Afrika Selatan

Kajian di Afrika Selatan

Pengajian Tinggi di Afrika Selatan

Pendidikan tinggi dan latihan merangkumi kedua-dua muda dan siswazah darjah, termasuk sarjana muda, sarjana dan ijazah doktor falsafah. Kedua-dua institusi pengajian tinggi awam dan swasta wujud, termasuk universiti, universiti teknologi, dan institusi menyeluruh. Universiti menawarkan darjah tradisional secara teori dan penyelidikan berorientasikan; institusi lain memberi tumpuan kepada pendidikan profesional dan vokasional dan latihan.

 

Mengapa Belajar di Afrika Selatan?

Selain peluang untuk belajar dalam bahasa Inggeris dalam persekitaran yang pelbagai budaya, Afrika Selatan mempunyai banyak sekolah bertaraf dunia pendidikan tinggi yang merangkumi negeri-of-the-art penyelidikan bersama-sama dengan program-program yang berkualiti tinggi sarjana. Afrika Selatan mempunyai tiga universiti di bahagian atas 400 universiti di seluruh dunia, seperti yang disenaraikan oleh 2012-2013uk / dunia-universiti-kedudukan / "> Times Higher Education World University Rankings.

 

Universiti di Afrika Selatan

Afrika Selatan mempunyai 23 negeri yang dibiayai institut pengajian tinggi yang menawarkan ijazah sarjana, termasuk 11 universiti, 6 universiti teknologi, dan 6 institusi menyeluruh. Institusi swasta wujud juga, berjumlah 115. Program ditawarkan dalam kebanyakan disiplin akademik, dan ijazah sarjana dalam pentadbiran perniagaan, ekonomi dan kewangan yang sangat popular. Pelajar antarabangsa adalah dialu-alukan dan menggunakan prosedur permohonan yang sama dengan warga Afrika Selatan.

 

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Tuisyen tahunan untuk pengajian sarjana berbeza-beza dengan program dan sekolah, tetapi secara umumnya rendah di sekolah-sekolah negeri, daripada kira-kira $ 1,500 hingga $ 5,000 (AS); sekolah swasta adalah agak tinggi. Program sarjana juga berkisar dalam tempoh, tetapi biasanya 1-2 tahun.

 

Tahun Akademik

Tahun akademik bermula dari Februari hingga Disember dan termasuk dua semester. Setiap semester biasanya terdiri daripada enam minggu kelas, berehat selama seminggu, maka tujuh minggu dalam kelas, dan akhirnya satu minggu untuk belajar (dipanggil minggu belajar keras) dan kemudian peperiksaan.

 

Pasca Siswazah Peluang

Banyak syarikat multinasional beroperasi di Afrika Selatan, dan graduan dengan ijazah sarjana akan mendapati banyak peluang pekerjaan, sama ada mereka merupakan warganegara Afrika Selatan atau ekspatriat. Sektor industri yang sedang berkembang termasuk automotif, teknologi maklumat, komunikasi, perlombongan, perbankan dan perkhidmatan. Sebahagian besar pekerjaan tertumpu di Cape Town, Port Elizabeth, Durban, Pretoria dan Johannesburg. Untuk mendapatkan permit kerja, seorang pelajar antarabangsa mesti biasanya pertama mempunyai tawaran pekerjaan untuk jawatan yang tidak boleh diisi dalam negara.Walau bagaimanapun, pelajar yang mempunyai kemahiran dalam bidang yang khusus atau pakar-pakar yang berkelayakan dalam bidang-bidang tertentu mungkin boleh untuk mendapatkan permit kerja walaupun tanpa tawaran pekerjaan tertentu.

 

Keperluan Visa

Pelajar antarabangsa yang belajar di Afrika Selatan dikehendaki mempunyai permit kajian sebelum mereka masuk ke negara ini untuk menghadiri sekolah. Permit pelawat tidak boleh ditukar dengan permit kajian selepas ketibaan. Setelah pelajar telah diterima di universiti, mereka boleh memohon permit kajian di pejabat Afrika Selatan di negara asal mereka.

 

Insurans Kesihatan

Pelajar antarabangsa dikehendaki mendapatkan Afrika Selatan insurans kesihatan, walaupun mereka adalah dilindungi oleh insurans kesihatan di negara asal mereka. Bukti liputan ini diperlukan apabila memohon visa kajian. Pelajar perlu membayar untuk tahun akademik keseluruhan terlebih dahulu; bayaran bulanan atau lain-lain tidak dibenarkan.

 

Tips

Walaupun Bahasa Inggeris dalam bahasa yang utama bagi bursa awam dan perniagaan di Afrika Selatan, negara ini mempunyai 11 bahasa rasmi, termasuk Afrikaans (turunan dari Belanda), Ndebele, Sotho Utara, Sotho, Swazi, Tswana, Tsonga, Venda, Xhosa dan Zulu . Para pelajar boleh menghadapi bahasa asli di seluruh negara; Walau bagaimanapun, sebahagian besar Afrika Selatan boleh bercakap lebih daripada satu bahasa Inggeris dan difahami secara meluas.

Sukan yang sangat popular di Afrika Selatan, dengan sukan utama kerana bola sepak, ragbi dan kriket. Sukan lain dengan ketara berikut dan kehadiran antarabangsa termasuk renang, golf, tinju dan tenis.

Tentang Afrika Selatan

Afrika Selatan, di hujung selatan benua 's, bersempadan dengan Lautan Atlantik di barat dan dengan Lautan Hindi di sebelah selatan dan timur. Negara-negara jiran adalah Namibia di barat laut, Zimbabwe dan Botswana di utara, dan Mozambique dan Swaziland di timur laut. Kerajaan Lesotho membentuk wilayah kecil dalam bahagian tenggara Afrika Selatan.

Afrika Selatan terletak di hujung paling selatan benua Afrika di mana Atlantik dan Lautan India bertemu. Negara ini bersempadan dengan Namibia, Botswana, Zimbabwe, Swaziland dan Mozambique. Di samping itu, negara kecil Lesotho sepenuhnya yang terkandung dalam Afrika Selatan. Afrika Selatan adalah rumah kepada lebih daripada 50 juta penduduk yang datang dari pelbagai budaya dan agama dan yang bertutur pelbagai bahasa. Afrika Selatan adalah negara yang paling perindustrian di Afrika. Unit mata wang adalah Rand Afrika Selatan (R), yang mempunyai kadar pertukaran kira-kira 0.1 USD.

Iklim
Afrika Selatan adalah di hemisfera selatan, jadi musim bertentangan mereka hemisfera utara - musim panas adalah pada bulan Januari dan musim sejuk adalah pada bulan Julai. Garis pantai Afrika Selatan lebih daripada 2,500 km panjang, tetapi banyak daripada tanah yang bersebelahan dengan pantai adalah bergunung-ganang, yang kemudiannya bertukar menjadi dataran yang tinggi di kawasan pedalaman. Bahagian utara negara ini menjadi padang pasir.

Secara keseluruhan, Afrika Selatan mempunyai iklim yang agak kering, dan suhu cenderung untuk menjadi agak lebih rendah daripada negara-negara di latitud sama kerana kawasan pergunungan dan dataran tinggi pedalaman tinggi. Suhu dalaman jarang meningkat melebihi 30 darjah C pada musim panas. Di Cape Town, suhu musim panas maksimum kira-kira 26 darjah C dan suhu musim sejuk minimum kira-kira 7 darjah C.

Kebudayaan
Afrika Selatan mempunyai pelbagai gaya hidup dan pemandangan dengan sesuatu untuk semua orang, dari persekitaran bandar kosmopolitan dan bandar-bandar bersejarah tenang untuk gunung untuk mendaki dan mendaki ke padang pasir untuk safari dan pantai untuk melayari dan menyelam skuba. Di samping itu kepada pertubuhan kebudayaan seperti muzium seni dan galeri seni dan acara-acara seperti teater, tarian dan perayaan, perhentian utama bagi pengunjung adalah Muzium Apartheid yang terletak di Johannesburg. Muzium ini menyediakan wawasan yang kuat ke masa lalu kadang-kadang ganas di negara ini dan perjalanan ke arah pemulihan dan perdamaian.

Masakan Afrika Selatan adalah banyak berasaskan daging dan gril adalah kaedah kegemaran penyediaan. Afrika Selatan juga semakin dikenali sebagai pengeluar wain yang baik.

Kos sara hidup
Kos sara hidup di Malaysia adalah rendah berbanding negara-negara maju lain.A kos apartmen satu bilik di sekitar $ 350- $ 450 US sebulan, dan utiliti menjalankan satu lagi $ 100 US atau lebih. Jemputan makan murah kos kira-kira $ 7 AS dan sederhana berharga makan tiga hidangan untuk dua boleh didapati kira-kira $ 30 Amerika Syarikat.