulum pengajaran. Mereka adalah subjek perjanjian antara sekolah dan syarikat. Penilaian mereka menyumbang kepada pengiktirafan peperiksaan terminal dan tertakluk kepada prosedur pemberian yang tepat; mereka bertindak balas terhadap tempoh pengajian dan eksperimen.

Mereka adalah wajib pada akhir tahun ke-3 dan diawasi oleh seorang guru (bimbingan, CV, buku, penyelidikan magang).

Objektif utama tempoh ini kekal padan dengan amalan profesional dan teknikal yang diperoleh semasa kitaran siswazah. Mereka bertujuan untuk memudahkan pengintegrasian pelajar ke dalam dunia kerja dan sering membawa kepada pekerjaan pertama . Terima kasih kepada piagam Erasmus, latihan ini boleh menjadi peluang untuk merelakan di luar negara.

Tajuk Artistik Pengarah anda

Tajuk pengarah artistik yang disampaikan oleh Akademi Charpentier didaftarkan di National Directory of Certifications Profesional LEVEL I NSF code 320V Selain itu, sekolah ini diakui oleh ADC (Majlis Reka Bentuk Persatuan)

Pekerjaan masa depan anda, banyak peluang

Komunikasi visual dicirikan kurang oleh profesion tertentu, daripada dengan konstelasi aplikasi, dan sesungguhnya, fleksibiliti kemahiran. Pengarah seni, pereka grafik, ilustrator, pembeli seni, pengiklanan, pereka web dan dalam bidang yang beragam seperti akhbar, penerbitan, audiovisual, budaya, perdagangan atau institusi, hampir pekerjaan baru, di mana perkara yang paling penting ialah mempunyai "visi perkara": menganalisis, memahami, membuat. Oleh itu, pada keupayaan untuk menavigasi dari satu konsep ke yang lain, dengan menjalankan pergerakan minda dan penciptaan yang pedagogi didasarkan.

Kadar 2019

Bayaran

Syarat pembayaran

 • Bayaran pertama: 1.800 € pada masa deposit borang pendaftaran (kelewatan undang-undang penarikan balik 8 hari baki yang diperolehi di luar).
 • Ansuran ke-2: 50% daripada baki, tidak lewat dari 1 Julai.

Baki: tidak lewat dari 1 November.

Bagi pelajar asing pembayaran semua yuran pengajian (bayaran ke bawah) pada 1 Julai.

Syarat pendaftaran

Tahun pertama

Pelajar prihatin

 • Pemegang ijazah sarjana muda atau mempunyai tahap kelas akhir atau masih dari institusi latihan vokasional.
 • Warga asing yang memegang ijazah setara dengan ijazah sarjana muda atau dari sekolah seni khusus atau seni yang digunakan.
 • Pelajar asing mesti memberi keputusan yang diperolehi di TCF (atau setaraf).

Prosedur kemasukan

Pelantikan boleh dibuat melalui telefon di 01 43 54 31 12 untuk wawancara motivasi di mana anda akan membentangkan buku seni kerja peribadi, kurikulum vitae (kurikulum sudah selesai) dan surat lamaran.

Sejak tahun pertama ini, setiap pelajar diberi perhatian khusus, bilangan pelajar tidak boleh melebihi clausus numerik yang ditetapkan. Ia adalah perintah penerimaan pendaftaran yang, pada tahap ini, akan diguna pakai sehingga penutupan komposisi promosi.

2nd / 3rd / 4th / 5th tahun

Pelajar prihatin

 • Dari sekolah kebangsaan, daerah atau sekolah seni halus, sekolah seni pakai, bahagian khusus universiti, pusat latihan awam atau swasta, dan sebagainya.
 • Datang dari institusi Eropah atau asing dan mempunyai enam puluh kredit ECTS.
 • Pelajar asing mesti memberi keputusan yang diperolehi di TCF (atau setaraf).

Prosedur kemasukan

Pelantikan untuk menetapkan tarikh penyelenggaraan dilakukan melalui telefon di 01 43 54 31 12. Komposisi fail disampaikan ketika membuat janji temu. Pada akhir wawancara ini, jika ia menguntungkan, tarikh komisyen kesetaraan dicadangkan.

Suruhanjaya Ketepatan

Badan ini, yang terdiri daripada wakil-wakil staf pengajar dan pentadbiran, mengkaji keseluruhan fail calon, memutuskan dan mencadangkan kepada majlis pendidikan perjanjian atau penangguhan permohonan itu.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Choisir l’ Académie Charpentier c’est choisir d’étudier dans l’une des meilleures écoles d’arts appliqués grâce à la reconnaissance par l’Etat au niveau I de ses titres RNCP d’Architecte d’intérieur e ... Baca lebih lanjut

Choisir l’ Académie Charpentier c’est choisir d’étudier dans l’une des meilleures écoles d’arts appliqués grâce à la reconnaissance par l’Etat au niveau I de ses titres RNCP d’Architecte d’intérieur et de Directeur (trace) artistique. Baca Ringkas